jump to navigation

Στο καλό Βία Λειβαδά 23/09/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ, ΑΠΟ ΚΑΘΕΔΡΑΣ, ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΣΥΓΧΡΟΝΗ.
Tags: , , ,
trackback

Σχόλιο Συντακτικής Ομάδας: Αιωνία σου η μνήμη μεγάλε πατριώτη, μαχητή της ΕΟΚΑ, σοσιαλιστή, δημοκράτη, αντιχουντικέ Βία Λειβαδά. Εσύ που τεκμηρίωσες, με το βιβλίο σου «Οταν ο IRA συνάντησε την ΕΟΚΑ. Κύπριοι και Ιρλανδοί πολιτικοί κατάδικοι στις φυλακές της Αγγλίας 1956-59», πως ο αγώνας για Αυτοδιάθεση-Ένωση ήταν ένας αγώνας αγνός, ένας αγώνας ελευθερίας των λαών, ένας αγώνας με διεθνή απήχηση και εμβέλεια. Εσύ που δεν εγκλωβίστηκες στις αριστεροδέξιες αγκυλώσεις και μέχρι και την τελευταία σου στιγμή πολεμούσες για την αποτροπή της πλήρους κατάκτησης της πατρίδας μας. Τα θερμά μας συλληπητήρια στην οικογένεια σου μεγάλε Βία Λειβαδά. Η παρακαταθήκη και η κληρονομιά που μας αφήνεις είναι βαρύτατη.

Βίας Λειβαδάς

‘Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων’
«Θάνατος Βία Λειβαδά»
23 Σεπτεμβρίου 2009

Το ΚΣ ΕΔΕΚ εκφράζει βαθιά θλίψη για το θάνατο του αγωνιστή της δημοκρατίας της ελευθερίας και ιδρυτικού μέλους του κόμματος, Βία Λειβαδά.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Βίας Λειβαδάς υπήρξε κορυφαίος αγωνιστής του Εθνικού αγώνα του 1955 – 59 και καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση από τους αποικιοκράτες. Υπήρξε, προστίθεται, αγωνιστής της αντίστασης εναντίον της δικτατορίας των Αθηνών και συνεπής μαχητής του αγώνα του λαού μας για ελευθερία και δικαίωση.

Ο θάνατος του, αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ, δημιουργεί δυσαναπλήρωτο κενό και εκφράζει προς την οικογένεια του θερμά συλλυπητήρια. Το ΚΣ ΕΔΕΚ θα παρευρεθεί στην κηδεία διά του Προέδρου του και θα καταθέσει στεφάνι.

Ο Βίας Λειβαδάς γεννήθηκε σε χωριό της επαρχίας Αμμοχώστου, σήμερα κατεχόμενο από την Τουρκία. Αποφοίτησε από το ελληνικό Γυμνάσιο της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Πήρε μέρος στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ (1955 – 1959), στη Λευκωσία και στο ένοπλο αντάρτικο.

Τον συνέλαβαν οι Aγγλοι αποικιοκράτες και καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση. Μεταφέρθηκε στις φυλακές της Αγγλίας και παρέμεινε φυλακισμένος για δύο χρόνια. Αποφυλακίστηκε με το τέλος του αγώνα κι επέστρεψε στην Κύπρο.

Το 1964 υπηρέτησε εθελοντής στην Κυπριακή Εθνοφρουρά.

Σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και παρακολούθησε μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο του Birmingham στην Αγγλία.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Αθήνα, έλαβε μέρος στον Ανένδοτο, ως πρόεδρος των φοιτητών της ΑΣΟΕΕ. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΕΦΕΕ, μέλος του πρώτου Κεντρικού Συμβουλίου της και πρωτοστάτησε στους αγώνες της γενιάς του 114. Μέλος της ΕΔΗΝ κατά τη διάρκεια του βασιλικού πραξικοπήματος και της αποστασίας.

Στη διάρκεια της αμερικανοκίνητης χούντας των συνταγματαρχών συνεργάστηκε με τις αντιστασιακές οργανώσεις για την ανατροπή της δικτατορίας.

Εργάστηκε στο Κέντρο Παραγωγικότητας Κύπρου για 15 χρόνια, και ως σύμβουλος επιχειρήσεων.

Υπήρξε συντονιστής της Υπηρεσίας Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Επαναδραστηριοποίησης Προσφύγων, πρόεδρος των πτυχιούχων ΑΣΟΕΕ στην Κύπρο, πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Συμβούλων Επιχειρήσεων και σε μεγάλο αριθμό οργανισμών και επιχειρήσεων.

Ο Βίας Λειβαδάς ήταν ιδρυτικό μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ και για πολλά χρόνια μέλος της Κ.Ε. και του Πολιτικού Γραφείου. Ηταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ και πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτικών Καταδίκων ΕΟΚΑ.

Ανάμεσα σε άλλα, εξέδωσε τα βιβλία: »Αντίστροφη πορεία», Κύπρος 1986, »Πορεία προς την Αμμόχωστο», Γκοβόστης, Αθήνα 2001, »Η κυπριακή επιχείρηση και η ανταπόκρισή της στον παγκόσμιο ανταγωνισμό», Κύπρος 2003, »Συμμετοχικό Μάνατζμεντ», Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2004 και »Δικαίωμα στ’ όνειρο», εντός του 2004.

Σχόλια

1. Αιωνίως Ριζοκαρπασίτης - 24/09/2009

Αιωνία σου η μνήμη Έλληνα της Κύπρου αγωνιστή. Έργα σου ο Φάρος μας
Σε ευχαριστούμε ξανά για τα τιμητικά λόγια που έγραωες για την Ιστοσελίδα μας.

2. Αιωνίως Ριζοκαρπασίτης - 24/09/2009

Αιωνία σου η μνήμη Έλληνα της Κύπρου αγωνιστή. Έργα σου ο Φάρος μας
Σε ευχαριστούμε ξανά για τα τιμητικά λόγια που έγραωες για την Ιστοσελίδα μας.

3. Αιωνίως Ριζοκαρπασίτης - 24/09/2009

Αιωνία σου η μνήμη Έλληνα της Κύπρου Αγωνιστή. Φάρος μας τα Έργα σου.Σε ευχαριστούμε ξανά για τα ωραία λόγια που έγραψες για την Ιστοσελίδα μας, την Ιστοσελίδα του Ριζοκαρπάσου.

4. Αιωνίως Ριζοκαρπασίτης - 24/09/2009

Αιωνία σου η μνήμη Έλληνα της Κύπρου Αγωνιστή. Φάρος μας τα Έργα σου.Σε ευχαριστούμε ξανά για τα ωραία λόγια που έγραψες για την Ιστοσελίδα μας, την Ιστοσελίδα του Ριζοκαρπάσου.


Sorry comments are closed for this entry

Αρέσει σε %d bloggers: