jump to navigation

Η τουρκική πολιτική, των απειλών και των εκβιασμών, κι εμείς 14/09/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΕΛΛΑΔΟΤΟΥΡΚΙΚΑ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ.
Tags: , , , ,
trackback
MIRAGE 2000E/BGM (Πολεμική Αεροπορία) [πηγή φωτογραφίας: haf.gr]

‘Καθημερινή’
«Η τουρκική πολιτική, των απειλών και των εκβιασμών, κι εμείς»
30 Αυγούστου 2009
Πτέραρχος ε.α. Περικλής Οικονόμου (Επίτιμος Α/ΓΕΑ)

Ενα βράδυ, την άνοιξη του 1975, με κάλεσε επειγόντως ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής. Τον συνάντησα μόνο στο γραφείο του και αμέσως κατάλαβα ότι κάτι πολύ σοβαρό τον απασχολούσε. Ηταν η περίοδος που οι Τούρκοι με ιδιαίτερη έπαρση διαλαλούσαν ανά την υφήλιο ότι νίκησαν τους Ελληνες στην Κύπρο. Χωρίς κανείς να τους θυμίζει ότι σαράντα χιλιάδες τουρκικός στρατός με άρματα μάχης και την υποστήριξη του συνόλου σχεδόν της τουρκικής αεροπορίας και μεγάλου μέρους του τουρκικού ναυτικού, αναμετρήθηκαν με ένα μόνο ελληνικό τάγμα – την ΕΛΔΥΚ, διότι η χούντα του Ιωαννίδη είχε αποφασίσει να παραδώσει την Κύπρο σαν ανοχύρωτη πόλη, όπως έχω λεπτομερώς εξηγήσει σε παλαιότερα άρθρα μου. Αμέσως, χωρίς περιστροφές, μου είπε ότι ανησυχούσε για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Συγκεκριμένα, μου εκμυστηρεύθηκε ότι ελάμβανε μηνύματα από φίλους αρχηγούς κρατών, οι οποίοι του συνιστούσαν να συζητήσει τη συνολική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, διότι αλλέως οι Τούρκοι ήταν αποφασισμένοι να μας επιτεθούν. Και έθεσε ευθέως το ερώτημα, εάν είχαν τη δυνατότητα να καταλάβουν ένα νησί του ανατολικού Αιγαίου ή ακόμη να διεξάγουν έναν επιτυχή γενικό πόλεμο εναντίον μας.

Απήντησα αρνητικά, εξηγώντας ότι η Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.), η οποία θα έπαιζε πρωτεύοντα ρόλο στην άμυνα των νήσων, αλλά και σε ένα γενικό πόλεμο, υπερείχε σημαντικά της τουρκικής. Διότι, παρά την αριθμητική της υστέρηση, διέθετε πλέον των άλλων, δύο σοβαρά πλεονεκτήματα, πρώτον: καταφύγια για την προστασία των αεροσκαφών της, πράγμα που εστερείτο η τουρκική, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται να επιχειρεί από περιοχές της Ανατολίας, περιορίζοντας έτσι σημαντικά τον χρόνο δράσης της στον δικό μας χώρο. Και δεύτερον: δύο Μοίρες αεροσκαφών 2ης γενιάς, τα Φάντομς (F-4), που με την εμφάνισή των τα τουρκικά (1ης γενιάς) δεν θα τολμούσαν να αντιπαραταχθούν, παραχωρώντας την αεροπορική υπεροχή στον χώρο του Αιγαίου. Εζήτησε και του ανέλυσα τα σχέδια δράσεως της Π. Α. σε περίπτωση περιορισμένου πολέμου και τελικά έδειξε ότι πείσθηκε, λέγοντας ότι θα ανέβαινε στο Πεντάγωνο να ακούσει και τους άλλους αρχηγούς. Και η συζήτηση έκλεισε τονίζοντας ότι κατά την άποψή μου, επρόκειτο για τη συνήθη τακτική των Τούρκων που με απειλές και εκβιασμούς προσπαθούν να αρπάξουν κάτι, χωρίς να πληρώσουν το τίμημα.

Τη μεθεπόμενη συνεκάλεσε σύσκεψη στο Πεντάγωνο, με συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Αμύνης, υφυπουργού, Α/ΓΕΕΘΑ και αρχηγών κλάδων. Διεξήχθη μακρά συζήτηση επί των δυνατοτήτων των δύο αντιπάλων, καθώς και ανάλυση των σχεδίων. Ο πρωθυπουργός επέμενε στο ερώτημα εάν οι Τούρκοι θα μπορούσαν να καταλάβουν έστω μία έρημο μικρή νήσο βράδυ, για δημιουργία εντυπώσεων ή διαπραγμάτευση και η απάντηση ήταν ναι, είναι δυνατόν, αλλά το πρωί θα αναγκασθούν να αποσυρθούν με βαριές απώλειες, συνεπώς δεν θα το επιχειρήσουν. Ο Α/ΓΕΣ εξέφρασε ορισμένες επιφυλάξεις για το μέτωπο του Εβρου, λέγοντας ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί τα οχυρωματικά έργα. Ο Α/ΓΕΝ ήταν θετικός ότι οι Τούρκοι δεν θα τολμήσουν, διότι γνωρίζουν ότι θα πληρώσουν ακριβά. Η δική μου θέση ήταν κάθετη ότι οι Τούρκοι δεν θα τολμήσουν, διότι θα αποτύχουν και αυτό το γνωρίζουν καλά, τονίζοντας ιδιαίτερα τα δύο πλεονεκτήματα της Π.Α. έναντι της τουρκικής. Εκεί ήταν που ο πρωθυπουργός είπε «πτέραρχε μου δίνεις πολύ θάρρος και φοβάμαι να το πάρω». Και η αντίδρασή μου ήταν άμεση, «κ. πρόεδρε μην το φοβάσθε καθόλου, είμαι απολύτως βέβαιος ότι δεν θα τολμήσουν, εάν διαψευσθώ –απίθανο– να με κρεμάσετε στο Σύνταγμα».

Μετά τα παραπάνω, το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός, με τον τρόπο που ο ίδιος γνώριζε, είχε ως αποτέλεσμα οι Τούρκοι για αρκετό διάστημα να σταματήσουν τους εκβιασμούς και τις απειλές και να γίνουν διαλλακτικοί και συζητήσιμοι. Και έτσι, συζητούσαμε για αρκετά χρόνια, χωρίς να καταλήξουμε πουθενά, διότι αυτοί με το πρόσχημα ότι απειλούνται από την ελληνική Π.Α. προσπαθούσαν πλαγίως να αποκτήσουν δικαιώματα στο Αιγαίο. Η έλευση των νέων αεροσκαφών Α-7, που μπορούσαν για πρώτη φορά να χτυπήσουν περιοχές και πέραν της Αγκυρας, των Miraz F-1, αλλά και η νέα παραγγελία των Fantoms (F-4) διατήρησαν την υπεροχή μας για το μεγαλύτερο μέρος της 10ετίας του 1980.

Στη συνέχεια, όμως, τα πράγματα άλλαξαν από τη δική μας πλευρά για να φθάσουμε στην κρίση του 1987, όπου στην ουσία η Ελλάς παρητήθη, έστω προσωρινά, δικαιωμάτων της, στο περίφημο casus belli στην περίπτωση επεκτάσεως των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια, με την ελληνική αντίδραση αναιμική αν όχι μηδαμινή. Και ακολούθησε ο μεγάλος κατήφορος με το φιάσκο των Ιμίων και την άτακτο πλέον ελληνική υποχώρηση, που βαφτίσθηκε από την τότε πρωθυπουργό προσέγγιση βήμα προς βήμα και κατέληξε στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας επί των 132 νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο, μεταξύ των οποίων η Γαύδος, το Αγαθονήσι, η Ψέριμος και το Φαρμακονήσι. Και ο κατήφορος συνεχίσθηκε με την απόφαση της Ε.Ε. του Ελσίνκι, όπου η Τουρκία όχι μόνον αμείφθηκε με τον ορισμό της ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων σύνδεσης, αλλά αναγνωρίσθηκε εκ μέρους μας η ύπαρξη συνοριακών διαφορών. Εάν αυτό δεν είναι η αποθέωση της ελληνικής υποχωρητικότητας, πώς αλλιώς θα ημπορούσε να χαρακτηρισθεί; Και το ερώτημα που τίθεται είναι: τρομοκρατήθηκε τόσο η κυβέρνηση με το φιάσκο των Ιμίων και υπέκυψε στους τουρκικούς εκβιασμούς, θέσασα υπό αμφισβήτηση ή ακόμη παραιτούμενη κυριαρχικών μας δικαιωμάτων –καταστάσεις που μόνο με πόλεμο αλλάζουν– ή επεβλήθη αυτή η άτακτη υποχώρηση έξωθεν, «προκειμένου να αποφευχθούν χειρότερα;» Και τι θα έπρεπε να πράξει η τότε κυβέρνηση, να υποκύψει; Ασφαλώς όχι, ποτέ.

Ετσι λοιπόν οι Τούρκοι με τη μέθοδο των απειλών και εκβιασμών κατόρθωσαν να επιτύχουν εκείνα που δεκαετίες διεκδικούσαν διά της πλαγίας οδού. Και μην μου πείτε, όπως κάποιος πολιτικός της εποχής, ότι η πολιτική ηγεσία εκτιμώντας τις διαθέσεις και αντοχές του ελληνικού λαού αναγκάσθηκε να προβεί σε υποχωρήσεις, διότι η απάντηση είναι πως μέσα σε μια γενιά τα λιοντάρια δεν γίνονται λαγοί και σας θυμίζω το 1940-41, όταν ηγέτες ξένων κρατών, μικρών και μεγάλων, δήλωναν ότι οι ήρωες πολεμούσαν σαν Ελληνες.

Δυστυχώς, η πολιτική ηγεσία της χώρας, δεν έχει μελετήσει σε βάθος τις τουρκικές τακτικές και μεθόδους, όπως οι Τούρκοι τις δικές μας αντιδράσεις και δεν γνωρίζει ότι οι Τούρκοι σαν αρπακτικός λαός που είναι από τη φύση τους, αρπάζουν εάν είναι σίγουροι πως δεν θα πληρώσουν, διαφορετικά δεν επιχειρούν, ιδιαίτερα όταν εκτιμούν ότι το χέρι που απλώνουν θα τους το κόψουν. Οι Τούρκοι σέβονται μόνο τη δύναμη και ως εκ τούτου εάν ο αντίπαλος είναι δυνατός και αποφασισμένος να αντιδράσει σκληρά μετατρέπονται σε καλούς και φιλήσυχους γείτονες. Υπάρχουν πάρα πολλά γεγονότα που επιβεβαιώνουν αυτή τους τη συμπεριφορά. Αλλά δυστυχώς, εμείς με τις συνεχείς υποχωρήσεις μας «προς χάριν της ειρηνικής συνύπαρξης», έχουμε στείλει το τελείως αντίθετο μήνυμα.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

‘Το Βήμα’
«Η Αγκυρα μεθοδεύει τετελεσμένα στο Αιγαίο»
13 Σεπτεμβρίου 2009
Άγγελος Αθανασόπουλος

Με επιμονή και υπομονή η Αγκυρα επιδιώκει τη δημιουργία τετελεσμένων στο Αιγαίο, τη στιγμή που η Αθήνα βρίσκεται βυθισμένη σε προεκλογική ραστώνη. Αυτή είναι η άποψη στην οποία συγκλίνουν κορυφαίοι παράγοντες των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας, παρατηρώντας την ελεγχόμενη κλιμάκωση της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Ωστόσο οι εκτιμήσεις για το αν η Τουρκία επιθυμεί να προκαλέσει τώρα ένα θερμό επεισόδιο διαφέρουν. Δεν είναι λίγοι όμως όσοι φοβούνται ότι εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο η Αγκυρα είναι αυτή τη φορά αποφασισμένη να ζητήσει επιτακτικά συνομιλίες για όλο το πακέτο των θεμάτων του Αιγαίου- έτσι όπως εκείνη τα αντιλαμβάνεται-, καθώς αισθάνεται να έχει τουλάχιστον την κατανόηση της Ουάσιγκτον σε αρκετές από τις διεκδικήσεις της.

Υψηλόβαθμοι διπλωμάτες εξηγούν ότι απώτερος σκοπός της Τουρκίας παραμένει πάντα η διχοτόμηση του αρχιπελάγους. Και προς τον σκοπό αυτόν ενεργεί με συγκεκριμένο σχέδιο. Θέλει, πρώτον, να θεμελιώσει με πράξεις τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών». Δεύτερον, να ουδετεροποιήσει τις ελληνικές θέσεις στο θέμα της διαφοράς έξι και 10 ναυτικών μιλίων μεταξύ αιγιαλίτιδας ζώνης και εναέριου χώρου (ζήτημα στο οποίο οι τουρκικές θέσεις ταυτίζονται πλήρως με τις αμερικανικές). Τρίτον, να περιορίσει τα όρια του FΙR Αθηνών στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας στο Αιγαίο. Τέταρτον, να ακυρώσει τα ελληνικά επιχειρήματα περί υφαλοκρηπίδας των νησιών. Και, πέμπτον, «να παγώσει» την εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, η Αγκυρα δεν διστάζει να αμφισβητεί ακόμη και επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) ή να διακινδυνεύει ατυχήματα στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Οι συνεχιζόμενες και την εβδομάδα που πέρασε παρενοχλήσεις μέσω ασυρμάτου σε ιπτάμενα μέσα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας FRΟΝΤΕΧ για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και το πρόσφατο περιστατικό με τα τουρκικά μαχητικά που πέρασαν σε κοντινή απόσταση από αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο. Οι παρενοχλήσεις μέσω ασυρμάτου σε αεροσκάφη που κατά την άποψη της Αγκυρας εισέρχονται σε τουρκικό εναέριο χώρο (!) αποτελούν ουσιώδη ποιοτική διαφοροποίηση. Και, κατά την άποψη ορισμένων, συνιστούν το τελευταίο βήμα προτού αρχίσουν οι Τούρκοι να αναχαιτίζουν ελληνικά αεροσκάφη ή ευρωπαϊκά ελικόπτερα.

Παράλληλα αποπειράται να εκμεταλλευθεί και τις διεργασίες εντός του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της οριστικοποίησης της νέας δομής της Συμμαχίας. Η υπόθεση της διασύνδεσης (connectivity) ελληνικών και τουρκικών ραντάρ χρησιμοποιείται έντεχνα από την Αγκυρα, η οποία επιμένει να προσφέρει για τον σκοπό αυτόν συγκεκριμένα ραντάρ κοντά στα μικρασιατικά παράλια, τα οποία είναι φυσικό ότι «βλέπουν» ως το μέσο του Αιγαίου σε άλλη μία προσπάθεια έμμεσης διχοτόμησής του. Οι Τούρκοι επιδιώκουν μέσω της διασύνδεσης να χαρακτηρίζονται «φιλικά» τα ίχνη των τουρκικών αεροσκαφών που προβαίνουν σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου ή παραβάσεις του FΙR Αθηνών, ώστε να μην αναχαιτίζονται από ελληνικά μαχητικά, καθώς και να μην υποβάλλουν σχέδια πτήσεως. Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές σημειώνουν ότι το ΝΑΤΟ θα προτιμούσε την προσφορά από την Αγκυρα κάποιων ραντάρ πιο βαθιά στην τουρκική επικράτεια, ώστε να έχει ευρύτερη εικόνα. Προς το παρόν πάντως οι ελληνοτουρκικές συζητήσεις για τα ραντάρ υπό την αιγίδα της Συμμαχίας έχουν αποβεί άκαρπες.

Ωστόσο σε διπλωματικούς κύκλους με τους οποίους συνομίλησε «Το Βήμα» διατυπώνονται διαφορετικές εκτιμήσεις για τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς. Ορισμένοι εκφράζουν σαφείς φόβους ότι «η Αγκυρα θα επιδιώξει κατά το διάστημα μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου να προκαλέσει την Αθήνα, ιδιαίτερα αν το αποτέλεσμα δεν βγάλει ισχυρή κυβέρνηση». Κάποιοι άλλοι όμως σημειώνουν ότι οι Κασσάνδρες που μιλούν για θερμό επεισόδιο ως τον Δεκέμβριο προτρέχουν. «Αν και η Αγκυρα φαίνεται να έχει πλέον κατανοήσει ότι η ενταξιακή πορεία της προς την ΕΕ συναντά ανυπέρβλητα εμπόδια,δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε μια ενέργεια που θα έπληττε σοβαρά το προφίλ της ευρισκόμενης σε κομβικό σημείο χώρας που συμβάλλει στην επίλυση συγκρούσεων» επισημαίνουν. Προσθέτουν όμως πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσει να προβάλλει τις πάγιες διεκδικήσεις της».

Η Τουρκία «γκριζάρει» και τους Φούρνους
Oι συνεχιζόμενες είσοδοι τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στον ελληνικό εναέριο χώρο αλλά και στο FΙR Αθηνών, ιδιαίτερα όμως οι υπερπτήσεις σε Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι και Φούρνους, είναι ενδεικτικές των προθέσεων της Αγκυρας. Πόσο μάλλον που τα τουρκικά αεροσκάφη πετούν σε σχηματισμούς μάχης των οκτώ, δηλαδή αναχαίτισης ελληνικών αεροσκαφών και εν συνεχεία εικονικών βομβαρδισμών στόχων. Εσχάτως μάλιστα η τουρκική πολεμική αεροπορία επιμένει σε υπερπτήσεις στους Φούρνους, προχωρώντας πιο μέσα στην ελληνική επικράτεια σε σχέση με το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι. Ηδη στο μυαλό παραγόντων της ελληνικής διπλωματίας έχουν αρχίσει να κυοφορούνται σκέψεις για πιο δυναμικές αντιδράσεις στην τουρκική προκλητικότητα.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, γνώση των οποίων έχει «Το Βήμα», οι Τούρκοι χρησιμοποιούν εσχάτως στο Αιγαίο και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), τα οποία έχουν νοικιάσει από τους Ισραηλινούς και τα αξιοποιούν για να «ακτινογραφήσουν» τις περιοχές που αμφισβητούν. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στο στόχαστρο της Αγκυρας δεν βρίσκονται πλέον μόνο ακατοίκητες νησίδες ή βραχονησίδες, αλλά και κατοικημένα νησιά, όπως οι Φούρνοι. Επιχειρώντας να τα «γκριζάρει», επιθυμεί να αμφισβητήσει και ένα από τα βασικά επιχειρήματα της Αθήνας, ότι δηλαδή τα κατοικημένα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα.

Παράλληλα η Τουρκία επιδιώκει να τορπιλίσει τις συνομιλίες Αθήνας- Καΐρου για καθορισμό των ΑΟΖ τους. Η «διπλωματία της κανονιοφόρου» που ακολουθεί στην περίπτωση του Καστελόριζου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, η έκδοση αδειών έρευνας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και οι πιέσεις που ασκεί στην Αίγυπτο ώστε να μην προχωρήσουν οι συνομιλίες με την Ελλάδα υπηρετούν τον σκοπό αυτόν. Αλλωστε οι Αιγύπτιοι εμφανίζονται τελευταία να κωλυσιεργούν στις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά, ένδειξη ότι λαμβάνουν πολύ σοβαρά τις τουρκικές προειδοποιήσεις.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

‘Ναυτεμπορική’
«Νέα τουρκική παρενόχληση κατά ελικοπτέρου της Frontex»
14 Σεπτεμβρίου 2009

Νέα παρενόχληση από χειριστές τουρκικού ραντάρ δέχθηκε λετονικό ελικόπτερο του ευρωπαϊκού οργανισμού Frontex, που περιπολεί στο ανατολικό Αιγαίο για εντοπισμό λαθρομεταναστών.

Οι νέες παρενοχλήσεις σημειώθηκαν λίγα λεπτά μετά τις 8.00 πμ , την ώρα που το ελικόπτερο της Frontex περιπολούσε ανατολικά του Φαρμακονησίου.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ ο επίγειος σταθμός ραντάρ της Ντάτσα κάλεσε το λετονικό ελικόπτερο να απομακρυνθεί από την περιοχή με τον ισχυρισμό ότι πετάει εντός τούρκικου εναέριου χώρου.

Για μία ακόμη φορά ο πιλότος του λετονικού ελικοπτέρου αγνόησε τις τουρκικές προειδοποιήσεις και συνέχισε κανονικά την περιπολία του.

Κάτι ανάλογο είχε γίνει στις 8 Σεπτεμβρίου με το λετονικό ελικόπτερο και στις 18 Ιουνίου με σλοβάκικο αεροσκάφος που περιπολούσε στο πλαίσιο της επιχείρησης FRONTEX κοντά στο Αγαθονήσι.

Αρέσει σε %d bloggers: