jump to navigation

«Γυμνή» η Εθνική Φρουρά από βόμβες και χρήμα 07/09/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ.
Tags: ,
trackback
Πρωτοσέλιδο της 'Σημερινής' για την Εθνική Φρουρά, 07/09/2009

‘Σημερινή’
«»Γυμνή» η Εθνική Φρουρά από βόμβες και χρήμα»
07 Σεπτεμβρίου 2009
Λουκής Λουκαΐδης

Η Κυβέρνηση, ενδίδοντας σε εισήγηση των Ηνωμένων Εθνών, προχωρά στην αχρήστευση αμυντικών βομβών, οι οποίες αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά όπλα της Εθνικής Φρουράς. Η αχρήστευση των βομβών αφήνει εκτεθειμένες τις ελεύθερες περιοχές στην αντιμετώπιση ενδεχόμενης επίθεσης των τουρκικών τανκς.Το αξιοσημείωτο στην όλη υπόθεση είναι ότι η Κυβέρνηση διαφώνησε με υπόδειξη του ΓΕΕΦ να μην ενδώσει στις αξιώσεις των Ηνωμένων Εθνών. Να σημειώσουμε εδώ ότι την πρόταση του ΟΗΕ υποστήριξαν χώρες της ΕΕ αλλά και άλλα κράτη, εκτός της Ένωσης.

Παρόμοια πρόταση είχε υποβληθεί και στην Τουρκία, αλλά το Τουρκικό Επιτελείο Στρατού την απέρριψε. Η είδηση μάς επιβεβαιώνεται και από υπουργική πηγή, η οποία μάλιστα δήλωσε ότι η πρόταση για αχρήστευση των βομβών πέρασε χωρίς συζήτηση από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, το Υπουργείο Οικονομικών περικόπτει όλες τις δαπάνες για την άμυνα, πλην εκείνων που αφορούν δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για αποπληρωμή χρεών από αγορά οπλισμού και συντήρηση οπλικών συστημάτων.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη περικοπή κονδυλίων που έγινε ποτέ στην Άμυνα, και πηγάζει από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα οικονομικά του κράτους.

Παρά τις φραστικές διακηρύξεις του Υπουργείου Άμυνας ότι η Κυβέρνηση θα ενισχύσει την Εθνική Φρουρά, στην πράξη συμβαίνει το αντίθετο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Σ» η Κυβέρνηση «άδειασε» το ΓΕΕΦ και πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων την υπόδειξή του να διατηρήσει στο οπλοστάσιο της Εθνικής Φρουράς τις αμυντικές βόμβες που αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα όπλα της.

Με ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΗ πρόταση στις αρχές Αυγούστου, το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθέτησε την αχρήστευση των βομβών με πολύ μεγάλη εκρηκτικότητα, προκαλώντας σημαντική αποδυνάμωση της άμυνας των ελεύθερων περιοχών.

Το ΓΕΕΦ, σε απόρρητο σημείωμά του στην Κυβέρνηση, ανέλυσε με λεπτομέρεια τη μεγάλη χρησιμότητα των βομβών για αντιμετώπιση επίθεσης των αρμάτων μάχης της κατοχικής δύναμης, σε περίπτωση νέας προέλασης, επισημαίνοντας ότι, εισήγηση για αχρήστευση παρόμοιων εκρηκτικών υλών προς την Τουρκία, την απέρριψε το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας.

Η πρόταση, που έχει πηγή διάφορες χώρες, μερικές μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποβλήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, υποστηρίχθηκε και από πολλές χώρες.

Χωρίς συζήτηση
Την είδηση μάς επιβεβαίωσε υπουργική πηγή, που όμως κράτησε κλειστό το στόμα της, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, επικαλούμενη διάφορους λόγους. «Για την πρόταση δεν έγινε συζήτηση», ανέφερε η ίδια υπουργική πηγή.

Ήδη, η Κυβέρνηση εξουσιοδότησε τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, το υπουργείο του οποίου διαδραμάτισε ρόλο πρωταγωνιστικό για αποδοχή της πρότασης, να υπογράψει τη σχετική διακήρυξη.

Περικοπές δαπανών
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες μας, το Υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει την περικοπή της δαπάνης, της μεγαλύτερης από της δημιουργίας της Εθνικής Φρουράς, για την άμυνα της Κύπρου στα πλαίσια της πολιτικής για λιτότητα, λόγω της πολύ δυσάρεστης οικονομικής κατάστασης του Κράτους.

Οι υποδείξεις προς το Υπουργείο Άμυνας και τη στρατιωτική ηγεσία από το Υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι η νέα πολιτική δεν συνάδει και δεν καλύπτει τις αμυντικές ανάγκες. Κατόπιν τούτου, είναι φανερό ότι οι περικοπές θα αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα και θα οδηγήσουν σε στασιμότητα την εξαγγελθείσα αναδιοργάνωση και των μονάδων της Εθνικής Φρουράς.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΓΕΕΦ, το ποσό που θα περιληφθεί στον προϋπολογισμό, θα καλύπτει μόνο την πληρωμή μέρους των χρεών, που αποτελουν δέσμευση για την Κυβέρνηση, για την αγορά οπλισμού και συντήρηση αριθμού οπλικών συστημάτων.

Σχόλια

1. ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΑΣ - Αν για κάθε εθνοφρουρό αναλογούν 3,1 Τούρκοι στρατιώτες, τότε ποιες είναι οι δυνατότητες της ΕΦ; - www.efylakas.com - 12/10/2009

[…] κοινωνική προθυμία, αν δεν είχε καταρρακωθεί από σκάνδαλα, ολιγωρία και διαπλοκή (που κλιμακωτά οδηγούν σε θανάσιμα ατυχήματα, όπως […]

2. ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΑΣ - Δεν είναι η Εθνική Φρουρά που «σας σκοτώνει», εσείς σκοτώσατε την Εθνική Φρουρά - www.efylakas.com - 21/10/2009

[…] την Άμυνα, θεωρώντας τα σπατάλες; [‘Εμπροσθοφύλακας’ «»Γυμνή» η Εθνική Φρουρά από βόμβες και χρήμα» 07/09/2009. ‘Πολίτης’ «Eυθύνες πολιτικών κρύβει η […]


Sorry comments are closed for this entry

Αρέσει σε %d bloggers: