jump to navigation

Μίκης Θεοδωράκης: «Έργο αρρωστημένων εγκεφάλων οι εμπρησμοί» 27/08/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΕΛΛΑΔΙΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ.
Tags: ,
trackback

Σχόλιο Συντακτικής Ομάδας: Τώρα που ξαναγινόμαστε «στο ίδιο έργο θεατές», με την πατρίδα μας να καίγεται, με την παραγωγική ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας να τσακίζεται, με την αγροτική κοινωνική συνοχή να αποσαθρώνεται (αφού αναγκαστικά οι πυρόπληκτοι των χωριών θα αναζητήσουν καταφύγιο στις τσιμεντούπολεις-κλουβιά, διαλύοντας έτσι τον τοπικό κοινωνικό ιστό), ας ξαναδούμε τι έλεγε πριν δύο ακριβώς χρόνια ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης και συνεπής αγωνιστής Μίκης Θεοδωράκης.

Οι δηλώσεις του Μίκη Θεοδωράκη είχαν προκαλέσει τότε την «αηδία» της μεταλλαγμένης φιλοϊμπεριαλιστικής «αριστεράς» [δείτε για παράδειγμα τα σχόλια στο Indy.gr, 28/08/2007, «Ο Μίκης πάλι εκτός τόπου και χρόνου»] διότι ο Μίκης προσδιόριζε επακριβώς την ρίζα του κακού, αλλά και τους πραγματικούς σκοπούς των εμπρηστών. Ο Μίκης είχε ξεφύγει από την στείρα οικονομίστικη λογική των «οικοπεδοφάγων», και αυτό είναι που εξόργισε την μεταλλαγμένη «αριστερά», η οποία (όπως και οι νεοφιλελεύθεροι δήθεν «αντιπάλοι» της) δεν βλέπουν άλλη κινητήρια δύναμη στο πολιτικό-κοινωνικό γίγνεσθαι εκτός από το χρήμα. Φυσικά θα υπάρχουν και «οικοπεδοφάγοι». Δεν απορούν όμως γιατί ποτέ δεν συλλαμβάνεται κανείς; Ας υποθέσουμε πως μερικοί έχουν «γερό βύσμα» και γι’ αυτό γλιστρούν από τα χέρια των Αρχών. Τότε γιατί δεν συλλαμβάνονται, έστω, μερικοί μικρότεροι «οικοπεδοφάγοι» χωρίς διασυνδέσεις; Στο κάτω-κάτω, ακόμη και «οικοπεδοφάγοι» να είναι, οι πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων -και η μη-σύλληψη των δραστών- είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο από μόνο του.

Δυστυχώς δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα. Δεν μπορούν -ή μάλλον δεν θέλουν- να αντιληφθούν πως υπάρχουν και άλλοι λόγοι που κάποιοι θα ήθελαν να καταστραφεί και να εξευτελιστεί οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά και πολιτισμικά η Ελλάδα, και πως για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχουν πρόθυμοι εντεταλμένοι εμπρηστές. Οι λόγοι, άλλωστε, είναι προφανείς...

Ο Μίκης Θεοδωράκης [πηγή φωτογραφίας: assets.in.gr]

‘Ελεύθερος Τύπος’
28 Αυγούστου 2007
Μίκης Θεοδωράκης

Η τραγική κατάσταση που ζούμε τον τελευταίο καιρό αποτελεί έργο αρρωστημένων εγκεφάλων. Τρέμω στην ιδέα ότι μπορεί να βρίσκονται και Ελληνες ανάμεσά τους και το απεύχομαι. Είναι όμως φανερό ότι πρόκειται για ένα σατανικό σχέδιο. Οι εμπρηστές ξεκίνησαν εδώ και τρεις μήνες, όταν άναψαν σε μία μόνο μέρα 1.064 φωτιές σε όλη τη χώρα, και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα, με δεκάδες νέες φωτιές κάθε μέρα.

Τα κίνητρά τους δεν μπορεί να είναι οικονομικά (οικοπεδοφάγοι) ή ψυχολογικά (πυρομανείς). Υπάρχουν φυσικά κι αυτοί. Ομως δεν είναι αυτοί ο πυρήνας του προβλήματος.

Η ανάλυση των δεδομένων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχουμε να κάνουμε με έναν κεντρικό εγκέφαλο, ένα επιτελείο, που, όπως ένας στρατηγός, χαράζει τις «μάχες» επάνω σε χάρτη. Οι φωτιές μπαίνουν σε στρατηγικά σημεία, όπως εργοστάσια και υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας (Μεγαλόπολη, Αλιβέρι, Δομοκός), σε ιστορικές τοποθεσίες (Ολυμπία, Επίκουρος Απόλλων), σε μέρη ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Δεν υπολογίζουν ούτε κατοικημένες περιοχές ούτε ανθρώπινες ζωές, πράγμα που υποδηλώνει πάθος, μίσος και εκδικητική μανία εναντίον της χώρας και ολόκληρου του λαού. Προσπαθούν να υπονομεύσουν την προοπτική να υπάρξει μετά τις εκλογές (16.9.07) ομαλή πολιτική ζωή και κοινωνική ηρεμία, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά τους.

Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί; Κατά τη γνώμη μου θα ήταν δυνατή η απόκρουση των σχεδίων τους και εν συνεχεία η αποκάλυψή τους. Ομως ο κρατικός μας μηχανισμός εξακολουθεί να είναι προβληματικός και ανίκανος να αντιμετωπίσει προκλήσεις τόσο μεγάλης κλίμακας. Και ταυτόχρονα είναι διαβρωμένος και αποπροσανατολίζεται εύκολα. Οπως ακριβώς ήταν απέναντι στη 17 Νοέμβρη, που μας ταλαιπώρησε για 30 περίπου χρόνια και στο τέλος αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για μια οργάνωση σχεδόν γελοία.

Λυπούμαι γιατί όσοι μας δοκιμάζουν με τις φωτιές στα δάση, στα χωριά, στις κωμοπόλεις αλλά και στις πόλεις και στην ίδια την Αθήνα, μας βρίσκουν κυριολεκτικά στον ύπνο. Μιας και δεν φροντίσαμε έως τώρα να δημιουργήσουμε κράτος αποτελεσματικό και κοινωνία συνεκτική με αξίες και ισχυρό ιστό αλληλεγγύης και επαγρύπνησης, υπεράνω κομμάτων και οικονομικών συμφερόντων. Είμαστε μια κοινωνία κατακερματισμένη, ένας λαός χωρίς συνοχή, χωρίς μνήμη, χωρίς συλλογική ενιαία προοπτική και γι’ αυτό ανοχύρωτος. Ενας λαός αφημένος στη μοίρα του, για την οποία είναι -και- ο ίδιος υπεύθυνος.

Αρέσει σε %d bloggers: