jump to navigation

Ο αγωνιστής της αντίστασης Βίας Λειβαδάς 26/09/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ, ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΚΥΠΡΙΑΚΗ, ΚΥΠΡΙΑΚΟ.
Tags: ,
trackback
Ο Βίας Λειβαδάς

‘Xorisafenti.blogspot.com’
«Το εισαγωγικό σημείωμα του Βία Λειβαδά στο βιβλίο «Κώστας Τσίμας – Σελίδες Ζωής»»
24 Σεπτεμβρίου 2009

leivadas-tsimas1

leivadas-tsimas2

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

‘Σίβυλλα’
«Καλό ταξίδι φίλε, σύντροφε Βία»
24 Σεπτεμβρίου 2009

Χθες έφυγε από κοντά μας ο Βίας…
Για εμάς δεν ήταν ο Πρόεδρος της Κίνησής μας για το Ευρωπαϊκό Μέλλον της Κύπρου, δεν ήταν ο σύντροφος και φίλος των Βάσου Λυσσαρίδη, Ανδρέα Παπανδρέου, Απόστολου Κακλαμάνη, ο αγωνιστής του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου, ο ΕΔΕΚίτης και πόσο μάλλον ένας τακτικός αρθογράφος σ’ αυτό το ιστολόγιο, ένας πραγματικός φίλος…

Θα μπορούσαν να γραφούν βιβλία και βιβλία για τον Βία Λειβαδά κι ελπίζουμε τα παιδιά του να γράψουν…
Όμως, δυστυχώς, αυτή η μορφή της σύγχρονης ιστορίας μας παραμένει άγνωστη, τόσο στις πλατειές μάζες, αλλά πολύ περισσότερο στους σύγχρονους πολιτικούς μας.

Για την ώρα, ως ελάχιστο στερνό αντίο από το blog μας, θα περιοριστούμε σε μία επισήμανση-σταθμό της συνεισφοράς του Βία.

Αμερικανοκίνητη δικτατορία…
Ο αρχηγός του ΠΑΚ στέλνει στην Κύπρο τον Κώστα Τσίμα, να συναντήσει τον Βάσο Λυσσαρίδη και ν’ ανοίξει τις σχέσεις της οργάνωσης με την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Ο Γιατρός γνωρίζει στον Κώστα τον Βία και μαζί ξεκινούν για να βρεθούν στα στρατόπεδα της Παλαιστινιακής Αντίστασης!

Ο Βίας, μαζί με τον Κώστα, είναι οι άνθρωποι που οικοδομούν την αδελφική σχέση του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Γιάσερ Αραφάτ, του ΠΑΚ με την Παλαιστινιακή Αντίσταση.

Σ’ ολόκληρη τη διάρκεια της φασιστικής δικτατορίας, ο Βίας είναι ατρόμητος μπροστάρης της Ελληνικής Αντίστασης στη χούντα των συνταγματαρχών!

Γι’ αυτά του οφείλουμε ως λαός ένα ευχαριστώ! Φίλε Βία έφυγες… μας άφησες παρακαταθήκες…

Δεν ξεχνάμε την πορεία σου: από τις φυλακές των άγγλων αποικιοκρατών, μέχρι τον αγώνα σου να μην περάσουν τα σχέδια των αμερικάνων ιμπεριαλιστών με το σχέδιο Ανάν.

Ο σπόρος του αγώνα, της αντίστασης και της Λευτεριάς, της Δημοκρατίας δεν θα πάει στράφι…

Καλό ταξίδι φίλε και σύντροφε Βία…

Εσύ μπόρεσες κι έφυγες με ψηλά το κεφάλι, «αμόλυντος», Απροσκύνητος και θα συναντηθείς με τους παλιούς σου συντρόφους, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κώστα Τσίμα, τον Γιάσερ Αραφάτ, τον Αμπού Τζιχάντ, τους Ιρλανδούς αγωνιστές του IRA και της ΕΟΚΑ, που απαγχόνισαν οι Άγγλοι ιμπεριαλιστές και τόσους άλλους…

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Σχόλιο Σ.Ο.: Ένα από τα πολλά κείμενα του αείμνηστου Βία Λειβαδά…


‘Σίβυλλα’
«Άγνωστε φίλε Νίκο»
29 Αυγούστου 2008

Βίας Λειβαδάς

Σε πρόσφατη ραδιοφωνική εκπομπή στο ραδιόφωνο του ΛΟΓΟΥ, αναλύαμε το θέμα του εποικισμού από την Τουρκία των κατεχομένων αλλά και των ελεύθερων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας με λαθρομετανάστες. Στο πρόγραμμα μπορούσαν οι ακροατές να πάρουν τηλεφωνικώς μέρος και να παραθέσουν την άποψή τους. Ένας ακροατής, που λέγεται Νίκος, είπε ότι επαινεί τις προσπάθειές που καταβάλλουμε αλλά δήλωσε με απογοήτευση ότι δεν θα επιτύχουμε γιατί η πολιτική των κυβερνώντων σήμερα είναι οι ηττοπαθείς υποχωρήσεις που θα παραδώσουν την Κύπρο στην Τουρκία.

Επιπλέον η προσπάθεια αλλαγής των βιβλίων της Ιστορίας, ο εποικισμός, η στήριξη από ορισμένες ομάδες του εποικισμού από τους λαθρομετανάστες και η σαφής από μέρους του κράτους επιδίωξη αλλαγής της δημογραφικής δομής, οδηγούν σε μια κατάσταση κατάργησης της εθνικής συνείδησης. Εγώ είμαι Έλληνας και με τίποτε δεν θέλω να γίνω ένας άνθρωπος χωρίς ταυτότητα. Για χιλιάδες χρόνια αυτό ο τόπος υπήρξε ελληνικός, δεν μπορούμε τώρα να τον εγκαταλείψουμε στους ξένους.

Ας με συγχωρήσει ο φίλος Νίκος, αν δεν απέδωσα ακριβώς αυτά που είπε, νομίζω όμως ότι αποδίδουν την ουσία. Συμφώνησα με όλα εκτός από το ότι δεν θα επιτύχουμε τίποτε με την προσπάθειά μας. Υπενθυμίζω ότι όταν παρουσιάστηκε το σχέδιο Ανάν, κανένας δεν πίστευε στην αντίδραση του κυπριακού λαού που παρακολουθούσε για τρεις δεκαετίες «αδιάφορος» τα σκαμπανεβάσματα των ηττοπαθών ηγετών του, μερικοί από τους οποίους εξυπηρετούσαν τα ξένα συμφέροντα σε βάρος των δικαίων του κυπριακού Ελληνισμού. Κι όμως η αντίδραση του λαού, που με το αισθητήριο του κινδύνου διέγνωσε τον κίνδυνο, απάντησε με ένα ηχηρό ΟΧΙ στο σχέδιο που παρέδιδε την πατρίδα του στην Τουρκία.

Συμφωνώ ότι η σημερινή πορεία με τον «πρόεδρο λύσης» μάς οδηγεί κατ΄ευθείαν στον όλεθρο και παραδίδει την πατρίδα μας στην Τουρκία. Ευτυχώς που θα υπάρχει και Δημοψήφισμα για να εκφράσει και ο λαός, ανεξάρτητα από τις θέσεις των κομμάτων, τις δικές του θέσεις. Θα ασχοληθώ με τις άλλες θέσεις που υποστήριξε. Θα υπενθυμίσω, σε συντομία, τη δήλωση του Κίσινγκερ: οι Έλληνες είναι λαός ατίθασος. Για να τον κάνουμε να υπηρετήσει τα συμφέροντά μας πρέπει να του κτυπήσουμε τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα πολιτισμικά του αποθέματα, την Ιστορία, ώστε να πάψει να νιώθει περήφανος για τα επιτεύγματά του…

Αυτός, φίλε Νίκο, είναι ο στόχος της αλλαγής των βιβλίων της Ιστορίας. Να μαθαίνει ο μαθητής μια διαστρεβλωμένη ιστορία όχι όπως γράφτηκε, αλλά με στόχο τη «συμφιλίωση». Δηλαδή θα απαλείψουν την εισβολή και θα τη μετατρέψουν σε «ειρηνευτική επιχείρηση» όπου δεν υπήρχαν νεκροί, ούτε αγνοούμενοι αλλά που πέτυχε την ειρήνη στην Κύπρο. Θα μας πουν ακόμα ότι η Οθωμανική αυτοκρατορία εκπαίδευε τούς Έλληνες σκλάβους, τούς έδωσε παιδεία, τούς ανέπτυξε την οικονομία και την ελευθερία. Και άλλα παρόμοια, όπως περιείχαν και τα βιβλία της Ιστορίας όπου έγραψαν στην Ελλάδα καθηγητές της Νέας Αριστεράς, όπως ο Λιάκος, ο Ηρακλείδης, η Σία Αναγνωστοπούλου και άλλοι που διαστρέβλωσαν την ελληνική Ιστορία, μη φειδόμενοι ούτε της πρόσφατης κυπριακής που ζήσαμε. Γι’ αυτούς, η Τουρκία αποτελεί υπόδειγμα δημοκρατίας, πολιτισμού, φιλίας των λαών και αναιρούν ως ψευδή προπαγάνδα τη γενοκτονία των Αρμενίων, του Μικρασιατικού Ελληνισμού, των Ασσυρίων, τον εποικισμό της Αλεξανδρέττας, της Ιμβρου και Τενέδου, της Καρπασίας και τόσων άλλων κρατών και περιοχών.

Νομίζουν οι αργυρώνητοι, ότι έτσι θα πείσουν τους νέους. Ασυνείδητοι υποτακτικοί των ξένων συμφερόντων, «αγωνίζονται» για την εθνική αποδόμηση των Ελλήνων, παριστάνοντάς μας όπως μας θέλουν οι Τούρκοι και οι σύμμαχοί τους για να μη νιώθουμε περήφανοι για την ιστορία μας. Μα εμείς δεν θα μετατραπούμε σε «λινοπάμπακους» νεοκύπριους χωρίς ταυτότητα. Έχουμε ταυτότητα την ελληνική καταγωγή μας, τον πολιτισμό μας, τη γλώσσα μας και τόσα άλλα που επιβεβαιώνουν την ελληνική μας ταυτότητα.

Φίλε Νίκο, τα συγχαρητήριά μου που δηλώνεις ότι είσαι Έλληνας και θέλεις να παραμείνεις Έλληνας. Δυστυχώς έχουμε ανάγκη να αγωνιστούμε ακόμη και για τα αυτονόητα.

Τα εκατομμύρια δολάρια που για χρόνια, όπως και επίσημα αποκαλύπτεται, σκορπά η Αμερική εξαγοράζοντας ελαστικές συνειδήσεις των ερμαφρόδιτων υπηρετών της όποιας μεγάλης δύναμης για να νιώθουν δυνατοί στη μικρότητά τους, δεν μας πτοούν.


– Δείτε σχετικά: «Ανταπόκριση από την κηδεία του μεγάλου σοσιαλιστή Βία Λειβαδά»

Αρέσει σε %d bloggers: