jump to navigation

Εθνική Άμυνα: Από τον Βαγγέλη στον Ευάγγελο 09/10/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΕΛΛΑΔΟΤΟΥΡΚΙΚΑ, ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ.
Tags: , , , , ,
trackback

Σχόλιο Συντακτικής Ομάδας: Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε τις πράξεις του απερχόμενου ΥΠΕΘΑ Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Είναι αυτός που μείωσε την θητεία στους εννιά μήνες. Είναι αυτός που, σύμφωνα με το  ‘Press-gr’ [14/09/2009], κάνει ρουσφέτι για «επωνύμους» και «ημέτερους«. Θα πρέπει να γνωρίζει και ο τελευταίος Έλληνας που οδήγησε την Άμυνα της χώρας η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και της Νέας Δημοκρατίας. Να ξέρει και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος τι υπουργείο κληρονομεί και σε τι κατάσταση το παίρνει.

Θα βελτιωθεί, άραγε, η κατάσταση στον Ελληνικό Στρατό με το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και με τους Τούρκους να πανηγυρίζουν και να φωνάζουν «Kalimera Yorgo» και «Bravo Yorgo» στον νέο Πρωθυπουργό και προϊστάμενο του κ. Βενιζέλου;

Ή μήπως θα λέμε «άλλαξε ο Βαγγελιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς» (και) στα θέματα Άμυνας;

Ευάγγελος Βενιζέλος - Ευάγγελος Μεϊμαράκης [πηγή φωτογραφίας: Ελευθεροτυπία]

‘Σημερινή’
«4ετία ψευδόμενου Υπ.Εθ.Α. Μεϊμαράκη»
02 Οκτωβρίου 2009
Λάζαρος Α. Μαύρος, στήλη ‘Ειρήσθω’

Είναι η τέταρτη χρονιά που έρχεται στην Κύπρο για την παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου και η τέταρτη φορά που ψεύδεται δημοσίως, προκλητικά και ασύστολα, ο κακή τη μοίρα πάντων των Ελλήνων, υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Στο όγδοο έτος από την κατάργηση, την εξαΰλωση, την εγκατάλειψη, τη διάλυση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος – Κύπρου, που πρωτο-διέπραξαν, λιποτακτούσες, οι κυβερνήσεις Σημίτη – Κληρίδη τον Οκτώβριο του 2001 και συνέχισαν ανελλιπώς οι «διάδοχές» τους, βγήκε χθες χωρίς ντροπή ο «επί χάρτου» υπουργός, της «επί χάρτου άμυνας», για ν’ αραδιάσει τα ψεύδη του και ν’ αναμασήσει τις «επί χάρτου» αναίσχυντες και ξεδιάντροπες κοροϊδίες, περί δήθεν υπάρξεως και λειτουργίας «επί χάρτου» του τεθνεώτος στην πράξη Δόγματος! Ως να εκλαμβάνει ο εν λόγω Μεϊμαράκης τους Έλληνες – Κύπρου Ελλάδας και Διασποράς – σαν έθνος… ηλιθίων και ανεγκέφαλων! Ο κ. Μεϊμαράκης υπήρξε δυστυχώς, από τον Φεβρουάριο του 2006, υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας. Στη λήγουσα ευτυχώς «θητεία» του σε βάρος της εθνικής άμυνας, ούτε μισή φορά δεν επέτρεψε την έλευση στην Κύπρο των F-16 και των A-7 Corsair της Πολεμικής Αεροπορίας, ή των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού. Κατά τη διάρκεια της λήγουσας ευτυχώς «θητείας» του, μόνη, ανεμπόδιστη και απειλητική, αλωνίζει τους αιθέρες και αυλακώνει τις θάλασσες του «ενιαίου αμυντικού χώρου» και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και της Ελλάδας, η τουρκική αεροπορία, οι φρεγάτες κι οι κορβέτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Η τελευταία πράξη του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας Κύπρου, στην εξαετία που, από το 1994, βρισκόταν εν ζωή, ήταν πριν από εννέα χρόνια: Από Τρίτη 17η έως και Κυριακή 22α Οκτωβρίου 2000. Στην τελευταία κοινή άσκηση «Νικηφόρος – Τοξότης – Βεργίνα». Με Αρχηγό, τότε, του ΓΕΕΦ τον θυσιασθέντα 10.7.2002 στρατηγό Ευάγγελο Φλωράκη. Και είχαμε εδώ στην Κύπρο, καθημερινά, 17-22.10.2000 τη συμμετοχή των αεροσκαφών F-16, των Α-7 Κορσέρ και των C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Και είχαμε επίσης τη συμμετοχή των φρεγατών «Αιγαίον» και «Σαλαμίς», του υποβρυχίου «Ωκεανός» και των πυραυλακάτων «Σταράκης» και «Μπλέσσας», του Πολεμικού Ναυτικού. Και είχαμε επίσης εδώ τη συμμετοχή των αλεξιπτωτιστών του αντισυνταγματάρχη Τσάκαλου του Β΄ Σώματος Στρατού. Έκτοτε και για εννέα χρόνια, έως σήμερα: Ουδέν!

Αλλά το πρόβλημα δεν είναι, δυστυχώς, μόνο ο «λήγων» επιτέλους στο Υπ.Εθ.Α. κύριος Μεϊμαράκης. Είναι, δυστυχέστατα, η γενικότερη αυτοκαταστροφική πολιτική Αθηνών και Λευκωσίας. Που αφήνει τον Ελληνισμό χωρίς αμυντική θωράκιση. Ανίσχυρο έρμαιο της τουρκικής βουλιμίας.

Ερώτηση:
Μήπως, τελικά, το κεντρικότερο πρόβλημα δεν ήταν αν σωστά ή λάθος ακολουθούσαμε οι Έλληνες (Αθηνών και Λευκωσίας) την άλφα ή βήτα ή ωμέγα πολιτική, αλλά το ότι ποτέ δεν αποφασίσαμε, με σθένος και ανυποχώρητη επιμονή, να αποκτήσουμε την αναγκαία για κάθε πολιτική, (α) στρατιωτική ισχύ, (β) οικονομική ευρωστία και (γ) διπλωματική δεξιότητα;

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

‘Ελευθεροτυπία’
«Αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Άμυνας»
07 Οκτωβρίου 2009

Με μεγάλη εθνική συναίνεση τόνισε ότι σκοπεύει να ασκήσει τα καθήκοντά του ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός Ευάγγελος Μεϊμαράκης αναφέρθηκε στο μεγάλο, όπως είπε, έργο του υπουργείου ενώ υπογράμμισε ότι δεν είναι χώρος για αντιπολίτευση. Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης παρέλαβε από τους υφυπουργούς, Κώστα Τασούλα και Ιωάννη Πλακιωτάκη.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Σχόλιο Σ.Ο.: Όπως έχουμε πει και στις 17 Σεπτεμβρίου 2009 με αφορμή τον άδικο χαμό του έφεδρου υπολοχαγού Ιάκωβου Χατζησπύρου σε άλλο ατύχημα της ΕΦ: «Αυτοί που τόσα χρόνια καθυβρίζουν την Εθνική Φρουρά, απαιτούν την διάλυση της, την ειρωνεύονται και την θεωρούν ως ένα άχρηστο σώμα, γιατί φωνάζουν για την κατάντια της; Που ήταν αυτοί να απαιτήσουν όπως εκσυγχρονιστεί η ΕΦ, όπως αναβαθμιστεί ο εξοπλισμός, η εκπαίδευση και το αξιόμαχό της, όπως βελτιωθεί η διοικητική μέριμνα και η υποδομή της, και όπως εκσυγχρονιστεί με νέα και πιο ασφαλή οπλικά συστήματα;»

‘Σημερινή’
«Θορυβήθηκε το ΓΕΕΦ για τις πληροφορίες ακαταλληλότητας του περιπολικού Σαλαμίς»
08 Οκτωβρίου 2009
Άντρη Δανιήλ

Αίσθηση προκάλεσαν στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς οι χθεσινές αποκαλύψεις της «Σ», για την ακαταλληλότητα του περιπολικού πλοίου Σαλαμίς, που χρησιμοποιείται από το πολεμικό ναυτικό στη Βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί, για ασκήσεις καθώς και αποστολές διάσωσης.

Έντονα θορυβημένα, μέλη του ΓΕΕΦ με τη συνοδεία πυροτεχνουργών, έσπευσαν στη ναυτική Βάση χθες το πρωί και παρέλαβαν, τρεις μέρες μετά το ατύχημα, το πυροβόλο όπλο στο οποίο παρουσιάστηκε εμπλοκή, καθώς και αριθμό βλημάτων, προκειμένου να τα υποβάλουν σε βαλλιστικό έλεγχο και να διαπιστώσουν πώς ακριβώς προκλήθηκε η έκρηξη κατά τη διάρκεια της άσκησης το πρωί της Δευτέρας.

Το προκαταρκτικό συμπέρασμα των πυροτεχνουργών ήταν ότι, όντως, το συγκεκριμένο πυροβόλο όπλο, όπως και τα πολεμοφόδια που χρησιμοποιήθηκαν στην άσκηση ήταν παμπάλαια και, ενδεχομένως, δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνταν από το Ναυτικό για εκπαίδευση και διεξαγωγή βολών.

Συγκεκριμένα, από τη ναυτική Βάση στο Μαρί παραλήφθηκαν για έλεγχο έξι βλήματα, χρονολογίας 1978/79 και ’80, τα οποία πιθανόν να κρίνονται και ακατάλληλα πλέον για χρήση εξαιτίας της μακροχρόνιας αχρησίας και φύλαξής τους. Η καταλληλότητα τόσο των πολεμοφοδίων όσο και του πυροβόλου όπλου είναι κάτι που θα διαφανεί μετά το βαλλιστικό έλεγχο στον οποίο θα υποβληθούν, όπως και άλλες εξειδικευμένες έρευνες που θα γίνουν, για να εξαχθεί το τελικό πόρισμα που θα παραδοθεί στον αρμόδιο Υπουργό Άμυνας μετά την έρευνα που διέταξε.

Παρά τις ανησυχίες που εκφράζονται και τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για την ακαταλληλότητα του πλοίου και την έλλειψη στοιχειώδους συντήρησης, το Σαλαμίς πρόκειται να συμμετάσχει αύριο Παρασκευή σε προγραμματισμένη άσκηση του πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και στοιχεία που είναι σε θέση η «Σ» να κατέχει, η τελευταία φορά που το συγκεκριμένο πλοίο πέρασε από πλήρη επισκευή στην Ελλάδα, ήταν το 2001/2. Έκτοτε, καμίας απολύτως συντήρησης δεν έτυχε, εκτός από μπογιατίσματα που δεν είναι αρκετά για να παρέχουν την πλήρη ασφάλεια στους ναύτες και τους αξιωματικούς διοίκησης Ναυτικού, που συχνά-πυκνά αποτελούν το πλήρωμα των αυξημένων αποστολών όπου καλείται το Σαλαμίς να συμμετάσχει.

Ακατάλληλο αποδείχθηκε και το νερό που χρησιμοποιείται στο εν λόγω πλοίο, καθώς με προειδοποιητικές σημάνσεις αποτρέπεται το πλήρωμα να το χρησιμοποιεί. Μικρόβια, δε, εντοπίστηκαν στο σύστημα κλιματισμού του πλοίου, λόγω και πάλιν της έλλειψης συντήρησης, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο ακόμη και την υγεία των ναυτικών. Στο κενό φαίνεται να πέφτουν οι ανησυχίες γονέων και πληρώματος, που σε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά το ατύχημα της Δευτέρας, χωρίς καμία κίνηση καλής θέλησης, ούτε να ακινητοποιηθεί το Σαλαμίς, για να περάσει από επιθεώρηση και έλεγχο απ’ άκρη σ’ άκρη για να διαπιστωθεί εκ νέου η καταλληλότητά του, αύριο θα συμμετάσχει στην προγραμματισμένη άσκηση. Δεν αναμένεται να γίνουν βολές από αυτό, αλλά το πλοίο θα κληθεί σε καθήκον επιτήρησης του πεδίου βολής.

Οι έρευνες ωστόσο για το ατύχημα, σύμφωνα με εκπροσώπους του Υπουργείου Άμυνας, συνεχίζονται από τους ανώτερους αξιωματικούς της Διοίκησης Ναυτικού και μόλις το πόρισμα είναι έτοιμο, θα παραδοθεί στο ΓΕΕΦ και εν συνεχεία στον αρμόδιο Υπουργό Άμυνας.

Αρέσει σε %d bloggers: