jump to navigation

Τούβλα και πόκερ από τα κατεχόμενα 07/09/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΚΥΠΡΙΑΚΗ, ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΨΥΧΟΠΟΛΕΜΟΣ.
Tags: ,
trackback
[πηγή εικόνας: eretiko-istologio.blogspot.com]

‘Ερετικό Ιστολόγιο’
«Τώρα μας πουλούν και τούβλα εποίκων!»
06 Σεπτεμβρίου 2009
Ευαγόρας Γονέμης

Μετά τη δημοσίευσή μας στις 24/8/09 για την προσφυγή εφτά Ελλ. Κυπρίων στη δικαιοσύνη, απ’ ό,τι φαίνεται οι Έλληνες της Κύπρου εντείνουν την αντίδρασή τους προϊούσης της αδικίας εις βάρος τους. Η άνιση αντιμετώπισή τους από την κυπριακή κυβέρνηση και η παραχώρηση υπερπρονομίων στους κατοίκους των κατεχομένων, Τ/κ και Εποίκους, έπληξε τώρα και τον τομέα της τουβλοποιίας.

Όπως δημοσιεύει σε σχετικό άρθρο η Σύγχρονη Άποψη (τεύχ. Σεπτεμβρίου 2009), τα ε/κ τουβλοποιεία προσφεύγουν στη δικαιοσύνη μηνώντας το κράτος για παραχώρηση προνομιούχου καθεστώτος στα τουβλοποιεία των κατεχομένων δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό.

Σημειώνουμε ότι το πρόβλημα εστιάζεται:
α) στην άνευ ελέγχου και πιστοποίησης ποιότητας από τη δημοκρατία παραγωγής των τούβλων
β) στην παράνομη εκμετάλλευση ελληνικής περιουσίας στα κατεχόμενα
γ) στην οικονομική ενίσχυση του πληθυσμού των εποίκων στα κατεχόμενα
δ) στη μη υποχρέωση προστασίας του περιβάλλοντος με λήψη των κατάλληλων μέτρων και συνεπώς
ε) στη δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού λόγω της δυνατότητας εισαγωγής φθηνότερων τούβλων κακής ποιότητας από τα κατεχόμενα, εφ’ όσον αυτά έχουν παραχθεί υπό αμφίβολες συνθήκες ποιότητας και χωρίς τη λήψη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος.

Εμείς μετά από αυτά που βλέπουμε και ακούμε, ακόμη υπό την σκέπη της Κυπριακής Δημοκρατίας, διερωτόμαστε πόσο χειρότερα θα γίνουν τα πράγματα μετά την εφαρμογή του σχεδίου Ταλάτ υπό μία «Νέα (Συν)ομοσπονδιακή Κύπρο» απροστρατικοποιημένη και με ες αεί στην εξουσία τη συμμαχία Ανανιστών-Εποίκων!

Αναισχυντία!
Είναι αξιοπρόσεκτο πώς απαντά η εταιρεία Φ. Επιφανίου για το θέμα:
«Δεν είναι δικό του θέμα το πώς παράγεται το προϊόν και αν δεν σέβεται κανένα περιβαλλοντικό κανόνα», αλλά κατά τα άλλα η εταιρεία του θέλει να προβάλλει τα ζητήματα ποιότητας και προστασίας της φύσης! «Ούτε και αν είναι κατεχόμενο το τουβλοποιείο και ανήκει στην οικογένεια Παρασκευαΐδη.» «Θεώρει ότι δεν είναι στην δική του αρμοδιότητα, από την στιγμή που είναι νόμιμη η εισαγωγή και το προϊόν έχει τη σήμανση CE». Με άλλα λόγια, η εταιρεία απάντησε ότι αφ’ ης στιγμής η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία θεωρητικά προασπίζεται τα δικαιώματα των πολιτών της και η Ε.Ε. που θεωρητικά προασπίζεται το διεθνές δίκαιο, όχι μόνο δεν δημιουργούν προβλήματα αλλά υποστηρίζουν με χίλια την εισαγωγή, αυτή πράττει ό,τι είναι προς το οικονομικό συμφέρον της. Όσο για την απάντηση του ΥΠ.ΕΣ. προς τα ελληνικά τουβλοποιεία της ελεύθερης Κύπρου «αν είναι να κλείσετε, κλείστε», δεν θα μπορούσε να είναι αποκαλυπτικότερη του φιλολαϊκού και της νοοτροπίας του σημερινού καθεστώτος.

«Με ευρωπαϊκές αξίες και υπευθυνότητα»
Στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας Φάνος Επιφανίου προβάλλονται ότι πωλούνται «ευρωπαϊκά κεραμίδια». «Ευρωπαϊκά» αλλά από την κατεχόμενη Κύπρο, τάχα «ιδιαίτερα ανθεκτικά σε δύσκολες καιρικές συνθήκες» αν και τον κο Επιφανίου δεν τον νοιάζει πώς παράγονται! Όσον αφορά το όραμά τους μας τονίζουν την υπευθυνότητα, η οποία φιγουράρει στις αξίες τους: «Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν με υπευθυνότητα». Ο κυπριακός Ελληνισμός έστω και τώρα περιμένει…

Η απορία
Το δημοσίευμα της Σύγχρονης Άποψης διερωτάται, πώς απέκτησαν την ευρωπαϊκή σήμανση ποιότητας CE, αφού η κυπριακή δημοκρατία αδυνατεί να ελέγξει τα τουβλοποιεία στα κατεχόμενα; Απ’ ό,τι φαίνεται η δική μας κυβέρνηση χωρίς να ασκήσει τους απαιτούμενους ελέγχους έχει παραχωρήσει τη σχετική σήμανση κατά παράβαση των προτύπων και των νομοθεσιών και κάθε έννοιας προστασίας των πολιτών της, ειδικά και μόνον για να ενισχύσει το εμπόριο μέσω των οδοφραγμάτων. Εμείς λέμε ότι ενισχύει έτσι τις σχέσεις καλής γειτονίας με τα κατεχόμενα, αλλά οι κυβερνώντες και σ’ αυτό κωφεύουν…

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

‘Σύγχρονη Άποψη’
«Η αλήθεια για τα τούβλα από τα κατεχόμενα»
Σεπτέμβριος 2009
Μάριος Χριστοφόρου

Με στόχο να διερευνήσουμε τις πληροφορίες για διοχέτευση τούβλων στις ελεύθερες περιοχές από κατεχόμενο εργοστάσιο στην περιοχή της Μια Μηλιάς, συνομιλήσαμε με εκπρόσωπο των τουβλοποιών, τον Βαρνάβα Νικολάου του τουβλοποιείου Λήδρα. Ο Σύνδεσμος Τουβλοποιών αποτελείται από οκτώ εταιρίες και οι έξι από αυτές ανήκουν σε πρόσφυγες βιομήχανους.

Όπως μας ανέφεραν, στην κατεχομένη Κύπρο και ειδικά στην περιοχή της Μια Μηλιάς υπάρχει η καλύτερη πρώτη υλη για την κατασκευή τούβλων. Πριν την εισβολή εννιά από τα δέκα τότε εργοστάσια ήταν στην κατεχομένη Κύπρο, πλην του Τουβλοποιείου Λεμεσού. Μετά την εισβολή λόγω της μεγάλης ζήτησης σε τούβλα οι πρόσφυγες τουβλοποιοί άρχισαν να επαναδραστηριοποιούνται με κυβερνητικές εγγυήσεις. Τα τούβλα που παράγονται στην Κύπρο είναι αξίας γύρω στα πενήντα εκατομμύρια ευρώ ετήσια. Τούβλα από το εξωτερικό δεν έρχονται λόγω του υψηλού κόστους μεταφοράς.

Μετά από την διάνοιξη των οδοφραγμάτων, οι τουβλοποιοί επισκέφτηκαν τα κατεχόμενά τους εργοστάσια. Διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα καταστράφηκαν, ότι καμία αναβάθμιση δεν είχε γίνει και ότι όσα λειτουργούσαν χρησιμοποιούσαν τα δικά τους μηχανήματα, τα οποία είχε λαφυραγωγήσει το κατοχικό καθεστώς και είχε πουλήσει σε τουβλοποιούς των κατεχόμενων.

Εδώ και μερικούς μήνες η εταιρία Φάνος Επιφανίου έχει προβεί σε συμφωνία αποκλειστικότητας με ένα από τα εργοστάσια παραγωγής τούβλων από τα κατεχόμενα. Το κατεχόμενο τουβλοποιείο ανήκει στην οικογένεια Παρασκευαΐδη και το κατέχει παράνομα ένας Τουρκοκύπριος. Σύμφωνα με τους τουβλοποιούς, οι οποίοι το επισκέφθηκαν, οι συνθήκες εργασίας σε αυτό είναι απαράδεκτες και οι εργάτες είναι αποκλειστικά έποικοι. Παράλληλα το εργο-στάσιο αυτό δεν πληροί κανένα περιβαλλοντικό κανονισμό. Χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη κάρβουνο, χωρίς να έχει ειδικά φίλτρα, και πρώτη ύλη από ελληνοκυπριακή γη.

Αντίθετα, στις ελεύθερες περιοχές απαιτείται ειδική περιβαλλοντική μελέτη και κατάθεση τραπεζικής εγγύησης για να δοθεί το δικαίωμα για ανόρυξη πρώτων υλών, ενώ μετά την ανόρυξη οι τουβλοποιοί έχουν την υποχρέωση να επαναφέρουν το φυσικό τοπίο με βάση συγκεκριμένο σχέδιο που εγκρίνεται, για να δεντροφυτευτεί. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, το κράτος παίρνει τα λεφτά από την τραπεζική εγγύηση για να επαναφέρει το τοπίο σύμφωνα με το σχέδιο.

Στα κατεχόμενα γίνεται μια άναρχη ανόρυξη με αποτελέσματα καταστροφικά τόσο για την περιοχή της Μια Μηλιάς, όσο και του Πενταδαχτύλου. Λόγω του χαμηλού κόστους της παραγωγής, αλλά και του γεγονότος ότι δεν χρειάζεται να πληροί κανέναν περιβαλλοντικό κανονισμό, το κατεχόμενο τουβλοποιείο παράγει πολύ φτηνά τούβλα τα οποία διοχετεύει η εταιρία Φανός Επιφανίου σε τιμή κατά 10% πιο φθηνή σε σύγκριση με αυτά που παράγονται στις ελεύθερες περιοχές.

Το αποτέλεσμα είναι οι τουβλοποιοί στις ελεύθερες περιοχές να διαμαρτύρονται για αθέμιτο ανταγωνισμό από τα τουβλοποιεία στα κατεχόμενα και να φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην οικονομική τους καταστροφή. Το εμπόριο αυτών των τούβλων γίνεται με βάση τον Κανονισμό της Πρά-σινης Γραμμής και διέπεται από τους ελέγχους του τμήματος τελωνείων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ερωτηματικά τίθενται για το αν και πώς η παράνομη τουβλοδομή εξασφάλισε το CE marking, το οποίο πιστοποιεί την ακριβή σύνθεση του προϊόντος με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Ποιος τους το έδωσε αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους δεν ελέγχουν το παράνομο εργοστάσιο;

Ανταποκρίνονται στην σχετική νομοθεσία οι δειγμα-τοληψίες που γίνονται από το κρατικό χημείο; Οι τουβλοποιοί μας τόνισαν ότι πρόκειται για μια καθαρά πολιτική απόφαση για ενίσχυση του εμπορίου της πράσινης γραμμής.

Η απάντηση του Φάνου Επιφανίου
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Φάνο Επιφανίου στην οποία του θέσαμε το ζήτημα της εμπορίας των τούβλων από το κατεχόμενο τουβλοποιείο, μας ανέφερε ότι ο ίδιος είναι ένας νομοταγής πολίτης και ότι το εμπόριο αυτό διεξάγεται με βάση τον Κανονισμό της πράσινης γραμμής. Η διαδικασία μας είπε, είναι εγκεκριμένη και υποστηρίζεται τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από την δική μας κυβέρνηση. Μας είπε επίσης ότι δεν είναι δικό του θέμα το πώς παράγεται το προϊόν και αν δεν σέβεται κανένα περιβαλλοντικό κανόνα. Ούτε και αν είναι κατεχόμενο το τουβλοποιείο και ανήκει στην οικογένεια Παρασκευαΐδη. Θεώρει ότι δεν είναι στην δική του αρμοδιότητα, από την στιγμή που είναι νόμιμη η εισαγωγή και το προϊόν έχει τη σήμανση CE.

Παράλληλα στο ερώτημα που του θέσαμε όσο αφορά στην ποιότητα των τούβλων, μας ανάφερε ότι έχει κάνει χημικές αναλύσεις και ότι πληρούν τις προδιαγραφές που απαιτούνται από την νομοθεσία. Ο κ. Επιφανίου μας τόνισε ότι και αυτός είναι πρόσφυγας και ότι κατέχονται οι περιουσίες του στο Βαρώσι από Τουρκοκύπριους. Ωστόσο μας είπε ότι έχουν περάσει 35 χρόνια από τότε και το τουβλοποιείο με το οποίο συνεργάζεται ακολουθεί τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής που έχει εγκριθεί από τη Κυπριακή Δημοκρατία. Στο ερώτημα κατά πόσο κινδυνεύουν με οικονομική καταστροφή οι Ελληνοκύπριοι τουβλοποιοί, ο κ. Επιφανίου χαρακτήρισε αυτούς τους φόβους υπερβολές, αφού όπως ανέφερε μέχρι στιγμής έχει έρθει από τα κατεχόμενα γύρω στο 1-1,5 % της ετησίας παραγωγής των τούβλων. Αντίθετα οι Ελληνο-κύπριοι τουβλοποιοί δηλώνουν ότι θα επηρεαστούν σημαντικά οι εργασίες τους, αφού τούβλα από τα κατεχόμενα έρχονται εδώ και τρεις μήνες μόνο, οπότε το ποσοστό που αναφέρεται είναι πλασμα-τικό.

Βέβαια εκείνο που ενδιαφέρει επίσης τους καταναλωτές είναι τι θα γίνει σε περίπτωση κατά την οποία μετά από κάποιο χρονικό διάστημα τα τούβλα από τα κατεχόμενα τυχόν αποδειχθούν ακατάλληλα. Εναντίον ποιου κατασκευαστή θα στραφούν οι καταναλωτές που έκτισαν το σπίτι τους με τούβλα από τα κατεχόμενα και πού θα διαμαρτύρονται για την ακαταλληλότητά τους;

Η αγωγή κατά της Δημοκρατίας
Φαίνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει την οικοδόμηση σπιτιών με τούβλα από κατεχόμενα τουβλοποιεία και κλεμμένη ελληνοκυπριακή γη. Η Κυπριακή Δημοκρατία φαίνεται επίσης να νομιμοποιεί την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και τις άθλιες συνθήκες εργασίας. Τελικά ποιους εξυπηρετεί αυτή η Κυβέρνηση; Τους φορολογούμενους πολίτες και επιχειρηματίες που βλέπουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τα κατεχόμενα να τους απειλεί; Τους απλούς εργάτες στα κατεχόμενα που εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες; Ή μήπως τους κερδοσκόπους, κεφαλαιοκράτες των κατεχομένων;

Η απάντηση που δόθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη, όταν τον επισκέφθηκαν οι Ελληνοκύπριοι τουβλοποιοί για να του εκφράσουν τις ανησυχίες τους, είναι αποκαλυπτική:

«Αν είναι να κλείσετε, κλείστε», φέρεται να τους είπε. Αυτή είναι δυστυχώς η αντιμετώπιση της πολιτείας, η οποία φέρεται να αδιαφορεί για τους κινδύνους και τις συνέπειες.

Όλοι οι τουβλοποιοί της ελεύθερης Κύπρου, δηλαδή τα τουβλοποιεία Παλαικύθρου Ο Γίγας, τα Κεραμουργεία Χρυσάφη, τα Κεραμοποιεία Παλαικύθρου ΚΑΠΑ, οι Μέλιος & Παφίτης, το Κεραμείο Κακογιάννης, τα Ηνωμένα Τουβλοποιεία και το τουβλοποιείο Λήδρα, έχουν τώρα καταχωρήσει αγωγή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την οποία αιτούνται διάταγμα που να απαγορεύει στην Δημοκρατία να παραβαίνει τα συνταγματικά ατομικά δικαιώματα των Κυπρίων τουβλοποιών και ιδιαίτερα το δικαίωμα στην ίση μεταχείριση, λόγω της μη υποβολής σε ελέγχους των τούβλων που διέρχονται από τις κατεχόμενες περιοχές, καθώς και λόγω της απαλλαγής των τούβλων αυτών από την υποχρέωση συμμόρφωσης με το κοινοτικό κεκτημένο.

Επιπρόσθετα με την αγωγή τους οι τουβλοποιοί ζητούν διάταγμα που να απαγορεύει στην Δημοκρατία να μην εφαρμόζει τους κανόνες του κοινοτικού δικαί-ου και ιδιαίτερα τον Κανονισμό ΕΚ 1480/2004 αναφορικά με τα θέματα υγείας, ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος και των καταναλωτών, καθώς και να μην εφαρμόζει οποιαδήποτε κριτήρια για την διέλευση τούβλων από τα κατεχόμενα, κατά τρόπο που να οδηγεί σε παραβίαση του πρωτογενούς και του παράγωγου κοινοτικού δικαίου και ιδιαίτερα του Κανονισμού 1480/2004 και να οδηγεί σε άνιση μεταχείριση των Ελληνοκυπρίων τουβλοποιών. Οι τουβλοποιοί ζητούν επίσης αποζημιώσεις για την ζημιά που υφίστανται λόγω της παράβασης των συνταγματικών τους δικαιωμάτων που περιγρά-φονται πιο πάνω.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

‘Σημερινή’
«Πόκερ στα κατεχόμενα με Ελληνοκύπριους»
07 Σεπτεμβρίου 2009

Διεθνές τουρνουά ΠΟΚΕΡ άρχισε χθες βράδυ στα κατεχόμενα και μάλιστα με την εμπλοκή Ελληνοκυπρίων τζογαδόρων. Το τουρνουά θα πραγματοποιηθεί σε ξενοδοχείο-καζίνο στην Κερύνεια. Με τη διοργάνωση του τουρνουά επιδιώκεται η προβολή των κατεχομένων στο εξωτερικό, αλλά φυσικά και τα χρηματικά κέρδη. Να σημειωθεί ότι η δραστηριότητα του τουρνουά θα καλύπτεται ζωντανά από ξένους τηλεοπτικούς σταθμούς από 20 χώρες, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 12 του μήνα.

Επιπλέον, τη μεταφορά των τζογαδόρων στην Κύπρο από άλλες χώρες, έχει φροντίσει να διευκολύνει ταξιδιωτικό γραφείο από τις ελεύθερες περιοχές, που θα τους μεταφέρει επίσης στα κατεχόμενα.

Συμμετοχή στο τουρνουά έχουν μέχρι στιγμής δηλώσει 100 τζογαδόροι από Γαλλία, Γερμανία, Αμερική, Λίβανο, Ιράν και Ισραήλ. Οι Ελληνοκύπριοι υπολογίζονται να είναι τουλάχιστον οκτώ.

Αρέσει σε %d bloggers: