jump to navigation

Μακάριος Δρουσιώτης: Ως πότε θα «κρύβεται»; 16/09/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑΣ, ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΥΠΟΒΟΛΙΜΑΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ, ΨΥΧΟΠΟΛΕΜΟΣ.
Tags: , , , , ,
trackback
Το άρθρο του Μακάριου Δρουσιώτη στον Πολίτη

‘Το Κυπριακό Ποντίκι’
«Μακάριος Δρουσιώτης: Ως πότε θα «κρύβεται»;»
11 Σεπτεμβρίου 2009

Στον «Πολίτη» (15 και 18 Αυγούστου 2009), ο Μ. Δρουσιώτης δημοσίευσε  «πληροφορία» από κάποιον με τον οποίο γνωρίζονται -έτσι ισχυρίστηκε- με βάση την οποία έξι ώρες πριν την εκτέλεση των 5 Ελληνοκυπρίων στο Τζιάος, προηγήθηκε εκτέλεση 4 Τουρκοκυπρίων με τον ίδιο τρόπο στην ίδια περιοχή. Τέτοια σύμπτωση μόνο σε σινεμά του Χόλιγουντ συνήθως συμβαίνει!

Ο ακαδημαϊκός Κώστας Μαυρίδης με άρθρο του (29.8.2009 στο Φιλελεύθερο)  έθεσε το εξής απλό ερώτημα: Πως ο  «πληροφοριοδότης» -με τον οποίο ο δημοσιογράφος γνωρίζεται και επομένως μπορεί να ερωτηθεί έστω και τώρα- γνώριζε την ώρα εκτέλεσης των 5 Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων; Σημειώνεται ότι, ο «πληροφοριοδότης» δεν ήταν αυτόπτης μάρτυρας με βάση τα δημοσιεύματα και δεν υπάρχει οποιοδήποτε στοιχείο ή μαρτυρία που να φανερώνουν την ώρα εκτέλεσης των 5 Ελληνοκυπρίων. Ειδικά προς τον Μ. Δρουσιώτη, τέθηκε το εξής ερώτημα: «Πως ένας δημοσιογράφος που παρουσιάζεται ως ερευνητής με ιστορικό να αναλύει εξαντλητικά πληροφορίες…, πρόβαλε μια τέτοια ‘πληροφορία’ χωρίς καν να διερωτηθεί για το πως εντόπισε την ώρα εκτέλεσης των 5 ο πληροφοριοδότης του;» Έκτοτε ο λαλίστατος και σε άλλες περιπτώσεις επιθετικότατος δημοσιογράφος,   «κρύβεται» χωρίς να απαντά στο εύλογο ερώτημα που τον αφορά.

Για το θέμα, η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας δεν κινήθηκε αυτεπάγγελτα, αν και κλήθηκε επανειλημμένα και δημόσια από τον Κ. Μαυρίδη να διενεργήσει έρευνα για «φτιάξιμο» ειδήσεων και παραπλάνηση. Στην Επιτροπή υποβλήθηκε και επίσημη καταγγελία. Είμαστε βέβαιοι πως υπάρχουν ακόμη πολλοί με αξιοπρέπεια και αναμένουμε πως θα διενεργηθεί η απαιτούμενη έρευνα για να αποκαλυφθεί η αναξιοπιστία και ενδεχομένη σκοπιμότητα των δημοσιευμάτων. Με λύπη μας όμως σημειώνουμε ότι η Επιτροπή αυτή ενώ κινήθηκε αυτεπάγγελτα ενάντια στο «Ποντίκι» για δημοσιεύματα που αφορούσαν τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, τώρα σπρώχνεται με το ζόρι.

Έχουμε και συνέχεια… Πριν δυο βδομάδες περίπου, η Τ/κ εφημερίδα «Αφρίκα» δημοσίευσε μαρτυρία Τουρκοκύπριου που δηλώνει αυτόπτης μάρτυρας ότι, Τούρκοι στρατιώτες δολοφόνησαν με ξιφολόγχες και σφαγίασαν 320 Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους δεμένους πισθάγκωνα. Ποιος διαμαρτυρήθηκε έντονα διότι δεν υπήρξε η απαιτούμενη διερεύνηση της μαρτυρίας πριν τη δημοσίευση της από την «Αφρίκα»;  Ναι, ο Μ. Δρουσιώτης! Θαυμάστε αδιαντροπιά. Αυθάδεια. Θράσος. Ενώ εκείνος δημοσίευσε «πληροφορία» χωρίς υποτυπώδη έρευνα και χωρίς καν να  υποβάλει το εύλογο ερώτημα που θα την καθιστούσε εξόφθαλμα παραπλανητική, ο ίδιος έγραψε στην «Ελευθεροτυπία» στις 4.9.2009 για την είδηση στην  «Αφρίκα»: «Μια στοιχειώδης έστω διερεύνηση της μαρτυρίας αυτής θα καταδείκνυε ότι της λείπει η σοβαρότητα. Λογικά, θα έπρεπε να πεταχτεί στα σκουπίδια… Όμως, αν ο σκοπός δεν είναι η πληροφόρηση αλλά η προπαγάνδα, η μαρτυρία αυτή αξίζει χρυσάφι». Τα πιο πάνω γράφτηκαν από εκείνον που επέλεξε να προβάλει «πληροφορία» χωρίς οποιαδήποτε διερεύνηση και που εύλογα θα μπορούσε να αποκαλυφθεί ότι ήταν στην  ουσία φαντασίωση ή στρέβλωση.

Επισημαίνεται ότι για την ύπαρξη του Τουρκοκύπριου μάρτυρα πέραν από την  «Αφρίκα» και τον δημοσιογράφο Σ. Λεβέντ που το επιβεβαιώνει με δημοσιεύματα και στον «Πολίτη», το επιβεβαίωσε και ο  δημοσιογράφος Αντρέας Παράσχος, πρώην συνάδελφος του Μ. Δρουσιώτη στον «Πολίτη». Ο Μ. Δρουσιώτης χαρακτηρίζει «σκουπίδια» την μαρτυρία ενός υπαρκτού προσώπου που τυγχάνει να είναι Τουρκοκύπριος και που δηλώνει αυτόπτης μάρτυρας των ωμοτήτων και φρικαλεοτήτων του τουρκικού στρατού. Η δική του «μαρτυρία» που δημοσίευσε ήταν από «πληροφοριοδότη» που δεν μας αποκαλύπτει το όνομά του και αρνείται να μας πει τον μυστηριώδη τρόπο με τον οποίο «φαντάστηκε» την ώρα εκτέλεσης των Ελληνοκυπρίων. Με βάση τα ίδια κριτήρια, αν η δημοσίευση της μαρτυρίας του Τ/κ αξιολογείται ως σκουπίδια, εμείς θα περιγράφαμε τη δική του δημοσίευση ως βόθρο. Κι επειδή δηλώνει πως γνωρίζει καλά πόσο εύκολα υπό τον μανδύα της πληροφόρησης κάποιος μπορεί να διεξαγάγει προπαγάνδα, προκύπτει άλλο ένα ερώτημα: Ποιος ήταν ο σκοπός της «μαρτυρίας» που ο ίδιος δημοσίευσε: η πληροφόρηση ή η προπαγάνδα;

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Σχόλιο Σ.Ο.: Ακολουθεί το επίμαχο κείμενο του Μακάριου Δρουσιώτη, στο οποίο θεωρεί πως οι αποκαλύψεις του Σενέρ Λεβέντ και της ‘Αφρίκα’ είναι «δημοσιογραφικά σκουπίδια»…

Το άρθρο του κ. Δρουσιώτη όπου παρουσιάζεται η ανεπιβεβαίωτη και περίεργη πληροφορία πως Ελληνοκύπριοι «εκτέλεσαν» δήθεν Τουρκοκύπριους «έξι ώρες» πριν εκτελεστούν οι Ελληνοκύπριοι στο Τζιάος, μειώνοντας έτσι την σημασία του εγκλήματος του τουρκικού στρατού και των Τ/κ εντεταλμένων φονιάδων του, μπορείτε να το διαβάσετε εδώ: «Η αλήθεια για την κόλαση στο Τζιάος: Όλη η ιστορία των πέντε της φωτογραφίας»


‘Ελευθεροτυπία’
«Ψυχολογικό πόλεμος στον Χριστόφια»
04 Σεπτεμβρίου 2009
Μακάριος Δρουσιώτης

Τις προάλλες μια εφημερίδα της Λευκωσίας, υπό τον πηχυαίο πρωτοσέλιδο τίτλο «Κοκκίνισε η θάλασσα από το αίμα Ελληνοκυπρίων», αναδημοσίευσε τη μαρτυρία ενός ανωνύμου Τουρκοκύπριου, σύμφωνα με την οποία Τούρκοι στρατιώτες που αποβιβάζονταν από τα πλοία στην Κερύνεια επιτέθηκαν με ξιφολόγχες και σφαγίασαν 320 Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους: «Οι Αττίλες κτυπούσαν με μανία με τις ξιφολόγχες και τους υποκοπάνους των όπλων, με τα κράνη.

Μέσα σε λίγο χρόνο τα ουρλιαχτά των αιχμαλώτων σταμάτησαν, γιατί δεν έμεινε κανείς ζωντανός»…

Υστερα από 35 χρόνια, υπάρχει επαρκής γνώση για τα εγκλήματα του 1974 και η περιγραφή αυτή δεν κολλάει πουθενά. Η κυβέρνηση της Κύπρου, διά του εκπροσώπου της, κάλεσε τα ΜΜΕ «να σεβαστούν τον πόνο και την αγωνία των συγγενών των αγνοουμένων και να μην αναδημοσιεύουν μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες».

Μια στοιχειώδης έστω διερεύνηση της μαρτυρίας αυτής θα καταδείκνυε ότι της λείπει η σοβαρότητα. Λογικά, θα έπρεπε να πεταχτεί στα σκουπίδια, καθώς δεν είχε καμιά δημοσιογραφική αξία. Ομως, αν ο σκοπός δεν είναι η πληροφόρηση αλλά η προπαγάνδα, η μαρτυρία αυτή αξίζει χρυσάφι. Για μία εβδομάδα, λοιπόν, αυτή η ανώνυμη περιγραφή ήταν μέγα γεγονός στις εφημερίδες και σε όλα τα κανάλια της Κύπρου, σαν να ήταν τεκμηριωμένο γεγονός.

Εδώ και ένα μήνα τα ΜΜΕ και κυρίως τα κανάλια ανασκάλισαν όλες τις τραυματικές μνήμες του 1974. Με φανταχτερά χρώματα και άφθονα επίθετα, χωρίς στοιχειώδη σεβασμό, αν μη τι άλλο, στον πόνο των συγγενών των θυμάτων και δη των αγνοουμένων, ξύνουν τις πληγές και καλλιεργούν τον φόβο.

Οσοι έχουν στοιχειώδη πολιτική αντίληψη και κρίση αντιλαμβάνονται ότι οι υπό εξέλιξη συνομιλίες είναι η τελευταία προσπάθεια για να υπάρξει ξανά η Κύπρος ως ενιαίος γεωγραφικός χώρος. Καλώς ή κακώς, ο πρόεδρος Χριστόφιας μπήκε σε αυτή τη διαδικασία και δεν υπάρχει δρόμος προς τα πίσω. Είτε θα πετύχει είτε θα αποτύχει και η καταληκτική ημερομηνία είναι το τέλος αυτού του χρόνου.

Στην Κύπρο υπάρχει ένα ισχυρό ρεύμα, με καταβολές στην προ του ’74 περίοδο, που σπρώχνει τα πράγματα προς το ναυάγιο, έναντι οποιουδήποτε τιμήματος. Εστω κι αν θα τουρκέψει εσαεί το βόρειο τμήμα του νησιού. Οσο πλησιάζει ο χρόνος προς το τέλος τόσο πιο έντονος γίνεται αυτός ο ανελέητος ψυχολογικός πόλεμος, με αποδέχτη την κοινωνία.

Χθες, θα άρχιζε ο δεύτερος και πιο κρίσιμος γύρος των συνομιλιών Χριστόφια – Ταλάτ. Προχθές, ήταν προγραμματισμένη επίσκεψη προσκυνητών από την περιοχή Τηλλυρίας στην εκκλησία του εορτάζοντος αγίου Μάμα στη Μόρφου. Για δέκα μέρες τα κανάλια προδίκαζαν το άδοξο τέλος αυτής της προσπάθειας. Ετσι κι έγινε. Οι ευθύνες επιρρίφθηκαν εξ ολοκλήρου στην άλλη πλευρά. Ο Χριστόφιας, από το Παρίσι που βρισκόταν, χωρίς επαρκή ενημέρωση, ακύρωσε τη χθεσινή συνάντηση, προκαλώντας κρίση στις συνομιλίες. Χθες, η κυπριακή κυβέρνηση αντιλήφθηκε ότι έπεσε θύμα αυτών που υπονομεύουν τις συνομιλίες και άρχισε να τα μαζεύει. Ομως, το κλίμα επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο, με την κοινωνία να χάνει όλο και πιο πολύ την πίστη της σε μια συμφωνημένη διευθέτηση του Κυπριακού.

Μέσα σε αυτό το μπάχαλο, εκείνο που περνάει σαν μήνυμα στις συνειδήσεις του κόσμου είναι πως δεν μπορούν να υπάρξουν συμβίωση και συνεργασία «με αυτούς που μας έσφαξαν», ούτε να εφαρμοστεί μια περίπλοκη συμφωνία λύσης «με αυτούς που είναι εκ προοιμίου αναξιόπιστοι και δόλιοι».

Οι εξελίξεις είναι θλιβερές, έως και δραματικές. Ομως, αυτοί που υπονομεύουν τις συνομιλίες έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ευτυχείς. Χθες, η εφημερίδα των Γκρίζων Λύκων, «Βολκάν», κυκλοφόρησε με τον πρωτοσέλιδο τίτλο: «Μπράβο Χριστόφια»…

Σχόλια

1. ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΑΣ - Ψευδείς οι πληροφορίες του Μακάριου Δρουσιώτη για το Τζιάος - www.efylakas.com - 21/09/2009

[…] γνωστό άρθρο του ακαδημαϊκού Κώστα Μαυρίδη, το οποίο έχουν επικαλεστεί αρκετοί επώνυμοι και ανώνυμοι αρθρο…, και στο οποίο τίθενται σοβαρά ερωτήματα για το πως ο […]

2. ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΑΣ - Ψευδείς οι πληροφορίες του Μακάριου Δρουσιώτη για το Τζιάος - www.efylakas.com - 21/09/2009

[…] γνωστό άρθρο του ακαδημαϊκού Κώστα Μαυρίδη, το οποίο έχουν επικαλεστεί αρκετοί επώνυμοι και ανώνυμοι αρθρο…, και στο οποίο τίθενται σοβαρά ερωτήματα για το πως ο […]

3. ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΑΣ - Δημόσια παραδοχή για το φαγοπότι Ντάουνερ-Δρουσιώτη, επίθεση κατά ιστολογίων - www.efylakas.com - 23/09/2009

[…] Ο κ. Δρουσιώτης κάνει ευθεία επίθεση στα ιστολόγια (αναφέρεται στην αποκάλυψη του ‘Σίβυλλα’, χωρίς φυσικά να το κατονομάζει), παρουσιάζοντας τα περίπου ως ένα “βαθύ κράτος” στην Κύπρο,  κατά τα πρότυπα του τουρκικού!  Απίστευτη και θρασύτατη κατηγορία από ένα “δημοσιογράφο” ο οποίος υπερασπίζεται ανοιχτά τόσο την φιλοσοφία και τους οπαδούς της ντενκτασογενούς Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, αλλά και που δεν διστάζει να διασπείρει αρλούμπες με σκοπό να καλλιεργήσει ενοχές για την Εθνική Φρουρά και να μειώσει την σημασία των εγκλημάτων του τουρκικού στρατού το ‘74 (περίπτωση των εκτελεσθέντων στο Τζιάος). […]

4. ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΑΣ - Δημόσια παραδοχή για το φαγοπότι Ντάουνερ-Δρουσιώτη, επίθεση κατά ιστολογίων - www.efylakas.com - 23/09/2009

[…] Ο κ. Δρουσιώτης κάνει ευθεία επίθεση στα ιστολόγια (αναφέρεται στην αποκάλυψη του ‘Σίβυλλα’, χωρίς φυσικά να το κατονομάζει), παρουσιάζοντας τα περίπου ως ένα “βαθύ κράτος” στην Κύπρο,  κατά τα πρότυπα του τουρκικού!  Απίστευτη και θρασύτατη κατηγορία από ένα “δημοσιογράφο” ο οποίος υπερασπίζεται ανοιχτά τόσο την φιλοσοφία και τους οπαδούς της ντενκτασογενούς Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, αλλά και που δεν διστάζει να διασπείρει αρλούμπες με σκοπό να καλλιεργήσει ενοχές για την Εθνική Φρουρά και να μειώσει την σημασία των εγκλημάτων του τουρκικού στρατού το ‘74 (περίπτωση των εκτελεσθέντων στο Τζιάος). […]

5. ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΑΣ - «Προβοκάτορας» ο Τ/κ δημοσιογράφος Σ. Λεβέντ για τον Αλ. Κωνσταντινίδη - www.efylakas.com - 06/10/2009

[…] Ενώ ο κ. Δρουσιώτης δεν ζητά συγγνώμη για την ανώνυμη “μαρτυρία” των «έξι…, επιμένει να θεωρεί την αποκάλυψη της τουρκοκυπριακής […]

6. ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΑΣ - «Προβοκάτορας» ο Τ/κ δημοσιογράφος Σ. Λεβέντ για τον Αλ. Κωνσταντινίδη - www.efylakas.com - 06/10/2009

[…] Ενώ ο κ. Δρουσιώτης δεν ζητά συγγνώμη για την ανώνυμη “μαρτυρία” των «έξι…, επιμένει να θεωρεί την αποκάλυψη της τουρκοκυπριακής […]

7. ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΑΣ - Άλλοι επτά από το πηγάδι στο Τζιάος: Ανασύρθηκαν από το πηγάδι, όλοι με σημάδι εν ψυχρώ εκτέλεσης - www.efylakas.com - 13/10/2009

[…] του Μακάριου Δρουσιώτη και πάλι; Να περιμένουμε νέα “ανώνυμη μαρτυρία” που θα ξεπλένει -κατά το πρότυπο της αρλούμπας των […]

8. ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΑΣ - Άλλοι επτά από το πηγάδι στο Τζιάος: Ανασύρθηκαν από το πηγάδι, όλοι με σημάδι εν ψυχρώ εκτέλεσης - www.efylakas.com - 13/10/2009

[…] του Μακάριου Δρουσιώτη και πάλι; Να περιμένουμε νέα “ανώνυμη μαρτυρία” που θα ξεπλένει -κατά το πρότυπο της αρλούμπας των […]

9. ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΑΣ - Ποιός ήταν τελικά ο πληροφοριοδότης των «έξι ωρών» κ. Δρουσιώτη; - www.efylakas.com - 18/10/2009

[…] παρά τις επανειλημμένες μας εκκλήσεις να απαντήσεις στο ερώτημα που σου έθεσε εδώ και ενάμιση μήνα ο πανεπι…, εσύ επιμένεις να «κρύβεσαι» και να αρνείσαι να […]

10. ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΑΣ - Ποιός ήταν τελικά ο πληροφοριοδότης των «έξι ωρών» κ. Δρουσιώτη; - www.efylakas.com - 18/10/2009

[…] παρά τις επανειλημμένες μας εκκλήσεις να απαντήσεις στο ερώτημα που σου έθεσε εδώ και ενάμιση μήνα ο πανεπι…, εσύ επιμένεις να «κρύβεσαι» και να αρνείσαι να […]


Sorry comments are closed for this entry

Αρέσει σε %d bloggers: