jump to navigation

Πολιτικές ευθύνες δεκαετιών για το Κυπριακό 21/10/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΚΥΠΡΙΑΚΟ.
Tags: ,
trackback
Ανδρέας Αγγελίδης

‘Σημερινή’
«Πολιτικές ευθύνες δεκαετιών»
20 Οκτωβρίου 2009
Ανδρέας Σ. Αγγελίδης (Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΔΗΚΟ)

Το ότι έχουμε φτάσει στο δυσχερέστατο αυτό στάδιο, να προβαίνουμε σε νέες υποχωρήσεις με «βελτιωμένες» δήθεν προτάσεις στο ζήτημα της διακυβέρνησης, εισάγοντας και πάλι αντίθετα και στην κρίση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Aziz v. Δημοκρατίας την ξεχωριστή ψηφοφορία για ανάδειξη Προέδρου-Αντιπροέδρου, αλλά και υποχωρήσεις ως η εκ περιτροπής Προεδρία, παραμονή παράνομων εποίκων και άλλα, ενώ η Επιτροπή της Ε.Ε. να μην απαιτεί εδώ και τώρα με προειδοποίηση συνέπειες, συμμόρφωση της Τουρκίας στις υποχρεώσεις της, δεν οφείλεται ούτε στο προδοτικό πραξικόπημα ούτε μόνο στην εισβολή και στρατιωτική κατοχή και διαίρεση.
Οφείλεται πρωτίστως στους χειρισμούς της πολιτικής εξουσίας του τόπου και της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως και των κυβερνήσεων στην Ελλάδα.

Ξεκινήσαμε λόγω της ισχύος της Τουρκίας με συμβιβασμούς και υποχωρήσεις που, με βάση τα διαχρονικά εκάστοτε δεδομένα ή προοπτικές, διαμόρφωσαν την πεποίθηση ότι αυτές θα ετύγχαναν «εκτίμησης» και άρα ανταπόκρισης από πλευράς Τουρκίας.

Υπήρξαν προ της πλήρους ένταξής μας στην Ε.Ε. οι συμφωνίες του 1977 και 1979 που ετύγχαναν της επιδοκιμασίας του ίδιου του ΟΗΕ. Όμως δεν τηρήθηκαν από την Τουρκία και όχι τυχαία, αφού τον κάθε οδυνηρό δικό μας συμβιβασμό η Τουρκία τον αξιοποιούσε για να απαιτήσει και άλλα, χωρίς να εφαρμόζει ποτέ η ίδια τα συμφωνηθέντα.

Μετά την ένταξή μας και χωρίς πλήρη αξιοποίηση της ιδιότητάς μας ως πλήρους μέλους της Ε.Ε., λόγω της έκδηλης εχθρότητας για το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος από ευρωπαϊκούς θεσμούς και παράγοντες, πετύχαμε τη συμφωνία της 8/7/2006 που ο κ. Ταλάτ αυτήν τη φορά δεν τήρησε με εντολή της Τουρκίας και πάλι, παρά το ότι του υποδείχθηκε η υποχρέωση αυτή και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και από το Συμβούλιο της Ε.Ε. Είναι προφανές πως δεν διδαχθήκαμε από τη στρεψοδικία της Τουρκίας, που υπάρχει και εφαρμόζεται προς υλοποίηση δικών της, πρόσθετων σε βάρος της Κύπρου καταστάσεων επικυριαρχίας.

Ο κάθε πολίτης, ο κάθε νομικός, ο κάθε πολιτευόμενος ή πολιτικός και βέβαια η ηγεσία του τόπου οφείλουν τώρα να αναλύσουν τη δική μας λιγόψυχη στάση ηττοπάθειας και να πούμε πως δεν χωρούν άλλες υποχωρήσεις. Ορθά ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου μιλά για υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την Ε.Ε. που οφείλει να τις εκπληρώσει και πως η Κύπρος, ως χώρα-κράτος της Ε.Ε., δικαιούται λύσης ευρωπαϊκής.

Τώρα είναι η κρίση της Τουρκίας και δεν χωρεί αναβολή ή μη αξίωση συνεπειών για την αλαζονική της στάση και τώρα είναι η στιγμή που πρέπει χωρίς ενδοιασμούς να πούμε αποφασιστικά ότι -αφού ουδεμία των προηγηθέντων συμφωνιών υλοποίησε η Τουρκία, όπως δεν υλοποίησε τα ψηφίσματα του ΕΔΑΔ και του ΔΕΚ και τις υποχρεώσεις της προς τις 27 χώρες της Ε.Ε.- ουδέν άλλο ισχύει εκ των συμφωνηθέντων, παραμόνο τα του 1977, 1979 και 2006, που θα πρέπει να υλοποιηθούν προφανώς με συμπλήρωμα τις απαιτήσεις του κοινοτικού κεκτημένου.

Όποιος παραμείνει σε απλές διακηρύξεις ή παραμένει στη σιωπή παρά τα όσα τεκταίνονται, δεν συμβάλλει σε δικαίωση του τόπου και του λαού και ο λαός τούτος δεν ξεχνά.

Αρέσει σε %d bloggers: