jump to navigation

Προς τον επισκεπτόμενο την Κύπρο, και πεφιλημένο του Νίκου Αναστασιάδη, Γιώργο Παπανδρέου 20/10/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ.
Tags: , , , , ,
trackback

‘Σημερινή’
«Πρωθυπουργέ μας»
19 Οκτωβρίου 2009
Λάζαρος Α. Μαύρος, στήλη ‘Ειρήσθω’

Της μάνας μας, της Ελλάδας, Πρωθυπουργέ, κύριε Γιώργο Α. Παπανδρέου, καλωσόρισες στο νησί μας το νοτιότερο. Σε υποδεχόμαστε με τις προσήκουσες σε δημοκρατικά εκλελεγμένο πρωθυπουργό της μητρός Ελλάδος τιμές. Αλλά και με τη δεδηλωμένη από χρόνια, προς εσένα προσωπικά, έλλειψη εμπιστοσύνης που αρμόζει σε όποιον υποστήριξε το εφιαλτικό Σχέδιο Ανάν, τ’ οποίο, δόξα τω λαώ, αποκρούστηκε με το 76% της Λαϊκής Κυριαρχίας. Με την έλλειψη εμπιστοσύνης, συνάμα, που αρμόζει σε όσους τον Ενιαίο Αμυντικό Χώρο Ελλάδας – Κύπρου, του αειμνήστου πατρός σου Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, κατάργησαν από τον Οκτώβριο του 2001, μεταξύ των οποίων, τότε, και ΕΣΥ ως υπουργός Εξωτερικών του κ. Κ. Σημίτη.

Εν τούτοις, κύριε Πρωθυπουργέ μας, προσευχόμαστε εξ όλης της ψυχής και εξ όλης της διανοίας, η πρωθυπουργία σου, με έργα και πράξεις, να διαψεύσει τους βασιζόμενους στο βεβαρημένο παρελθόν φόβους μας. Προσευχόμαστε πρωτίστως και πάνω απ’ όλα να μπορέσεις να ανορθώσεις και να ενδυναμώσεις την Ελλάδα μας. Να κάμεις ΙΣΧΥΡΟ το ελλα-δικό μας κράτος: Στο Αιγαίο, στη Θράκη, στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στην οικονομία, στην άμυνα, στη διπλωματία, στην κοινωνική δικαιοσύνη, στον πολιτισμό. Και τους εν Ελλάδι, εν Κύπρω κι όπου γης Έλληνες και Ελληνίδες, υπερήφανους ξανά για την πατρίδα.

Για το Κυπριακό θα ακούσεις τα καθέκαστα από το στόμα του Έλληνα Κύπριου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ. Χριστόφια και των άλλων εκλελεγμένων ηγετών του κυπριακού Ελληνισμού. Όμως, λάβε υπόψη ότι, στο βάθος των σκέψεων και της εκάστοτε πολιτικής τους, το μόνιμο καταθλιπτικό υπόβαθρο είναι ένα: Η απόγνωση ότι η Ελλάδα μας μοιάζει με… Ξιπετσισμένον Κουρκουτά. Την παραστατικότερη πολιτική απόδοση του όρου αυτού στην κοινή νεοελληνική, την είχε πει, με δικά του λόγια, διαχρονικώς επαληθευόμενα, πριν από 59 χρόνια, ο δικός σου ο παππούς, ο αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου, αντιπρόεδρος της τότε κυβέρνησης: «Η Ελλάς αναπνέει με δύο πνεύμονες, τον έναν αγγλικόν, τον δε αμερικανικόν και δι’ αυτό δεν ημπορεί, λόγω του Κυπριακού, να κινδυνεύση να πάθη από ασφυξίαν»…

Μέγιστη , λοιπόν και πρωταρχική σημασία, πάνω και πέρα από τους τρέχοντες χειρισμούς, το ύψιστο καθήκον σου, Πρωθυπουργέ μας, να πάψει η Ελλάς να είναι σαν Ξιπετσισμένος Κουρκουτάς. Για ν’ αναπνέει, επιτέλους, μ’ ελληνικά πνευμόνια: «Η Ελλάδα στους Έλληνες», όπως υπενθυμίζει κι η λησμονημένη φευ από την Αθήνα, Αεροπορική Βάση στην Πάφο που φέρει τ’ όνομα του αείμνηστου πατρός σου, «Ανδρέας Παπανδρέου».

Ερώτηση:
Τώρα, λοιπόν, που υποτάχθηκαν ΚΑΙ στην ντενκτασική απαίτηση για ΤΟΥΡΚΙΚΗ εκ περιτροπής προεδρία του Σ2ΣΣ («Συνεταιρισμού Δύο Συνιστώντων Στέιτς») και τώρα που η λεγόμενη «Πολιτική Ισότητα» ενσαρκώνεται στην ΥΠΟΤΑΓΗ του 82% στο 18%, με τη «στάθμιση» τετραπλασιασμού της τουρκικής ψήφου έναντι της ελληνικής, αντιλαμβάνεστε ξεκάθαρα πλέον ότι δεν ήταν για φτυμμαθκιές όσοι από χρόνια επέμεναν ότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία είχε 5 κύρια χαρακτηριστικά, (α) Άδικη, (β) Αντιδημοκρατική, (γ) Ανελεύθερη, (δ) Ρατσιστική και (ε) Ανθελληνική λύση;

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Αλήθεια, 19/10/2009

‘Αλήθεια’
«Το κλειδί είναι εδώ: Ο ΔΗΣΥ πρώτος απ’ όλες τις δυνάμεις, αποκάλυψε την προτίμησή του»
19 Οκτωβρίου 2009
Πάμπος Χαραλάμπους

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου, κυβέρνηση και κόμματα, φαίνεται να επενδύουν σημαντικά στην επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου στο νησί μας, καθώς συμπίπτει με μια κρίσιμη περίοδο σημαντικών αποφάσεων για το κυπριακό, γεγονός το οποίο όχι απλώς συναισθάνεται ο πρωθυπουργός, αλλά προχώρησε ήδη σε ουσιαστικές κινήσεις, όπως η επίσκεψή του στην Τουρκία, μόλις τρεις μέρες μετά την εκλογή του.

Πληροφορίες μας από την Αθήνα αναφέρονται στην πρόθεση του κ. Παπανδρέου, αφενός να λειτουργήσει ως συναινετικός κρίκος ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου, αλλ’ αφετέρου να αναβαθμίσει το ρόλο του μητροπολιτικού ελληνισμού στις εξελίξεις του κυπριακού. Επιδίωξη του Έλληνα πρωθυπουργού, είναι η επαναφορά της ελληνικής πλευράς στη θέση του πρωταγωνιστή και διαμορφωτή των εξελίξεων, εγκαταλείποντας την τακτική της απλής διαχείρισης, που ακολουθήθηκε την τελευταία πενταετία.

Ο Παπανδρέου επαναφέρει τη γραμμή διαμόρφωσης και ελέγχου των εξελίξεων
Την επαναφορά της ελληνικής πλευράς στη θέση του πρωταγωνιστή και διαμορφωτή των εξελίξεων, εγκαταλείποντας την τακτική της απλής διαχείρισης που ακολουθήθηκε την τελευταία πενταετία, έχει ως βασικό στόχο του ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που φτάνει σήμερα στην Κύπρο, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσημη επίσκεψή του ως πρωθυπουργός στο εξωτερικό.
Πληροφορίες μας από την Αθήνα αναφέρονται στην πρόθεση του κ. Παπανδρέου, αφενός να λειτουργήσει ως συναινετικός κρίκος ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου, αλλ’ αφετέρου να αναβαθμίσει το ρόλο του μητροπολιτικού ελληνισμού στις εξελίξεις του κυπριακού.
Ο στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού, να λειτουργήσει ως κρίκος συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου, διευκολύνεται από τη στάση που τήρησαν τα κόμματα τόσο σε σχέση με την εκλογή του, όσο και σε σχέση με την επίσκεψή του στην Κύπρο. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός πρώτος απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ακόμα και προεκλογικά, ανέδειξε την προτίμησή του στον τερματισμό της παθητικής στάσης της Αθήνας έναντι των χειρισμών των Κυπρίων στο κυπριακό. Είναι δεδομένη η ταύτιση του ΔΗΣΥ με την ενεργή εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης στο κυπριακό, πρακτική που όταν συνέβαινε (επί διακυβερνήσεων Κληρίδη και Σημίτη) οδήγησε στη θριαμβευτική επιτυχία της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.

Χαμηλοί τόνοι
Πάντως, χθες εκδηλώθηκαν πολύ θερμά στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ (είδηση σε άλλη στήλη), ενισχύοντας τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης όπως αυτή εκδηλώθηκε από τη συνέντευξη του προέδρου Χριστόφια και τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφανου Στεφάνου.

Πληροφορίες μας από την Αθήνα, αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου θα τηρήσει χαμηλούς τόνους και βεβαίως θα επαναλάβει την καθαρή και σταθερή στήριξή του στους χειρισμούς του προέδρου Χριστόφια στο κυπριακό. Αλλά, στους συνομιλητές του θα θέσει σαφώς την ανάγκη, οι πρωτοβουλίες να επιστρέψουν στην ελληνική πλευρά ώστε Αθήνα και Λευκωσία να χαράσσουν πορεία που να ρυμουλκεί τους άλλους πρωταγωνιστές και ειδικά την Τουρκία στην πορεία του κυπριακού. Φιλοσοφία του νέου Έλληνα πρωθυπουργού, είναι η αναζωπύρωση της διπλωματικής συνεργασίας Αθηνών – Λευκωσίας, η οποία υποχρέωσε τον διεθνή και ευρωπαϊκό παράγοντα και πρωτίστως την Τουρκία, να δεχτούν χωρίς περιθώρια αντιδράσεων την ένταξη της Κύπρου στην Ε. Ένωση. Το επιτελείο του κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι το κλειδί των εξελίξεων στο κυπριακό βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής πλευράς, από τους χειρισμούς της οποίας πρέπει να διαμορφώνεται η στάση των άλλων.

Νέος οδικός χάρτης
Καταλύτης αυτών των χειρισμών είναι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, μέσα από την οποία η Κύπρος και η Ελλάδα θα ελέγχουν τη στάση της στο κυπριακό. Σοβαρό στοιχείο αυτής της διπλωματικής κοινής δράσης φαίνεται να είναι ένας νέος οδικός χάρτης, που θέτει ξανά την Τουρκία στην υποχρέωση να δίνει εξετάσεις στο κυπριακό για να περνά τα εμπόδιά της στην Ευρώπη. Ενδεικτική πάντως της πρόθεσης του πρωθυπουργού να εμπλακεί ενεργότερα στο κυπριακό, είναι η κίνησή του να επισκεφθεί την Τουρκία μόλις τρεις μέρες μετά την εκλογή του στην πρωθυπουργία.

Εξαιρετικά σημαντική
Πολύ σημαντική χαρακτήρισε την επίσκεψη στην Κύπρο του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, σημειώνοντας πως είναι πολύ σημαντικό για την κυβέρνηση να έχουμε και τη συμπαράσταση της Ελλάδας στις κινήσεις που κάνουμε στο διεθνή χώρο. Ο κ. Κυπριανού θεωρεί πως δεν θα υπάρξει αναβολή στην αξιολόγηση της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Δεκέμβριο, λέγοντας πως δεν πρέπει εμείς να στέλλουμε το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ένα τέτοιο θέμα.

Εξαιρετικά σημαντική χαρακτήρισε την επίσκεψη του πρωθυπουργού και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.
«Η επίσημη επίσκεψη, είπε, γίνεται και σε μια εξαιρετικά σημαντική περίοδο. Βρισκόμαστε ενόψει του οροσήμου του Δεκεμβρίου και της αξιολόγησης της Τουρκίας», ανέφερε ο κ. Στεφάνου.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

‘Σημερινή’
«Στην Κύπρο για χάραξη «οδικού χάρτη»»
19 Οκτωβρίου 2009
Χρύσανθος Τσουρουλλής

Ερώτηση κρίσεως: Eίναι το πρώτο ταξίδι του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου αυτό στην Κύπρο; Α. Ναι, είναι. Είναι το πρώτο επίσημο ταξίδι και με αυτό τον τρόπο ο νέος Πρωθυπουργός δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον του για την Κύπρο. Β. Όχι, δεν είναι. Πώς μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι, αφού ήδη έχει πάει στην Τουρκία; Ο Πρωθυπουργός έσπευσε να συμμετάσχει, μόλις μερικές μέρες μετά την εκλογή του, σε μιαν άτυπη διαβαλκανική σύσκεψη, στην οποία δεν υπήρχε κανένας λόγος να παρευρεθεί ο ίδιος. Στην πραγματικότητα ήταν μια πολιτική επιλογή του να βρεθεί στην Τουρκία, να κάνει σχετικές δηλώσεις με αποδέκτη το τουρκικό πολιτικό σύστημα και την κοινή γνώμη και, όπως τελικά προέκυψε, να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του. Ήθελε να δείξει με κάθε τρόπο «πως αρπάζει τα μεγάλα ανοιχτά εθνικά ζητήματα από τα μαλλιά…»

Η ατζέντα…
Η αλήθεια είναι ότι με δεδομένες τις αμφισβητήσεις και τις ανησυχίες πολλών που συνοδεύουν την εκλογή του, ο Γιώργος Παπανδρέου σπεύδει να δώσει δείγματα στενής συνεργασίας με τη Λευκωσία και τον Πρόεδρο Χριστόφια. Άσχετα, λοιπόν, από τη σημασία που, ταυτόχρονα, δίνει στη διαβούλευση με την Άγκυρα (όπως έδειξε το ταξίδι-αστραπή την περασμένη εβδομάδα), έρχεται σήμερα εδώ στη Λευκωσία και έχει ήδη από την πλευρά του ανακοινώσει την αιχμή της κοινής ατζέντας. Σύμφωνα με το περιβάλλον του Έλληνα Πρωθυπουργού, θα είναι η χάραξη ενός «οδικού χάρτη» για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Η έκφραση «οδικός χάρτης» που έχει καθιερωθεί τα τελευταία 20 χρόνια στο χώρο της ευρωπαϊκής κοινοτικής διπλωματίας, είναι γνωστό ότι αναφέρεται στους μεταβατικούς στόχους, τους οποίους θα πρέπει να επιτυγχάνει η Τουρκία, ως υποψήφια για ένταξη χώρα, προκειμένου να συνεχίζει απρόσκοπτα την ενταξιακή πορεία της. Δηλαδή, με απλά λόγια, η πορεία της Τουρκίας θα είναι με όρους και αυτοί οι όροι θα διατυπωθούν δημόσια και θα είναι δεσμευτικοί…

Ερωτήματα
Το πρώτο ερώτημα αφορά στην αποτελεσματικότητα του όλου εγχειρήματος του «οδικού χάρτη» από τη στιγμή που στο πρόσφατο παρελθόν, συναντώντας τον προκάτοχο του Πρωθυπουργού Παπανδρέου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε ξεκαθαρίσει ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να ασκήσει βέτο (διευκρινίζοντας μάλιστα ότι δεν έχει τη δυνατότητα να φέρει εναντίον της τα υπόλοιπα… 26 κράτη-μέλη η μικρή Κύπρος!).

Το δεύτερο συναφές ερώτημα έχει να κάνει με τη συνοχή της πολιτικής του νέου Πρωθυπουργού της Ελλάδας. Η πρόταση Παπανδρέου για «οδικό χάρτη» σημαίνει ότι κάτι τέτοιο, που μπορεί (κατ’ ευχήν) να αποφασιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, θα ισχύσει στην επόμενη περίοδο. Δηλαδή να υιοθετηθεί ένας «χάρτης πορείας» με στόχους-οδοδείκτες για την Τουρκία μέσα στο επόμενο εξάμηνο (για παράδειγμα). Ταυτόχρονα, όμως, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει κατ’ επανάληψη τονίσει τον τελευταίο καιρό ότι για τη δική του κυβέρνηση «όλα βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ακόμα και το βέτο, ως χρήσιμα εργαλεία. Πώς, όμως, συμβιβάζονται αυτά τα δύο; Αν Ελλάδα και Κύπρος σκοπεύουν να δώσουν άλλη μια παράταση, αλλά με «όρους» στην τουρκική υποψηφιότητα, τότε ακριβώς δεν τίθεται θέμα βέτο (παραμόνο και πάλι στο… μέλλον).

Το κυριότερο, όμως, ερώτημα αφορά στην πειστικότητα της πολιτικής Παπανδρέου. Εδώ και χρόνια οι πολίτες ακούνε αυτήν τη γνωστή επωδό:

«Η ενταξιακή πορεία θα υποχρεώσει την Τουρκία να κάνει κάποιες αλλαγές και κάποιες κινήσεις, να εξευρωπαϊσθεί». Στην πορεία, όμως, φάνηκε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει! (ή τουλάχιστον ισχύει πολύ λιγότερο από ό,τι αναμενόταν). Όροι για την τουρκική υποψηφιότητα υπήρχαν και στο παρελθόν και μάλιστα πολύ σαφείς. Κι αυτό το σχήμα της «οδικής πορείας» υπήρχε από την αρχή… Ωστόσο, η Άγκυρα δεν εκπλήρωσε ποτέ κανέναν στόχο! Για την ακρίβεια ούτε έναν για τα θέματα που αφορούν στην Κύπρο και την Ελλάδα. Γιατί, άραγε, αυτήν τη φορά να πράξει κάτι διαφορετικό;

Οι Κύπριοι πολίτες ακούνε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου 2004 ότι αν η Τουρκία δεν κάνει αυτό και το άλλο (ειδικότερα την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ένωσης στην Κύπρο), δεν πρόκειται να προχωρήσει. Σε διαδοχικά ευρωπαϊκά συμβούλια και ευκαιρίες ο όρος αυτός δεν επαληθεύτηκε. Το ότι σήμερα Παπανδρέου και Χριστόφιας θα το επαναλάβουν -έστω με κάποιο «πανηγυρικό» τόνο συναντίληψης και νέας συνεργασίας- ποιαν αξία μπορεί να έχει; Μπορεί, άραγε, ο νέος Πρωθυπουργός να διαψεύσει εκείνους που, ήδη, λένε ότι απλά θέλει, σύμφωνα με τη βαθύτερη πολιτική λογική του, να δώσει «κι άλλο σχοινί» στην Άγκυρα; Επιπρόσθετα, σε αυτό το εγχείρημά του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει εταίρο τον Δημήτρη Χριστόφια. Ο τελευταίος, όμως, χωρίς κανέναν ιδιαίτερο σχεδιασμό έχει ριχτεί εδώ και καιρό στα βαθιά (και αδιέξοδα) νερά των διαπραγματεύσεων που πολλοί επείγονται να τις χρίσουν «καταληκτικές», ανεξάρτητα από τα πολύ πενιχρά αποτελέσματά τους.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας έχει κάνει σημαντικές παραχωρήσεις (χωρίς ανταλλάγματα), ενώ στην ουσία μπήκε σε μια διαπραγμάτευση τύπου Σχεδίου Ανάν. Συνεπώς, τι νόημα έχει σε αυτό το στάδιο να γίνεται λόγος για χάραξη «οδικού χάρτη» στα ευρωτουρκικά;

Οι ουσιαστικές επιλογές
ΑΝΤΙ για σιγουριά και προσδοκίες, ο περίφημος «χάρτης πορείας» που προωθεί ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου σήμερα, μάλλον «χάρτη απορίας» θυμίζει. Απορία, από την έλλειψη πόρων, θέλησης και επινοήσεων απέναντι στη σκληρή στάση και πολιτική της Τουρκίας, αλλά και πολλές απορίες των πολιτών σχετικά με τις ουσιαστικές επιλογές των κυβερνώντων σε Αθήνα και Λευκωσία.

Η στάση και ο ρόλος του Νίκου Αναστασιάδη
ΑΥΤΗ η πολιτική Παπανδρέου με (εκ νέου) «οδικό χάρτη» είναι σε μεγάλο βαθμό η ιδέα που επαναλαμβάνει και προωθεί τους τελευταίους μήνες ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Θα έλεγε, λοιπόν, κανείς ότι: Ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν ενήμερος των προθέσεων του (σχεδόν σίγουρου) νέου Πρωθυπουργού. Γιώργος Παπανδρέου και Νίκος Αναστασιάδης υιοθετούν μια «ιδέα» που διοχετεύτηκε από τρίτους «μεγάλους και δυνατούς» προκειμένου να αντιμετωπισθεί σενάριο «κρίσης του Δεκεμβρίου». Σχετική μ’ αυτήν τη φαινομενικά νέα πολιτική Παπανδρέου πρέπει να είναι και η «κόντρα» Αναστασιάδη – Καραμανλή λίγες μέρες πριν από τις εκλογές. Στην πραγματικότητα δεν ήταν «αντιπαράθεση», αλλά πρωτοβουλία του προέδρου του ΔΗΣΥ να «εκθέσει» τον ηγέτη του «αδελφικού κόμματος» μόλις λίγες μέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου.

Οι πληροφορίες είναι περισσότερο από σαφείς. Η σχετική αντιπαράθεση υπήρχε στο παρασκήνιο όλο αυτό τον καιρό και ακόμα πιο πριν, από το 2004. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ καταλόγιζε στον ηγέτη της Ν.Δ. και της ελληνικής κυβέρνησης ότι «δεν κάνει κάτι» και ότι «άφησε τον Χριστόφια να μας οδηγεί στο… άγνωστο με βάρκα την ελπίδα». Ο ίδιος ο Καραμανλής, φανερά δυσαρεστημένος με τα παιχνίδια που παίχτηκαν το 2004, αλλά και ανήσυχος με την επιμονή του προέδρου του ΔΗΣΥ (και άλλων) στο ίδιο ουσιαστικά… «ανανικό» σενάριο, συνήθιζε να λέει off the record ότι είπαν άλλοτε και οι Γάλλοι στον Πρόεδρο Παπαδόπουλλο: «Δεν μπορούμε εμείς να ζητάμε περισσότερα απ’ ό,τι ζητάνε οι ίδιοι οι Κύπριοι». Εξάλλου, ο Νίκος Αναστασιάδης ποτέ δεν «χώνεψε» την καλή συνεργασία Καραμανλή – Παπαδόπουλου…

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

‘Το Βήμα’
«Αθήνα – Λευκωσία σε πορεία «νέου Ελσίνκι»»
20 Οκτωβρίου 2009
Δήμητρα Κρουσταλλή

Νέα σελίδα στον τρόπο με τον οποίο θα χειριστούν στο εξής τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό άνοιξαν χθες στη Λευκωσία ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Γ. Παπανδρέου και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ.Χριστόφιας. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι θα συνδέσουν ξανά άμεσα τη λύση του Κυπριακού με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, θέτοντας ως ορόσημο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, το οποίο κατά δήλωση του έλληνα πρωθυπουργού αποτελεί το σημείο αφετηρίας για τον οδικό χάρτη της Τουρκίας.

Οι κκ. Παπανδρέου και Χριστόφιας αποσαφήνισαν ότι δεν επιζητούν την τιμωρία της Τουρκίας αλλά τη δημιουργία συνθηκών οι οποίες θα δώσουν δυναμική τόσο στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας όσο και στο Κυπριακό.

Ανακοίνωσαν επίσης ότι ως τον Δεκέμβριο θα αναλάβουν κοινές δράσεις, με ομάδες εργασίας και κοινή εκστρατεία, ώστε να αναζητήσουν συμμαχίες στην Ευρώπη των «27». Σε ανεπίσημες δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα πυκνώσει η συνεργασία ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα και τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου κ. Μ. Κυπριανού , ο οποίος ενδέχεται να επισκεφτεί την Αθήνα πιθανόν και την προσεχή εβδομάδα. «Χάσαμε πολύ χρόνο.Η δυναμική του Ελσίνκι έχει θολώσει» είπε ο κ. Παπανδρέου.

Σε ό,τι αφορά πάντως ειδικότερα τη στάση που θα τηρήσουν η Λευκωσία και η Αθήνα έναντι της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου ο κύπριος πρόεδρος δήλωσε ότι «οι αποφάσεις για το τι δέον γενέσθαι θα ληφθούν την κατάλληλη στιγμή έχοντας μπροστά μας όλες τις επιλογές». «Στόχος μας δεν είναι η τιμωρία της Τουρκίας. Στόχος είναι η αξιοποίηση του ορόσημου του Δεκεμβρίου για την προώθηση της επίλυσης του Κυπριακού» συμπλήρωσε.

Ο κ. Χριστόφιας απέρριψε επίσης το ενδεχόμενο συζήτησης εναλλακτικών σχεδίων, λέγοντας ότι εναλλακτικά σχέδια επικίνδυνα για την Κύπρο κάνει η Τουρκία, ενώ παρατήρησε ότι αν δεν λυθεί το Κυπριακό η Τουρκία δεν θα μπορεί να ενταχθεί πλήρως στην ΕΕ. «Δεν εί μαστε και μαζοχιστές στο κάτω κάτω» επισήμανε.

Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη εκτός Ελλάδας μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από τη Βουλή επισήμανε ότι «υπάρχει ένα τέλμα στην πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ και αν χρειάζεται πρέπει να ξαναδώσουμε μια δυναμική που θα συμβάλει όχι μόνο στην πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά και στην επίλυση των μεγάλων θεμάτων όπως είναι το Κυπριακό».

Η συνάντηση των δύο ηγετών διεξήχθη σε θερμό κλίμα το οποίο αποτυπώθηκε και στις προσφωνήσεις τους: «Σας ευχαριστώ,φίλε κύριε πρωθυπουργέ» είπε ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος καλωσορίζοντας τον έλληνα πρωθυπουργό στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου τού έσφιξε το χέρι λέγοντας: «Βάλσαμο είναι για μας η επίσκεψή σας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή». Αλλά και ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη «βαθιά και προσωπική» φιλία τους. Πριν από τις επίσημες δηλώσεις έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών: «Η Ελλάδα είναι ξανά δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία,ενεργά,όχι με λόγια αλλά με πράξεις».

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

‘Σημερινή’
«Απαραίτητος ένας νέος οδικός χάρτης για την Τουρκία»
12 Οκτωβρίου 2009
Μιχάλης Παπαδόπουλος

Την άποψη ότι δεν πρέπει να «κλείσει η πόρτα» της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας εξέφρασε, με συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα διαμόρφωσης ενός νέου οδικού χάρτη για την Άγκυρα.

Ο κ. Δρούτσας υπέδειξε περαιτέρω, πως η διατήρηση ανοικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας εξυπηρετεί τόσο τα συμφέροντα της Ελλάδας όσο και της Κύπρου. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει, στο έπακρον, τις υποχρεώσεις της ως υποψήφιας χώρας έναντι της Ε.Ε. και όλων των κρατών-μελών, και να μη θεωρεί τίποτε δεδομένο εκ των προτέρων.

«Ένας νέος ‘Οδικός Χάρτης’ είναι απαραίτητος και αποτελεί στόχο μας. Δεν συμφωνούμε ότι πρέπει να ‘κλείσει η πόρτα’ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας -δεν συμφέρει Ελλάδα και Κύπρο. Βεβαίως, η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει, στο ακέραιο, όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ως υποψήφια προς ένταξη χώρα απέναντι στην Ε.Ε. και όλα τα κράτη-μέλη, και να μη θεωρεί τίποτε δεδομένο», επισήμανε ο κ. Δρούτσας.

Για το σχέδιο Ανάν, στη συζήτηση για τη διαμόρφωση του οποίου ο ίδιος είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, ο Έλληνας Αναπληρωτής ΥΠΕΞ ανέφερε ότι

η τελική μορφή του Σχεδίου Ανάν δεν απηχεί το αποτέλεσμα το οποίο είχε τεθεί ως στόχος, κι ότι, στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης, την ευθύνη είχε η νέα ελληνική κυβέρνηση που προέκυψε στις εκλογές του 2004, υπό τον Κ. Καραμανλή. Υπογράμμισε, επιπρόσθετα, ότι η συγκεκριμένη περίοδος, καθώς και το σχέδιο Ανάν, ανήκουν στην ιστορία. «Στο τελικό -και καθοριστικό στις μεγάλες διαπραγματεύσεις- στάδιο, δεν ήμαστε εμείς οι διαπραγματευτές, αλλά ο κ. Καραμανλής. Επέλεξε να μη διαπραγματευτεί, να μη διεκδικήσει έστω ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτά όμως ανήκουν στην Ιστορία, όπως και το Σχέδιο Ανάν», σημείωσε.

Δέον να υπομιμνηστεί, ότι η συγκεκριμένη τοποθέτηση του Έλληνα Αναπληρωτή ΥΠΕΞ αντιβαίνει προς την ειλημμένη κοινή απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, ότι η Τουρκία δεν πρέπει να περάσει αλώβητη το ορόσημο του Δεκεμβρίου, αν δεν συμμορφωθεί προς τις δεσμεύσεις έναντι της Ε.Ε. και της Κύπρου, αλλά και προς τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια, ότι η Κύπρος, έστω και μονομερώς, αν χρειαστεί, δεν θα επιτρέψει στην Άγκυρα να περάσει χωρίς συνέπειες την αξιολόγηση του Δεκεμβρίου.

Αρέσει σε %d bloggers: