jump to navigation

Ασχηνομία Κύπρου: Έγδυσαν ανήλικο μαθητή και τον έβαλαν στο κελί με χειροπέδες 23/10/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΚΥΠΡΙΑΚΗ.
Tags:
trackback

‘Αντιφωνητής’
«»Ασχηνομία» Κύπρου»
22 Οκτωβρίου 2009

Η αστυνομία τον χαβά της. Ό,τι και να τους πει κανείς, συνεχίζουν να εξευτελίζουν, να δέρνουν, να πουλούν τσαμπουκά. Ένα τσούρμο αγροίκων που στερείται της στοιχειώδους εκπαίδευσης και που αγνοεί την δημόσια κατακραυγή. Για όλα φταίνε οι δημοσιογράφοι που κατηγορούν την αστυνομία για ψύλλου πήδημα. Για όλα φταίνε οι υπερευαίσθητοι οικουμενιστές που δεν κατανοούν το πρόβλημα της μετανάστευσης. Για όλα φταίνε οι ατίθασοι νέοι που δεν συμμορφώνονται με τις εντολές της αστυνομίας. Για όλα φταίνε όλοι εκτός από τους ίδιους. Πόσοι είναι τελικά αυτοί οι «λίγοι»; Αυτά τα «σάπια μήλα»;

Όσοι μεγαλώσατε την δεκαετίες του ’80 και του ’90 θα θυμάστε το γνωστόν Κοκούιν. Ο πιο διάσημος Ζετάς που αλώνιζε κάθε βράδυ στην Λευκωσία τρέχοντας μανιωδώς πίσω από τους ατίθασους μοτορτζίες. Έβλεπες το Κοκούιν να καταδιώκει μοτοσυκλετιστές στην Γρίβα Διγενή με μια μανία που απορούσες τι θα έκανε αυτός ο άνθρωπος αν δεν ήταν αστυνομικός. Η μόνη διαφορά που τον χώριζε με τον παραβάτη ήταν πως η μοτοσυκλέτα του και η στολή του είχαν τα διακριτικά της αστυνομίας. Ο παραβάτης και ο νόμος εξισωμένα.

Φτάσαμε σχεδόν στο 2010 και τίποτα δεν έχει αλλάξει. Το πιο κάτω άρθρο είναι από τον σημερινό Πολίτη. Διερωτώμαι από ποιους παίρνουν εντολές αυτοί οι άνθρωποι; Αν ακολουθούν πρωτόκολλα ή αν απλώς κάνουν του κεφαλιού τους. Αν έχουν έστω και την παραμικρή ψυχολογική κατάρτιση. Ήθελαν να συλλάβουν ένα νέο 15 χρονών στο σχολείο του. Όταν τους εμπόδισε η διευθύντρια τον συνέλαβαν στο σπίτι του στις 6:30 το πρωί. Τον έγδυσαν και του έβαλαν χειροπέδες. Το παράπτωμά του; Ήταν μάρτυρας κατηγορίας εναντίων του πατέρα του και δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο. 15 χρονών κοπελούδιν, ορφανό από μητέρα, που αρνήθηκε να καταθέσει εναντίων του πατέρα του. 15 χρονών εξαρτώμενος. Τελικά κατάθεσε…διαβάστε πιο κάτω το πώς και το γιατί.  Ασχηνομία Κύπρου…

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

‘Πολίτης’
«Ιδού η Κυπριακή Ασχημονία: Έγδυσαν ανήλικο μαθητή και τον έβαλαν στο κελί με χειροπέδες»
22 Οκτωβρίου 2009, σελ. 21
Μανώλης Καλατζής

Η Αστυνομία, εκτός του μαλλιοτραβήγματος μοναχών και των συλλήψεων… για «μηδενισμό του κράτους», έχει αναπτύξει και άλλες δεξιότητες, οι οποίες δεν είναι σίγουρο αν αποτελούν μόνο επίδειξη ανοησίας και ερασιτεχνισμού. Η καταγγελία που έκανε στον Υπουργό Παιδείας, η διευθύντρια του Γυμνασίου Λινόπετρας Λεμεσού, Χριστίνα Βαλανίδου, αποδεικνύει ότι οι αστυνομικές πρακτικές του παρελθόντος… είναι και του παρόντος, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις και συνθήματα για μια Αστυνομία «ανθρώπινη και υπερήφανη». Μέλη της Αστυνομίας, συνέλαβαν, γύμνωσαν, πέρασαν χειροπέδες και κράτησαν σε κελί 15χρονο μαθητή… γιατί δεν παρουσιάστηκε ως μάρτυρας στο Δικαστήριο, για να καταθέσει εναντίον του πατέρα του για μία κτηματική διαφορά με γείτονες!

Μην του βάλετε απουσία!
Σε επιστολή που έστειλε η κ. Βαλανίδου στον Υπουργό Παιδείας αναφέρεται πως «την εβδομάδα μεταξύ 28/9/09 και 2/10/2009, η Αστυνομία επισκέφθηκε το σχολείο με ένταλμα σύλληψης του μαθητή (….), διότι δεν είχε παρουσιαστεί σε δίκη όσον αφορά την πιο πάνω κτηματική διαφορά. Η διεύθυνση του σχολείου απαγόρευσε στην Αστυνομία να εκτελέσει το σχετικό ένταλμα». Δηλαδή, με απλά λόγια, η Αστυνομία πήγε στο σχολείο για να συλλάβει έναν 15χρονο μπροστά στα μάτια των συμμαθητών και καθηγητών του. Οι φύλακες του νόμου όμως, δεν πτοήθηκαν από την άρνηση της διεύθυνσης του σχολείου. Όπως ανέφερε ο 15χρονος μαθητής της Γ’ Γυμνασίου στην καθηγήτρια Συμβουλευτικής Εκπαιδευτικής Αγωγής, «στις 7/10/2009 η ώρα 6.30 π.μ η Αστυνομία πήγε σπίτι του και τον συνέλαβε, χωρίς να του δοθεί ένταλμα σύλληψης, ενώ ο πατέρας του απουσίαζε. Τον οδήγησαν στον αστυνομικό σταθμό Γερμασόγειας, όπου του εξήγησαν ότι εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, διότι δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο να μαρτυρήσει για την κτηματική διαφορά. Αστυνομικός επικοινώνησε με το σχολείο και είπε ότι ο (….) ήταν μαζί του και ζήτησε να μην πάρει απουσία». Είναι αξιοσημείωτο πάντως το ενδιαφέρον των αστυνομικών για τις απουσίες του ανήλικου, τον οποίο σήκωσαν στις 6.30 το πρωί από το κρεβάτι του για να τον συλλάβουν.

Γυμνός με χειροπέδες
Ο 15χρονος, αντί να πάει στο σχολείο οδηγήθηκε στο Δικαστήριο «όπου τον έβαλαν να αναμένει σε κελί. Έπειτα από ‘εντολή’ του πέρασαν χειροπέδες και τον οδήγησαν στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό Λεμεσού. Εκεί, αφού τον γύμνωσαν (του αφαίρεσαν και τα εσώρουχα) έγινε σωματικός έλεγχος και τον έβαλαν ξανά στο κελί». Διερωτάται κάποιος αν μέλη της Αστυνομίας συμπεριφέρονται με αυτό τον εξευτελιστικό τρόπο σε έναν ανήλικο, ο οποίος δεν διέπραξε κανένα αδίκημα, πώς συμπεριφέρονται σε άτομα με παραβατική ή εγκληματική συμπεριφορά.

Για το τίποτα
Το «έγκλημα» του 15χρονου ήταν ότι δεν είχε παρουσιαστεί στο Δικαστήριο για να καταθέσει εναντίον του πατέρα του, σε ασήμαντη υπόθεση. Ο πατέρας αντιμετώπιζε προβλήματα με γείτονες για κάποια κτηματική διαφορά. Σε έναν καβγά που είχε γίνει, ο πατέρας απείλησε ότι λόγω της αδικίας που αισθανόταν, θα «σκοτώσει» κάποιους και μετά θα αυτοκτονούσε. Επειδή στον καβγά ήταν παρών και ο 15χρονος, η Αστυνομία τού πήρε κατάθεση και ουσιαστικά ήθελε να το βάλει να καταθέσει στο Δικαστήριο, ότι ο πατέρας του απείλησε. Επειδή, όμως, δεν πήγε να καταθέσει στο Δικαστήριο κρίθηκε «επιβεβλημένη» η σύλληψη και ο εξευτελισμός του. Μάλιστα, όταν ο 15χρονος οδηγήθηκε στο Δικαστήριο, «τον πλησίασε κάποια γυναίκα και του είπε ‘απειλητικά’ να πει την αλήθεια με βάση την κατάθεση που είχε δώσει στην Αστυνομία, σχετικά με την κτηματική διαφορά, για να μην ανοιχτεί άλλη υπόθεση σε βάρος του για ψευδή κατάθεση και του ανοίξουν φάκελο». Τελικώς ο 15χρονος επιβεβαίωσε στο Δικαστήριο την κατάθεσή του και η Αστυνομία, αφού «επιτέλεσε το έργο της», τον οδήγησε σπίτι του.

Κακοποίηση ψυχής
Η διευθύντρια του σχολείου, στην επιστολή της εκφράζει διαμαρτυρία για την απαράδεκτη συμπεριφορά της Αστυνομίας, και ανησυχία, «γιατί η κακοποίηση ψυχής που έχει υποστεί ο (….) θα είναι δύσκολο να θεραπευτεί. Πρακτικές αυτού του είδους εκ μέρους της Αστυνομίας ενθαρρύνουν παραβατικές συμπεριφορές», τονίζει.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το συμβάν καταγγέλθηκε και στην Επ. Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου, η οποία ξεκίνησε έρευνα. Παράλληλα, έρευνα ζήτησε και το Υπουργείο Παιδείας.

Ορφανός από 12 ετών: Χωρίς μητέρα
Ο ανήλικος
μαθητής πριν τρία χρόνια έχασε τη μητέρα του από καρκίνο, και μοναδικό στήριγμα για τον ίδιο τον ανήλικο επίσης αδελφό του, είναι ο πατέρας τους, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν μπορεί να εργαστεί. Μάλιστα, από το σπίτι τους, κάποιες φορές λείπει και το ψωμί, αφού είναι δύσκολο να συντηρηθούν από το βοήθημα του Γρ. Ευημερίας. Μοναδικό καταφύγιο, όπως αναφέρει στην επιστολή της η Διευθύντρια του σχολείου, είναι η γιαγιά από την πλευρά της μητέρας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ηγεσία της Αστυνομίας καταβάλλει ειλικρινείς προσπάθειες για αλλαγή νοοτροπιών, αλλά φαίνεται οι προσπάθειες να σκοντάφτουν σε παθογένειες του συστήματος που δεν θεραπεύονται εύκολα.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

‘Σημερινή’
«Είναι καλή η βία από αριστερά;»
14 Οκτωβρίου 2009
Μάριος Δημητρίου, στήλη ‘Εξ’ Αφορμής’

Καθώς με το πέρασμα του χρόνου η κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια εδραιώνει την εξουσία της, η δημοσιογραφική έκφραση του κυβερνώντος ΑΚΕΛ αρχίζει σιγά-σιγά να τινάζει από πάνω της τα ξέφτια της σύγχυσης σε σχέση με μια σειρά «γκρίζων» και «δύσκολων» ζητημάτων όπως αυτό της αστυνομικής βίας. Με το ρόλο της ως μιας φύσει και θέσει αντικαθεστωτικής αριστερής δύναμης να φθίνει από τη στιγμή που ανέλαβε να κυβερνήσει, η Αριστερά και το κυπριακό Κομμουνιστικό Κόμμα ξεχνούν τα… ειρηνικά και… πολιτισμένα τους ένστικτα και εκδηλώνουν όλο και πιο συχνά τον πραγματικό συντηρητικό και αυταρχικό εαυτό τους.

Βλέπετε η Αστυνομία δεν είναι τώρα του… Τάσσου, δεν είναι του Κληρίδη, δεν είναι της επάρατης και αμαρτωλής Δεξιάς, είναι η Αστυνομία της κυβέρνησης του πατριωτικού και… ανθρώπινου ΑΚΕΛ.

Οι συμπλοκές του Σαββάτου στην Πλατεία Φανερωμένης στην παλιά Λευκωσία μεταξύ αστυνομικών και νεαρών Κυπρίων, είναι στην πραγματικότητα μια δοκιμασία της επώδυνης μετεξέλιξης του ΑΚΕΛ από κόμμα αντι-εξουσίας σε κόμμα εξουσίας και σε αμύντορα και υπερασπιστή της κρατικής βίας. Μετά την αστυνομική επιχείρηση της 25ης Σεπτεμβρίου εναντίον των μεταναστών στην παλιά Λευκωσία, όπου το Κόμμα και η κυβέρνηση παρουσιάστηκαν να μιλούν με δύο διαφορετικές γλώσσες και αντιλήψεις, το ΑΚΕΛ είναι τώρα πιο προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει, μονολιθικά, παρόμοια κρίσιμα διλήμματα.

Έτσι, στη χθεσινή της έκδοση, η «Χαραυγή» δεν έχει κανένα πρόβλημα να συνταχθεί απροκάλυπτα με την Αστυνομία και να επιτεθεί κατά της αντι-εξουσιαστικής ομάδας που στήριξε τους νεαρούς. Έγραψε τα εξής η εφημερίδα σε παραπολιτικό της σχόλιο: «Η οργάνωση Αlert ιδρύθηκε αυθόρμητα από μια ομάδα ανθρώπων, σαν αντίδραση στη δικαστική απόφαση αθώωσης των δέκα αστυνομικών που κατηγορούνταν για ξυλοδαρμό δύο φοιτητών. Σιγά σιγά εξελίχθηκε σε ένα οργανωμένο κίνημα, τα μέλη του οποίου αντιμάχονται ενάντια σε όλες τις μορφές αστυνομικής βίας. Η αντίδραση, όμως, της οργάνωσης στα γεγονότα που έλαβαν χώρα το βράδυ του Σαββάτου στη Φανερωμένη, δεν τιμά τα μέλη της, ούτε και βοηθά τον αγώνα της. Χωρίς να ξέρουμε ακριβώς τι συνέβη, είναι λίγο δύσκολο να πιστέψουμε ότι οι αστυνομικοί παρουσιάστηκαν εκεί με διάθεση για καβγά και ξυλοφόρτωσαν κόσμο. Οι αναποδογυρισμένοι κάδοι απορριμμάτων, τα σκορπισμένα σκουπίδια και οι ζημιές σε ιδιωτική περιουσία δεν νομίζουμε να είναι έργο »αγανακτισμένων νεαρών». Και αν είναι, τότε μάλλον η οργάνωση δεν θα έπρεπε να τους υπερασπίζεται. Η βία πρέπει να είναι καταδικαστέα σε όλες της τις μορφές και όχι μόνο όταν προέρχεται από αστυνομικούς. Κ.Ψ».

Στο κύριο άρθρο της, εξάλλου, η «Χαραυγή» υποστηρίζει ότι «αντί κάποιες ομάδες ή κύκλοι να προσπαθούν να μεγεθύνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παλιά Λευκωσία εξαιτίας κατά κύριο λόγο της διαχωριστικής γραμμής, ας συνδράμουν και να ενισχύσουν το έργο της δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε η πρωτεύουσα και οι παλιές ενορίες να αποκτήσουν ξανά την παλιά τους αίγλη».

Σημειώνεται ότι πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου το ΑΚΕΛ, η εφημερίδα του συντασσόταν στα διάφορα κοινωνικά προβλήματα με αυτές που αποκαλεί τώρα, ειρωνικά και αφ’ υψηλού, «κάποιες ομάδες ή κύκλους» και καταδίκαζε μαζί τους με βδελυγμία την αστυνομική αυθαιρεσία. Αλλά τώρα έχουμε μπροστά μας, ξαφνικά, μια -υποτίθεται- διαφορετική Αστυνομία, μιαν «αριστερή» Αστυνομία, μιαν Αστυνομία στην πραγματικότητα το ίδιο βίαιη όπως η παλιά, όπως όλες οι Αστυνομίες του κόσμου.

Το στοίχημα για το ΑΚΕΛ είναι, ακριβώς, η αλλαγή – να καταφέρει δηλαδή να αλλάξει όχι βέβαια την αναλλοίωτη βία της Αστυνομίας, αλλά την αντίληψη του λαού γι’ αυτήν, με την κατάλληλη επεξεργασία. Το Κόμμα έχει στα χέρια του, γι’ αυτό, την… αισθητική επιστήμη της προπαγάνδας, όπου για χρόνια ενδιατρίβει, αποδίδει και αριστεύει.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

‘Σημερινή’
«Πειθαρχική δίωξη δύο αστυνομικών: Αποφάσεις στην Αστυνομία για τα προχθεσινά επεισόδια στην Πάφο»
22 Οκτωβρίου 2009

Στο πι και φι ολοκληρώθηκε η έρευνα που διατάχθηκε προχθές σε σχέση με την ευθύνη μελών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου στα επεισόδια που έγιναν προχθές στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, με αφορμή το Διάλογο μεταξύ Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, που διεξάγεται σε ξενοδοχείο της Πάφου.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου στο Αρχηγείο Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός ανέφερε ότι, «όπως ήταν η δέσμευσή μας, ολοκληρώθηκε τάχιστα η κατεπείγουσα πειθαρχική έρευνα, που διατάχθηκε για την ευθύνη μελών της Αστυνομίας στα επεισόδια και σήμερα (σ.σ. χθες) τέθηκε στη διάθεση του Αρχηγού Αστυνομίας. Στη βάση του πορίσματος της διοικητικής έρευνας αποφασίστηκε ο διορισμός ερευνώντος αξιωματικού, με στόχο να προχωρήσει στην πειθαρχική έρευνα που στρέφεται εναντίον δυο μελών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου».

Όπως εξήγησε ο κ. Κατσουνωτός, τα αδικήματα για τα οποία θα διερευνηθεί η πειθαρχική έρευνα αφορούν: Πρώτο, την παράνομη ή άσκοπη άσκηση εξουσίας. Δεύτερο, την ανάρμοστη συμπεριφορά. Τρίτο, την αμέλεια καθήκοντος.

Δεν θα τεθούν σε διαθεσιμότητα
Οι δυο αστυνομικοί, σε βάρος των οποίων διατάχθηκε η πειθαρχική έρευνα, δεν θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, αφού, όπως εξήγησε ο κ. Κατσουνωτός, «η διαθεσιμότητα αποτελεί διοικητικό και όχι εκδικητικό μέτρο. Η απόφαση για να τεθεί κάποιος σε διαθεσιμότητα κρίνεται από το αρμόδιο όργανο, στην προκειμένη περίπτωση από τον Αρχηγό Αστυνομίας, όταν η παραμονή του στην Υπηρεσία θα επηρεάσει το ανακριτικό έργο είτε με την καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων είτε με τον επηρεασμό μαρτύρων. Είναι αυτονόητο ότι όλο το υλικό είναι στη διάθεσή μας και έτσι δεν ενδείκνυται οι δυο αστυνομικοί να τεθούν σε διαθεσιμότητα».

Ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι η Αστυνομία Πάφου διερευνά γραπτό παράπονο που υποβλήθηκε από τη δημοσιογράφο της «Σ» Μηλίτσα Πολεμίτου.

Τι λέει ο πειθαρχικός κώδικας

Ένα από αδικήματα με τα οποία θα καταπιαστεί η έρευνα που διεξάγεται σε βάρος των δυο αστυνομικών είναι η παράνομη ή άσκοπη άσκηση εξουσίας. Με βάση τον πειθαρχικό κώδικα της Αστυνομίας, αυτό συμβαίνει εάν ένα μέλος της Αστυνομίας: Πρώτο, προβαίνει σε οποιαδήποτε παράνομη ή άσκοπη σύλληψη χωρίς εύλογη και επαρκή αιτία. Δεύτερο, μετέρχεται μη απόλυτα αναγκαία βία σε κρατούμενο ή σε πρόσωπο με το οποίο ενδεχομένως έρχεται σε επαφή κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Τρίτο, συμπεριφέρεται με αγένεια ή βάναυσα σε οποιοδήποτε πρόσωπο. Τέταρτο, βιαιοπραγεί εναντίον φρουρού ή σκοπού.

Τι λέει ο Υπουργός
Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Λουκάς Λουκά, κληθείς χθες να σχολιάσει τη συμπεριφορά αστυνομικών κατά τη χθεσινή διαδήλωση των μοναχών στην Πάφο, δήλωσε τα ακόλουθα:

«Όλοι έχουμε δει τα στιγμιότυπα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Θα υιοθετήσω τις θέσεις που έχουν εκφραστεί από τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, αλλά και εγώ προσωπικά, σύμφωνα με τα όσα δει, δηλώνω ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορεί να είναι αποδεκτές, αλλά πρέπει να είναι και καταδικαστέες. Ήδη, η ηγεσία της Αστυνομίας έχει διατάξει πειθαρχική και ποινική έρευνα, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ευθύνες. Θα ακολουθήσουμε τη διαδικασία που προβλέπεται στους κανονισμούς της Αστυνομίας και όπου υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι σε καμιά περίπτωση τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές, ούτε από την Αστυνομία ούτε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης».

Ερωτηθείς σχετικά για την επίθεση που δέχτηκε η ανταποκρίτρια της τηλεόρασης του ΣΙΓΜΑ και για τις αντιδράσεις της Ένωσης Συντακτών, ο κ. Λουκά απάντησε: «Είναι αυτά που λέω, ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά, πόσω μάλλον όταν στρέφονται εναντίον λειτουργών της δημοσιογραφίας, όπου πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί όσον αφορά τη συμπεριφορά μας. Βρίσκεται υπό εξέλιξη έρευνα αυτή τη στιγμή και θα αποδοθούν οπωσδήποτε ευθύνες».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον προκύπτουν και ποινικές ευθύνες αστυνομικών στη συγκεκριμένη υπόθεση, ο Υπουργός απάντησε ότι αν διαφανεί από την έρευνα ότι υπάρχουν ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες ως προς τη συμπεριφορά των μελών της Αστυνομίας, αυτές θα αποδοθούν.

H Ένωση Συντακτών
Η Ένωση Συντακτών Κύπρου απέστειλε επιστολές προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκά Λουκά και στον Αρχηγό της Αστυνομίας Μιχάλη Παπαγεωργίου, στις οποίες εκφράζει «την έντονη διαμαρτυρία της και παράλληλα καταγγέλλει τη βίαιη, παράνομη, εχθρική και προσβλητική συμπεριφορά ανδρών της Αστυνομικής Δύναμης Πάφου σε βάρος δημοσιογράφων που βρίσκονταν σε καθήκον, για την ειδησεογραφική κάλυψη γεγονότων που διαδραματίζονταν την Τρίτη έξω από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, στο χωριό Χλώρακα στην Πάφο».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΚ, μαζί με την επιστολή της κοινοποιεί αντίγραφο της γραπτής καταγγελίας της δημοσιογράφου Μηλίτσας Πολεμίτου, «η οποία τεκμηριώνει τη βάναυση και ανάρμοστη συμπεριφορά αστυνομικών με πράξεις και ενέργειες που συνιστούν κατάφωρη παραβίαση της ελευθεροτυπίας και του θεμελιώδους δικαιώματος απρόσκοπτης πληροφόρησης των πολιτών».
Στην επιστολή της προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης η ΕΣΚ «ζητεί και αναμένει ότι θα δώσετε εντολή για τάχιστη και ενδελεχή διερεύνηση των καταγγελιών της κ. Πολεμίτου, και για τη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων για τιμωρία των οποιωνδήποτε ενόχων και συνενόχων, για μη επανάληψη παρόμοιων απαράδεκτων και απειλητικών για τους δημοκρατικούς θεσμούς και αξίες φαινομένων, και για την αποτελεσματική προστασία και τον πλήρη σεβασμό της αποστολής και του έργου των δημοσιογράφων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης».
Καταλήγοντας στην επιστολή της προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης η ΕΣΚ απευθύνει παράκληση όπως ενημερωθεί «για οποιεσδήποτε σχετικές ενέργειες».

Αυτεπάγγελτη έρευνα από την Αρχή Παραπόνων

Η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας ανακοίνωσε χθες ότι αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτεπάγγελτη εξέταση των επεισοδίων μεταξύ αστυνομικών και μοναχών – πολιτών που προκλήθηκαν προχθές στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην Πάφο.
Κατά τα επεισόδια, μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου συνέλαβαν έξι πρόσωπα, εκ των οποίων δύο μοναχούς, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης για απομάκρυνση διαδηλωτών που αντετίθεντο στο συνέδριο μεταξύ Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Να σημειωθεί ότι το ζήτημα της δικαιοδοσίας της Αρχής, να διενεργεί αυτεπάγγελτες έρευνες, αμφισβητείται από την Αστυνομία και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ενώ απασχολεί την Επιτροπή Νομικών της Βουλής.

Αποδοκιμασία από τα κόμματα

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

Τα κόμματα δεν έμειναν απαθή μπροστά στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν προχθές στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στη Χλώρακα, και αποδοκίμασαν τη στάση της Αστυνομίας και τα όσα συνέβησαν, με αφορμή το συνέδριο Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Την ίδια ώρα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, κληθείς να σχολιάσει τα επεισόδια, παρέπεμψε στις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλη Κατσουνωτού.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, μέσω του βουλευτή και επιτρόπου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τάσου Μητσόπουλου, χαρακτήρισε τραγελαφικά τα γεγονότα και ανέφερε ότι «η Αστυνομία δεν έχει ανάγκη από οποιονδήποτε τρίτο κακόπιστο να τη δυσφημήσει ή να υπονομεύσει το κύρος της και να καταρρακώσει την εικόνα της, γιατί σίγουρα μόνη της τα καταφέρνει καλύτερα». Ο κ. Μητσόπουλος χαρακτήρισε τα όσα είδαμε ως «μια λαμπρή επίδειξη επαγγελματισμού, αυτοσυγκράτησης και ψυχραιμίας εκ μέρους της Αστυνομίας μας. Αποδείχτηκε γι’ ακόμα μια φορά ότι μπορεί να αντιμετωπίσει με πυγμή και αποφασιστικότητα τα ταραχοποιά και τρομοκρατικά στοιχεία, που απειλούν να διασαλεύσουν τη δημοκρατία και την κοινωνική ομαλότητα στην πατρίδα μας».
Παράλληλα, ο κ. Μητσόπουλος κάλεσε τη συντεταγμένη Κυβέρνηση να εκφράσει την έντονη αποδοκιμασία της για τα «θλιβερά επεισόδια» που εκτυλίχτηκαν χθες στη Χλώρακα και εκθέτουν την Κύπρο διεθνώς. Από την άλλη, όμως, εξέφρασε, παράλληλα, ικανοποίηση για την πρόθεση της ηγεσίας της Αστυνομίας να διερευνήσει την υπόθεση, αλλά και αμέριστη συμπαράσταση προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, που «με μοναδικό τους όπλο τις κάμερες, προσπάθησαν να μεταφέρουν αυθεντική ενημέρωση και εικόνα στους πολίτες».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου δήλωσε χθες ότι «το ΑΚΕΛ έχει διαχρονικά στηρίξει μια ευνομούμενη πολιτεία, στην οποία θα πρέπει να επικρατεί η τάξη, ο σεβασμός στους νόμους, τα δημοκρατικά θέσμια και την αντίθετη άποψη». Ωστόσο, ανέφερε ότι «από τη μια, κανένας δεν νομιμοποιείται να παίρνει το νόμο στα χέρια του, έχοντας κατά νουν ότι εμείς στηρίζουμε με πάθος το δικαίωμα του καθενός να διαδηλώσει την αντίθετη άποψη, αλλά την ίδια στιγμή, χωρίς να παραβιάζει οποιονδήποτε από τους νόμους της πολιτείας ή ακόμη και τη δημοκρατία, και έχουν σημειωθεί κάποια πράγματα όπως ήταν για παράδειγμα οι καταλήψεις ναών με τη βία, η παρεμπόδιση τέλεσης μυστηρίων». Ο κ. Ευαγόρου ανέφερε ότι την ίδια στιγμή όμως και η Αστυνομία, η οποία έχει το πρόσταγμα να τηρεί την τάξη, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και με πολλή φειδώ να προχωρεί σε μέτρα, τα οποία μπορούν να στραφούν και κατά ανθρώπων που δεν έχουν ανάμειξη σε αυτά τα γεγονότα.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου χαρακτήρισε ως θέμα της Αστυνομίας τα χθεσινά γεγονότα σε εκκλησία στην Πάφο, τονίζοντας ωστόσο ότι «ασφαλώς, η άσκηση σωματικής βίας δεν ενδείκνυται, ακόμα και για εκείνους οι οποίοι είναι προφανές ότι συμπεριφέρθηκαν κατά τρόπον ενοχλητικό σε υπερβάλλοντα βαθμό». Ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι ο ίδιος είναι «εναντίον των θρησκευτικών φανατισμών».

Ο Λαυρέντιος Ντετζόρτζιο καταγγέλλει τον Μητροπολίτη Πάφου

ΤΗΣ ΜΗΛΙΤΣΑΣ ΠΟΛΕΜΙΤΟΥ

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δύο μοναχοί και οι τέσσερεις λαϊκοί που συνελήφθησαν από την Αστυνομία. Οι πέντε από αυτούς αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παράνομη είσοδο στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, για αντίσταση κατά τη σύλληψή τους, για ανησυχία και εξύβριση, ενώ ο έκτος κατηγορούμενος, ο Λαυρέντιος Ντετζόρτζιο, πρόεδρος της Φιλορθοδόξου Ενώσεως «Κοσμάς Φλαμιάτος», αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες, για παράνομη είσοδο και ανησυχία.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η σύλληψη των πέντε, δύο μοναχών και τριών λαϊκών, είναι γνωστές, με ομάδα αστυνομικών να επιδεικνύουν υπέρμετρη βία σε βάρος τους.

Ο κ. Ντετζόρτζιο εξέφρασε τη λύπη του για τη συμπεριφορά της Αστυνομίας, να προχωρήσει σε συλλήψεις. «Επεδείχθη υπερβάλλον ζήλος από κάποια αστυνομικά όργανα, είπε, και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα είναι «σε εκείνους που έστειλαν τις αστυνομικές δυνάμεις για να βγάλουν τους ορθοδόξους χριστιανούς που προσεύχονταν μέσα στο φυσικό τους χώρο, μέσα στον ιερό ναό, ο οποίος είναι καθιερωμένος και αφιερωμένος στο Χριστό και στον Άγιο Γεώργιο, για τη λατρεία του ορθόδοξου πιστού λαού. Αυτή είναι η αποκλειστική χρήση και δεν μπορεί να είναι ιδιοκτησία κανενός, ούτε να ελέγχεται η πρόσβαση προς τον ιερό ναό από οποιονδήποτε».

Πρόσφατα, είπε, όταν ήλθε στην Κύπρο, πήγε σε συγκεκριμένο ξενοδοχείο και εγκαταστάθηκε στο δωμάτιό του, για να τον διώξουν τελικά το ίδιο βράδυ, με τη δικαιολογία ότι δεν γνωρίζουν τις προθέσεις του και για να μη διαταραχθεί η ειρήνη στο ξενοδοχείο, του ζητήθηκε να το εγκαταλείψει. «Δεν είχαν κανένα στοιχείο εις βάρος μου, ότι είχα πρόθεση να δημιουργήσω οτιδήποτε, παρά μόνο την προσευχή που έκανα έξω από το ξενοδοχείο, διαμαρτυρόμενος για τη διεξαγωγή αυτού του διαλόγου».

Ο κ. Ντετζόρτζιο επανέλαβε τις καταγγελίες εναντίον του Μητροπολίτη, ότι δηλαδή την περασμένη Τρίτη το πρωί εισήλθε εντός του ναού και φέρθηκε βίαια, άρπαξε τα βιβλία από τα χέρια των προσευχομένων και χειροδίκησε εναντίον τους, ενώ άρπαξε και μια φωτογραφική μηχανή, ο κάτοχος της οποίας φωτογράφιζε την επίσκεψη του Μητροπολίτη εντός του ναού.

Ο κ. Ντετζόρτζιο υπογράμμισε ότι όλα αυτά που συνέβησαν με τον Μητροπολίτη Πάφου και την Αστυνομία είναι δευτερεύουσας σημασίας, και ότι το κυρίαρχο γεγονός είναι ο Διάλογος που γίνεται μέσα στο ξενοδοχείο. «Αυτό το οποίο είναι ανυπόστατο δεν πρέπει να συμβαίνει και δεν υπάρχει λόγος να συμβαίνει, και πολύ περισσότερο όταν τα πληρώματα των Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι σύνοδοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών δεν έχουνε συζητήσει και δεν έχουνε αποφασίσει σχετικά».

Δεν χειροδίκησα, λέει ο Πάφου

Ο Μητροπολίτης Πάφου διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι χειροδίκησε εναντίον οποιουδήποτε και χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς αυτούς ως «ανυπόστατα και ασύστολα ψεύδη». Ο ίδιος, μιλώντας χθες το μεσημέρι σε εκπομπή του ΡΙΚ, επανέλαβε ακόμα μια φορά ότι ο ίδιος πήγε στο ναό και ζήτησε από τα πέντε άτομα που βρίσκονταν εκεί να βγουν έξω, για να μπορέσουν οι καθολικοί να κάνουν την προγραμματισμένη Θεία Λειτουργία. Τους πρότεινε μάλιστα, αφού φοβούνται ότι βεβηλώνεται ο ναός με την παρουσία των καθολικών, τότε να πάνε στα κατεχόμενα, όπου εκεί βεβηλώνονται 500 και πλέον ναοί μας. Ποτέ δεν τους άγγιξε και θα επιθυμούσε πολύ να διερευνηθεί η καταγγελία αυτή εναντίον του.

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος τόνισε ότι «είμαστε υπόχρεοι, μιας και φιλοξενούμε τον Διάλογο ως επίσημη Εκκλησία να παράσχουμε οποιαδήποτε ευκολία για τις λατρευτικές ανάγκες που χρειάζονται οι άνθρωποι. Και αυτό δεν είναι βεβήλωση της εκκλησίας μας, ούτε και αυτό που είπαν για παραπλάνηση, ότι είδαν την Αγία Τράπεζα να είναι παραμελημένη. Οι καθολικοί δεν μπαίνουν μέσα στο ιερό, αλλά έξω από αυτό βάζουν ένα τραπέζι και κάνουν τις Ακολουθίες τους».

Αναφερόμενος στον Λαυρέντιο Ντετζόρτζιο, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι «είναι πρώην ρωμαιοκαθολικός ιερέας και με το σύνδρομο του γενιτσαρισμού, να μην κατηγορηθεί ότι έμεινε πίσω από τους ορθοδόξους, έρχεται από το εξωτερικό να καθοδηγήσει αυτή την κατάσταση».

Ο κ. Ντετζόρτζιο διαψεύδει τον Μητροπολίτη Πάφου και δηλώνει ότι δεν υπήρξε Λατίνος ιερέας. Ήταν Λατίνος, αλλά ένας απλός άνθρωπος. «Πράγματι, πριν από 17 χρόνια, ο Θεός με φώτισε και μάλιστα με θαύμα διαρκείας, με επέστρεψε στην Ορθοδοξία και έκτοτε νιώθω ότι πρέπει να ενεργώ με τον τρόπο που ενεργώ, γιατί αγαπώ τον Χριστό».

Αρέσει σε %d bloggers: