jump to navigation

Η αφόρητη ερυθρή υποκειμενικότητα 24/10/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΚΥΠΡΙΑΚΗ, ΚΥΠΡΙΑΚΟ, Μ.Μ.Ε., ΨΥΧΟΠΟΛΕΜΟΣ.
Tags: , , , ,
trackback

Σχόλιο Συντακτικής Ομάδας: Στην πολιτική συναντάμε ουκ ολίγες φορές το φαινόμενο του λαϊκισμού και της δημαγωγίας. Αποκρύπτεται η αλήθεια και προπαγανδίζεται μια θέση που απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα, με απώτερο στόχο τη συρροή περισσότερων ψήφων στο κόμμα. Μάλιστα είναι πολλές φορές αφόρητος ο τρόπος που παρουσιάζονται τα γεγονότα από κάποια ελεγχόμενα ΜΜΕ, χωρίς να επιδιώκεται ο φωτισμός της αλήθειας, αλλά στοχεύοντας στην εξυπηρέτηση κάποιων μικροκομματικών συμφερόντων. Η Χαραυγή, δεδηλωμένη εφημερίδα του ΑΚΕΛ, μπορεί να έχει οποιεσδήποτε πολιτικοκοινωνικές θέσεις θέλει, αλλά δεν μπορεί να περιφρονεί τόσο απροκάλυπτα τη νοημοσύνη του λαού μας. Ένα μικρό αλλά ενδεικτικό παράδειγμα της νοοτροπίας των εκδοτών της στο κείμενο που ακολουθεί.

‘Ερετικό Ιστολόγιο’
Μια ωραία Χαραυγούλα μες τον κάμπο μια φορά!
18 Οκτωβρίου 2009

Είναι απολύτως κατανοητό το ίδιο συμβάν να κρίνεται διαφορετικά από διαφορετικούς ανθρώπους. Δεν είναι μεμπτό, ούτε κατακριτέο. Από την άλλη υπάρχουν μερικοί που ενώ δεν επιθυμούν την ελεύθερη έκφραση των διαφωνιών στην κοινωνία, αυτοπροβάλλονται ως οι υπέρμαχοι της ελεύθερης έκφρασης και της διαφορετικότητας. Επικεντρωνόμαστε σήμερα στη νοοτροπία τους αυτή και όχι σ’ αυτές καθ’ αυτές τις απόψεις τους.

Δάσκαλοι του είδους αποδεικνύονται διαχρονικά οι λεγόμενοι αριστεροί του ΑΚΕΛ. Ενώ έχουν απεμπολήσει τις αριστερές τους καταβολές και ερωτοτροπούν μονάχα με έναν ακραίο διεθνισμό (ή ανθελληνισμό), επιθυμούν να παρουσιάζονται ως το κόμμα της αριστεράς και του λαού, ως οι μόνοι αληθινοί πατριώτες, οι μόνοι που αντιστάθηκαν στο πραξικόπημα του 1974, οι μόνοι δημοκράτες του τόπου, οι μόνοι που δεινοπάθησαν από τους δεξιούς (εκμεταλλευόμενοι σ’ αυτήν την περίπτωση τους αγώνες των Ελλαδιτών αριστερών).

Από την άλλη, ενώ έχουν προαποφασίσει ότι η λύση του Κυπριακού δεν θα βασίζεται στην επικράτηση του Δικαίου, αλλά θα είναι ένας οδυνηρός συμβιβασμός οριζόμενος από την ακαμψία του κατοχικού συρματοπλέγματος, ουδένα ενδοιασμό έχουν να χρησιμοποιήσουν ως προεκλογική προμετωπίδα τους τη «ΔΙΚΑΙΗ ΛΥΣΗ». Δίκαιη όσο… η αριθμητική εξίσωση του 82% των Ελλήνων με το 18% των Τούρκων νομίμων κατοίκων της νήσου! Δίκαιη όσο η ανισότητα της ψήφου με βάση την εθνικότητα του ψηφοφόρου του νέου κράτους! Δίκαιη όσο η αποδοχή ενός εγκλήματος πολέμου, του εποικισμού! Δίκαιη όσο η μη επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους στην Τ/κ ζώνη ή πολιτεία ή κρατίδιο ή state!

Αφ’ ετέρου, ενώ η ευνοιοκρατία είναι ένας αθεράπευτος καρκίνος και… στόχος ζωής για πολλούς πολιτευτές και ψηφοφόρους στο νησί (συμπεριλαμβανομένων των ΑΚΕΛικών), δεν είχαν πρόβλημα να χρησιμοποιήσουν και το «ΔΙΚΑΙΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ». Ναι, σ’ αυτόν τον τομέα δεν είναι οι μόνοι διδάξαντες, αλλά αυτό δεν τους αφαιρεί το αμάρτημα της δημαγωγίας.

Συν τοις άλλοις, ο πρόεδρος και το κόμμα του κατά καιρούς έδειξαν να δυσανασχετούν με την κριτική που τους ασκείται (πβ. αντίδραση στην κριτική του Αρχιεπισκόπου τον οποίο το ΑΚΕΛ εξέλεξε!). Και ουκ ολίγες φορές θεώρησαν φασισμό την αντίθετη άποψη (πβ. φασίστες και πραξικοπηματίες συλλήβδην οι αντιομοσπονδιακοί για το ΑΚΕΛ!), έστω κι αν αποδέχονται κατά καιρούς την αλήθεια της (βλ. Αποκάλυψη Χριστόφια: Η Ομοσπονδία είναι ακατάλληλη!)!!! Διά του ψιθύρου ή διά των ΜΜΕ τους προσπαθούν να σπιλώσουν τους αντιομοσπονδιακούς με ανυπόστατες κατηγορίες (π.χ. τον συγγραφέα τεσσάρων τουλάχιστον άρθρων κατά της νοοτροπίας «έδαφος έναντι κυριαρχίας» [1, 2, 3, 4] σαν τάχα «υποστηρικτή της διχοτόμησης») και να τους ταυτίσουν με ακραίες ομάδες (π.χ. το σύνολο των Αντιομοσπονδιακών με τη ρατσιστική Χρυσή Αυγή).

Επιδόθηκαν ακόμη σε μία επιτυχημένη προσπάθεια διαγραφής από τη συλλογική μνήμη του εθνικού ενωτικού παρελθόντος του ΑΚΕΛ (1941-67,έμμεσα και ευκαιριακά έως και το ’74) και σε μία επιτυχημένη προπαγάνδα σπίλωσης της Ένωσης ως αιτίας παντός δεινού του τόπου. Ενώ αρέσκονται να ομιλούν ανέξοδα για τους κακούς ιμπεριαλιστές Αμερικάνους και για τα δικαιώματα των άλλων λαών, δεν έχουν και τόσο πρόβλημα με την καταπάτηση των ελευθεριών του λαού μας, ούτε με την ιμπεριαλιστική πολιτική της Τουρκίας, αντιθέτως την προσεγγίζουν επικίνδυνα! Ενώ κατά καιρούς υποστήριξαν πορείες κατά των Βάσεων, έστερξαν να υιοθετήσουν τη γραμμή του μη ανοίγματος του θέματος και άμα τη εκλογή τους κατάφεραν να αποθαρρύνουν την εμπλοκή της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Κίνας που προορίζονταν να λειτουργούν ως αντιστάθμισμα στην Αμερικανοβρετανική σφαίρα επιρροής.

Αναφορικά με τον χώρο των ΜΜΕ έχουμε απόλυτα κομματικά μέσα (εφημερίδα Χαραυγή, ράδιο Άστρα, τηλεόραση Plus tv) και μερικά μη απολύτως ελεγχόμενα (κρατικό ΡΙΚ). Η «ευέλικτη» Ειρήνη όπως επάξια κέρδισε τον τίτλο, προπαγανδίζει καθημερινά από τον κρατικό σταθμό υπέρ των ενεργειών του «ευέλικτου» «οδοστρωτήρα» Χριστόφια. (Σημ.: Οι όροι «ευέλικτος» [όσον αφορά το Κυπριακό] και οδοστρωτήρας [κατά του Λιλήκα] χρησιμοποιήθηκαν από το ίδιο το ΑΚΕΛ και δεν είναι αντιπολιτευτικές επινοήσεις!) Όσο για τη Χαραυγή και τα λοιπά κομματικά μέσα τι να πει κανείς; Άσχετο εάν το νεότερο μέλος, η τηλεόραση Plus, που παραπαίει κάπου μεταξύ σφύρας και άκμονος στο 1-3%, παρουσιάζεται ως μη κομματικός σταθμός. Φυσικά, παρά την άρνησή τους (πβ. άρνηση στον Ματσάκη ότι είναι ΑΚΕΛικός ο Plus) το γνωρίζουν ως και οι πέτρες από πού πηγάζει η πολιτική γραμμή του σταθμού! Τα δε άλλα μέσα δεν χρειάζονται συστάσεις. Είναι άλλωστε γνωστό το ανέκδοτο:

-Μπαμπά, πετάει ο γάιδαρος;
-Όχι φυσικά παιδί μου! Πού διάβασες αυτές τις βλακίες;
-Στη… Χαραυγή!
-Ε… τότε… πετάει και παραπετάει!

Φιλελεύθερος - Σημερινή - Αλήθεια

Χαραυγούλα [πηγή: www.haravgi.com.cy]

Μπορεί να υπάρχει μια δόση υπερβολής, όπως σε κάθε ανέκδοτο, αλλά δεν απέχει και πολύ από την ουσία του θέματος. Η Χαραυγή αποτελεί προπαγανδιστικό μέσο υπέρ του ΑΚΕΛ και της σημερινής κυβέρνησης. Μπορεί κατά καιρούς να περνά και καμιά αντίθετη άποψη στις σελίδες -λέτε κατά λάθος;-, αλλά κατά κόρον είναι εκθειαστική για τον πρόεδρο. Θα νόμιζε κανείς ότι ζει στον παράδεισο. Όλα τέλεια για τη Χαραυγή, εκτός από τους… φασίστες που απειλούν τον πρόεδρο (!!!). Έτσι μπορεί οι υπόλοιπες εφημερίδες του τόπου (κεντρώες και δεξιές, αντιομοσπονδιακές, αντιανανικές, φιλοανανικές, ομοσπονδιακές, εθνοκεντρικές, κυπροκεντρικές, πολυπολιτισμικές, συναγερμικές κλπ) να γράφουν ότι «μέτρα γιοκ» από την Ε.Ε. για την κατοχική Τουρκία και η Χαραυγούλα να προπαγανδίζει με πηχυαίους τίτλους για μία… έκκληση της Ε.Ε. στην Τουρκία για «έμπρακτη» συμβολή της στη λύση! Παράλληλα, εν μέσω κρίσης, το κατά τ’ άλλα λαλίστατο συνδικαλιστικό κίνημα της «αριστεράς» (ΠΕΟ) έχει καταπιεί τη γλώσσα του. Το ίδιο και το «φοιτητικό κίνημά» του (λέγε με Προοδευτική).

«Ελεύθερη έκφραση» [πηγή: www.haravgi.com.cy]

Φυσικά το αποκορύφωμα όλων βρίσκεται σε μία τόσο… αθώα και μικρούλα δημοσκόπιση της διαδικτυακής σελίδας της Χαραυγής. Η ερώτηση που συνορεύει με τη διαφήμιση του ΑΚΕΛ μάς καλεί να «εκφράσουμε άποψη» (αυτολεξεί) για την ομιλία του προέδρου της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ. Βεβαίως οι επιλογές που έχουμε στην «έκφραση άποψης» είναι τόσο έκδηλα αντιδημοκρατικές και αδιάντροπα προκαθορισμένες! Στη χειρότερη των περιπτώσεων δικαιούμαστε -κατά τη Χαραυγή- να κρίνουμε την ομιλία του προέδρου ΜΕΤΡΙΑ! Ούτε κατά διάνοια ΚΑΚΗ ή ΠΟΛΥ ΚΑΚΗ! Πλύση εγκεφάλου Α ποιότητος από τους δασκάλους του είδους! Αυτές είναι οι νοοτροπίες που επικρατούν στο καθεστώς και όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούμε τόσο το καλύτερο για μας, τον Ελληνισμό και την πατρίδα μας!

Αρέσει σε %d bloggers: