jump to navigation

Τα «σενάρια τρόμου» του 2004 επανέρχονται: Νίκος Αναστασιάδης και International Crisis Group 02/10/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΨΥΧΟΠΟΛΕΜΟΣ.
Tags: , , , ,
trackback

Σχόλιο Συντακτικής Ομάδας: Στις 21 Ιουνίου 2009 είχαμε γράψει: «Τα «σενάρια τρόμου» του 2004 επανέρχονται: Δρουσιώτης, Τσιελεπής, Μαρκίδης, Φερχόιγκεν».  Δεν υπερβάλλαμε. Μέσα από το σεντούκι του παρελθόντος ξεπετάγονται και πάλι τα γνωστά φαντάσματα της «Πλατφόρμας του ΝΑΙ», που το 2004 έλεγαν πως το Σχέδιο Ανάν ήταν η τελευταία ευκαιρία. Επιστρέφουν και σήμερα, και πάλι με την γνωστή καταστροφολογία, αφού ως φαίνεται δεν έχουν καν φαντασία για να παράγουν κάποιου είδους άλλη προπαγάνδα.

Πρώτος και καλύτερος ο Νίκος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ, που μιλά -και πάλι!- για «τελευταία ευκαιρία»! Μας θύμισε τις απειλές για «νέα Μικρασιατική καταστροφή» του Γιαννάκη Κασουλίδη, και τους «λυγμούς» του Γλαύκου Κληρίδη για «αποδημία εις Κύριον» σε περίπτωση που δεν υπερψηφιζόταν το Σχέδιο Ανάν.

Ενώ όμως η «Πλατφόρμα του ΝΑΙ» στο εσωτερικό μέτωπο ετοιμάζεται για νέες επιχειρήσεις καλλιέργειας ενοχών στον ελληνοκυπριακό πληθυσμό διοργανώνοντας φαγοπότια συγκεκριμένων δημοσιογράφων-«opinion leaders» με αξιωματούχους του ΟΗΕ, τα εξωθεσμικά «ξένα κέντρα» προετοιμάζουν το έδαφος και χαράσσουν την γραμμή την οποία θα ακολουθήσουν οι πάσης φύσεως Πλατφορμιστές και Αναστασιάδηδες.

Το γνωστό International Crisis Group ξανακτυπά, «προειδοποιώντας» και πάλι (!) πως πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία λύσης, απειλώντας και πάλι πως αν δεν αποδεχθούμε το κυοφορούμενο «Σχέδιο Ταλάτ» θα επικρατήσει ή… διχοτόμηση!

Όπως γράφαμε και στις 21/09/2009: «Ακόμη και τα ονόματα δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει! Η προ-πενταετής ιστορία παίζεται σαν φτηνή επανάληψη: πάλι τρομοκείμενα για τελευταίες ευκαιρίες στον ‘Πολίτη’ από τον Μακάριο Δρουσιώτη, πάλι μας «προειδοποιεί» ο Αλέκος Μαρκίδης, πάλι ο Τουμάζος Τσιελεπής του ΑΚΕΛ δίνει συνεντεύξεις στην δεξιά ‘Αλήθεια’ προτάσσοντας τον μπαμπούλα της «διχοτόμησης», πάλι ο πολύς Γκύντερ Φερχόιγκεν της Ε.Ε. μας ειρωνεύεται, συνεχίζει να νιώθει «παραπλανημένος», προσβάλει τους πρόσφυγες και αποκαλεί τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ «Πρόεδρο».»

Για όποιον δεν γνωρίζει τι εστί International Crisis Group, αναδημοσιεύουμε ένα σχετικό παλαιότερο άρθρο της ‘Νοητικής Αντιστάσεως’ [24/08/2007].

icg-crisis-watch

‘Πολίτης’
«Διχοτόμηση θα επιφέρει αποτυχία των συνομιλιών σύμφωνα με το ICG»
30 Σεπτεμβρίου 2009

«Τρεις δεκαετίες προσπαθειών για την επανένωση της Κύπρου φθάνουν στο τέλος τους, αφήνοντας μια σαφή επιλογή ανάμεσα σε μια εχθρική, de facto, διχοτόμηση του νησιού και σε μια ομοσπονδία συνεργασίας ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα που διαβιούν στα δυο συστατικά κράτη,» αναφέρει προκαταρκτική έκθεση της Ομάδας Διεθνών Κρίσεων (ICG) που εδρεύει στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Today’s Zaman.

Σύμφωνα με την έκθεση που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, «το παράθυρο ευκαιρίας για ένα διακανονισμό στο Κυπριακό θα κλείσει τον Απρίλιο του 2010 με τις εκλογές στο “βόρειο τμήμα», λόγω της πιθανότητας ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να χάσει τη θέση του έναντι ενός πιο σκληρού ανθυποψηφίου, αναφέρει η έκθεση.

Σε περίπτωση που αποτύχουν οι τρέχουσες συνομιλίες, αυτή θα είναι η τέταρτη διαπραγματευτική προσπάθεια υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και είναι διάχυτη η εντύπωση ότι εάν αποτύχουν οι τρέχουσες συνομιλίες με τους παρόντες ηγέτες που ευνοούν μια ομοσπονδιακή λύση, τότε κανείς άλλος δεν θα μπορέσει να το κατορθώσει, αναφέρει το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας.

«Για την αποφυγή του υψηλού κόστους που θα επιφέρει (μια τέτοια
αποτυχία) σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, οι δυο ηγέτες θα πρέπει να συνεργαστούν για να ξεπεράσουν τον τοπικό κυνισμό και να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες. Η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να σπάσουν τα ταμπού που εμποδίζουν την πλήρη επικοινωνία των δυο πλευρών στο νησί, και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει τάχιστα να ενεργοποιηθούν για την υποστήριξη μιας διαδικασίας για την αποφυγή μιας μελλοντικής αστάθειας, εάν δεν εφησυχάσουν και δεν αποδεχτούν τη συνέχιση της διαμάχης,» αναφέρει η προκαταρκτική έκθεση του ICG.

Θεωρεί παράλληλα ότι «η αδυναμία επίτευξης λύσης θα σημάνει μόνιμη διχοτόμηση στο νησί, που θα οδηγήσει σε περισσότερες εντάσεις στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, νέες τριβές στην ανατολική Μεσόγειο, περιορισμό της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ, επιτάχυνση των φυγόκεντρων δυνάμεων που διασπούν τους Τουρκοκυπρίους και νέους κίνδυνους για την ευμάρεια και την ασφάλεια των Ελληνοκυπρίων».

Η έκθεση του ICG σημειώνει ότι «πολλοί Κύπριοι αναμένουν ότι η de facto διχοτόμηση θα αποτελέσει μια ακίνδυνη συνέχεια του status quo. Νέες δυναμικές που έχουν τεθεί ήδη σε ισχύ μετά την είσοδο των Κυπρίων στην ΕΕ ως Δημοκρατία της Κύπρου δείχνουν ότι αυτό είναι δεν είναι αληθές. Οι Ελληνοκύπριοι έχουν καταστεί το πιο ορατό εμπόδιο στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ και έχουν ήδη χρησιμοποιήσει όλους τους διαθέσιμους σε αυτούς μοχλούς πίεσης για την επιδίωξη των εθνικών τους στόχων και της ανάγκης για δικαιοσύνη, σύμφωνα με τις δικές τους απόψεις. Η δυσαρέσκεια της Αγκυρας συμβάλλει στις τριβές για τα δικαιώματα διεξαγωγής θαλάσσιων ερευνών για πετρέλαιο, μεταξύ άλλων, στα διαφιλονικούμενα ύδατα με την Ελλάδα και έχει φέρει τις κανονιοφόρους τους σε κοντινή απόσταση,» αναφέρει η έκθεση.

«Μια ισχυρότερη σήμερα και πιο ευημερούσα Τουρκία είναι πιο έτοιμη από ποτέ να αψηφήσει την ΕΕ και να διακινδυνεύσει ένα πλήγμα στις σχέσεις της για αυτά που θεωρεί θέματα εθνικού συμφέροντος και δικαιοσύνης. Αυτό το ρήγμα θα δοκιμαστεί πάλι στις συζητήσεις που οδηγούν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβριο, κατά τις οποίες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων (του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) θα πρέπει να αποφασίσουν σχετικά με την αδυναμία της Τουρκίας να εφαρμόσει την υπογεγραμμένη υποχρέωσή της να ανοίξει τα λιμάνια της και στα ελληνοκυπριακά πλοία και αεροπλάνα,» αναφέρει η έκθεση της Ομάδας Διεθνούς Κρίσης (ICG).

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

‘Πολίτης’
«Νίκος Αναστασιάδης: Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία λύσης»
11 Μαΐου 2008
Μακάριος Δρουσιώτης

Πολλούς ίσως να τους ξαφνιάζει η πλήρης στήριξη που ο ΔΗΣΥ δίνει στον πρόεδρο Χριστόφια στο Κυπριακό. Για τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, αυτή είναι μια «υπεύθυνη πολιτική στάση». Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την ίδια στάση που ακολουθούσε και πριν τι εκλογές: Να αναλώνει το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής του δραστηριότητας για την προώθηση λύσης στο Κυπριακό, υποστηρικτικά και όχι σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο Χριστόφια.

Θεωρεί πως ο χρόνος εξαντλείται επικίνδυνα και πως αυτή είναι «η τελευταία ευκαιρία». Η επιλογή είναι μεταξύ λύσης και διχοτόμησης, κι επειδή θεωρεί τη διχοτόμηση εθνική καταστροφή, δηλώνει πως θα προσφέρει, χωρίς κανένα αντάλλαγμα, τη στήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλει ο πρόεδρος Χριστόφιας για τη λύση του Κυπριακού.

Κύριε πρόεδρε, πώς πήγε το δείπνο με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ;

– Ήταν μια ευχάριστη βραδιά με τον φίλο μου τον Μεχμέτ, ιδιαίτερα χρήσιμη τώρα που υπάρχουν προσδοκίες για τη λύση του Κυπριακού.

Πολλοί λένε πως οι κοινωνικές επαφές τίποτε δεν προσφέρουν, ενόσω το πολιτικό πρόβλημα είναι άλυτο.

– Μας πώς θα λύσουμε το Κυπριακό και πως θα κυβερνήσουμε μαζί την Κύπρο όταν δεν μπορούμε να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι να πιούμε ένα ποτήρι κρασί;

Η συνάντηση δεν ήταν και πολιτική;

– Σε τέτοιες συναντήσεις οπωσδήποτε αυτό που κυριαρχεί είναι το Κυπριακό. Εγώ δεν είμαι συνομιλητής. Εξήγησα όμως στον κ. Ταλάτ τι είναι αυτά που ανησυχούν τους Ελληνοκύπριους. Έθεσα ξανά και το ζήτημα των δηλώσεων που δίνουν στους ακραίους την ευκαιρία να χαλάνε το κλίμα. Ο ίδιος αναφέρει πως πολλές από τις δηλώσεις του είτε παρερμηνεύτηκαν είτε παρεξηγήθηκαν.

Δεν θα έπρεπε να υπάρχει μια άμεση γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ;

– Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ένα κανάλι επικοινωνίας μεταξύ του Προέδρου και του Τ/Κ ηγέτη. Εκείνο που αναμένω είναι να συνεχιστεί το θετικό κλίμα που παρατηρείται στις Επιτροπές και να ευχηθώ να είναι θετικό και το αποτέλεσμα της συνάντησης που έχει καθοριστεί για τις 23 Μαΐου.

Σαφές το ανακοινωθέν

Πάντως, υπάρχει ήδη διαφωνία στο αν θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες τον Ιούνιο ή όχι. Ο Ταλάτ δήλωσε στο σπίτι σας ότι τον Ιούνιο θα αρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες, ενώ η κυβέρνηση πως δεν υπάρχει δέσμευση.

– Βεβαίως θα πρέπει να πω ότι το ανακοινωθέν καθόριζε την έναρξη διαλόγου επί της ουσίας περί τον Ιούνιο, ανεξαρτήτως της προόδου των εργασιών των Επιτροπών. Να ευχηθούμε να πάνε όλα καλά για να μην υπάρξουν οι όποιες αναγκαίες ή επιβαλλόμενες αλλαγές. Θέλω να επισημάνω για ακόμη μια φορά πως ο χρόνος είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην εξεύρεση μιας λύσης, όσο το δυνατόν ολιγότερο οδυνηρής.

Στην έκθεση του Λιν Πάσκο για τις επαφές που είχε στην Κύπρο αναφέρεται ότι το ρολόι των τριών μηνών προετοιμασίας τρέχει από την ημερομηνία της συμφωνίας.

– Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί του. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει τέτοια πρόοδος στις εργασίες των Επιτροπών που να μην επιτρέπει στους δυο ηγέτες ή στον ένα ή στον άλλον να ζητήσει παράταση χρόνου δεδομένου να ξεκινήσει ο διάλογος.

Να πούμε τις αλήθειες

Βλέπετε να συντρέχουν κι άλλοι λόγοι για παράταση, όπως για παράδειγμα λόγοι προετοιμασίας της κοινής γνώμης ή των εσωτερικών πολιτικών ισορροπιών;

– Νομίζω ότι παρέχεται επαρκής χρόνος μέχρι την ημερομηνία, μέχρι τον χρόνο έναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου για να αρχίσουμε όλοι να λέμε τις αλήθειες για να μπορεί ο λαός σταδιακά και σταθερά να ενημερώνεται και να αντιλαμβάνεται ποια είναι η αναμενόμενη λύση.

Ποιες αλήθειες, πώς το εννοείτε;

– Για παράδειγμα η δήλωση του κ. Χριστόφια για επιστροφή στην Κερύνεια, αλλά υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση είναι μια αλήθεια η οποία κάποια ώρα έπρεπε να λεχθεί.

Έχετε κάποια ενημέρωση για το πού πάει η Τουρκία; Είμαστε στο ίδιο στάδιο που ήμασταν το 2004 ή έχουμε μια υπαναχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας;

– Θα ήταν δύσκολο να πω με βεβαιότητα πόσο ταυτίζεται η σημερινή με την τότε τουρκική πολιτική. Όμως έχουμε μια κοινή βάση να ξεκινήσουμε η οποία έγινε αποδεχτή από την Τουρκία. Όπως έχω επισημάνει και στον πρόεδρο Χριστόφια, πολλές των προνοιών του σχεδίου Ανάν ήταν θετικές και ήσαν επιτεύγματα δικών μας διεκδικήσεων και γι αυτό δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν.

Όπως;

– Είναι πολλά τα παραδείγματα, αλλά ας πάρουμε αυτό που φαίνεται ότι μας καίει περισσότερο: νέος συνεταιρισμός ή μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το σχέδιο Ανάν διασφάλιζε τη μια κυριαρχία, τη μια διεθνή προσωπικότητα, τη μια υπηκοότητα, την απαγόρευσης απόσχισης του όλου ή του μέρους και τη συνέχιση ύπαρξης των συμφωνιών εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο τρόπος με τον οποίο το νέο καθεστώς θα γινόταν δεχτό στα ΗΕ ή στην ΕΕ με μια απλή τελετουργική πράξη αλλαγής της σημαίας, δεν διασφαλίζουν τίποτε λιγότερο από τη μετεξέλιξη του σημερινού κράτους σε ομόσπονδο.

Άρα αυτή η ιστορία με την παρθενογένεση είναι άνευ νοήματος;

– Εάν και εφόσον γίνουν σεβαστές οι σχετικές διατάξεις του σχεδίου Ανάν, τότε ξεπερνούμε τις σημερινές αξιώσεις. Συνεπώς, ο συνολικός ενταφιασμός του σχεδίου Ανάν, μαζί με τα αρνητικά του σχεδίου εξαφανίζει και τα τόσα σημαντικά θετικά.

Δηλαδή αν αρχίσουμε από μηδενική βάση δεν θα αρχίσουμε μόνο εμείς αλλά και οι άλλοι.

– Ακριβώς, δίνεις το δικαίωμα στην άλλη πλευρά να επανέλθει σε παλιότερες θέσεις του κ. Ντενκτάς και οι οποίες τελικά απερρίφθησαν. Βεβαίως εάν μιλούμε για επαναφορά του σχεδίου θα ήταν λάθος. Μπορεί όμως, όπως και ο κ. Παπαδόπουλος έλεγε παλιότερα, να χρησιμοποιήσουμε πολλές των προνοιών του σχεδίου που είναι θετικές.

Τι έγινε η κωδικοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου και αξιολόγηση των θετικών του Σχεδίου;

– Εμείς όπως ξέρετε αποχωρήσαμε για τους γνωστούς λόγους. Να απαντήσουν αυτοί που ήταν στο Εθνικό Συμβούλιο και η προηγούμενη κυβέρνηση που πρότεινε τις αλλαγές αυτές στα Ηνωμένα Έθνη και ύστερα έθαψε συνολικά το σχέδιο.

Οι σχέσεις με το ΑΚΕ

Κάποιοι υποβάλλουν ότι έχετε μια υπόγεια συνεργασία με τον Χριστόφια και το ΑΚΕΛ

– Ακούστε να δείτε, αν υπήρχε συνεργασία δεν θα ήταν καν υπόγεια, εδώ είναι μια χωρίς ανταλλάγματα στήριξη σε πολιτικές που μπορεί να μας οδηγήσουν σε λύση του Κυπριακού. Είχα πει προεκλογικά και επανέλαβα πολλές φορές ότι για μας δεν είναι η ώρα της επικράτησης ιδεολογιών, είναι η ώρα της επικράτησης της ιδέας, μια είναι η πατρίδα. Συνεπώς χωρίς υστεροβουλίες, χωρίς τις όποιες συμφωνίες, ιδιαίτερα χωρίς ανταλλάγματα στεκόμαστε σαν υπεύθυνη εθνικά παράταξη να δώσουμε τη στήριξή μας για το καλό της πατρίδας.

Εκτιμάται αυτό από τον Πρόεδρο;

– Θέλω να ελπίζω, ναι. Είναι μια βοήθεια η οποία και στο παρελθόν δόθηκε προς τον πρόεδρο Παπαδόπουλο, άλλο αν στην πορεία κάποιοι άλλαξαν τις θέσεις τους έτσι ώστε να βρεθούμε σε μια συγκρουσιακή αντιπαράθεση, όχι γιατί εμείς το επιζητούσαμε, αλλά γιατί εκείνοι είχαν εγκαταλείψει μια γραμμή που οι ίδιοι είχαν χαράξει.

Πάντως, φαίνεται ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με φοβία αυτή τη στήριξη.

– Δεν θέλω να κάνω σχόλια τα οποία μπορεί να μολύνουν το καλό κλίμα το οποίο μπορεί να υπάρχει, αλλά θέλω την ίδια ώρα να ελπίζω ότι θα ξεπεραστούν συμπλέγματα του παρελθόντος. Εδώ υποστηρίζεται και μακάρι να γίνει κατορθωτό, ένα ενιαίο μέτωπο από όλες τις δυνάμεις ή όσες των δυνάμεων αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα του χρόνου, την κρισιμότητα των στιγμών και ιδιαίτερα, το πιο σημαντικό, ότι είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία να λύσουμε το Κυπριακό με στόχο την επανένωση.

Πόσο το συνειδητοποιούν αυτό το τελευταίο οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων;

– Θέλω ειλικρινά να πιστεύω ότι το έχουν ήδη συνειδητοποιήσει.

Πότε προβλέπεται να τελειώσει αυτή η περίοδος χάριτος; Πότε εξαντλείται;

– Τουλάχιστον 3-6 μήνες για την εσωτερική διακυβέρνηση.

Και για το Κυπριακό;

– Εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τον πρόεδρο Χριστόφια. Εμείς ελπίζουμε να μην υπάρξουν λόγοι αντιπαράθεσης και να συμπορευτούμε στο Κυπριακό μέχρι τη λύση.

Ή μέχρι τις επόμενες εκλογές…

– Ας ελπίσουμε ότι οι επόμενες εκλογές δεν θα γίνουν με το σημερινό πολιτειακό καθεστώς. Μακάρι να είμαστε μπροστά σε αναμετρήσεις που θα λαμβάνουν υπόψη ένα νέο καθεστώς, που δεν θα είναι παρά η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια ομοσπονδία.

Βλέπετε κάποιο ρόλο για τον εαυτό σας μετά τη λύση;

– Δεν προσδοκώ σε ρόλο, προσδοκώ σε λύση, σε τερματισμό της απαράδεκτης σημερινής κατάστασης και ιδιαίτερα της αποτροπής της διχοτόμησης. Αυτό είναι το πιο σημαντικό.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

‘Σημερινή’
«Νέες προστριβές στο εσωτερικό μέτωπο»
26 Σεπτεμβρίου 2009
Μικαέλλα Λοΐζου

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, όταν έκανε λόγο για τελευταία ευκαιρία στο Κυπριακό. Ο Νίκος Αναστασιάδης εισέπραξε απάντηση οργής από τον Εκπροσώπο Τύπου της ΕΔΕΚ Δημήτρη Παπαδάκη, ο οποίος ανέφερε «το ανέκδοτο όταν το πεις για πρώτη φορά μπορεί να έχει επιτυχία. Αλλά αν το επαναλαμβάνεις και έχει αποδειχθεί ότι δεν ήταν επιτυχημένο, κακώς επαναλαμβάνεται». Επισήμανε, δε, ότι ο «μπαμπούλας της τελευταίας ευκαιρίας» είχε παιχθεί έντονα το 2004 και πέντε χρόνια αργότερα η νέα ευκαιρία ήρθε. «Με τις δικές μας τοποθετήσεις θα δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες», τόνισε.

Απαντώντας ο Νίκος Αναστασιάδης εξήγησε ότι αναφερόταν σε τελευταία ευκαιρία ως προς αυτή τη μορφή λύσης. «Μπορεί να υπάρξουν πολλές ευκαιρίες αλλά για άλλη μορφή λύσης», είπε. Ανταποδίδοντας τις κατηγορίες ανέφερε: «Το εθνικό μέλλον του τόπου δεν είναι ανέκδοτο. Θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να μη γίνουμε ανέκδοτο». Διερωτήθηκε μάλιστα αν θα βρίσκονται εν ζωή όταν θα ζούμε τραγικά γεγονότα από τις «αβλεψίες και τα εύκολα και εύηχα συνθήματα ή τις πολιτικές που αρέσουν αλλά δεν ωφελούν».

Οι ομιλίες
Τουλάχιστον η ομιλία του Προέδρου εισπράχθηκε θετικά από τα πλείστα κόμματα. Το ΑΚΕΛ χαιρέτησε την παρέμβαση Χριστόφια, λέγοντας ότι κατήγγειλε την Τουρκία για παραβιάσεις του Καταστατικού Χάρτη των Η.Ε. και για τη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέτοντας την προ των ευθυνών της. Έθεσε ξεκάθαρους και σαφείς στόχους όπως η μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους σε ομοσπονδιακό, αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών και διασφάλιση της ενότητας του κράτους, των θεσμών, του λαού και της οικονομίας, ενώ υπογράμμισε τη θέληση της δικής μας πλευράς.

Το ΔΗΚΟ, διά στόματος Μάριου Καρογιάν, αποκάλεσε την ομιλία «πολύ σωστή» και είπε ότι έθεσε το Κυπριακό στις σωστές του διαστάσεις. «Έθεσε σειρά ερωτημάτων εύστοχα», τόνισε, και ήταν σύμφωνος με τις αρχές που καθόρισε το Εθνικό Συμβούλιο.

Η ΕΔΕΚ είπε ότι μέσω της ομιλίας αναδείχθηκε η παραδοξότητα ότι η Τουρκία, χώρα-μέλος του Σ.Α., καταπατεί και περιφρονεί ψηφίσματα του ΟΗΕ και επιμένει να διατηρεί κατοχικά στρατεύματα σε χώρα-μέλους του ΟΗΕ. Έδωσε μήνυμα για τις βαρύτατες και αποκλειστικές ευθύνες τις Τουρκίας για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, είπε ο κ. Παπαδάκης.

Το Κίνημα Οικολόγων, από την άλλη, κατηγόρησε τον Πρόεδρο για παράλειψη αναφοράς στον εποικισμό, τις βαρβαρότητες του ’74, το ξεπούλημα γης στα κατεχόμενα, τις απειλές της Τουρκίας για τη θαλάσσια οικονομική ζώνη κ.ά. Η στάση της Τουρκίας «δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια και επίκληση του διεθνούς δικαίου», επισήμανε. Παρά ταύτα, η κ. Παναγιώτου χαρακτήρισε την ομιλία «ικανοποιητική».

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

‘Νοητική Αντίστασις’
«H International Crisis Group, η «Τουρκική Κύπρος», η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και ο Χρ. Στυλιανίδης»
24 Αυγούστου 2007
Φανούλα Αργυρού

Διαβάζοντας ένας το πόρισμα (ημερ. 17 Αυγούστου 2007) του τελευταίου συνεδρίου της “Ομάδας Διεθνών Κρίσεων” (International Crisis Group) που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη και ακούγοντας τον εκπρόσωπο του υποψήφιου Γ. Κασουλίδη, γνωστότατον για την άκρατη υποστήριξη του προς το έκτρωμα ‘Ανάν’,  κ. Χρήστο Στυλιανίδη (μεσημβρινή εκπομπή Απο Μέρα σε Μέρα‘ ΡΙΚ 24.8.2007) δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία πλέον για ξένες παρεμβάσεις στο Κυπριακό! Ο κ. Στυλιανίδης ξεδιάντροπα κάλεσε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να κλείσει το στόμα όσων δικών του καταφέρονται εναντίον της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας! Θύμισες δικτατορίας Τσαουσέσκου! Τελεία και παύλα!

Οι συστάσεις της ομάδας προς την Ευρωπαική Ένωση είναι  όπως …«ξανακτίσει και υποστηρίξει το οικοδόμημα της διζωνικής δικοινοτικής ειρηνευτικής διαδικασίας– συμφωνίας των Η.Εθνών για την Κύπρο – ως τη μόνη ιδέα υποφερτή στους πληθυσμούς αμφοτέρων των πλευρών – κα να δουλέψει σκληρά στο να εξηγήσει στους Ελληνοκύπριους τα οφέλη από το να είναι η Τουρκία μέσα στην Ε.Ε.»

Στις συστάσεις της προς την Ελλάδα η περιβόητη αυτή Ομάδα Διεθνών Κρίσεων την καλεί «να …διαφωτίσει την ‘Ελληνική Κύπρο’ για τα πλειονεκτήματα από την υποστήριξη της τουρκικής ένταξης, ελαττωμένες αμυντικές δαπάνες, χαμηλότερες εντάσεις και αμοιβαία οικονομικά πλεονεκτήματα, και να προσπαθήσει να ευθυγραμμίσει το Ελληνικό Λόμπυ στις ΗΠΑ με το τρόπο σκέψεως στην Ελλάδα στο θέμα της Τουρκίας».

Προς την Κυβέρνηση της Κύπρου: «Να θέσει ρεαλιστικούς στόχους που να αναγνωρίζουν συμβιβασμό με τους Τουρκοκύπριους και που απαιτούν θυσίες από τους Ελληνοκύπριους. Να αναγνωρίσουν ότι η επανένωση του νησιού είναι μόνο δυνατή με διαδικασία δικοινοτικής διζωνικής πορείας μέσω των Ηνωμένων Εθνών και να εξηγηθεί αυτό στους Ελληνοκύπριους. Καλοσωρίζει τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαικής Ένωσης να φέρει τους Τουρκοκύπριους πιο κοντά στην Ε.Ε, ούτως ώστε να βοηθήσει να κλείσει η διαφορά που υπάρχει μεταξύ του λαού στο νησί και να αυξήσει το χώρο για πολιτικές μανούβρες για φιλο-μεταρρυθμιστές και πολιτικούς που θέλουν λύσεις στην Τουρκική Κύπρο και στην Τουρκία.»

Προς δε την αμερικανική κυβέρνηση συστήνει όπως «συνεχίσει να επιβραβεύει την τουρκική κοινότητα και την διοίκηση της Κύπρου οικονομικά και πολιτικά για πράξεις επανένωσης, ούτως ώστε να βοηθήσει να επαληφθούν τα αισθήματα στην Τουρκία ότι η Δύση είναι ανεπανόρθωτα προκατελλημένη εναντίον της…»

Δηλαδή, η βρετανοαμερικανοκινούμενη αυτή ομάδα που μάλλον στόχο έχει την δημιουργία κρίσεων παρά την αποφυγή τους και στην περίπτωση την εξυπηρέτηση καθαρά των τουρκικών συμφερόντων, μας λέει πως: Η Ελλάδα πρέπει να …κλείσει το στόμα του Ελληνικού Λόμπυ, να συμβουλέψει την Κύπρο να μειώσει τους εξοπλισμούς της ενώ ούτε λέξη δεν λέει για τα 40,000 και πλέον τουρκικά στρατεύματα κατοχής και τις 100,000 και πλέον εποίκους της Ανατολίας, τους αγνοούμενους μας, τους εγκλωβισμένους, την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την επιστροφή των 200,000 Ελληνοκυπρίων προσφύγων στα κλεμμένα σπίτια και περιουσίες τους από τους Τούρκους και Τουρκοκύπριους. Η Ε.Ε. πρέπει να ξανακτίσει πάνω στο ρατσιστικό διζωνικό δικοινοτικό οικοδόμημα δύο κρατών και να το επιβάλει στους Ελληνοκύπριους αγνοώντας τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της.

Η κυπριακή κυβέρνηση να συμβιβαστεί με την εισβολή και κατοχή και να ζητήσει από τους Ελληνοκύπριους και άλλες θυσίες και να τους πείσει ότι η αναγνώριση (επανένωση) των δύο κρατών στο νησί μέσω Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας είναι η μόνη λύση. Την οποία (λύση) θα κατορθώσουν πολιτικοί που θέλουν λύσεις και μεταρρυθμίσεις αναγνωρίζοντας …‘Τουρκική Κύπρο’. Δηλαδή, απαλλαγή από τον Τάσσο Παπαδόπουλο με άλλο που να μπορεί να φέρει εις πέρας αυτές τις οδηγίες

Και όλα αυτά επειδή η περιβόητη αυτή ομάδα από τον Μάρτιο του 2006 ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ότι με το ΟΧΙ τους οι Ελληνοκύπριοι έχουν ουσιαστικά ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ και την ΔΙΖΩΝΙΚΗ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ όταν απέρριψαν το έκτρωμα Ανάν το οποίο συνεπάγετο ακριβώς αυτήν (Δ.Δ.Ο). Γι΄αυτό τώρα επαναδραστηριοποιούνται στην  ΤΣΙΜΕΝΤΩΣΗ της (Δ.Δ.Ο) για να μπορέσουν να προχωρήσουν στην αναγνώριση των δύο κρατών στο νησί. Και για να γίνει αυτό, πρέπει, να εκλεγεί νέος πρόεδρος στην Κύπρο που να υποστηρίζει τις θέσεις τους, πρωτίστως και ενθέρμως την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, δίχως όρους και προυποθέσεις και να είναι πρόεδρος που τάχατες  “θέλει λύση”, φιλο-μεταρρυθμιστής, που να μπορέσει να αναγνωρίσει “Τουρκική Κύπρο και Ελληνική Κύπρο” αφού εξηγήσει στους Ελληνοκύπριους τις περαιτέρω …θυσίες που πρέπει να κάνουν για να δούν …σωτηρίαν!

Εξηγείται ή όχι η “φερεφωνική” μανία ορισμένων να επαναλαμβάνουν με απελπιστικό μένος κάθε τρείς και μία πίστη και αφοσίωση στην ρατσιστική βρετανο-τουρκική διχοτομική διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία; Και να ζητούν τη φίμωση όσων την θεωρούν διχοτομική, ξεπερασμένη, ρατσιστική και αντιδημοκρατική; Οταν οι ίδιοι οι νεκροθάφτες της Κυπριακής Δημοκρατίας ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ότι με το ΟΧΙ της 24ης Απριλίου 2004 ΑΠΕΡΡΙΦΘΗΚΕ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ ΚΑΙ Η ΔΙΖΩΝΙΚΗ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ!

Αρέσει σε %d bloggers: