jump to navigation

Ο εξευτελισμός της Ελληνοτουρκικής «φιλίας» 08/09/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΕΛΛΑΔΟΤΟΥΡΚΙΚΑ, ΘΡΑΚΗ, ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ.
Tags: , , ,
trackback

Σχόλιο Συντακτικής Ομάδας: Το είχαμε επισημάνει: Δεν πρόκειται για φιλία, αλλά για λυκοφιλία. Η Τουρκική πολιτική δεν μεταβλήθηκε ποτέ, ούτε μας αγάπησαν έξαφνα, ούτε δείχνουν κατ’ ελάχιστον τον απαιτούμενο σεβασμό προς τους Έλληνες γείτονες ή συνομιλητές τους εν Ελλάδι και Κύπρω. Αντιθέτως, δεν διστάζουν να εξευτελίσουν και την Ντόρα Μπακογιάννη, που είχε στηρίξει την εξωτερική της πολιτική της στη ενίσχυση των σχέσεων με την Τουρκία και την ανάπτυξη της λεγόμενης «ελληνοτουρκικής φιλίας». Ακόμη κι αν επιρρίψουν χίλια μύρια κακά στους Έλληνες, Ελλαδίτες και Κυπρίους, για τη Θράκη, για την Κύπρο κλπ. πώς θα απαντήσουν οι ξένοι καλοθελητές μπροστά στο υπαρκτό και κατ’ εξακολούθησιν πρόβλημα των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και πώς στην παρενόχληση προσφάτως και πολιτικού αεροπλάνου;

Ο ΥΠΕΞ της γείτονος Τουρκίας, ο κατά τα άλλα υπέρμαχος της ειρήνης κ. Νταβούτογλου, απάντησε ειρωνικά και αγνοώντας πλήρως την «εξοργισμένη» Ντόρα προσφέροντάς της ένα τσάι στην ημικατεχόμενη Κύπρο! Η Ντόρα και οι άλλοι που πίστεψαν ότι η Τουρκία αλλάζει εξευμενιζόμενη δρέπουν τώρα τους καρπούς των ενεργειών τους και της –χωρίς όρια και αξιοπρέπεια– φιλίας που προσέφεραν στους Τούρκους.

Εν συνεχεία το άρθρο επισημαίνει ότι η προκήρυξη εκλογών στην Ελλάδα αυτήν την περίοδο αποδυναμώνει τη δυνατότητα παρέμβασής της όσον αφορά το ζήτημα της Κύπρου και της αξιολόγησης της Τουρκίας. Συν τοις άλλοις, οι Τούρκοι οπτασιάζονται συνωμοσίες της Ελλάδας για να πληγεί το «καλό τους όνομα», ενώ επικαλούνται και καταδίκες της όσον αφορά τους μουφτήδες της Δυτικής Θράκης. (Αυτά ας τα βλέπουν όσοι λένε ότι δεν είναι νομικό θέμα το Κυπριακό και πρέπει να λυθεί με πολιτικές συνομιλίες. Μια φορά μόνο ας παραδειγματιστούν από τους… «φίλους» τους!)

Ντόρα Μπακογιάννη - Αχμέτ Νταβούτογλου [πηγή φωτογραφίας: Deutsche Welle, 28/06/2009]

‘Έθνος’
«Ειρωνείες Νταβούτογλου»
04 Σεπτεμβρίου 2009
Νίκος Μελέτης

Με προσβλητικό τρόπο απάντησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στη διαμαρτυρία για την παρενόχληση του αεροσκάφους της ΟΑ. Επιμένει να διαψεύδει το περιστατικό η Άγκυρα

Επιμένει να διαψεύδει το περιστατικό παρενόχλησης του αεροσκάφους της Ολυμπιακής η Αγκυρα, ενώ εντύπωση προκαλεί ο προσβλητικός τρόπος με τον οποίο απάντησε στο τηλεφωνικό διάβημα της κ. Μπακογιάννη ο Τούρκος ομόλογός της Α. Νταβούτογλου, σύμφωνα με τη χθεσινή «Χουριέτ».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας (που υπογράφει ο συντάκτης που συνόδευε τον κ. Νταβούτογλου στα Κατεχόμενα), όταν τηλεφώνησε η κ. Μπακογιάννη στον Τούρκο ομόλογό της για να διαμαρτυρηθεί για την παρενόχληση του πολιτικού αεροσκάφους εισέπραξε την ειρωνική και με πολιτικό μήνυμα απάντηση του κ. Νταβούτογλου:

«Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στην Κύπρο, συζητούμε τη λύση. Ελάτε κι εσείς να πιούμε ένα τσάι στο νησί και να τα συζητήσουμε όλα αυτά. Μάλιστα να παρακαθίσουμε και οι τέσσερίς μας, ο αξιότιμος Ταλάτ, ο αξιότιμος Χριστόφιας, εσείς και εγώ…».

Ενδιαφέρον στοιχείο του ρεπορτάζ της «Χουριέτ» είναι η εκτίμηση ότι η «διπλωματική συνωμοσία» της Ελλάδας να προβάλλει την «κρίση στο Αιγαίο και την κρίση υφαλοκρηπίδας» γίνεται για να… αμαυρωθεί η καλή εικόνα που χτίζει διεθνώς η Τουρκία (πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών διέψευδαν, πάντως, ότι υπήρξε η συγκεκριμένη αναφορά από τον κ. Νταβούτογλου).

Μετά το τουρκικό ΓΕΕΘΑ όμως, και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με σκοπό να διαψεύσει το περιστατικό παρενόχλησης του πολιτικού αεροσκάφους, θέμα που πήρε διαστάσεις καθώς έχει καταγγελθεί και στην Ε.Ε., αλλά και στον ICAO. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ. Οζουγκεργκίν μάλιστα (στην ιδια γραμμή με το δημοσίευμα) τόνισε ότι «τη χρονική στιγμή που διατυπώνονται τέτοιοι ισχυρισμοί (από την Ελλάδα) δημιουργούν ερωτηματικά και δεν είναι συμβατά με την κοινή βούληση για βελτίωση των γειτονικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».

Συνάντηση
Στην Αθήνα χθες συναντήθηκε η κ. Μπακογιάννη με τον Κύπριο ομόλογό της Μ. Κυπριανού και συζήτησαν τα δεδομένα και τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται στο εσωτερικό της Ε.Ε. εν όψει της επαναξιολόγησης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.

Το γεγονός της προκήρυξης των εκλογών βεβαίως ελαχιστοποιεί τη δυνατότητα αποτελεσματικής παρέμβασης της Αθήνας τόσο προς την Κομισιόν εν όψει της ετήσιας έκθεσης προόδου όσο και προς τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Πάντως, στα θέματα τακτικής που συζητήθηκαν φαίνεται να συμπίπτουν οι εκτιμήσεις ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο για την Τελωνειακή Ενωση, ενώ ευρωπαϊκές χώρες μεθοδεύουν την παράκαμψη αυτής της υποχρέωσης ώστε να μην επηρεάσει αρνητικά την επανεξέταση της Τουρκίας την οποία θα εμφανίσουν σαν «διαρκή διαδικασία», χωρίς δηλαδή σημείο κρίσης τον Δεκέμβριο του 2009, κάτι που απορρίπτουν η Λευκωσία και η Αθήνα.

ΤΟΥΡΚΙΑ: Κρατά «ζεστό» και το θέμα Θράκης

Η Αγκυρα κρατά επίσης «ζεστό» και το θέμα Θράκης. Ο υπουργός Επικρατείας Εγκεμεν Μπαγίς μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση επανέλαβε τη θέση ότι βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης αναγνωρίζονται ισότιμα δικαιώματα στις μειονότητες, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι είναι «πολύ σημαντικό και η Ελλάδα να προσεγγίζει με την ιδια ευαισθησία τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης». Ο κ. Μπαγίς, που είναι αρμόδιος των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., ενημέρωσε την Εθνοσυνέλευση ότι η τουρκική κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τα εκπαιδευτικά δικαιώματα της «τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης» και έκανε ειδική αναφορά και στις «πέντε καταδίκες της Ελλάδας» από το ΕΔΑΔ για το θέμα των μουφτήδων.

Αρέσει σε %d bloggers: