jump to navigation

Με παρεμβάσεις πολιτικών τα τρελόχαρτα: Αποδόμηση Ε.Φ. ή ανικανότητα; 26/08/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΚΥΠΡΙΑΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ.
Tags: ,
trackback

Εθνική Φρουρά, εκπαίδευση [πηγή φωτογραφίας: Αλήθεια, 17/07/2009]

‘Enwtikos-13.blogspot.com’
«Αποδόμηση Εθνικής Φρουράς ή ανικανότητα;»
17 Ιουλίου 2009

Διαβάσαμε σήμερα στην εβδομαδίαια εφημερίδα το «Κυπριακό Ποντίκι» ότι το κεντρικό στρατηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, το οποίο θα λειτουργήσει σε περίπτωση σύρραξης βρέθηκε παραβιασμένο και αποψιλωμένο από εξοπλισμό!

Πιο συγκεκριμένα αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς που πήγαν να επιθεωρήσουν τον χώρο στα πλαίσια άσκησης διέκρινα τις χοντρές μεταλλικές πόρτες του στρατηγείου παραβιασμένες με οξυγόνο. Από τον χώρο έλειπαν κρεβάτια, γραφεία, συστήματα κλιματισμού, ακόμα και καλώδια απαραίτητα για την λειτουργία του στρατηγείου!

Άλλα στελέχη της ένδοξης Ε.Φ. βρήκαν παραβιασμένες και τις πόρτες του μυστικού στρατηγείου του Πυροβολικού και το στρατηγείο λεηλατημένο!

Η απορία που δημιουργείται είναι πως γίνεται τα στρατηγεία αυτά να είναι αφρούρητα και στο έλεος του οποιουδήποτε; Το σοκ έρχεται και πάλι από την εφημερίδα το «Κυπριακό Ποντίκι» που αποκαλύπτει ότι από τον καιρό που ανέλαβε την εξουσία ο Πρόεδρος Χριστόφιας τα στρατηγεία έπαψαν να φρουρούνται!!!

Σε άλλο δημοσίευμα εξάλλου από την εφημερίδα ‘Αλήθεια’ [17/07/2009], ο πρόεδρος της Ψυχιατρικής Εταιρείας Κύπρου, νευρολόγος ψυχίατρος Νεόφυτος Παπανεοφύτου καταγγέλει ότι [ευθύνονται] οι αρμόδιοι του υπουργείου Άμυνας για τη φυγοστρατία καθώς παραχωρούν απαλλαγές με μόνο δικαιολογητικό το απλό άγχος!!!

Ο Δρ. Παπανεοφύτου συμπλήρωσε ότι από τους 100 απαλλαγέντες αν εξεταστούν από ψυχιάτρους, τουλάχιστον οι 97 δεν θα είναι δικαιολογημένοι για απαλλαγή. Ακόμη για ακόμη μια φορά έθεσε τις ψυχιατρικές υπηρεσίες στην διάθεση του Υπουργείου Άμυνας, με την ελπίδα να πάψουν να τους αγνοούν γιατί μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά το πρόβλημα.

Αυτά αν προστεθούν στις παλαιότερες ανησυχίες που δημοσιεύτηκαν από το ιστολόγιο μας [19/12/2008], δημιουργούν την εντύπωση σε όλους ότι η Κυβέρνηση Χριστόφια ή έχει σαν στόχο την αποδόμηση της ένδοξης Εθνικής Φρουράς ή είναι ανίκανη να την διαχειριστεί…

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

‘Αλήθεια’
«Παρεμβάσεις πολιτικών: Ο πρόεδρος της Ψυχιατρικής Εταιρείας καταγγέλλει πώς βγαίνουν τα τρελόχαρτα»
17 Ιουλίου 2009

Συνενοχή στη φυγοστρατία αρμοδίων του υπουργείου και παρεμβάσεις πολιτικών παραγόντων καταγγέλλει με δηλώσεις του στην «Αλήθεια» ο πρόεδρος της Ψυχιατρικής Εταιρείας Κύπρου, νευρολόγος ψυχίατρος Νεόφυτος Παπανεοφύτου, ο οποίος αποκαλύπτει πώς εκδίδονται τα τρελόχαρτα και πώς νεοσύλλεκτοι απαλλάσσονται λόγω «απλού άγχους». Ο δρ Παπανεοφύτου καταγγέλλει ότι οι αρμόδιοι του υπουργείου δεν συνεργάζονται με τους ψυχιάτρους παρά τις εκκλήσεις της Ψυχιατρικής Εταιρείας και τονίζει ότι αν ψυχίατροι μετείχαν των εξετάσεων τότε στους 100 φυγόστρατους, μόνο τρεις θα απαλλάσσονταν από τη στράτευση.

Τρελόχαρτα με παρεμβάσεις πολιτικών
Συνυπεύθυνοι οι αρμόδιοι του υπουργείου Άμυνας για τη φυγοστρατία καθώς παραχωρούν απαλλαγές σε στρατεύσιμους με μόνο δικαιολογητικό το απλό άγχος.

Για στρουθοκαμηλισμό και αδιαφορία στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων πάταξης της φυγοστρατίας που φτάνει σε σημείο συνενοχής κατηγορεί τους αρμοδίους ο πρόεδρος της Ψυχιατρικής Εταιρείας Κύπρου νευρολόγος ψυχίατρος Νεόφυτος Παπανεοφύτου. Μιλώντας στην «Αλήθεια», ο δρ Παπανεοφύτου τονίζει ότι κανένας αρμόδιος του υπουργείου Άμυνας ή του ΓΕΕΦ δεν ανταποκρίθηκε στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ψυχιατρικής Εταιρείας που απευθύνει εδώ και χρόνια για συνδρομή των μελών της στην προσπάθεια πάταξης του φαινομένου.
Όπως ανέφερε, ως Ψυχιατρική Εταιρεία έχει συγκεκριμένες επιστημονικές εισηγήσεις και προτάσεις που εάν εφαρμοστούν μπορούν να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό το φαινόμενο αυτό. Αναφερόμενος στις δημόσιες καταγγελίες του δρα Τάκη Ευδόκα ότι ψυχίατροι χρηματίζονται για την παραχώρηση ιατρικών πιστοποιητικών (τρελόχαρτα) σε στρατεύσιμους προκειμένου να απαλλαγούν από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα και παρά τις εκκλήσεις της «Ψ.Ε.Κ.» δεν έγινε καμιά γραπτή καταγγελία στην αρμόδια Επιτροπή Δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου. Ωστόσο, όπως είπε, δεν αποκλείει τέτοιες περιπτώσεις, τις οποίες καταδικάζει απερίφραστα.
Παράλληλα, όμως, αποδίδει τεράστιες ευθύνες ενθάρρυνσης της φυγοστρατίας σε πολιτικούς και άλλους κρατικούς αξιωματούχους και παράγοντες, τους οποίους κατηγορεί για στρουθοκαμηλισμό καθώς, όπως τόνισε, με προσωπικές τους παρεμβάσεις σε ψυχιάτρους τούς παροτρύνουν να παραχωρούν ιατρικά πιστοποιητικά σε στρατεύσιμους, φίλων και γνωστών τους, ώστε να τους διευκολύνουν να απαλλαγούν τα παιδιά τους από το στρατό. Ο κ. Παπανεοφύτου τόνισε χαρακτηριστικά ότι η συντριπτική πλειοψηφία όλων όσων εξασφαλίζουν απαλλαγή προσκομίζοντας ιατρικά πιστοποιητικά από ψυχιάτρους δεν είναι δικαιολογημένη. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι από τους 100 απαλλαγέντες αν εξεταστούν από ψυχιάτρους, τουλάχιστον οι 97 δεν θα είναι δικαιολογημένοι για απαλλαγή. Υποστήριξε επίσης ότι οι πλείστες απαλλαγές παραχωρούνται με μεγάλη ευκολία από τους αρμοδίους, γεγονός που ενθαρρύνει τη φυγοστρατία.
Ο ίδιος, όπως είπε, γνωρίζει στρατεύσιμους οι οποίοι εξασφάλισαν απαλλαγή με ένα απλό ιατρικό πιστοποιητικό ασθενείας, στο οποίο γινόταν αναφορά από τον ψυχίατρο ότι του αναφέρθηκε από τον «ασθενή» ότι έχει απλό άγχος επειδή θα πήγαινε στρατιώτης. Ο κ. Παπανεοφύτου διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν με μια απλή αναφορά για άγχος να παραχωρούνται απαλλαγές από το στρατό, σημειώνοντας πως όλοι οι άνθρωποι όταν πρόκειται να κάνουν κάτι στη ζωή τους, ακόμη και κάτι απλό, είναι δικαιολογημένο να τους προκαλείται άγχος. Αυτό είπε δεν σημαίνει ότι είναι ανίκανος κάποιος να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία.
Θα πρέπει το κράτος να θεσμοθετήσει τέτοιες ασφαλιστικές δικλίδες και να δημιουργήσει μηχανισμούς ελέγχου, που να αποτρέπουν τη φυγοστρατία. Πρόσθεσε πως ως πρόεδρος της Ψ.Ε.Κ. θα αποστείλει επιστολές τόσο προς τον υπουργό Άμυνας όσο και στον πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, με συγκεκριμένες εισηγήσεις για θεραπεία του φαινομένου της φυγοστρατίας. «Μέχρι τώρα», σημείωσε, «όλοι μας αγνοούν, εμείς όμως εμμένουμε και θέτουμε τις υπηρεσίες μας στη διάθεση του υπουργείου Άμυνας για αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός σοβαρού κοινωνικού φαινομένου όπως είναι η φυγοστρατία».

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

‘Enwtikos-13.blogspot.com’
«Στο σφυρί στρατόπεδο της Ε.Φ.;»
17 Ιουλίου 2009
Χθες κατά την συνεδρία της Βουλής ο Βουλευτής Σωτήρης Σαμψων κατήγγειλε ότι η Κυβέρνηση προτείθεται να δώσει στρατόπεδο στο κέντρο της Λευκωσίας για δημιουργία ξενοδοχειακού συγκροτήματος.
Από την ‘Σημερινή’, «Εκατέρωθεν βολές για το θέμα στρατοπέδου» [19/12/2008, του Θανάση Αλιστράτλη]:

Συνέχεια είχαμε χθες στη συζήτηση στη Βουλή αλλά και από αέρος μετά τις καταγγελίες σε βάρος των κυβερνώντων από το βουλευτή του ΔΗΣΥ Σωτήρη Σαμψών ότι η Κυβέρνηση προωθεί τη μετατροπή στρατοπέδου στο κέντρο της Λευκωσίας σε μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα πολυτελείας.

Παράλληλα, τόσο ο κ. Σαμψών αλλά και άλλοι βουλευτές μέλη της Επιτροπής Άμυνας επέκριναν το Υπουργείο Άμυνας ότι προχωρεί σε αναδιάρθρωση της Εθνικής Φρουράς και μείωση της στρατιωτικής θητείας, χωρίς να έχει ενημερωθεί η Βουλή.

Χθες το πρωί, ο κ. Σαμψών σε δηλώσεις του στο Γ΄ Πρόγραμμα του Ραδιοφώνου του ΡΙΚ επανέλαβε τις καταγγελίες του για τη μετατροπή του Στρατοπέδου, λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να παραχωρήσει το στρατόπεδο σε ξένους, προσθέτοντας ότι εγείρονται πολλά ερωτήματα και προβληματισμοί και αναφέρθηκε και στις προθέσεις του αρμόδιου Υπουργείου για την αναδιάρθρωση της Εθνικής Φρουράς.

Όπως είναι γνωστό, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας Σωτήρης Σαμψών, στην προχθεσινή ομιλία του στην Ολομέλεια, κατήγγειλε τους κυβερνώντες ότι «βγάζουν στο σφυρί την Εθνική Φρουρά και συγκεκριμένα έχουν καταλήξει και σε συμφωνία με ξένους επενδυτές να τους πωλήσουν ακόμα και στρατόπεδο για ανάπτυξη».

Στις από αέρος δηλώσεις του για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Σαμψών είπε ότι «δημιουργείται μία κατάσταση γενικότερη αυτήν τη στιγμή, που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, ερωτηματικά και προβληματισμούς στα μέλη της Επιτροπής Άμυνας και στα κόμματα», σημείωσε.

Στην από αέρος συζήτηση για το θέμα που ηγέρθη αναφορικά με την παραχώρηση του στρατοπέδου σε ξένους επενδυτές, με παρέμβασή του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και μέλος της Επιτροπής Άμυνας, Φύτος Κωνσταντίνου, είπε ότι «οι καταγγελίες Σαμψών εγείρουν σοβαρές ανησυχίες και το θέμα θα πρέπει να ερευνηθεί». Ο κ. Κωνσταντίνου επιβεβαίωσε παλαιότερες συζητήσεις ότι κατά καιρούς γίνονταν προσπάθειες αξιοποίησης του συγκεκριμένου στρατοπέδου όπου επρόκειτο να ανεγερθεί το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ.

Ο Νίκος Κατσουρίδης
Σε παρέμβασή του στην από αέρος συζήτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης τόνισε ότι σε καμία περίπτωση η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να ξεπουλήσει κρατική περιουσία, διαψεύδοντας με τη δήλωσή του αυτή τους ισχυρισμούς του βουλευτή του ΔΗΣΥ Σωτήρη Σαμψών. Ξεκαθαρίζοντας ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι «είναι διαφορετικό να καταγγέλλει κάποιος ότι ξεπουλήθηκε κρατική γη από του να καταγγέλλει ότι γίνονται σκέψεις για αξιοποίηση κάποιας περιοχής».

«Πρώτος ο ΔΗΣΥ»
Εξάλλου, σε συζήτηση στο ΡΙΚ, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Αριστοτέλους αποκάλυψε ότι ο πρώτος που εισηγήθηκε την πώληση στρατοπέδων και την αξιοποίηση των χρημάτων για κοινωνικούς σκοπούς, είναι βουλευτής του ΔΗΣΥ. Αυτό, είπε, είναι καταγραμμένο στα πρακτικά της Βουλής.


Επιβεβαιώνει ο Χάσικος
Την απόφαση για αξιοποίηση του στρατοπέδου επιβεβαίωσε και ο πρώην Υπουργός Άμυνας Σωκράτης Χάσικος. Μιλώντας χθες στην Ολομέλεια της Βουλής,ο κ. Χάσικος αναφέρθηκε σε παλαιότερα σχέδια αξιοποίησης του συγκεκριμένου στρατοπέδου, αλλά με την προϋπόθεση να ανεγερθεί εκεί το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ. Ωστόσο, σε παρέμβασή του στο Γ΄ Πρόγραμμα του Ραδιοφώνου του ΡΙΚ κατά τη διάρκεια της από αέρος συζήτησης, εξέφρασε τους προβληματισμούς του για τις προθέσεις της κυβέρνησης να αξιοποιήσει το στρατόπεδο και κατά ποιον τρόπο.
Οι απαντήσεις που δόθησαν από τα στελέχη του ΑΚΕΛ άφησαν το θέμα να αιωρείται καθώς δεν διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του κυρίου Σαμψών αλλά αντίθετα προσπαθούν να μετατοπίσουν τις ευθύνες στον ΔΗΣΥ ότι πρώτος πρότεινε κάτι τέτοιο αλλά και να δικαιολογήσουν το θέμα αυτό.

Πρόκειται για ακόμη μια ενέργεια που επιβεβαιώνει τους φόβους μας ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η σταδιακή αποδόμηση της Εθνικής Φρουράς. Πιο αναλυτικά η Κυβέρνηση Χριστόφια μέχρι σήμερα:

1. Ακύρωσε την στρατιωτική άσκηση Νικηφόρος.
2. Είχαμε τις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας που αμφισβητούν το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Κυπρου και Ελλάδας.
3. Γίνονται προσπάθειες για μείωση της θητείας των κληρωτών ενώ επιτροπή που κλήθηκε να την διερευνήσει πριν δύο χρόνια την έκρινε ως ανεφάρμοστη.
4. Η δήλωση του Χριστόφια ότι απαιτείται να ενισχυόμαστε όχι αμυντικά αλλά στον διπλωματικό τομέα.
5. Προσπάθειες να τοποθετηθούν κάμερες στην πράσινη γραμμή αντί ανθρώπινου προσωπικού.
6. Λεφτά που δίνει ο φορολογούμενος πολίτης για την άμυνα να μην καταλήγουν τελικά στην άμυνα.
7. Η εδώ και χρόνια απραξία όσο αφορά την αγορά καινούριου εξοπλισμού για την Ε.Φ. (για κάποια από τα πιο πάνω σημεία ευθύνη έχει και η Κυβέρνηση του μακαριστού Τάσσου Παπαδόπουλου).

Περιμένουμε απαντήσεις από το ΑΚΕΛ για το τι προτίθεται να κάνει το συγκεκριμένο στρατόπεδο και για τους στόχους τους σχετικά με την Εθνική Φρουρά. Περιμένουμε από τον ΔΗΣΥ να μας απαντήσει αν όντως ήταν το πρώτο κόμμα που πρότεινε την πώληση του στρατοπέδου και αν συμμερίζεται την απόφαση αυτή.

Σχόλια

1. ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΑΣ - Δεν είναι η Εθνική Φρουρά που «σας σκοτώνει», εσείς σκοτώσατε την Εθνική Φρουρά - www.efylakas.com - 17/09/2009

[…] «Στο 35% η φυγοστρατία στην Εθνική Φρουρά» 11/07/2009, «Με παρεμβάσεις πολιτικών τα τρελόχαρτα: Αποδόμηση Ε.Φ. …» 26/08/2009. ‘Φιλελεύθερος’ «79 Φυγόστρατοι Αθλητές» 04/09/2009 […]

2. ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΑΣ - Δεν είναι η Εθνική Φρουρά που «σας σκοτώνει», εσείς σκοτώσατε την Εθνική Φρουρά - www.efylakas.com - 17/09/2009

[…] «Στο 35% η φυγοστρατία στην Εθνική Φρουρά» 11/07/2009, «Με παρεμβάσεις πολιτικών τα τρελόχαρτα: Αποδόμηση Ε.Φ. …» 26/08/2009. ‘Φιλελεύθερος’ «79 Φυγόστρατοι Αθλητές» 04/09/2009 […]


Sorry comments are closed for this entry

Αρέσει σε %d bloggers: