jump to navigation

Ο επίλογος της ενδιάμεσης άσκησης εφέδρων αξιωματικών 26/09/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.
Tags: ,
trackback
ο αδικοχαμένος Ιάκωβος Χατζησπύρου [πηγή φωτογραφίας: Facebook group, "ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕ ΜΑΣ ΙΑΚΩΒΕ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕΣ ΤΟΣΟ ΝΩΡΙΣ ΚΑΙ ΑΔΙΚΑ..."]

‘Το Κυπριακό Ποντίκι’
«Ο επίλογος της ενδιάμεσης άσκησης εφέδρων αξιωματικών»
18 Σεπτεμβρίου 2009
Λοΐζος Α. Λοΐζου, Παραλίμνι

Γράφτηκε χτες το απόγευμα (Τετάρτη, 16/09/2009) στο κοιμητήριο στο Παραλίμνι, ο τραγικός επίλογος της ενδιάμεσης άσκησης των εφέδρων αξιωματικών του 293 Τ.Π. Μερικές εκατοντάδες φίλων, συγχωριανών, συναδέλφων, μαθητών και μελών της οικογένειας του Ιάκωβου ήταν εκεί για να του πουν το ύστατο χαίρε.

Φεύγοντας, ο καθένας από εμάς επανήλθε στη δική του πραγματικότητα, στις δικές του χαρές και λύπες. Το “λαμπρόν κρούζει τζιαμέ που ππέφτει” λέει ένα γνωμικό από την Κυπριακή παράδοση. Για τη Λίτσα, τη σύζυγο του Ιάκωβου, τα παιδιά του, Κωνσταντίνο και Φραντζιέσκα για τη μάνα, τη θεία τη Χρυσή, αλλά και για τα αδέλφια του Σπύρο, Ζωίτσα και Λένια η απώλεια είναι ανεπανόρθωτη. Όσα και να τους προσφέρουμε, το κενό δεν αναπληρώνεται. Εύχομαι να βρείτε τη δύναμη με τη βοήθεια του θεού να αντέξετε τον πόνο.

Περιμένει ο Κωνσταντίνος να του μιλήσει ο Βαγγέλης (φίλος του Ιάκωβου που καθόταν στο πίσω μέρος του στρατιωτικού οχήματος και τραυματίστηκε) για τον πατέρα του, για το πως εξελίχθηκαν τα γεγονότα, τι έγινε, πως χάθηκε τόσο άδικα. Τι να του πει; Ότι υπήρχε πρόβλημα στο αυτοκίνητο; Μα, και ο Βαγγέλης και όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το πρόβλημα στο κιβώτιο των ταχυτήτων είναι η ουρά, είναι η άκρη του πελώριου παγόβουνου.

Θέλουμε να έχουμε αξιόμαχο στράτευμα; Αν ναι, τότε θα πρέπει η πολιτεία να δώσει και την ανάλογη σημασία. Όλα στο στράτευμα και γενικά στα σώματα ασφαλείας ξεκινούν από τις ασκήσεις ακριβείας. Δεν είναι αγγαρεία να βαράς προσοχή, ανάπαυση και μεταβολή στον ήλιο. Παρόλο που κάποιες στιγμές γίνονταν υπερβολές, ήταν η αρχή της εμπέδωσης της πειθαρχίας και του σεβασμού. Δεν είναι αγγαρεία να γίνεται συντήρηση του εξοπλισμού κάθε Παρασκευή (τουλάχιστον αυτό γινόταν στο παρελθόν).

Ο στρατός δημιουργήθηκε για να προστατεύει τη χώρα από τον εχθρό. Ο εχθρός μας είναι ο Τούρκος. Δεν θα γίνει φίλος μας αν σταματήσουμε την εκπαίδευση. Δεν θα μας δώσει πίσω τα καταπατημένα από το 1974 εδάφη μας αν σταματήσουμε τα “εθνικιστικά” για κάποιους, συνθήματα. Είναι με αυτές τις πολύ έντονες τάσεις για επαναπροσέγγιση που αποχαυνωθήκαμε.

Ναι, θέλουμε ειρήνη, ΔΕΝ θέλουμε πόλεμο, θέλουμε επανένωση της πατρίδας μας και λύση όσο το δυνατό πιο ανώδυνη. Αν όμως θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο, τότε θα πρέπει να συντηρούμε τον οπλισμό, τα αυτοκίνητα, τα πυρομαχικά και να εκπαιδεύονται κληρωτοί και εφεδρεία. Θα πρέπει να εμπεδώσουμε στα παιδιά μας ότι οι μήνες που θα βρίσκονται στο στρατό δεν είναι αγγαρεία. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι μάγκες ήταν και είναι εκείνοι που υπηρετούν στο στρατό και όχι όσοι το παίζουν τρελοί και απολύονται.

Εάν από την άλλη πλευρά κρίνουμε ότι ο στρατός είναι πλέον περιττός, ας πάρουμε απόφαση να τον καταργήσουμε. Ας πάμε συμβολικά στην πράσινη γραμμή και ας αφήσουμε όπλα και πυρομαχικά.

Η κατάσταση ως έχει είναι τραγική. Χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις με πολιτικό κόστος. Ίσως να είναι αυτό που αγχώνει κάποιους και δεν τις παίρνουν. Ας προβληματιστούμε και ας σκεφτούμε ότι από την Τρίτη στις 10:50, στο Παραλίμνι προστέθηκαν ακόμα δύο ορφανά μια χήρα μια χαροκαμένη μάνα και τρία μαυροφορεμένα αδέρφια που διερωτούνται, ΓΙΑΤΙ;

Κλείνοντας, ελπίζω ότι το εξιλαστήριο θύμα να μην είναι ο νεαρός μόνιμος Ανθυπολοχαγός που οδηγούσε τη στιγμή του ατυχήματος το όχημα της Ε.Φ. Η δικαιοσύνη ας ψάξει εκεί που πρέπει.

– Δείτε σχετικά: «Δεν είναι η Εθνική Φρουρά που «σας σκοτώνει», εσείς σκοτώσατε την Εθνική Φρουρά»

Αρέσει σε %d bloggers: