jump to navigation

Τάσσος Παπαδόπουλος: Και Νεκρός Ενίκα 13/12/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΚΥΠΡΙΑΚΗ, ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΨΥΧΟΠΟΛΕΜΟΣ.
Tags: ,
trackback
Το πρώτο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου [πηγή φωτογραφίας: Σημερινή 13/12/2009]

‘Εμπροσθοφύλακας’
«Τάσσος Παπαδόπουλος: Και Νεκρός Ενίκα
13 Δεκεμβρίου 2009
ο Δικηγόρος του Διαβόλου*

Ένα τσούρμο από άθλιους μικρόνοες υπό την κάλυψη της νύχτας, σύλησαν το σκήνωμα του Τάσσου Παπαδόπουλου. Η θέση του νεκρού στην ιστορία στο παραμικρό δεν επηρεάζεται από την βλακώδη κακοήθεια τους. Το μεγαλείο του ανδρός φαίνεται από τα έργα του και τους εχθρούς του όταν ήταν στη ζωή. Τα έργα του γνωστά. Για μισό αιώνα ο εκλιπών πρόεδρος εργάστηκε άοκνα για την Κύπρο και την Ελλάδα. Η σωτηρία της Κύπρου και του Ελληνισμού από τις καταστροφικές συνέπειες που θα έφερνε το σχέδιο Αννάν ήταν το επιστέγασμα της προσπάθειας του. Οι εχθροί του εξίσου γνωστοί. Τούρκοι, τα Αγγλοσαξονικά συμφέροντα, οι απάτριδες μεσα στην ίδια την Ελλάδα και την Κύπρο.

Κάποτε το όνομα και η φήμη του Κίμωνα υπήρξαν αρκετά για να κερδίσουν τη νίκη στη ναυμαχία της Κυπριακής Σαλαμίνας. Σήμερα το μόνο που καταφέρνουν οι τυμβωρύχοι είναι να προσφέρουν μια ακόμα απόδειξη του φθόνου και της εχθρότητας που το πατριωτικό έργο του Τάσσου Παπαδόπουλου εξακολουθεί να προκαλεί στους εχθρούς του Ελληνισμού. Ας είναι. Ακόμη και αν ο τάφος του μείνει για πάντα κενός αυτό που θα μείνει στην ιστορία θα είναι το έργο του και το ΟΧΙ με το οποίο έσωσε την ελεύθερη Κύπρο. Όσο για τους σημερινούς Ηρόστρατους θα μείνουν για πάντα μια υποσημείωση της ιστορίας σαν οι θρασύδειλοι φανατικοί που τα έβαλαν με το σκήνωμα του καθώς δεν τολμούσαν να τον αντιμετωπίσουν ζωντανό…


* Ο «Δικηγόρος του Διαβόλου», για όσους θυμούνται, ήταν γνωστό …δαιμόνιο που στοίχειωνε τις ψηφιακές γραμμές της ‘Νοητικής Αντιστάσεως’ για αρκετά χρόνια. Όχι μόνο δεν το ξορκίσαμε, αλλά επιστρέφει για να ξαναστοιχειώσει με τον «κυνικό πατριωτισμό» του και τον ‘Εμπροσθοφύλακα’…

Ή, όπως έγραφε ο ίδιος κάπου στις αρχές του 2005:

Τι είναι ο δικηγόρος του διαβόλου; Η στήλη αυτή της «Νοητικής Αντίστασης» θα παρουσιάζει την άλλη πλεύρα του λόφου. Δεν θα είναι αντιαμερικανική η αντι-ισραηλινή …σε μονιμη βάση όπως δεν θα είναι και φιλοαμερικανική σε μόνιμη βάση. Θα υποστηρίζει στα άρθρα έναν ας τον αποκαλέσουμε κυνικό πατριωτισμό. Όπου υπάρχει λόγος πάντα χρειάζεται και ο αντίλογος που ενδυναμώνει την αξία του λόγου. Μια από τις λειτουργίες που φιλοδοξει να καλυπτει ο δικηγόρος του διαβόλου είναι αυτή.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

‘Σημερινή’
«Τη μνήμη του Τάσσου δεν μπορεί κανείς να τη σβήσει»
13 Δεκεμβρίου 2009
Μικαέλλα Λοΐζου

Η πολιτική ηγεσία του τόπου, επιφανείς προσωπικότητες, αλλά και απλοί πολίτες απέδειξαν ότι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Δευτερά ήταν πολύ μικρή για να χωρέσει όλους αυτούς που πήγαν να τιμήσουν τη μνήμη του τέως Προέδρου, αλλά και να εκφράσουν τη θλίψη τους για το πρωτοφανές περιστατικό. Αρκετοί πολίτες δεν πτοήθηκαν από τη βροχή, που σε μερικά διαστήματα ήταν έντονη, και στάθηκαν στο προαύλιο της εκκλησίας, συμμετέχοντας στο μνημόσυνο. Ακολούθως, μετέβησαν στο χώρο του κοιμητηρίου, από όπου και εκλάπη η σορός, για το τρισάγιο μπροστά στο κενοτάφιο.

«Δεν λογάριαζε απειλές και πιέσεις»
Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο φίλος της οικογένειας Παπαδόπουλου Δρ Κύπρος Νικολαΐδης, ο οποίος εξήρε τις αρετές που χαρακτήριζαν τον Τάσσο Παπαδόπουλο ως άνθρωπο και ως πολιτικό. «Ο Τάσσος Παπαδόπουλος είναι ο άνθρωπος που μας έκανε μετά από πολλά χρόνια να αισθανθούμε περήφανοι γιατί είμαστε Έλληνες», ανέφερε. «Είναι ο άνθρωπος που ανέστησε την καταρρακωμένη από χρόνια εθνική μας αξιοπρέπεια», πρόσθεσε.

Οι οικείοι του Τάσσου Παπαδόπουλου, είπε ο κ. Νικολαΐδης, έχασαν για δεύτερη φορά τον δικό τους άνθρωπο. «Μαζευτήκαμε για να δηλώσουμε πως όπου και να βρίσκεται η σορός του, ό,τι και να την έκαναν, οι παρακαταθήκες που μας άφησε θα μείνουν για πάντα ζωντανές. Τη μνήμη του Τάσσου δεν μπορεί κανείς να τη σβήσει», τόνισε. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν «ένας ηγέτης που γνώριζε ότι διαχειρίζεται τη μελλοντική πορεία ενός ολόκληρου έθνους και πως γι’ αυτό το λόγο δεν λογάριαζε απειλές και πιέσεις», ανέφερε ο παλιός του φίλος. Τόνισε ότι πάντοτε εξέφραζε με παρρησία τις θέσεις του.

Συγκρίνοντάς τον με τον Εθνάρχη Μακάριο, ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν ηγέτης. Υπογράμμισε ότι το «όχι του Τάσσου ήταν όχι στο συγκεκριμένο σχέδιο και όχι στη λύση», ενώ «σκοπό είχε να πετάξει στα σκουπίδια τις διαιρετικές μεθοδεύσεις των ξένων και όχι να διχάσει το λαό».

«Ο Τάσσος είναι παρών»
«Αυτοί που έκαναν το ανοσιούργημα τούτο δεν επέτυχαν τίποτε. Ούτε τον αποπροσανατολισμό του λαού μας, ούτε τη διαίρεση του λαού μας, ούτε ο Τάσσος έχει εξαφανιστεί», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

«Ο Τάσσος δεν έχει χαθεί ούτε υλικά ούτε πνευματικά. Με το ανοσιούργημα τούτο, έχει χαραχθεί πιο βαθιά μες τις καρδιές όλων των Κυπρίων. Γι’ αυτό ματαιοπονούν αν το έκαναν γι’ αυτούς τους λόγους», πρόσθεσε ο Μακαριότατος. «Ο Τάσσος είναι παρών και είναι μέσα στην ψυχή και στην καρδιά μας», τόνισε. Σημείωσε, δε, ότι φουντώνει μία νέα αντίσταση, πιο δυναμική πλέον. «Πρέπει από το λαό μας να πέσει βαρύς ο πέλεκυς πάνω σε αυτούς τους ανόητους», κατέληξε.

Οι παρακαταθήκες του μένουν
Κλείνουμε ένα χρόνο από το χαμό του ηγέτη μας, του Τάσσου Παπαδόπουλου, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν. «Μπορεί να έφυγε από τη ζωή, όμως οι παρακαταθήκες του, οι υποθήκες του, για εμάς όλους βρίσκονται και στο μυαλό μας, και στις πολιτικές μας ενέργειες αλλά και στους προσανατολισμούς μας», τόνισε. «Έφυγε ένας αγωνιστής, έφυγε ένας πατριώτης. Όμως πολλοί είναι εκείνοι που θα επιλέξουν το δρόμο που εκείνος χάραξε, που εκείνος υπηρέτησε και τις αρχές και τις αξίες τις οποίες υπερασπίστηκε», πρόσθεσε. «Για εμάς όλους οι παρακαταθήκες αυτές θα ισχύουν, γιατί αντέχουν και στο χρόνο και στη λογική. Έχουν δοκιμαστεί και έχουν πετύχει. Γι’ αυτό το λόγο όλοι εμείς δώσαμε και δίνουμε την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα της τιμής, τον αγώνα της αξιοπρέπειας, τον αγώνα της απελευθέρωσης και τον αγώνα της επανένωσης της πατρίδας και του λαού μας», υπογράμμισε. Αναφορικά με ειδεχθές έγκλημα, ο κ. Καρογιάν είπε ότι ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί να συλλάβει αυτή την ιεροσυλία και ότι είναι ενήμερος πως οι διωκτικές Αρχές καταβάλλουν όλες τις προσπάθειες για να αποκαλύψουν ποιοι είναι οι ένοχοι, οι οποίοι θα προσαχθούν και θα τιμωρηθούν.

Ανάγκη εθνικής ομοψυχίας
«Ειδεχθές κακούργημα ιερόσυλων βέβηλων και άθλιων υπανθρώπων, οι οποίοι αποπειράθηκαν τη σκύλευση της μνήμης και της προσφοράς του Τάσσου Παπαδόπουλου στην πατρίδα και το λαό», χαρακτήρισε την κλοπή της σορού ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου. Ο κ. Ομήρου απηύθυνε παράλληλα έκκληση για διατήρηση, ως κόρη οφθαλμού, της εθνικής ομοψυχίας και της ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς, όπως υπέδειξε, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα άθλια υποκείμενα που προέβησαν σε αυτή την ειδεχθή και απεχθή πράξη, είχαν ως στόχο το εσωτερικό μέτωπο, την πρόκληση εσωτερικής ανωμαλίας και την αποσταθεροποίηση του δημοκρατικού και πολιτειακού ιστού». Τόνισε ακόμη ότι ο λαός θα πρέπει να ενισχύσει την ενότητα και την αντίστασή του στην απόπειρα επιβολής οποιωνδήποτε άνομων σχεδίων που θα υποθηκεύουν το εθνικό του μέλλον.

Να παραμείνουμε ενωμένοι
Το ΑΚΕΛ καταδικάζει «την ιερόσυλη, εγκληματική και ανήθικη ενέργεια» της σύλησης του τάφου του Τάσσου Παπαδόπουλου, δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος Πανίκος Χάμπας, ο οποίος εκπροσώπησε το ΑΚΕΛ στο μνημόσυνο.  Ο κ. Χάμπας κάλεσε, εκ μέρους του κόμματός του, το λαό «να παραμείνει ενωμένος σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Επιπολαιότητες
Το μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου «θα πρέπει να γίνει αφορμή για να δηλώσουμε όλοι ότι θα εργαστούμε για την ενότητα και τη δικαίωση της Κύπρου», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης.

Έστειλε, παράλληλα, το μήνυμα ότι «θα πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι ανεξάρτητα προκλήσεων είτε επιπόλαιες είναι αυτές είτε όχι». «Θέλω να ελπίζω ότι αυτές οι προκλήσεις είναι επιπόλαιες», πρόσθεσε, αναφέροντας πως ο λαός θα πρέπει να είναι έτοιμος να λειτουργήσει με ψυχραιμία και σοβαρότητα, έστω και αν μελλοντικά υπάρξουν κι άλλες προκλήσεις, αναφερόμενος στη σύληση του τάφου.

Οι πρώτοι νεκροί…

Στίχους από το ποίημα του Αλέξανδρου Παναγούλη «Οι πρώτοι νεκροί», γνωστό και ως τραγούδι από τη μελοποίηση του Μίκη Θεοδωράκη, προτίμησε να χρησιμοποιήσει ο Εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, αντί δηλώσεων. Παραφράζοντας ελαφρώς το στίχο, ώστε να γίνει στον ενικό αριθμό, ο κ. Περδίκης είπε: «λουλούδι φωτιάς / βγαίνει στον τάφο / μήνυμα στέλνει / ο πρώτος νεκρός / απάντηση να πάρει / ενότητα κι αγώνα / για να βρει ανάπαυση / ο πρώτος νεκρός».

Θλίψη και στην Ελλάδα για τ’ αποτρόπαια γεγονότα

Αποτροπιασμό και θλίψη εξέφρασε εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης και του Έλληνα Πρωθυπουργού, για την απαράδεκτη, όπως τη χαρακτήρισε, σύληση του τάφου του Τάσσου Παπαδόπουλου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Σπύρος Κουβέλης, ο οποίος δήλωσε ότι «στη Δημοκρατία δεν διαπραγματευόμαστε και δεν συζητάμε με κανένα που κατεβάζει το επίπεδό του με τέτοιες πράξεις». Τιμούμε, τόνισε, τον Τάσσο Παπαδόπουλο, για το έργο και τη συνεισφορά του.

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Αβραμόπουλος χαρακτήρισε τον Τάσσο Παπαδόπουλο ως μια από τις μεγαλύτερες ιστορικές μορφές του κυπριακού Ελληνισμού, σημειώνοντας ωστόσο πως η σημερινή μέρα τιμής και μνήμης επισκιάστηκε από γεγονότα «που τα χαρακτηρίζει η ιεροσυλία και η βαρβαρότητα» και δεν συνάδουν με τον ελληνικό πολιτισμό. Εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα ότι τα αίτια και οι δράστες του αποτρόπαιου εγκλήματος θα ανακαλυφθούν.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης είπε ότι «μπορεί να σύλησαν τη σορό του αείμνηστου Προέδρου, όμως, δεν πρόκειται ποτέ να αλλοιώσουν και να συλήσουν τις ιδέες που πρέσβευε αυτός ο μεγάλος άνδρας». «Εμείς υποχρεούμαστε να σεβαστούμε τις παρακαταθήκες του και πάνω απ’ όλα αυτό που γράφει πάνω στο μνήμα του, είναι υποχρέωσή μας να υπερασπιστούμε το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία του Ελληνισμού», πρόσθεσε.

Αρέσει σε %d bloggers: