jump to navigation

Ο Μ.Κάρογιαν χαρακτηρίζει τους συναγωνιστές του στο ΔΗΚΟ «απορριπτικούς»! 14/11/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ.
Tags: , , , , ,
trackback

‘Χριστόφιας-Watch’
«Απίστευτη αποκάλυψη: Κάρογιαν-gate;;;»
05 Νοεμβρίου 2009
Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο

Σήμερα, η Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο, προβαίνει στη μεγαλύτερη αποκάλυψη από τον καιρό της ύπαρξής της.

Αποκαλύπτουμε ένα απόρρητο έγγραφο από τα έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών που πρόσφατα διέρρευσαν. Ένα έγγραφο που, δυστυχώς, κανένας δεν τόλμησε να βγάλει στην επιφάνεια.

Ένα έγγραφο που εμπλέκει τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Κάρογιαν, σε μία πολύ ύποπτη συνομιλία με τον Alexander Downer.

Η Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο, το δηλώνει: ο Μ. Κάρογιαν είναι για εμάς, η ντροπή της κυπριακής πολιτικής.

Η αχαριστία, η θρασύτητα, ο επιδεικτικός νεοπλουτισμός του, η ευτελής πολιτική συναλλαγή του με το καθεστώς Χριστόφια έναντι προσωπικών ανταλλαγμάτων είναι μνημειώδεις.

Όμως, ακόμη και όταν περιέπεσε στην αντίληψή μας το έγγραφο που θα δημοσιεύσουμε, δε θέλαμε να πιστέψουμε ότι μπορεί να έγινε μία τέτοια συνομιλία. Δε θέλαμε να πιστέψουμε ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ενός από τα κόμματα που διαχρονικά τήρησαν μία αρκετά σωστή εθνική γραμμή, του κόμματος που είχε για Πρόεδρο τον Τάσσο Παπαδόπουλο, θα μπορούσε να δηλώσει τα όσα το εν λόγω έγγραφο του αποδίδει.

Ακόμη και σήμερα δε θέλουμε να το πιστέψουμε. Ακόμη κι αν ο Μάριος Κάρογιαν ουσιαστικά αρνείται να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση επί της ουσίας του εγγράφου. Ναι, επικοινωνήσαμε μαζί με τον κ. Κάρογιαν, θέσαμε υπόψη του το εν λόγω έγγραφο για να του δώσουμε την ευκαιρία να απαντήσει, αλλά αυτός μας δήλωσε: «Οι θέσεις και οι απόψεις μου, για τα έγγραφα της ομάδας Downer και για τον κύριο Downer είναι πολύ καλά γνωστές».

Το έγγραφο Downer, σημείωμα το οποίο περιγράφει συνάντηση Κάρογιαν και Alexander Downer και το οποίο φέρει τη διαβάθμιση «ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ» φαίνεται να συντάχθηκε από το Steven Bourke, ο οποίος συνέταξε και το έγγραφο που αφορούσε τη συνάντηση Downer-Αναστασιάδη, το οποίο επίσης βγήκε στη δημοσιότητα και δε διαψεύστηκε.

το έγγραφο Ντάουνερ-Κάρογιαν [πηγή αποκόμματος: christofias-watch.blogspot.com]

Η συνάντηση έγινε στις 16/1/2009, πριν από το συνέδριο του ΔΗΚΟ και σύμφωνα με το έγγραφο λέχθηκαν πολλά ενδιαφέροντα. Συγκεκριμένα:

Αφού ο Κάρογιαν περιέγραψε το επερχόμενο τότε συνέδριο του κόμματός του, λέχθηκαν, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο, τα ακόλουθα:

1) «Mr. Karoyian also noted that his position can be challenged, but expressed confidence that he would retain the Presidency of DIKO while supporting President Christofias. Familiar with the argument that the DIKO party base is opposed to a settlement of the Cyprus Problem, Mr. Karoyian insisted that the base would follow the leadership and he would face the challenge from rejectionists who have been fielded as candidates.»

Σε μετάφραση:

«Ο κ. Κάρογιαν επίσης σημείωσε ότι η θέση του (ως Προέδρου του ΔΗΚΟ) μπορεί να αμφισβητηθεί, αλλά εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα διατηρούσε την Προεδρία του ΔΗΚΟ, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τον Πρόεδρο Χριστόφια. Γνωρίζοντας το επιχείρημα ότι η βάση του ΔΗΚΟ αντιτίθεται σε συμβιβασμό στο Κυπριακό Πρόβλημα, ο κ. Κάρογιαν επέμεινε ότι η βάση θα ακολουθήσει την ηγεσία και ότι θα αντιμετώπιζε την πρόκληση από απορριπτικούς που θα κατέβαιναν ως υποψήφιοι.»

ΩΠΑ!!!!

Διαβάσαμε καλά;

Ο Κάρογιαν αποκαλεί απορριπτικούς τους υποψήφιους στο συνέδριο συναγωνιστές του του ΔΗΚΟ;

Επίσης: Τι σημαίνει ότι ο κόσμος του ΔΗΚΟ θα ακολουθήσει την ηγεσία για συμβιβασμό στο Κυπριακό πρόβλημα;

Με δεδομένη τη μορφή των συνομιλιών και το πλαίσιό τους, το οποίο είχε διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό μέχρι τον Ιανουάριο του 09 και το οποίο ήταν ηλίου φαεινότερο ότι δεν ήταν σχέδιο λειτουργικό και βιώσιμο όπως ο δηκοϊκός κόσμος το θέλει, τι εννοούσε ο Κάρογιαν ότι ο κόσμος «θα ακολουθήσει την ηγεσία για συμβιβασμό»;

Είναι ο κόσμος του ΔΗΚΟ τα προβατάκια του Κάρογιαν;

Όταν λες περίπου ότι «εμείς του ΔΗΚΟ θα δεχτούμε ό,τι φέρετε», ενισχύεις τη διαπραγματευτική θέση των Ελληνοκυπρίων ή την υπονομεύεις;

Είναι αυτή πολιτική θέση του ΔΗΚΟ ή των ΕΔΗ (και βάλε!);;;

2) » Mr. Downer then ventured that he perceived two overriding constraints on the negotiation over effected property, namely

–>That the negotiation would be constrained by international law and EU norms

–>That the negotiation would be constrained by the global lack of credit and
international donor largesse following upon the international financial crisis and the current global recession.»

Σε μετάφραση:

» Ο κ. Downer μετά τόλμησε να διατυπώσει τη γνώμη ότι αντιλαμβανόταν δύο σημαντικούς περιορισμούς/εμπόδια στη διαπραγμάτευση για τις επηρεαζόμενες περιουσίες και ειδικότερα:

–> ότι η διαπραγμάτευση θα περιοριζόταν/δυσχεραινόταν από το διεθνές δίκαιο και τις νόρμες της Ε.Ε.

–> ότι η διαπραγμάτευση θα περιοριζόταν/δυσχεραινόταν από τη διεθνή έλλειψη πιστώσεων και μεγάλων διεθνών δωρητών μετά τη διεθνή οικονομική κρίση και την τρέχουσα διεθνή ύφεση»

Αφού στη συνέχεια έγινε αναφορά σε δημοψήφισμα και κυπριακή ιδιοκτησία της διαδικασίας, αναφέρει το έγγραφο το εξής:

«Ο κ. Κάρογιαν συμφώνησε και στα δύο σημεία προσοχής, ιδιοκτησία και δημοψηφίσματα και δήλωσε ότι οι Κύπριοι είναι επί του παρόντος υπερβολικά ευαίσθητοι, αλλά ήταν η εντύπωσή του ότι ο κ. Downer έκανε καλή δουλειά!»

ΩΠΑ και πάλι ΩΠΑ!!!!

Καλή δουλειά έκανε ο Downer; O οποίος θεωρεί δυσχέρεια και περιορισμό στις προσπάθειες για λύση στο περιουσιακό, το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές και όχι ΠΑΡΑΜΕΤΡΟ ως ένας αξιωματούχος των Η.Ε. κανονικά θα όφειλε;

Καλή δουλειά για τον Κάρογιαν έκανε ο Downer; O οποίος μόλις του δήλωσε ότι θα περιοριζόταν και θα δυσχεραινόταν η λύση από το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές;

Καλή δουλειά ο Downer!!!!!!

Αυτά φέρεται να είπε ο Μάριος Κάρογιαν: απορριπτικοί οι συναγωνιστές του, ο κόσμος του ΔΗΚΟ θα ακολουθούσε σαν τα προβατάκια την ηγεσία (εννοούσε προφανώς τον ίδιο σε ένα «ΝΑΙ») και ο Downer έκανε καλή δουλειά!!!!!

Αυτό το έγγραφο, το οποίο εγείρει χίλια δύο ερωτηματικά και το οποίο αποδίδει φοβερά και τρομερά πράγματα στον ίδιο, ο κ. Κάρογιαν δεν το διέψευσε. Δεν έδωσε κάποιες διευκρινίσεις ώστε να μην υπάρχουν σκιές. Τοποθετήθηκε με ένα τρόπο γενικό και αόριστο ως εξής: «Οι θέσεις και οι απόψεις μου είναι καλά γνωστές» (εννοεί προφανώς κάποιες πρόσφατες δηλώσεις του εναντίον του Ντάουνερ).

Εμείς, ως οφείλαμε, από καθήκον προς την πατρίδα μας, θέσαμε τα ζητήματα.

ΕΣΥ ΟΜΩΣ, ΜΑΡΙΕ ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ! (όχι σε μας, αλλά στην κοινωνία ολόκληρη, στον κόσμο, στα πειθαρχικά και άλλα όργανα του κόμματος σου).

Και εδώ θα θέσουμε ένα ερώτημα, με όλη την εκτίμησή μας προς το Γ. Κολοκασίδη, Ν. Παπαδόπουλο, Κ. Κενεβέζο, Α.Αγγελίδη και άλλους που στοιχειωδώς περισώζουν την αξιοπρέπεια του ΔΗΚΟ αυτή την περίοδο (μάλλον αυτοί είναι που ταμπελώνονται σαν «rejectionists»):

–> Έχετε πειθαρχικά όργανα στο κόμμα για να επιληφθούν αυτής της περίπτωσης και να ζητήσουν διευκρινίσεις;

–> Θεωρείτε ότι ο Μ. Κάρογιαν, αν έκανε αυτές τις δηλώσεις, τις οποίες δε διαψεύδει, μπορεί να συνεχίσει να είναι Πρόεδρος του ΔΗΚΟ;

–> Μπορεί ο Κάρογιαν, εάν όντως ευσταθούν τα όσα του αποδίδονται, να υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της πλευράς μας, να αποκαλεί «απορριπτικούς» τους συναγωνιστές του και να αντιμετωπίζει σαν τσουρούθκια τον κόσμο του ΔΗΚΟ που θα ακολουθήσουν την ηγεσία, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ;

–> Μήπως πριν από το ερώτημα «Αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση» πρέπει να τεθεί το ερώτημα «Αποχώρηση του Κάρογιαν από το ΔΗΚΟ» (εμάς πάντως ποσώς μας ενδιαφέρει τι θα κάνει μετά κι αν έχει ή όχι κάπου να πάει!);

–> Μήπως η υπερβολική σας ανοχή προς τον Κάρογιαν έχει καταντήσει τραγική;

ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΜΕ ΘΑΡΡΟΣ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΑΣ;

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

‘Αλήθεια’
«Παραποίησαν τον Ντάουνερ. ΠΟΚΛΑΠΕΝΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ: Μόνοι τους κατηγοριοποιήθηκαν στο ΔΗΚΟ»
08 Νοεμβρίου 2009
Παναγιώτης Τσαγγάρης

ΑΥΤΟΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΝ ΣΤΟ ΔΗΚΟ …και ο Ντάουνερ σημείωνε
Ποιος χαρακτήριζε ποιους ως «απορριπτικούς»… τότε που ο Ντάουνερ «έκανε καλή δουλειά»ΤΙΤΛΑΚΙ
Σύμφωνα με έγγραφο, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ φέρεται να έκανε ο ίδιος λόγο ενώπιον του κ. Ντάουνερ για «απορριπτικούς» εντός του ΔΗΚΟ, δείχνοντας Κολοκασίδη, Κενεβέζο, στις παραμονές του εκλογικού συνεδρίου

Είναι σε όλους πλέον γνωστά τα «έγγραφα» του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, στα οποία «κατηγοριοποιούνταν» πολιτικά πρόσωπα και συγκεκριμένα από το χώρο του ΔΗΚΟ σε «απορριπτικούς» και μη, αναφορικά με τη λύση του κυπριακού. Προκλήθηκε σάλος, έγινε ντόρος και τα πράγματα ησύχασαν.

Η αλήθεια, αν και ήταν γνωστή σε όλους, ουδέποτε αποδείχτηκε ότι όντως έτσι ήταν. Δηλαδή, μπορεί μεν τα «έγγραφα» (ή καλύτερα οι σημειώσεις του κ. Ντάουνερ) που είδαν το φώς της δημοσιότητας να έδειχναν κατηγοριοποιήσεις, αλλά αυτό που δεν λέχθηκε ήταν, και είναι, πως η «κατηγοριοποίηση» δεν ανήκε στον κ. Ντάουνερ.

Άλλωστε από πού θα αντλούσε αυτή την πληροφόρηση ο κ. Ντάουνερ για να προχωρήσει σε γραπτή μάλιστα κατηγοριοποίηση των προσώπων; Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα :

*Πρώτον, ο κ. Ντάουνερ ακούγοντας τις δημόσιες τοποθετήσεις και δηλώσεις πολιτικών προσώπων προχώρησε αυθαίρετα και στην κατηγοριοποίησή τους, κατά πόσο ο άλφα ή βήτα είναι ή όχι «απορριπτικός».

*Δεύτερον, ο κ. Ντάουνερ να είχε ενημέρωση, πληροφόρηση από κάποιο πρόσωπο του χώρου του ΔΗΚΟ ότι αυτοί οι «χ» είναι «απορριπτικοί» και να το κατέγραψε.

Τα στοιχεία
Η «Α» παρουσιάζει σήμερα στοιχεία ότι αυτός που κατηγοριοποιούσε το ΔΗΚΟ, σε απορριπτικούς και μη, δεν ήταν ο κ. Ντάουνερ αλλά οι ίδιοι οι άνθρωποι του ΔΗΚΟ. Σύμφωνα με έγγραφο, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ φέρεται να είναι αυτός που έκανε λόγο ενώπιον του κ. Ντάουνερ για «απορριπτικούς» εντός του ΔΗΚΟ.
Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται σε έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, ημερομηνίας 23 Ιανουαρίου 2009 (φωτοτυπία παρατίθεται), με θέμα τη συνάντηση του κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ με τον πρόεδρο της Βουλής και πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μάριο Καρογιάν, στις 16 Ιανουαρίου. Η συνάντηση Καρογιάν – Ντάουνερ, έλαβε χώρα στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΚΟ και αυτή πραγματοποιήθηκε στην παρουσία τριών άλλων προσώπων.

«Meeting notes»
Στο έγγραφο, υπό το κεφάλαιο «σημειώσεις συνάντησης – Meeting notes» και στην παράγραφο 4, αναφέρεται: «Ο κ. Κάρογιαν σημείωσε επίσης πως η θέση του (σ.σ. ως πρόεδρος ΔΗΚΟ) μπορεί να αμφισβητηθεί, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα διατηρούσε την Προεδρία του ΔΗΚΟ ενόσω υποστήριζε τον πρόεδρο Χριστόφια. Έχοντας υπόψη τον ισχυρισμό ότι η βάση του ΔΗΚΟ αντιτίθεται σε μια λύση του κυπριακού προβλήματος, ο κ. Καρογιάν επέμεινε ότι η βάση θα ακολουθούσε την ηγεσία και ότι ο ίδιος θα αντιμετώπιζε την πρόκληση των απορριπτικών, οι οποίοι εκδήλωναν ενδιαφέρον να κατέλθουν ως υποψήφιοι» (σ.σ. στις ενδοκομματικές εκλογές του ΔΗΚΟ).
Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση έγινε εντός της ενδοκομματικής προεκλογικής περιόδου του ΔΗΚΟ, κατά την οποία το κλίμα μέσα στο ΔΗΚΟ ήταν τεταμένο πέραν του δέοντος και οι αντίπαλες ομάδες από μόνες τους είχαν κατηγοριοποιηθεί σε δύο στρατόπεδα με αντίθετες θέσεις στο κυπριακό και εκτόξευαν κατηγορίες εναντίον αλλήλων. Ο κ. Καρογιάν προφανώς αναφερόταν στην «ομάδα» του κ. Κολοκασίδη, αφού κατά την ημερομηνία που έγινε η συνάντηση μπορεί μεν οι τάσεις να ήταν ξεκάθαρες αλλά όχι και όλες οι υποψηφιότητες.

«Καλή δουλειά»
Στην παράγραφο 8 του ίδιου εγγράφου σημειώνεται άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο. Ότι ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ έδωσε τότε τα εύσημα στον κ. Ντάουνερ, ότι έκανε «καλή δουλειά» στο κυπριακό. Γράφει συγκεκριμένα το έγγραφο: «Ο κ. Καρογιάν… τόνισε πως ο λαός της Κύπρου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος (σ.σ. στα θέματα ιδιοκτησίας και δημοψηφισμάτων) αλλά ότι η δική του άποψη είναι ότι ο κ. Ντάουνερ κάνει καλή δουλειά».

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Γιώργος Ηλιάδης [πηγή φωτογραφίας: christofias-watch.blogspot.com]

‘Χριστόφιας-watch’
«Κάρογιαν-gate: Δήλωση του Γ. Ηλιάδη»
12 Νοεμβρίου 2009
Γιώργος Ηλιάδης

Ζητήσαμε και λάβαμε δήλωση του κ. Γ. Ηλιάδη (είναι ο πρώτος που τολμά να τοποθετηθεί δημόσια) σε σχέση με την αποκάλυψη του christofias-watch για την παράξενη συνομιλία Downer-Κάρογιαν.

Ο κ. Γ. Ηλιάδης δεν είναι τυχαίος. Στενότατος φίλος του αείμνηστου Τ. Παπαδόπουλου, Πρόεδρος του Ιδρύματος Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, δημοσιογράφος με πείρα δεκαετιών.

Ευχαριστούμε τον κ. Ηλιάδη που είχε την τόλμη να τοποθετηθεί. Ελπίζουμε ότι το λαμπρό του παράδειγμα, θα το ακολουθήσουν και άλλοι.

Ήδη είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι έγιναν πολύ μεγάλες προσπάθειες από κάποιους για να θαφτεί το θέμα και να τύχει συγκάλυψης. Και σημειώνουμε με λύπη μας, ότι κανένας ακόμη από τους αξιωματούχους του ΔΗΚΟ, δεν έχει θέσει το ζήτημα Κάρογιαν προς συζήτηση στα πειθαρχικά όργανα του κόμματος.

Χοντρόπετσος επίσης και αναίσθητος αποδυκνείεται ο Μ. Κάρογιαν αφού παραμένει «σφίγγα», παρά την αποκάλυψη του εγγράφου και από την ανανική Αλήθεια (η οποία το παρουσίασε βέβαια ως εξαγνιστικό του Downer!!!!).

Ακολουθεί η γραπτή δήλωση του κ. Γ. Ηλιάδη.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΔΗΚΟ Κ. ΚΑΡΟΓΙΑΝ

– Αποκαλεί απορριπτικούς «συναγωνιστές» του στο ΔΗΚΟ.

– Υποσχέθηκε στον κ. Ντάουνερ ότι ο κόσμος του ΔΗΚΟ θα ακολουθεί την ηγεσία του (δηλαδή, τον Κάρογιαν, τον Νέστορα, τον Κωνσταντίνου, τον Ιερωνυμίδη, την Αθηνά κ.ο.κ.) για «συμβιβασμό» στο Κυπριακό.

– Δήλωσε στον κ. Ντάουνερ ότι κάνει καλή δουλειά.

Λοιπόν, του είπαν ότι είναι έξυπνος και το πίστεψε ο βλαξ. Του είπαν ότι είναι αδιαμφισβήτητος Αρχηγός και το Κόμμα ιδιοκτησία του και το χάρηκε ο αφελής.

Κολάκευε τον κ. Ντάουνερ, όπως είναι η συνήθης τακτική του («γεια σου μεγάλε»), («είσαι και ο πρώτος»), («λεβεντάνθρωπε μου») – όλοι στο ΔΗΚΟ έχουν ακούσει αυτές τις εκφράσεις, με τις οποίες κάνει «πολιτική!».

Όμως, για να μπούμε και λίγο πιο βαθειά στο θέμα.

Σήμερα στην Κύπρο, φαινομενικά, υπάρχει μόνο Δεξιά και Αριστερά και ελάχιστη ΕΔΕΚ. Και ανάμεσα τους ένας κόσμος, αυτός που ακολουθεί τον Κάρογιαν, ασυνάρτητος, περιθωριακός, δίχως συγκεκριμένη πολιτική, δίχως κατεύθυνση, δίχως συνέπεια. Ανάμεσα τους μπερδεύονται και ουκ ολίγοι εγκάθετοι της Αριστεράς και της Δεξιάς που επιτείνουν την σύγχυση.

Μαζί με τον Κάρογιαν η πολιτική ζωή στο ΔΗΚΟ είναι όπως το παγόβουνο. Αυτό που φαίνεται είναι ένα πολλοστημόριο του πραγματικού. Το κύριο σώμα, που διευθύνεται σήμερα από χαζοχαρούμενους καινοθήρες, είναι υποβρύχιο. Παζάρια, συναλλαγές, ελιγμοί – «δώσε μου εκείνο να σου δώσω το άλλο», «διόρισε τον Τάδε για να σε βοηθήσω στον Δείνα».

Αυτό είναι το ΔΗΚΟ του Κάρογιαν. Βέβαια, το να ζεις με σκυμμένο το κεφάλι είναι κάτι που αν σου γουστάρει κάνεις δεν μπορεί να σου απαγορεύσει. Μα να έχεις την αξίωση να προβάλλεις σαν πρότυπο αυτή την αντίληψη (ή τον εαυτό σου), ε, αυτό πάει πολύ.

Ευτυχώς, όμως, υπάρχει και το άλλο ΔΗΚΟ. Το μεγάλο και σιωπηλό, το απογοητευμένο. Που δεν καταθέτει όμως τα όπλα. Που κρύβει μέσα του μια δύναμη, που δεν μπορεί κανείς να την δαμάσει, γιατί είναι συνανθρωμένη με την τιμή και την αξιοπρέπεια του αυθεντικού Έλληνα της Κύπρου.

Αυτό το ΔΗΚΟ δεν μπορεί να το παρασύρει ο κ. Κάρογιαν. Γιατί παρακολουθεί, κρίνει και περιμένει. Καμιά οργή, καμιά οδύνη, καμιά απελπισία, δεν θα μπορεί να καταλύσει την ορμή του όταν εκδηλωθεί -ούτε καν του μηδενιστή Κάρογιαν.

Και επειδή όλα έχουν ένα τέλος σ’ αυτόν τον κύκλο των ανθρωπίνων πραγμάτων, κάποτε φτάνουμε στο σημείο απ’ όπου εκκινήσαμε: μετά τα ωραία και τα περιφανή έρχεται η παρακμή, το καλό κρασί γίνεται ξύδι και η ομάδα μαζί με τον Αρχηγό της, ξεφτίζει και σιγοσβήνει.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

‘Σημερινή’
«Σεισμικές δονήσεις στο ΔΗΚΟ»
13 Νοεμβρίου 2009
Σκεύη Σταύρου

Σεισμικές δονήσεις στη μέγιστη βαθμίδα της κλίμακας Ρίχτερ ταρακουνούν το ΔΗΚΟ, καθιστώντας εξαιρετικά αβέβαιη την επόμενη μέρα και θέτοντας σε κίνδυνο μέχρι και αυτή ακόμα τη συνοχή του. Τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και έκανε τον υδράργυρο των εσωτερικών κλυδωνισμών στο ΔΗΚΟ να χτυπήσει κόκκινο, αποτέλεσε η προχθεσινή σφοδρή επίθεση του αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίον κατηγόρησε ότι θέτει στο τραπέζι των συνομιλιών για το Κυπριακό ως θέσεις της ε/κ πλευράς, θέσεις τις οποίες πρόβαλλε στο παρελθόν ο Ραούφ Ντενκτάς.

«Προσωπική αντιπαράθεση»
Χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου έσπευσε με τον πλέον κατηγορηματικό και ξεκάθαρο τρόπο να διαχωρίσει τη θέση της επίσημης ηγεσίας από τα όσα καταλόγισε στον Πρόεδρο Χριστόφια ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Τονίζοντας πως ο κ. Παπαδόπουλος ούτε ενημέρωσε ούτε ζήτησε ούτε πήρε εξουσιοδότηση του κόμματος και άρα εκφράζει προσωπικές απόψεις, ο Φώτης Φωτίου έκανε λόγο για προσωπική αντιπαράθεση του αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Το ΔΗΚΟ», ανέφερε, «δεν υιοθετεί τις προσωπικές απόψεις, εκτιμήσεις, αναλύσεις ή τη ρητορική του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου ή οποιουδήποτε στελέχους προβαίνει σε προσωπικές δηλώσεις. Διαχρονικά, οι θέσεις και οι αποφάσεις του καθορίζονται από τις πάγιες αρχές και θέσεις του, από τα συλλογικά του όργανα, και εκφράζονται αυθεντικά, σοβαρά και υπεύθυνα από τον πρόεδρο του κόμματος».

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο κ. Φωτίου υπογράμμισε ότι οι τοποθετήσεις του ΔΗΚΟ είναι πάντοτε πολιτικές, με θέσεις και επιχειρήματα, και όχι με προσωπικούς χαρακτηρισμούς, οι οποίοι, όπως υπέδειξε, είναι καταδικαστέοι απ’ όπου και αν προέρχονται, και είναι καλό ν’ αποφεύγονται απ’ όλους, καθώς δεν βοηθούν την ενότητα. Επί τούτου, και ερωτηθείς συγκεκριμένα να ξεκαθαρίσει κατά πόσο αυτό που ενοχλεί είναι το ύφος των δηλώσεων του κ. Παπαδόπουλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ επανέλαβε ότι χαρακτηρισμοί που μπορεί να έχουν υιοθετηθεί από τον κ. Παπαδόπουλο δεν υιοθετούνται από το κόμμα. «Είναι γνωστές οι θέσεις του ΔΗΚΟ στο εθνικό θέμα, αλλά και σε θέσεις που αναφέρει στη γραπτή του δήλωση ο κ. Παπαδόπουλος για την εκ περιτροπής προεδρία και τη σταθμισμένη ψήφο, με τις οποίες το κόμμα διαφώνησε και δημόσια, όπως και για το θέμα των εποίκων», υπέδειξε. «Υπάρχουν», είπε, «συλλογικές αποφάσεις του ΔΗΚΟ, της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου, με βάση τις οποίες το κόμμα πολιτεύεται».

Επισημαίνει ότι παρέμβαση σε ό,τι αφορά τα τεκταινόμενα στο ΔΗΚΟ έκανε χθες και ο Δηκοϊκός υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος με τη σειρά του διαχώρισε τη θέση του από τις δηλώσεις Νικόλα Παπαδόπουλου και έκανε λόγο για βεντέτα του αντιπροέδρου του κόμματός του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (βλέπε σελ. 5)

«Δεν πρέπει να κρυβόμαστε»

Πάντως, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, σε χθεσινές του δηλώσεις, δεν έδειξε να συμμερίζεται τις εκκλήσεις που κατά καιρούς απηύθυνε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, όπως αποφεύγονται οι δημόσιες δηλώσεις από αξιωματούχους του κόμματος. «Είμαστε στην πολιτική για να εκφράζουμε τις απόψεις μας, δεν είμαστε στην πολιτική για να κρυβόμαστε», σημείωσε. «Αυτές», συνέχισε, «είναι προσωπικές μου απόψεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δέχομαι ότι αυτές οι απόψεις εκφεύγουν από τις πάγιες θέσεις του ΔΗΚΟ», για να προσθέσει ότι δεν έχει έρθει σε αντιπαράθεση με το κόμμα του, αλλά έχει έρθει σε αντιπαράθεση με τους χειρισμούς στο Κυπριακό και με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», οι χθεσινές δηλώσεις Φώτη Φωτίου, με τις οποίες ουσιαστικά «άδειασε» τον Νικόλα Παπαδόπουλο, προκάλεσαν την έντονη δυσφορία στελεχών της λεγόμενης σκληρής γραμμής στο Κυπριακό. Τα στελέχη αυτά, που θέλησαν επί του παρόντος να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, μιλώντας χθες στη «Σ» εμφανίζονταν ιδιαίτερα ενοχλημένα και προειδοποιούσαν με ξεκαθάρισμα λογαριασμών κατά την «καυτή», όπως αναμένεται να είναι, συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ την ερχόμενη Δευτέρα.

Αποφασισμένος Ο Μ. Καρογιάν

Στη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, την προσεχή Δευτέρα, αναφέρθηκε χθες εκτενώς και ο Φώτης Φωτίου, όπου, όπως είπε, θα συζητηθεί η δημόσια εικόνα που εκπέμπει το ΔΗΚΟ όσον αφορά τον ενιαίο πολιτικό λόγο και την αξιοπιστία του, καθώς και η ανασυγκρότηση-αναδιοργάνωση του κόμματος. Μάλιστα, φρόντισε να προϊδεάσει για το κλίμα που πρόκειται να επικρατήσει, καθότι έστειλε το σαφέστατο μήνυμα πως ο Μάριος Καρογιάν είναι αποφασισμένος να θέσει τέρμα στην εσωκομματική εσωστρέφεια. «Θα κάνει τη δική του συγκεκριμένη, τεκμηριωμένη παρέμβαση», επισήμανε ο κ. Φωτίου. Την ίδια ώρα, καλά ενημερωμένες πηγές έλεγαν χθες στη «Σ» ότι ο κ. Καρογιάν θα θέσει όλα τα στελέχη προ των ευθυνών τους και θα τους απευθύνει αυστηρότατη προειδοποίηση με στόχο τον τερματισμό συμπεριφορών που πλήττουν καίρια, όχι μόνο την εικόνα του ΔΗΚΟ, αλλά και τις σχέσεις του με την Κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει.

Κινδυνεύει με διάσπαση;
Ο ΦΩΤΗΣ Φωτίου δεν έκρυψε την ανησυχία του ΔΗΚΟ για την εικόνα που εκπέμπει το κόμμα, αναφέροντας πως αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει όλους όσοι το αποτελούν. Ερωτηθείς κατά πόσο διαβλέπουν κίνδυνο διάσπασης του κόμματος, ο κ. Φωτίου επισήμανε ότι το ΔΗΚΟ πέρασε όλα αυτά τα χρόνια από πολλές φουρτούνες, όμως, υπάρχει και διαδραματίζει το δικό του ιστορικό ρόλο. «Είμαι σίγουρος ότι όλα τα στελέχη και όλοι οι αξιωματούχοι θ’ αναλογιστούμε τις ευθύνες μας, πάνω από όλα θα πρυτανεύσει το συμφέρον του τόπου και του κόμματος, και είμαι σίγουρος ότι επειδή όλοι θέλουμε την ενότητα, αυτό θα επικρατήσει στο τέλος», κατέληξε.

«Πνευματική τρομοκρατία»
ΑΠΑΝΤΗΣΗ στην απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου έδωσε ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως
«η κάθε κριτική είναι καλοδεχούμενη, όμως, αν θέλουμε να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο στο δημόσιο διάλογο, πρέπει να επιδεικνύουμε αυτόν το σεβασμό και στον πολιτικό μας λόγο». «Με έχουν πει υποσκαπτικό, ισοπεδωτικό, μαξιμαλιστή, ότι δαιμονοποιώ, ότι είμαι ανήθικος πολιτικά, εμπαθής και προδότης, ότι δεν θέλω, δηλαδή, λύση του Κυπριακού. Με όλο το σεβασμό θέλω να απαντήσω πως όποιος διαφωνεί με τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι προδότης», είπε. «Κι αυτή η πνευματική τρομοκρατία», συνέχισε, «κάπου πρέπει να σταματήσει. Κάποιοι φαίνεται ότι έχουν περίεργη αντίληψη για την ελευθερία του λόγου. Έχουμε κι εμείς δικαίωμα να διατυπώνουμε αντίθετες απόψεις, έστω κι αν αυτές δυσαρεστούν», είπε.

Επί της ουσίας των απόψεων που εξέφρασε προχθές, ο κ. Παπαδόπουλος επέμεινε σε αυτές και διερωτήθηκε κατά πόσο είναι υποσκαπτικός, ισοπεδωτικός, μαξιμαλιστής, ανήθικος πολιτικά, επειδή δεν αποδέχεται αυτά που ζητούσε ο Ραούφ Ντενκτάς το 2002. «Αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει η διαπραγματευτική μας ομάδα; Δηλαδή, το δίλημμα ενώπιόν μας είναι, είτε λύση τύπου Ντενκτάς είτε διχοτόμηση;».

Σχόλια

1. ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΑΣ - Καρογιάν: Ο αποκεφαλιστής της αξιοπρέπειας του ΔΗΚΟ - www.efylakas.com - 05/12/2009

[…] Ή μήπως σε υποστηρίζουν διότι χαρακτήρισες τους συναγωνιστές σου στο ΔΗΚΟ “απορρ

2. ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΑΣ - Νέα δημοσκόπηση: Ογκώνεται η λαϊκή οργή κατά του καθεστώτος Χριστόφια - www.efylakas.com - 30/06/2010

[…] παίζουν συνειδητά τα δύο κόμματα σε βάρος του λαού. Ας ξυπνήσουν οι ΔΗΚΟϊκοί οι οποίοι εξευτελίζονται από τον Μάριο Καρογιάν και τους αυλικούς του, και ας […]


Sorry comments are closed for this entry