jump to navigation

Επί Χριστόφια μας εξευτελίζει και η Συρία 05/09/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΣΑΤΙΡΑ.
Tags: , , , , , ,
trackback

Σχόλιο Συντακτικής Ομάδας: Μετά τις δηλώσεις του Ρώσου Πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν για «δύο κράτη» στην Κύπρο και για «υποστήριξη του Σχεδίου Ανάν», τώρα έρχονται να προστεθούν και οι δηλώσεις του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ-Ασσάντ περί «δύο κρατών» στην Κύπρο και ευθείς αναφορές σε «Βόρεια Κύπρο». Οι δηλώσεις του Ασσάντ είναι ακόμη πιο σοβαρές, νοουμένου ότι έγιναν στην παρουσία του ίδιου του Δημήτρη Χριστόφια! Και αντί ο Πρόεδρος να παρέμβει και να υπερασπιστεί το κράτος του οποίου προεδρεύει, σώπασε και δεν διόρθωσε τον Σύρο Πρόεδρο.

Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: Ή ο Πρόεδρος είναι τελείως ανίκανος να ασκήσει διπλωματία (τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό), με αποτέλεσμα τα πιο απλά επικοινωνιακά λάθη να μην μπορεί να τα διορθώσει, ή ο Πρόεδρος –κυρίως μετά την Κοινή Δήλωση Χριστόφια-Ταλάτ της 23ης Μαΐου 2008– έχει σιωπηλά αποδεχτεί, ακόμη και διεθνώς, πως στην Κύπρο, μετά το κλείσιμο του Κυπριακού προβλήματος στην βάση της διχοτομικής Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (η οποία έχει πλέον εξελιχθεί σε «Διζωνική Διπολιτειακή Συνομοσπονδία»), θα υπάρχουν όντως δύο κράτη.

Επίσης, κάτι άλλο που πρέπει να σημειωθεί: Η ‘Αλήθεια’ καταγγέλλει πως το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και το ΡΙΚ δεν μετέδωσαν τιν επίμαχες δηλώσεις του Σύρου Προέδρου. Γιατί άραγε; Τι να υποθέσουμε; Πως η κυβέρνηση Χριστόφια παρενέβη για να μην αντιληφθεί ο κυπριακός λαός την διεθνή απομόνωση που χειροτερεύει, και που αυτή την φορά είναι πραγματική απομόνωση με σαφείς πολιτικές επιπτώσεις και όχι ένα σχήμα λόγου, όπως την δήθεν «απομόνωση» που κατηγορούσαν τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί πως το θέμα με την ακτοπλοϊκή σύνδεση Συρίας – κατεχομένων ακόμη δεν έχει επιλυθεί. Να ξεχάσουμε πως στη βάση αυτής της εξέλιξης είχαν σχεδόν στήσει την προεκλογική τους εκστρατεία τα επιτελεία Χριστόφια-Κασουλίδη; Τώρα τι λέει το ΑΚΕΛ που ο Χριστόφιας δεν κατάφερει να σταματήσει την σύνδεση; Γιατί ο λαλίστατος ΔΗΣΥ δεν ασκεί κριτική για τα δρομολόγια Συρίας – κατεχομένων;

Μπασάρ αλ-Ασσάντ και Δημήτρης Χριστόφιας [πηγή γελοιογραφίας: Εμπροσθοφύλακας, 04/09/2009]

‘Σημερινή’
«Για δύο κράτη μίλησε ο Πρόεδρος Ασσάντ»
02 Σεπτεμβρίου 2009
Κωστάκης Αντωνίου

«Η δήλωση προκάλεσε σοκ στον Χριστόφια», ισχυρίζεται ο τούρκικος τύπος
Για δύο κράτη στην Κύπρο μίλησε ο Πρόεδρος της Συρίας Άσαντ, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο. Η «Τζουμχουριέτ» υποστηρίζει ότι η δήλωση Άσαντ, που έγινε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου των δύο Προέδρων, προκάλεσε σοκ στον Κύπριο ηγέτη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σύρος Πρόεδρος, ερωτηθείς εάν πρέπει να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο, όπως συνέβη με τα συριακά από το Λίβανο, απάντησε: «Δεν θα ήταν σωστό να απαντήσω για ένα θέμα το οποίο ενδιαφέρει την Τουρκία. Η Συρία υποστηρίζει στο Κυπριακό λύση η οποία θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των δύο πλευρών». Στη συνέχεια, πάντα κατά την τουρκική εφημερίδα, ο Πρόεδρος Άσαντ στράφηκε προς το δημοσιογράφο που υπέβαλε την ερώτηση και του είπε: «Σίγουρα εσείς δεν γνωρίζετε γιατί οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας βρίσκονταν στο Λίβανο και πώς αποσύρθηκαν. Η Συρία βρέθηκε εκεί μετά από αίτημα του Λιβάνου. Επιπλέον, στο Λίβανο υπάρχει ένα μόνο κράτος. Στην Κύπρο όμως η κατάσταση είναι διαφορετική».

Το φιστίκι… της Δαμασκού
Τη δήλωση του Προέδρου Άσαντ προβάλλουν και άλλες τουρκικές εφημερίδες. Η «Ακσάμ» τη στεγάζει υπό τον τίτλο «Στον Χριστόφια σοκ δύο κρατών» και η «Γιενί Σαφάκ» γράφει: «Ο Χριστόφιας έμεινε με τη γλύκα…»
Παρόμοια διάσταση δίδουν και οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες. Η «Βατάν» ισχυρίζεται ότι «ο Πρόεδρος της Συρίας εξαπέστειλε τον Δημήτρη Χριστόφια και τη συνοδεία του, αφού προηγουμένως τους τάισε φιστίκι Δαμασκού». Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι η επίσκεψη Χριστόφια δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα και κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι πρόθεση της επίσκεψής του στη Δαμασκό, ήταν να τιμωρήσει τους Τουρκοκυπρίους και να θέσει δυναμίτιδα στα πόδια τους, δυο μέρες πριν από την έναρξη του δευτέρου γύρου των συνομιλιών.

Ενοχλημένος ο Πρόεδρος
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρουσιάστηκε ενοχλημένος από δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο, ότι η επίσκεψή του στη Δαμασκό απέτυχε. «Αν έγιναν τέτοιες αναφορές στη Λευκωσία, θεωρώ ότι είναι παράδοξο, δεν είναι καλόβολες. Έχω κάνει την αποτίμηση της επίσκεψης και ο κάθε Κύπριος έχει το δικό του κριτήριο και μπορεί να κρίνει από μόνος του», είπε. Για να προσθέσει: «Εγώ στηρίζομαι στο πολιτικό κριτήριο το λαού μας, των απλών ανθρώπων, αλλά και παραγόντων οι οποίοι ανυστερόβουλα εκτιμούν τις προσπάθειές μας».
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε πλήρη ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στη Συρία και ανέφερε ότι η επίσκεψη έθεσε «νέο θεμέλιο λίθο» στις σχέσεις των δύο χωρών. Δήλωσε ότι ο Σύρος ομόλογός του αποδέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί την Κύπρο τον ερχόμενο χρόνο.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Μπασάρ αλ-Ασσάντ και Δημήτρης Χριστόφιας [πηγή γελοιογραφίας: Εμπροσθοφύλακας, 04/09/2009]

‘Αλήθεια’
«Ψυχρολουσία στη Δαμασκό»
02 Σεπτεμβρίου 2009
Παναγιώτης Τσαγγάρης

Οι Τούρκοι στην Τουρκία και στα κατεχόμενα, πανηγυρίζουν για την ψυχρολουσία που επεφύλαξε ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, στον πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια. Όχι μόνο δεν έδωσε τέλος στην ατμοπλοϊκή σύνδεση Αμμοχώστου – Λαττάκειας και στην αναγνώριση των τουρκοκυπριακών «διαβατηρίων» από τις συριακές Αρχές, αλλά και επί του κυπριακού ήταν απογοητευτικός. Αντιπαραβάλλοντας την Κύπρο με τον Λίβανο, θύμισε πως στο Λίβανο «υπάρχει μόνο μια κυβέρνηση» και μιλώντας για τη «Βόρεια Κύπρο», σημείωσε πως δεν επιθυμούσε να αναφερθεί στις «τουρκοκυπριακές σχέσεις». Τόσο το ΡΙΚ όσο και το ΚΥΠΕ, δεν μετέδωσαν αυτές τις δηλώσεις του Σύρου προέδρου.

Ιδού η στήριξη της Συρίας: «Δεν θα απαντήσω» δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος, σε ερώτηση αν πρέπει να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο

Άκρως απογοητευτικά κρίνονται τα αποτελέσματα της επίσημης επίσκεψης του προέδρου Χριστόφια στη Συρία. Αυτό καταδεικνύεται από την υποβάθμιση του θέματος της απευθείας σύνδεσης Συρίας – «ΤΔΒΚ», αλλά κυρίως από μια δήλωση του Σύρου προέδρου, Μπασάρ Αλ Άσαντ, αναφορικά με το κυπριακό και η οποία δεν μεταδόθηκε από τα κυπριακά ΜΜΕ, αλλά είναι καταγεγραμμένη αυτολεξεί στο συριακό πρακτορείο ειδήσεων (SANA – Syrian Arab News Agency – το αντίστοιχο του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων – ΚΥΠΕ).

Η «Αλήθεια» παρουσιάζει σήμερα αυτήν τη δήλωση του Σύρου προέδρου, η οποία αποτέλεσε και την αφορμή για τους «πανηγυρισμούς» των τουρκικών ΜΜΕ, τα οποία κάνουν λόγο για «χαστούκι της Συρίας στους Ε/κ» και παράλληλα το θέμα παρουσιάζεται μετά από συνομιλία μας με διπλωματική πηγή, η οποία ανέλυσε στην «Α» τα αποτελέσματα της επίσκεψης του προέδρου Χριστόφια στη Συρία, βάσει των δημόσιων δηλώσεων και τοποθετήσεων που έγιναν, αλλά και της έννοιας αυτών χωρίς τη διπλωματική «επικάλυψη» που είθισται να χρησιμοποιείται σε επίσημες δηλώσεις, κυρίως κατά τη διάρκεια συναντήσεων υψηλού επιπέδου.

Τα καυτά θέματα
Τα καυτά θέματα που απασχολούν Κύπρο και Συρία είναι, πρώτον η ακτοπλοϊκή γραμμή μεταξύ Συρίας και «ΤΔΒΚ», που πραγματοποιείται από την κατεχόμενη Αμμόχωστο – Λαττάκεια και αντιστρόφως. Δεύτερον, η απόφαση της Συρίας να δέχεται για τελωνειακό έλεγχο την επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου εκδομένα από την «ΤΔΒΚ», ως απόρροια της συμφωνίας των κατεχομένων με τη Συρία για διεξαγωγή απευθείας δρομολογίων μεταξύ των δύο. Τρίτον το κυπριακό, για το οποίο η μη δημοσιοποιημένη στην Κύπρο δήλωση του Σύρου προέδρου, θεωρείται καταπέλτης.

Δρομολόγια
Αναφορικά με τα δρομολόγια πλοίων μεταξύ κατεχόμενης Αμμοχώστου – Λαττάκειας, ο πρόεδρος Χριστόφια και ο Σύρος ομόλογός του, αποφάσισαν να παραπέμψουν το θέμα σε τεχνική επιτροπή. «Έχουμε αποφασίσει να γίνει διάλογος μεταξύ των αρμοδίων από τις δύο πλευρές, για να λυθεί αυτό το θέμα σε τεχνικό επίπεδο και όχι σε πολιτικό», δήλωσε συγκεκριμένα ο Σύρος πρόεδρος επί του προκειμένου. Σύμφωνα με τη διπλωματική πηγή, αυτή η δήλωση από πλευράς Συρίας φανερώνει τη μη πολιτική βούληση της Συρίας να επιλύσει το θέμα. «Σε μια χώρα όπου τα πάντα είναι κρατικοποιημένα, δεν είναι δυνατόν ο Σύρος πρόεδρος να κάνει λόγο για τεχνικά ζητήματα, παραπέμποντας ουσιαστικά περί ιδιωτικών πρωτοβουλιών», σημείωσε συγκεκριμένα η ίδια πηγή. Ειδικά σε καθεστώτα του τύπου της Συρίας, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, «όταν ο Πρώτος θέλει κάτι, διατάζει και γίνεται».

Τα «διαβατήρια»
Πέραν των δρομολογίων, πιο καυτό θεωρείται το θέμα της αναγνώρισης ταξιδιωτικών εγγράφων και «ταυτοτήτων» της «ΤΔΒΚ» από πλευράς Συρίας. «Αν τα δρομολόγια είναι τεχνικό και όχι πολιτικό θέμα, το θέμα αναγνώρισης, γιατί περί αυτού πρόκειται, των εγγράφων των κατεχομένων από πλευράς Συρίας, είναι και αυτό τεχνικό;», διερωτήθηκε η διπλωματική πηγή. Αν η Συρία ήθελε πραγματικά να επιδείξει την καλή της πρόθεση, πρόσθεσε, «γιατί ως πρώτο βήμα δεν ανακοίνωσε για παράδειγμα την ακύρωση αυτής της απόφασης; Εδώ πρόκειται κατ’ αποκλειστικότητα για πολιτικό ζήτημα και ο πρόεδρος Άσαντ μπορούσε αμέσως να το αποφασίσει».

Το κυπριακό

Αναφορικά με το θέμα του κυπριακού, παραθέτουμε αυτούσια τη δήλωση του Σύρου προέδρου, η οποία θεωρήθηκε «ανύπαρκτη» από την ίδια την κυβέρνηση και τον πρόεδρο Χριστόφια. Η δήλωση έγινε κατά την κοινή διάσκεψη Τύπου του Δημήτρη Χριστόφια και του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Αναφέρει συγκεκριμένα το τηλεγράφημα του  SANA: «Απαντώντας σε ερώτηση από την κυπριακή τηλεόραση, κατά πόσο η Τουρκία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο ακολουθώντας το παράδειγμα της Συρίας όταν μετακίνησε τα στρατεύματά της από το Λίβανο το 2005, ο πρόεδρος Αλ  Άσαντ είπε «δεν μπορώ να απαντήσω σε ερώτηση που αφορά τις τουρκοκυπριακές σχέσεις. Αλλά στις συνομιλίες μας σήμερα, άκουσα από τον πρόεδρο Χριστόφια την κυπριακή θέση για τη Βόρεια Κύπρο και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η ουσία του θέματος πρέπει να εξευρεθεί μέσω διαλόγου και μέσω των διεθνών ψηφισμάτων. Η Συρία πήγε στο Λίβανο μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης του Λιβάνου το 1976 και στο Λίβανο υπάρχει μια δημοκρατία και η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική και η σύγκριση είναι λανθασμένη». Η δήλωση του κ. Άσαντ εγείρει αρκετά ερωτήματα.

Πίσω από τη διπλωματική ευγένεια
Όπως ανέφερε στην «Α» αξιωματούχος διπλωματικού σώματος, η δήλωση Άσαντ, πίσω από τη διπλωματική γλώσσα, φανερώνει πως ο Σύρος πρόεδρος έκανε λόγο για δύο κράτη στην Κύπρο. Ο κ. Άσαντ σημειώνει στη δήλωσή του ότι «άκουσε την κυπριακή θέση αναφορικά με τη Βόρεια Κύπρο». Παράλληλα, ο Σύρος πρόεδρος κάνει λόγο ότι «στο Λίβανο υπάρχει μια δημοκρατία» («in Lebanon there is one republic») και όπως σημείωσε στην «Α» ο αξιωματούχος διπλωμάτης, «αυτό είναι ανησυχητικό γιατί ο κ. Άσαντ δεν εννοεί ότι στο Λίβανο υπάρχει δημοκρατικό πολίτευμα, αλλά ένα κράτος. Ωμά ομιλούντες, ο Σύρος πρόεδρος ήθελε να μας είπε ότι «στο Λίβανο υπάρχει ένα κράτος και επομένως δεν είναι σαν την περίπτωση της Κύπρου». Παράλληλα, ο διπλωμάτης εν ενεργεία διερωτήθηκε: «Γιατί ο πρόεδρος Χριστόφιας τοποθετήθηκε ότι τα υψώματα Γκολάν πρέπει να επιστραφούν στη Συρία (το μέρος που της αναλογεί) όπως άλλωστε προνοούνται από τα ψηφίσματα των Η.Ε., αλλά ο Σύρος πρόεδρος δεν τοποθετήθηκε ευθαρσώς για ένα ζήτημα (την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων), το οποίο επίσης προνοείται από τα ψηφίσματα των Η.Ε.;».

ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Σοκ στον Ε/κ ηγέτη από τη Συρία»
Η προχθεσινή δήλωση του Σύρου πρόεδρου μπορεί μεν να μην είχε μεταδοθεί στην Κύπρο, αλλά αποτέλεσε μέγα θέμα στο χθεσινό τουρκικό και τ/κ Τύπο. Ενδεικτικό τούτου είναι οι τίτλοι των δημοσιευμάτων του τουρκικού Τύπου:

Η Cumhuriyet προβάλει το θέμα με τίτλο «Άσαντ: Στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη» και υπέρτιτλο «Σοκ στον Ε/κ ηγέτη από τη Συρία».

Η Aksam γράφει για το ίδιο θέμα με τίτλο «Στο Χριστόφια σοκ δύο κρατών».

Η Vatan με τίτλο «Από τον Άσαντ χειρονομία καλής θέλησης για την Κύπρο» αναφέρεται στο ίδιο θέμα.

Η Yeni Safak παρουσιάζει το θέμα με τίτλο «Ο Χριστόφιας ‘έμεινε με τη γλύκα’ στο αίτημα για διακοπή βοήθειας».

Η Zaman γράφει για το ίδιο θέμα με τον τίτλο «Από τον Άσαντ απάντηση, που προκάλεσε λύπη στον Ε/κ ηγέτη Χριστόφια».

Οι δέκα συμφωνίες Κύπρου – Συρίας
Στο μεταξύ, Κύπρος και Συρία υπέγραψαν δέκα συνολικά διακρατικές συμφωνίες, μνημόνια και εκτελεστικά προγράμματα. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος Χριστόφιας, «από το 1960 μέχρι σήμερα είχαν υπογραφεί 24 συμφωνίες» μεταξύ Κύπρου – Συρίας. Οι δέκα εξ’ αυτών υπογράφηκαν χθες σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο:

  • 1. Συμφωνία για συντονισμό υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης
  • 2. Συμφωνία συνεργασίας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας της πληροφορικής,
  • 3. Συμφωνία στον τομέα αεροπορικών υπηρεσιών,
  • 4. Συμφωνία για τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις,
  • 5. Εκτελεστικό πρόγραμμα για την εφαρμογή πολιτιστικής συνεργασίας για τα έτη 2009 – 2011 καθώς και
  • 6. Εκτελεστικό πρόγραμμα μεταξύ των υπουργείων Γεωργίας Κύπρου και Συρίας για τα έτη 2009 – 2011.
  • 7. Το 7ο Πρωτόκολλο για εφαρμογή της συμφωνίας για τουριστική συνεργασία κατά τα έτη 2009 – 2011.
  • 8. Τραπεζική διευθέτηση μεταξύ των Κεντρικών Τραπεζών Κύπρου και Συρίας για τεχνική συνεργασία.
  • 9. Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα του αθλητισμού.
  • 10. Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

‘Φιλελεύθερος’
«Στην παρουσία του Προέδρου Χριστόφια: Περίεργες αναφορές του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ για «Βόρεια Κύπρο»»
02 Σεπτεμβρίου 2009

Ερωτήματα προκαλούν οι αναφορές του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ σε βόρεια Κύπρου και η δήλωση ότι στο Λίβανο υπάρχει ένα κράτος, πράγμα που δεν ισχύει στην Κύπρο, κατά την έκφρασή του. Οι δηλώσεις του Σύρου Προέδρου έγιναν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο Χριστόφια στη Δαμασκό τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, σε ερώτηση του ΡΙΚ προς τον Σύρο Πρόεδρο για το αν η Τουρκία πρέπει να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο, ακολουθώντας έτσι το παράδειγμα της Συρίας που απέσυρε τις δυνάμεις της από το Λίβανο το 2005, ο Μπάσαρ Αλ Άσαντ απάντησε επί λέξει:

«Δεν μπορώ να απαντήσω σε μια ερώτηση που αφορά την τ/κ ηγεσία. Όμως στις συνομιλίες που είχαμε σήμερα (σσ τη Δευτέρα) άκουσα από τον πρόεδρο Χριστόφια τις ελληνοκυπριακές θέσεις πάνω στο θέμα της «Βορείου Κύπρου» και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η επίλυση του προβλήματος θα πρέπει να επιτευχθεί μέσα από το διάλογο και τη διεθνή μεσολάβηση. Η Συρία επενέβη στο Λίβανο όταν της ζητήθηκε από την κυβέρνηση του Λιβάνου το 1976 και στο Λίβανο υπάρχει ένα κράτος. Η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική και οποιαδήποτε σύγκριση είναι λανθασμένη».

Κάντε κλικ στην ιστοσελίδα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Συρίας, SANA για να διαβάσετε την είδηση όπως την μετέδωσε το πρακτορείο.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Σχόλιο Σ.Ο.: Ακολουθεί η είδηση στα αγγλικά, όπως την μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA.

‘Syrian Arab News Agency’
«President Al-Assad: Talks with Cypriot President Positive, Marked with Keenness on Continuing Cooperation…President Christofias: We Support Middle East Peace Process»
31 Αυγούστου 2009

H.Zain, Ghossoun, H. Said, R. Raslan, Ismael Al Kazhali, Kh.Aridi, F.Zahra

President Bashar al-Assad and his wife on Monday received President Dimitris Christofias of Cyprus and his wife.

A formal reception was held for the Cypriot President at the People’s Palace, where the national anthems of the two countries were played.

The two Presidents reviewed Guards of Honor and the artillery fired 21 rounds in honor of Syria’s guest.

Then, the two Presidents shook hands with members of the two countries’ delegations.

Later, Presidents al-Assad and Christofias held a round of talks in presence of members of the two delegations.

President Bashar al-Assad said in a joint press conference with President Dimitris Christofias of Cyprus following their talks «We held positive talks marked with friendly feelings, amity, respect and keenness on continuing cooperation and pushing forward the bilateral relations on all political, economic, cultural and social levels in a way that reflects the common historical relations between the two countries and peoples.»

President al-Assad added «We had bilateral round of talks and another plenary one, during which the bilateral relations which reflect the deep understanding between both countries on different common issues were dealt with.»

President al-Assad said «We also discussed cooperation in the economic, cultural and tourist fields, and we reviewed the agreements to be signed during this visit. The possibility of opening new prospects of cooperation serving the interests and future of both friendly peoples in various domains was also touched upon, taking into consideration that due to the important geographic position of Syria and Cyprus on the Mediterranean, both are qualified to play a key role in the economic and commercial cooperation between the EU and the Middle East region.»

Answering a question concerning the mediation between Syria and Iraq as well as the prospects of Syrian-Iraqi relations and the real reasons behind the tension between the two countries and how they can tackle them, President al-Assad said «I can’t speak of the prospects because they are related to more than one party and we are one of these parties…but we can speak of Syria’s aspirations of having good relations with all Arab states…and if the relationship is good, it must be better…and if it is bad it must be good.»

The President added that the real reasons of the problem are clear, and when Syria is accused of killing Iraqis while hosting 1.2 million Iraqis–this is of course its duty–then this is no less than immoral accusations.

President al-Assad added that when Syria is accused of supporting terrorism while it has been fighting terrorism for decades when other countries in the region and outside the region were supporting these terrorists, then this is a political accusation… but it has nothing to do with political logic…when you are accused of terrorism while there is no evidence confirming this, then this is out of the legal logic as well. Subsequently, and directly after these official accusations by the Iraqi government, Syria demanded Iraqi officials concerned to send a delegation to Syria with evidence on these accusations.»

The President said: «Till this day and this moment we haven’t received any answer after several days of fielding the accusations and the terrorist bombings…therefore, and away from political speculations we hear now and then through media, Syria is keen on the lives of Iraqi people in as much as it’s keen on the interests, blood and lives of Syrian people because the sentiments and morals of the Syrian people and the interests of Syria lie in this talk in general.»

For his part, President Dimitris Chritofias of Cyprus described his current visit to Syria as reflecting his country’s interest in further developing the bilateral relations between the two countries in all fields.

President Chritofias told the press conference that nine bilateral agreements would be singed as part of his visit to Syria. He added that Cyprus supported the Middle East peace process to establish peace and restore the occupied Arab territories, stressing that peace cannot be achieved without the returning of the occupied Syrian Golan and the establishment of an independent Palestinian state.

The Cypriot President thanked President al-Assad for the role Syria plays in solving the issues of the region and its stability, expressing his country’s appreciation of this role which is based on the international legitimacy resolutions and conventions.

President al Assad, answering a question by a reporter,said «We discussed the peace process in the Middle East and the dangers of continued status quo…and voiced Syria’s content over the stances of President Chirstofias and the Cypriot government towards our Arab issues, particularly the issue of the occupied Golan.»

His Excellency added «We also stressed importance of the role of the European countries and the European Union in pushing the peace process in the region as Europe, due to factors of geography and history, is able more than the others to understand our Arab issues…and because achieving the comprehensive and just peaces in the Middle East will be reflected positively on Europe and the world.»

President al-Assad pointed out that he stressed to President Chirstofias that Syria’s commitment to the just and comprehensive peace -based on the principle of the return of the occupied Arab territories in Palestine, Lebanon and Syria in return for peace and the implementation of the UN resolutions- reflected Syria’s principled stance that security and stability in the Middle East cannot be achieved without peace.

He added that the absence of an Israeli partner in the peace process, and responding to peace calls with more wars would only bring further instability and mounting terrorism to the region and the world.

President al-Assad said «We also reviewed the tragic human situations of the Palestinian people due to the inhuman siege imposed by the Israelis…as well as the urgent need for concerted efforts in the world, including the European Union, to lift this siege, open the crossings and end the human tragedy.»

On the Cypriot problem, President al-Assad said «I emphasized that adopting the principle of dialogue is the most successful way for finding a just solution to this problem…we expressed our support to the exerted efforts to reach an agreement agreed by the two sides.»

President al-Assad renewed welcome of President Chirstofias, saying «Our joint willingness and desire to further enhance the relations between our two countries will take our two peoples to a better future.»

Answering a question by the Cypriot television whether Turkey has to withdraw its military from Cyprus following the example of Syria when it pulled out its army from Lebanon in 2005, President al-Assad said «I can not answer a question concerning the Turkish-Cypriot relationship. But in our talks and discussions today I heard from President Christofias the Cypriot stance on Northern Cyprus, and we came to a conclusion that the essence of the issue is that the solution should be reached through dialogue and international resolutions. Syria had entered Lebanon upon a call from the Lebanese government in 1976, and in Lebanon there is one republic, and the situation is completely different and the comparison is incorrect.»

For his part, President Christofias said «Syria and Cyprus have very ancient culture and history and share deeply-rooted relations…Late Presidents Hafez al-Assad and Archbishop Makarios of Cyprus had already left their own marks on the development of these relations between the two countries.»

He added that his talks with President al-Assad focused on boosting the relations in all fields. «I made clear to President al-Assad that the partnership agreement between Syria and the EU will be signed as soon as possible to further develop these relations. We also exchanged views on finding solutions to the regional and Middle East issues on the basis of the UN Security Council resolutions and the international legitimacy principles… We strongly support the establishment of an independent Palestinian state.»

President Christofias added that talks with President al-Assad also dealt with the latest developments of the Cypriot issue and the existing initiative for the solution, suggesting that the solution to this issue would serve Turkey, Cyprus and the stability in the region.

He pointed out that Syria and Cyprus’s distinguished geographical positions were a boost to enhanced relations between both countries and helped open new horizons for cooperation in various fields.

The Cypriot President also condemned Israel’s settlement policy and the racial apartheid wall and its acts against the Palestinian people.

President Christofias said his country supported a national unity government in Lebanon.

«In our talks I thanked President al-Assad for Syria’s role in solving the issues of the region. I extended an invitation to his Excellency to visit Cyprus, and I would like to thank him for accepting this invitation. I thank him again for the hospitality and heartfelt feelings, and convey to the friendly people of Syria on behalf of the Cypriot people best wishes of prosperity and progress,» he concluded.

Responding to a question to the two presidents about exchanging maritime voyages between Syrian city of Lattakia and Cypriot port of Famagusta, President Christofias said «we exchanged opinions about this issue and we asked officials from both sides to follow up this issue to serve the interests of the two countries and peoples.»

For his part, President al-Assad said «I agree with what Cypriot President said in this regard … the issue is not complicated and will be solved as soon as possible, but we believe that Cyprus last year and especially after the elections had taken very important steps towards our Arab issues particularly the Syrian issues, and this makes finding solutions to issues of this kind — technical and not political issues-easy, but before we defined the solution there will be direct discussions among the officials concerned because as I said the issue is technical not political.»

In answer to a question on Syria’s role in enhancing dialogue and cooperation among countries of the region and help establish security and stability in it under attempts to insight sedition and conflicts, President Christofias said «We highly appreciated the Syrian stance in solving these issues. We see this stance in solving the Cypriot issue. We see that this stance is principled, based on the basics of international legitimacy and conventions. Syria’s role is very important in this regard.»

The Syrian official delegation consists of vice-president Farouk al Shara, Foreign Minister Walid al-Moallem, Presidential Political and Media Advisor Dr. Bouthaina Shaaban, Minister of Social Affairs and Labor Dr. Diala Haj Aref, Minister of Transport Dr. Yarob Badr, Minister of Presidential Affairs Mansour Azzam and Assistant Foreign Minister Abdel Fattah Ammoura.

The Cypriot official delegation consists of Foreign Minister Markos Kypriano, Minister of Communications and Works Nicos Nicolaides and Advisor to Cyprus President for Arab Affairs Soterios Zakhios and the Cypriot Ambassador in Damascus.

Αρέσει σε %d bloggers: