jump to navigation

Παρουσίαση βιβλίου: «Εάλω η Κύπρος», Πανίκου Ελευθερίου στις 14/01/2010, Λευκωσία 10/01/2010

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ, ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ, ΑΠΟ ΚΑΘΕΔΡΑΣ, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑΣ, ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΚΥΠΡΙΑΚΗ, ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ, ΨΥΧΟΠΟΛΕΜΟΣ.
Tags: , , ,
trackback

Πανίκος Ελευθερίου: «Εάλω η Κύπρος»

Την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου στις 7:30 μ.μ. οι εκδόσεις Επιφανίου και ο συγγραφέας Πανίκος Ελευθερίου σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Εάλω η Κύπρος» στην Λευκωσία στο Πολιτιστικό Κέντρο της Marfin-Λαϊκής Τράπεζας (λεωφόρος Μακαρίου και Μπουμπουλίνας 39, τηλ. 99654953, 22679058).

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

– Χαιρετισμός από τις εκδόσεις Επιφανίου

– Χαιρετισμός εκ μέρους των φίλων του Πανίκου Ελευθερίου από τον Ανδρέα Μορφίτη

– Παρουσίαση του βιβλίου από τον Ανδρέα Μακρίδη, φιλόλογο-ιστορικό

– Λίγα λόγια από τον συγγραφέα Πανίκο Ελευθερίου

Θα ακολουθήσει δεξίωση.

Μήνυμα του συγγραφέα:

Φίλες και φίλοι, σας έχω ήδη ενημερώσει για την έκδοση του βιβλίου μου (Εάλω η Κύπρος – Εκδόσεις Επιφανίου).  Σε πρόσφατο μήνυμα που σας έστειλα, ανάμεσα σε άλλα έγραφα τα ακόλουθα:

«…σκέφτηκα να κάνω και κάτι διαφορετικό, ελπίζοντας ότι θα είναι κι αυτό ένα λιθαράκι στο τείχος της αντίστασης, ενάντια στις «λύσεις» τύπου σχεδίου Ανάν που «οραματίζονται» κάποιοι.  Στο βιβλίο μου, «Εάλω η Κύπρος» βρήκαν διέξοδο αυτές οι ανησυχίες μου τις οποίες πιστεύω ότι ασπάζεται ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων της Κύπρου.  Προσπαθώ με αυτό να καταδείξω ποιες θα είναι οι επιδράσεις που θα έχει η λύση του συνεταιρικού κράτους Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, στη ζωή των απλών ανθρώπων.»

«Όπως γράφω και στον πρόλογο, μέσα από τις γραμμές αυτού του βιβλίου, επιχειρώ να ζωντανέψω ένα πιθανό, φανταστικό σενάριο, το οποίο προκύπτει μετά από μια μελλοντική λύση του Κυπριακού, με τη μορφή που συζητείται από την πολιτική ηγεσία». «…διαβάζοντάς το, θα διαπιστώσετε ότι βασίζεται σε συγκεκριμένες πρόνοιες της υπό συζήτηση «λύσης» του Κυπριακού και θα συμφωνήσετε ίσως ότι έχει να διδάξει αρκετά για το πώς θα είναι η ζωή στην Κύπρο μετά από μια κακή «λύση» του Κυπριακού.»  «…απώτερος στόχος είναι «να ζήσει» ο αναγνώστης την μετά τη λύση εποχή, για να ξέρει τι περίπου θα αντιμετωπίσει σε μια τέτοια περίπτωση και να ευαισθητοποιηθεί.»

«Το βιβλίο (415 σελίδων) εκδόθηκε από τις εκδόσεις Επιφανίου, διατίθεται σε όλα τα καλά βιβλιοπωλεία σε Παγκύπρια βάση (Κεντρική διάθεση, βιβλιοπωλείο «ΕΛΛΑΣ», τηλ. 22679058), Λευκωσία) και κοστίζει €20.  Στην Αθήνα διατίθεται στην Απόλλωνος 22, Εκδόσεις «Δι ευχών».  Επίσης, διατίθεται και από τον γράφοντα.»

Παρακολουθώντας τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό (και κυρίως την εκπαίδευση που λογαριάζουν να μας κάνουν για την Διζωνική Ομοσπονδία), πιστεύω ότι το βιβλίο είναι πολύ επίκαιρο και προσφέρεται για άντληση επιχειρημάτων.  Ευελπιστώ ότι η παρουσίαση βιβλίου (14.1.2010, 7.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό κέντρο της Λαϊκής Τράπεζας, Λευκωσία)  θα δώσει νέα ώθηση στην διάδοση του βιβλίου.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Μέσα από τις  σελίδες αυτού του βιβλίου, ο  συγγραφέας επιχειρεί να ζωντανέψει ένα μελλοντικό φανταστικό σενάριο, το οποίο προκύπτει μετά από μια Ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού που επιδρά καταλυτικά σε όλες τις πτυχές της ζωής των κατοίκων.  Στόχος του, είναι να ζήσει έντονα ο αναγνώστης «το κλίμα των ημερών», στη μετά τη λύση εποχή.

Ο Κώστας, ο ήρωας του μυθιστορήματος βρίσκεται ενώπιον ενός μεγάλου διλήμματος.   Μια σκληρή μάχη μαίνεται μέσα του.   Σύντομα όμως, πρέπει ν’ αποφασίσει,  χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το αδιέξοδο θα γίνει λιγότερο εφιαλτικό.

Από τη μέρα που πήρε την επιστολή που ήταν υπογραμμένη  από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών και Άμυνας της Ενωμένης Κυπριακής  Δημοκρατίας, για να παραδώσει το όπλο που του είχε εμπιστευτεί  η πατρίδα, μόνο αυτός ο εφιάλτης γυροφέρνει στο μυαλό του.   Το δίλημμα είναι φοβερό και τον κόβει στα δύο.  Από τη μία είναι η θέληση για ζωή κι από την άλλη το κάλεσμα του χρέους.  Θα παραμερίσει τις αξίες και τα ιδανικά του, για να «ζήσει»… «μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου, μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες;» Έχει το δικαίωμα να είναι τόσο εγωιστής; Να «ζει» χωρίς μνήμη, χωρίς συνείδηση, χωρίς περηφάνια κι αξιοπρέπεια; Θ’ αθετήσει τον μακρινό, αλλά όχι ξεχασμένο όρκο του Έλληνα Αξιωματικού ή θα είναι τελικά συνεπής, στο δικό του συναπάντημα με την ιστορία;

Όσο πλησιάζει η σημαντική εκείνη μέρα, τόσο πλησιάζει κι η ώρα της αλήθειας.  Τότε είναι που θα μάθει από τι πραγματικά είναι φτιαγμένος και τι  είδους κληρονομιά θ’ αφήσει στην Ελευθερία, την κόρη του.

Μια σειρά από γεγονότα γεμάτα περιπέτειες και συγκρούσεις ανάμεσα στους ήρωες, κάνει το μυθιστόρημα πολύ ενδιαφέρον.  Η φιλοπατρία, η κραυγή του πόνου, η αγωνία γι’ αυτόν τον έρμο τόπο, το πάθος για την ελευθερία, η αγάπη για την οικογένεια και η αυτοθυσία είναι τα κυρίαρχα στοιχεία.

Ο συγγραφέας σκιαγραφεί έντεχνα τους χαρακτήρες, ζωντανεύει τα γεγονότα με τον χρωστήρα του λόγου και τους πλούσιους διαλόγους και δίνει μια ρεαλιστική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί μετά τη λύση.

Αρέσει σε %d bloggers: