jump to navigation

Τα νεοκλασικά είναι μέρος της ιστορίας μας! 07/11/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΙΣΤΟΡΙΑ, ΝΕΟΤΕΡΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΣΥΓΧΡΟΝΗ.
Tags: , ,
trackback

Σχόλιο Συντακτικής Ομάδας: Έκκληση προς όλους τους υπεύθυνους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προστατεύσουν τα νεοκλασικά των πόλεών μας με τα πανέμορφα σκαλίσματα, και στην προκειμένη περίπτωση της Λευκωσίας, που κινδυνεύουν από τον «εκσυγχρονισμό» και την αλόγιστη «ανάπτυξη». Είναι μέρος και αυτά της ταυτότητάς μας και της ιστορίας μας και αξίζουν της προστασίας μας!

νεοκλασικό οδού Δ. Σεβέρη [πηγή: http://eretiko-istologio.blogspot.com/2009/10/blog-post_19.html]

‘Ερετικό Ιστολόγιο’
«Σώστε τα νεοκλασικά της πόλης!»
19 Οκτωβρίου 2009

Όλες οι πόλεις έχουν από ένα σημείο αναφοράς, ένα βασικό αξιοθέατο. Οι παραθαλάσσιες πόλεις έχουν πόλο έλξης τη θάλασσά τους. Αντιθέτως, η πρωτεύουσα της Κύπρου, μία πόλη κτισμένη στο κέντρο του νησιού, έχει να υπερηφανεύεται μόνο για τα κτίσματά της: το ενετικό τείχος, τις βυζαντινές και μεσαιωνικές της εκκλησίες, τα οθωμανικά λουτρά και τέλος τις νεοκλασικές κατοικίες. Ιδιαίτερα η παλιά Λευκωσία σε ελκύει με τη γοητεία κάθε πόλης που κράτησε κάτι από το παρελθόν της αναλλοίωτο στον χρόνο. Ακόμη και η γραμμή καταπαύσεως του πυρός που ονομάστηκε κατ’ ευφημισμόν «πράσινη γραμμή» ασκεί αυτήν τη μυστήρια έλξη στον θεατή. Ο χρόνος σταματά κάπου στο ’60 ή το ’70. Παλιά αρχοντικά και πολυσύχναστοι δρόμοι παραδομένοι στη σκόνη και τον χρόνο, πληγωμένα από τις σφαίρες κατακτητών και αμυνομένων περιμένουν εναγκαλιζόμενα την ομορφιά της άγριας φύσης την ώρα της απελευθέρωσης για να ξαναζήσουν μέσα σε γνώριμες λαλιές. Καρτερικά, αλλά όχι άφθαρτα!

Πάντοτε, όμως, για όλα αυτά τα καταπληκτικά δημιουργήματα άξιων δεξιοτεχνών του πωρόλιθου υπάρχει ο κίνδυνος να παραδοθούν ανυπεράσπιστα στη δίνη του κέρδους. Η φωτογραφία που εξασφαλίσαμε δείχνει ένα από τα εναπομείναντα νεοκλασικά επί της οδού Δημοσθένη Σεβέρη στη Λευκωσία (μεταξύ του κόμβου του Προεδρικού και της αντιπροσωπείας της Honda). Η περίφραξη με την ένδειξη «Αthienitis contractors & developers» μας ανησυχεί! Δεν ξέρουμε τι προτίθεται να κατασκευάσουν στον χώρο, ούτε εάν οι προθέσεις τους είναι να το αναπαλαιώσουν. Προτιμούμε, όμως, να ανησυχήσουμε τώρα για να ησυχάσουμε μετά! Ή παραφράζοντας την παροιμία, να φυλάγουμε τα νεοκλασικά μας για να έχουμε τουλάχιστον τα μισά!!!

Πρέπει να επισημάνουμε, ακόμη, την ευθύνη της πολιτείας (δήμου, κυβέρνησης). Έχουμε ξαναζήσει κατεδαφίσεις διατηρητέων κτηρίων εν μιά νυκτί παρά τις απαγορεύσεις. Οι κυρώσεις προφανώς και τα πρόστιμα δεν είναι αποτρεπτικά του κέρδους που αποκομίζουν όσοι έχουν συμφέροντα στη συνέχιση του έργου. Και φυσικά οι ιδιοκτήτες και οι εργολάβοι που αναλαμβάνουν τέτοιες υποθέσεις δεν διαθέτουν στοιχειώδη ευαισθησία για την πόλη τους, ούτε σκέφτονται την ιστορική και αισθητική αξία του διατηρητέου κτηρίου.

Μπορείτε να φανταστείτε μία Λευκωσία χωρίς το τείχος της και την τάφρο, χωρίς το νεοκλασικό δημαρχείο της, χωρίς την Παναγία Φανερωμένη, χωρίς το Παγκύπριο Γυμνάσιο, χωρίς το αρχοντικό του Χατζηγιωργάκη Κορνέσιου, χωρίς τα γραφικά στενά δρομάκια, χωρίς τη Λαϊκή Γειτονιά; Αυτή δεν θα είναι μια πόλη με χαρακτήρα, αλλά μια αφόρητη ζούγκλα από γυαλί και ατσάλι! Για ακόμη μια φορά σφυγμομετρούνται οι ευαισθησίες των δημοτών και το πολιτισμικό τους επίπεδο. Το πρόσκαιρο κέρδος κάποιων ενάντια στον χαρακτήρα της παλιάς πόλης. Ποιος θα βγει κερδισμένος από αυτήν την πάλη; Αν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος σ’ αυτόν τον τόπο ας απαντήσει ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ!

Αρέσει σε %d bloggers: