jump to navigation

Το Foreign Office προσπάθησε να παρέμβει πολιτικά στο Εφετείο προς όφελος των Τούρκων 24/01/2010

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ.
Tags: , , , , , , , , ,
trackback
ο Μελέτης Αποστολίδης με τον δικηγόρο του Κωνσταντίνο Καντούνα [πηγή φωτογραφίας: sigmalive.com]

‘Εμπροσθοφύλακας’
«Το Foreign Office προσπάθησε να παρέμβει πολιτικά στο Εφετείο προς όφελος των Τούρκων»
24 Ιανουαρίου 2010
Φανούλα Αργυρού *

Επιστολή προς τους Δικαστές
Στην πολυσέλιδη απόφαση του Αγγλικού Εφετείου των 122 παραγράφων, σε δύο τουλάχιστον παραγράφους την παράγραφο 65 και την παράγραφο 116 υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές σε συγκεκριμένη επιστολή ημερομηνίας 20 Ιουλίου 2009, που έστειλε στους δικαστές η Βαρώνη Glenyis Kinnock, δηλαδή κατά την διάρκεια του μικρού διαστήματος που διετέλεσε Yφυπουργός Ευρώπης.

Σύμφωνα με όσα καταγράφει η απόφαση του Εφετείου, συνεπάγεται ότι η επιστολή Κίννοκ στάλθηκε με στόχο να επηρεάσει όντως την απόφαση του Δικαστηρίου υπέρ των θέσεων του Foreign Office και κατά συνέπεια προς όφελος των Τούρκων. Αυτό εξάγεται πολύ πιο καθαρά από το λεκτικό της παραγράφου 65. Η οποία αποκαλύπτει ότι η απαράδεκτη επιστολή/παρέμβαση Κίννοκ ζητούσε όπως μή γίνει δεκτή η απόφαση του Κυπριακού Δικαστηρίου γιατί θα επηρεαζόντουσαν οι διαπραγματεύσεις. Το Εφετείο, δίχως περιστροφές τονίζει ότι δεν μπορεί το Υπ. Εξωτερικών να επιβάλει την θέληση ή την γνώμη του στην Δικαιοσύνη. Το Εφετείου προς τιμή του, εξαπέστειλε και αγνόησε με τον πλέον έντονο τρόπο τις υποδείξεις του Υπ. Εξωτερικών λέγοντας με άλλα λόγια, – δεν μας ενδιαφέρει ποσώς το τι ζητάτε, δεν μπορείτε να μας επιβάλλετε πολιτική και να μας καθοδηγείτε να μην εφαρμόσουμε την απόφαση – δηλαδή εκείνη του κυπριακού δικαστηρίου – εμείς εκπροσωπούμε την Δικαιοσύνη και βλέπουμε το θέμα καθαρά ως θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τονίζει η παράγραφος μεταξύ άλλων: «… The government cannot dictate to the court what public policy in the United Kingdom, as that expression is used in an international instrument such as the Regulation, is, and thereby direct the court not to enforce the judgment» [Apostolides v Orams 19/01/2010, παράγραφος 65].

Το πολιτικό παρασκήνιο: Ιούνιος 2009 και οι τουρκικές απαιτήσεις
Τον Ιούνιο του 2009, επιτροπή αποτελούμενη από οργανώσεις των Τουρκοκυπρίων του Λονδίνου, σε συνεργασία με το λεγόμενο Τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο στα κατεχόμενα, παρέδωσαν υπόμνημα 12,000 υπογραφών στον Βρετανό Πρωθυπουργό  Γκόρντον Μπράουν [‘Londra Gazete’ 18/06/2009].

Στο υπόμνημα οι Τουρκοκύπριοι έθεσαν το περιουσιακό πρόβλημα, και συγκεκριμένα την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαικών Κοινοτήτων υπέρ του κ. Μελέτη Αποστολίδη εναντίον Οράμς και ζητούν από την βρετανική κυβέρνηση ουσιαστικά να βρει τρόπους να παραμεριστεί η απόφαση. Ισχυρίζονται ότι το θέμα αυτό δεν είναι της αρμοδιότητας της Δικαιοσύνης αλλά πολιτικό πρόβλημα, το οποίο θα λυθεί μόνο όταν οι Τουρκοκύπριοι πάρουν πλήρη πολιτική ισότητα. Κατηγορούν την Κυπριακή κυβέρνηση (την οποία ονομάζουν «ελληνοκυπριακή κυβέρνηση») πως λανθασμένα ισχυρίζεται ότι αντιπροσωπεύει και τους Τουρκοκύπριους. Ζητούν όπως παύσουν να τους μεταχειρίζονται ως μια μειονότητα με μειονοτικά δικαιώματα.

Κατηγορούν την απόφαση υπέρ του κ. Αποστολίδη και ισχυρίζονται πως το περιουσιακό λύθηκε μετά τον πόλεμο του 1974 και με την διανομή περιουσιών και στις δύο πλευρές που έγινε τότε.

Στο υπόμνημα προς τον κ. Γκόρντον Μπράουν οι Τουρκοκύπριοι ανάφερθηκαν σε αριθμό δύο μέτρων και δύο σταθμών που χρησιμοποιούν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαική  Ένωση σε σχέση με την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαικών Κοινοτήτων στην υπόθεση Οράμς.

Η απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαικών Κοινοτήτων, είπαν, αφήνει ανοικτή την πόρτα για τις 6,000 των ξένων και εκείνων των Τουρκοκυπρίων Βρετανίας που έχουν περιουσίες στα κατεχόμενα να υποστούν τις συνέπειες της απόφασης. Ενδεικτικό το γεγονός ότι τους ενόχλησε τα μέγιστα το πρόσφατο ντοκουμαντέρ του ιδιωτικού καναλιού ITV στο Λονδίνο με τίτλο «Μεσογειακοί Εφιάλτες» όταν ουσιαστικά προέτρεψε τους Βρετανούς σφετεριστές στα κατεχόμενα να τα μαζέψουν και να φύγουν από τις κλεμμένες περιουσίες που σφετερίζονται [‘Ελευθερία’ Λονδίνου 25/06/2009, σελ. 2].

Για την κίνηση αυτή πρωτοστάτησε στο Λονδίνο η ρατσιστική οργάνωση «Embargoed!» [Δελτίο Τύπου Embargoed 18/09/2009]. Η Εμπάργκοτ ιδρύθηκε μετά το 2004 με βρετανικές πλάτες και με κύριο στόχο την προώθηση της αναγνώρισης των κατεχομένων, των απευθείας πτήσεων και την διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων επικαλούμενη ότι δεν έγινε εισβολή το 1974…

Τουρκική θέση – Βρετανική ταύτιση
Συνεπώς, δεν είναι επομένως καθόλου περίεργο που ο ψευδουπουργός εσωτερικών του κατοχικού καθεστώτος Ilkay Kamil δήλωσε, μετά την απόφαση του Αγγλικού Εφετείου, ότι αυτή δεν βοηθά στην λύση του Κυπριακού, αλλά μάλλον θα εμποδίσει τις «ειρηνικές» διαπραγματεύσεις…

Να θυμίσουμε ότι η πάγια αυτή βρετανο-τουρκική αλαζoνική θέση εκφράζετο συχνά από τον Σερ Ντέιβιντ Χάνει, αλλά και μέχρι σήμερα από το Foreign Office, ο οποίος σε ερωτήσεις ή συζητήσεις πάντα απαντούσε πως το «το Κυπριακό δεν θα λυθεί δια του νόμου» αλλά με συνολική διευθέτηση. Και αυτό γιατί η ρατσιστική διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και η νομιμοποίηση των κουβαλητών εποίκων,  με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, την διεθνή νομιμότητα και την δημοκρατία, δεν μπορούν ούτε να εφαρμοστούν ούτε να νομιμοποιηθούν!

Η Βαρώνη Glenys Kinnock
H Glenyis Kinnock είναι σύζυγος του πρώην ηγέτη των Εργατικών Neil Kinnock και από το 1994 μέχρι το 2009 ήταν Ευρωβουλευτής. Στον ανασχηματισμό του 2009 και αίφνης μετά την παραίτηση της υφυπουργού ΚάρολαIν Φλίντ,  η Κλένις Κίννοκ παραιτήθηκε αστραπιαία από Ευρωβουλευτής και την επομένη 30 Ιουνίου 2009 της δόθηκε από τον πρωθυπουργό Γκόρτον Μπράουν ο τίτλος της Βαρώνης για να μπορέσει να διοριστεί στην Κυβέρνηση (στην Βρετανία αν δεν είσαι μέλος μιας από τις Βουλές δεν μπορείς να διοριστείς στην κυβέρνηση). Αμέσως μετά,  διορίστηκε Υφυπουργός Ευρώπης αντικαθιστώντας την Κάρολαιν Φλίντ. Στις 12 Οκτωβρίου 2009 όμως, μετακινήθηκε σε Υφυπουργό  με ευθύνες για την Αφρική, Καραϊβική, Κεντρική Αφρική και Ηνωμένα Έθνη και αντικατεστάθη από τον νυν Υφυπουργό Κρίς Μπράιαντ.

Στην Βουλή
Στις 19 Ιανουαρίου, την ίδια μέρα που το Εφετείο έδωσε την απόφαση του, ο ανεξάρτητος βουλευτής Bob Spink ρώτησε στην Βουλή των Κοινοτήτων τον ηγέτη του Κοινοβουλίου, κατά πόσον γνωρίζει ότι η Βουλή αναμένει δήλωση από τον υφυπουργό του Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας για την απόφαση του Εφετείου υπέρ του κ. Αποστολίδη και εναντίον των Οράμς. Η οποία απόφαση, είπε, κατοχυρώνει τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των Κυπρίων προσφύγων. «Πρέπει να έχουμε αυτή την δήλωση», είπε, «ούτως ώστε να μην κάνουν το ίδιο ακριβό λάθος και άλλοι Βρετανοί αγοράζοντας κατεχόμενες περιουσίες Κυπρίων που κατακρατούν οι Τούρκοι κατακτητές και οι οποίες πρέπει να επιστραφούν τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους δίχως αποζημίωση». [House of Commons, Debates (Main Chamber), Topical Questions 19/01/2010]

Ο ηγέτης του Κοινοβουλίου απαντώντας δήλωσε άγνοια. Απάντησε  ο υφυπουργός Ευρώπης  κ. Κρίς Μπράιαντ,  και είπε πως θα ενημερώσουν το Σώμα το συντομότερο δυνατόν διότι η απόφαση μόλις είχε δοθεί εκείνο το πρωί και ούτε ο ίδιος ήταν καλά καλά ενημερωμένος.

Κατά την διάρκεια συζήτησης για την Αϊτή, άλλος βουλευτής ο Εργατικός ο Jim Sheridan με παρέμβασή του είπε ότι πολλές αθώες οικογένειες εκδιώχθηκαν από τις περιουσίες τους κατά την διάρκεια της κατοχής της βόρειας περιοχής της Κύπρου το 1974. Απευθυνόμενος προς τον υφυπουργό Ευρώπης κ. Κρίς Μπράιαντ, τον ρώτησε αν συμφωνεί ότι οποιαδήποτε ειρηνική διευθέτηση θα πρέπει να επιτρέψει σ΄αυτούς τους ανθρώπους να επιστρέψουν στις νόμιμες περιουσίες τους ή να αποζημιωθούν.

Ο Κρίς Μπράιαντ με εμφανή την αμηχανία του, και δίχως καν να επικροτεί την απόφαση του Εφετείου (εξάλλου ο προιστάμενος του ΥΠΕΞ David Miliband στις 12/1/2010 πλάι στον Α. Νταβούτογλου στο Λονδίνο επικρότησε τις απαράδεκτες συνομοσπονδιακές προτάσεις που μετέφερε από την Άγκυρα ο Ταλάτ) απάντησε λέγοντας:

«Έχετε απόλυτο δίκαιο ότι ένα από τα θέματα κλειδιά θα είναι το περιουσιακό. Είναι γι΄αυτό που υποστηρίζουμε ένα ολόκληρωμένο – πακέτο λύσης για την Κύπρο. Στο τέλος, η λύση δεν πρέπει να είναι οραματισμός της Άγκυρας, της Αθήνας ή του Λονδίνου, πρέπει να είναι απόφαση των δύο πλευρών, την οποία στη συνέχεια όλοι στην Κύπρο να ψηφίσουν. Η απόφαση του Εφετείου σήμερα στην υπόθεση Οράμς θα προκαλέσει μεγάλους προβληματισμούς τις μέρες που έρχονται [House of Commons, Debates (Main Chamber), Topical Questions 19/01/2010]

Από την απάντηση του Υφυπουργού συμπεραίνεται ότι η απόφαση δεν τους άρεσε και θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπους υποβάθμισης και περιθωριοποίησής της μέσω πακέτου λύσης, που πάντα επικαλούνται. Γι’ αυτό ρίχνουν την μπάλα στα χέρια των ιδίων των Κυπρίων. Αν και το τι συζητείται στις διαπραγματεύσεις είναι στην βάση του δικού τους ρατσιστικού Σχεδίου Ανάν,  θα πρέπει να το δεχθούν οι ίδιοι οι Κύπριοι για να μην…ευθύνονται το Λονδίνο, η Άγκυρα ή η Αθήνα για τις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ούτε να κατηγορούνται και οι ίδιοι για ασέβεια ή απείθεια προς το Δικαστήριο της ίδιας της χώρας τους (contempt of court) που επισύρει ποινή φυλάκισης…

Η ασέβεια και απείθεια προς την απόφαση του Εφετείου επισύρει, βέβαια την ίδια ποινή φυλάκισης και για τους δικούς μας εν Κύπρω, όλους όσους θα φανεί ότι δεν την σέβονται ή την υποσκάπτουν…

Ιστοσελίδα
Εξάλλου στην ιστοσελίδα του Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας στην σελίδα για τις ταξιδιωτικές οδηγίες για την κάθε χώρα, και συγκεκριμένα στην σελίδα για την Κύπρο μέχρι αυτήν την στιγμή δεν έγινε καμία πρόσθεση και αναφορά στην απόφαση του Εφετείου. Οι συμβουλές που δίδονται παραμένουν οι ίδιες και παρόλον ότι έγιναν πρόσφατα ανανεώσεις, οι διορθώσεις δεν σχετίζονται  με τις αγορές ακινήτων. Αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν σχετικές δηλώσεις στις 25 τρέχοντος στην Βουλή.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου και η περιφρόνηση
Οι Τούρκοι εξοργίστηκαν με την απόφαση του Αγγλικού Εφετείου αφού απέτυχαν οι προσπάθειες τους μαζί με το βρετανικό Υπ. Εξωτερικών και την Βαρώνη Kinnock να ανατρέψουν την απόφαση των Δικαστηρίων υπέρ του Μελέτη Αποστολίδη. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο δικηγόρος του Αποστολίδη κ. Κωνσταντίνος Καντούνας: «Το μήνυμά μου προς όσους καταπατούν περιουσίες και στους παράνομους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης στο βορρά είναι ότι το πάρτι τελείωσε. Λυπάμαι» [‘ΚΥΠΕ’ 21/10/2010].

Και καθώς η τουρκική ‘Hürriyet’ έγραψε «να τα μαζέψουν (οι Τούρκοι) και να φύγουν από την Κύπρο» [‘Σημερινή’ 23/01/2010, σελ. 6] ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας μας καλεί …να σιωπήσουμε! Να σταματήσουμε λέει την δημόσια συζήτηση και να επικεντρωθούμε στις συνομιλίες [‘Σημερινή’ 23/01/2010, 24/01/2010, σελ. 5]!!!

Μα κ. Στεφάνου αντιλαμβάνεστε τι λέτε, ή να πιστέψουμε πως τα λέτε για συμπαράσταση προς τους Τούρκους εισβολής και τους Βρετανούς αποικιοκράτες που βγήκαν βρεγμένοι γάτοι από την απόφαση του Αγγλικού Εφετείου; Γιατί εκείνοι που δεν θέλουν να μιλάμε για τις υποθέσεις αυτές  (Αποστολίδη/Ιωαννίδη) είναι οι Τούρκοι και οι Βρετανοί.

Κύριε Στεφάνου, πάψετε την  επικίνδυνη μικροπολιτική σας γιατί οποιαδήποτε προσπάθεια προσβολής ή υπόσκαψης και ασέβειας προς την απόφαση του Αγγλικού Εφετείου πιθανόν να θεωρηθεί και περιφρόνηση του Δικαστηρίου (contempt of court) και σας συνιστώ να διαβάσετε το άρθρο της εφημερίδας ‘Ελευθερίας’ του Λονδίνου ημερομηνίας 21 Ιανουαρίου 2010 και το οποίο καταλήγει ως εξής:

«…Η απόφαση του Αγγλικού Δικαστηρίου πρέπει να τύχει πλήρους αξιοποίησης. Βέβαια, μερικοί λένε, με αφέλεια, ότι «μα δεν θα λυθεί το Κυπριακό στα Δικαστήρια»! Σωστά, δεν θα πάμε στα δικαστήρια για να λύσουμε το εθνικό μας θέμα. Όμως, ζούμε σ΄εναν κόσμο που διέπεται από νόμους, κανόνες και αρχές. Δεν είναι δυνατόν σε πράξεις ιδιωτικού ή δημοσίου χαρακτήρα να αγνοούνται νόμοι και δικαστικές αποφάσεις. Δεν ζούμε σε ζούγκλα! Και οι πολιτικοί ηγέτες δεν μπορούν να συμπεριφέρονται ασύδοτα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους νόμους και το Διεθνές Δίκαιο. Πολύ περισσότερο, κανείς δεν δικαιούται να περιφρονεί δικαστικές αποφάσεις. Διότι η ασέβεια και η απείθεια προς το Δικαστήριο (contempt of court) επισύρει ποινή φυλάκισης…»

* Η Φανούλα Αργυρού είναι ερευνήτρια – δημοσιογράφος, πρόσφυγας από την κατεχόμενη Λευκωσία και ζει στο Λονδίνο. Είναι συγγραφέας, μεταξύ άλλων, των βιβλίων “Από την Ένωση στην Κατοχή” και “Top Secret: Η βρετανική κηδεμόνευση του Κυπριακού” (εκδόσεις Γερμανός, 2004).