jump to navigation

Η «οικονομικά φιλελεύθερη» Τουρκία βάζει φρένο σε Έλληνες αγοραστές ακινήτων 25/08/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΕΛΛΑΔΟΤΟΥΡΚΙΚΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ.
Tags:
trackback

Σχόλιο Συντακτικής Ομάδας: Για ακόμα μία φορά γινόμαστε μάρτυρες του -ριζωμένου στον Κεμαλισμό- παράλογου εθνικισμού που κυριαρχεί στην Τουρκική «Δημοκρατία». Όσο και να προσπαθούν να μας πείσουν ότι η Τουρκία είναι ένα φιλελεύθερο κράτος με δημοκρατικές αρχές, όσα καμουφλαρίσματα και να κάνουν για να μας πείσουν ότι είναι μια ευρωπαϊκή χώρα με αξίες, όσα φρου-φρου και αρώματα βάλουν για να μας πείσουν ότι είναι μια ειρηνική και φιλική χώρα, η μάσκα αυτή θα τους πέφτει και θα αυτοαποκαλύπτονται. Το κρίσιμο ερώτημα όμως είναι: Θα δούμε και θα αντιληφθούμε επιτέλους ποιοί είναι πίσω από τη μάσκα ή θα σκύβουμε κάθε φορά που τους πέφτει για να τους την δώσουμε για να την ξαναφορέσουν;

Απαγορεύουν στους τουρκικής υπηκοότητας Έλληνες Ορθόδοξους να αγοράζουν ακίνητα στην νομαρχία της Κωνσταντινούπολης εκμεταλλευόμενοι τον τουρκικό νόμο, ενώ την ίδια στιγμή επιτρέπουν στους ελληνικής υπηκοότητας μουσουλμάνους της Θράκης να κάνουν το ίδιο, αφού τους θεωρούν «Τούρκους Ομογενείς»! Και την απαγόρευση την επιβάλλει το ίδιο το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο! Σε πια άλλη χώρα-μέλος της Ε.Ε., παρεμβαίνουν σε οικονομικά θέματα τόσο απροκάλυπτα οι Ένοπλες Δυνάμεις; Συνεπώς, δεύτερο κρίσιμο ερώτημα: Πόσος χρόνος θα χρειάζεται άραγε για την έκδοση πολεοδομικών αδειών σε Ελληνοκύπριους πρόσφυγες (από τους απειροελάχιστους που θα επιστρέψουν) στο μελλοντικό τ/κ συνιστών κρατίδιο;

Και ένα τελευταίο τρίτο κρίσιμο ερώτημα: Για όσους θεωρούν πως οι «νόμοι της ελεύθερης αγοράς», οι προτροπές περί «ανοίγματος των συνόρων και των αγορών», και οι ντιρεκτίβες για πλήρη υποταγή στους κανόνες του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού θα αμβλύνουν σταδιακά τις εθνικές και φυλετικές διαφορές, τι έχουν να πουν για αυτές τις «οικονομικά παράλογες» εξελίξεις στην συντηρητική, φιλοδυτική, παραδοσιακά αντικομμουνιστική και οικονομικά φιλελεύθερη, κατά τ’ άλλα, Τουρκία;

Finans Leasing [πηγή φωτογραφίας: finansleasing.com.tr]

‘NewsTime’
«Η Τουρκία μπλοκάρει την αγορά ακινήτων από «Έλληνες» στην Πόλη»
17 Αυγούστου 2009
Αλέξανδρος Μασσαβέτας

Το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο παρενέβη ώστε να εμποδίσει την απόκτηση ακινήτου στην Πόλη από ελληνικών συμφερόντων εταιρεία, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τουρκικού τύπου της προηγούμενης εβδομάδας. Κατά τα δημοσιεύματα αυτά, το υφιστάμενο νομικό καθεστώς που ρυθμίζει την κτήση κυριότητας ακινήτων από ξένες εταιρείες τη δυσχεραίνει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να βρίσκονται σε ουσιαστική αδυναμία παροχής υπηρεσιών όπου αυτή είναι απαραίτητη. Στη συγκεκριμένη υπόθεση, η Finans Leasing βρέθηκε σε αδυναμία να παράσχει την αιτούμενη από Τούρκο επιχειρηματία χρηματοδότηση, λόγω ανυπέρβλητων νομικών εμποδίων σχετικά με την κτήση κυριότητας ακινήτου στο Βόσπορο.

Τα δημοσιεύματα κυκλοφόρησαν με τον τίτλο «Εμπόδιο του Γενικού Επιτελείου στο Ελληνικό κεφάλαιο». Κατά το ιστορικό της υπόθεσης, ο Τούρκος επιχειρηματίας Οσμάν Ορ απευθύνθηκε στη Finans Leasing ζητώντας της να χρηματοδοτήσει δια της μεθόδου της χρηματοδοτικής πίστωσης (leasing) την αγορά παράλιας έπαυλης στην περιοχή Μπέμπεκ του Βοσπόρου. Σύμφωνα με αυτή, η κυριότητα του ακινήτου περιέρχεται στο δανειοδότη μέχρι την αποπληρωμή του δανείου, οπότε και επανακάμπτει στο δανειολήπτη. Η Finans Leasing, που ελέγχεται από την Εθνική Τράπεζα, προσέφερε το ευνοϊκότερο επιτόκιο και όρους χρηματοδότησης στον Ορ, αλλά ο επιχειρηματίας έμεινε άναυδος όταν μετέβη στο υποθηκοφυλακείο. Εκεί βρήκε καταχώρηση στον τίτλο του ακινήτου «Δεν πωλείται σε ξένους». Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται ο Τουρκικός τύπος, πίσω από την καταχώρηση βρίσκεται το Γενικό Επιτελείο, που παρενέβη μέσω των περίπλοκων διαδικασιών της σχετικής νομοθεσίας. Τελικά ο Ορ αναγκάσθηκε να πάρει το δάνειο, για το ποσόν των 17.5 εκατομμυρίων δολλαρίων της αγοράς, από τη Ziraat Bank, που ανήκει στο Τουρκικό δημόσιο.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία για την εξαγορά ακινήτων από αλλοδαπό φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που τροποποιήθηκε το 2008, απαιτείται άδεια της νομαρχίας για την απόκτηση ακινήτου. Προκειμένου να εκδοθεί αυτή, η αιτούσα εταιρεία πρέπει να συμπληρώσει αίτηση με 14 σημεία. Η νομαρχία, βάσει του νόμου, συμβουλεύεται το Γενικό Επιτελείο, την Ασφάλεια και το εμπορικό επιμελητήριο. Πηγή κοντά στο Γενικό Επιτελείο δήλωσε στο newstime ότι το τελευταίο θα «εξαντλεί όλα τα περιθώρια προκειμένου να εμποδίζει την κτήση ακινήτων, έστω και προσωρινά, ειδικά από Έλληνες στην περιοχή της νομαρχίας Κωνσταντινουπόλεως.» Κανείς από τους ερωτηθέντες στη Finansbank και τη Finans Leasing δεν ήταν αρμόδιος να παράσχει πληροφόρηση για το περιστατικό.

Όταν εκδόθηκε η νομοθεσία για το leasing στην Τουρκία, ο εθνικιστικός και ο Κεμαλικός τύπος ισχυριζόταν ότι Ελληνικές εταιρείες θα χρησιμοποιήσουν τη νομοθεσία για να επαναποκτήσουν ακίνητα στην Πόλη. Μιλούσαν για κίνδυνο επανελληνοποίησης της αγοράς ακινήτων στην Πόλη μέσω της δραστηριότητας ελληνικών εταιρειών. «Το Ελληνικό κεφάλαιο δεν μπορεί να αγοράσει την έπαυλη στο Βόσπορο» έγραψε η Ακσάμ. Σημειωτέον ότι ο Βόσπορος και γενικότερα η Κωνσταντινούπολη θεωρείται περιοχή στρατηγικής σημασίας στην Τουρκία.

Η διαδικασία των αλλεπάλληλων εγκρίσεων είναι τόσο πολύπλοκη και χρονοβόρα, ώστε πολλές φορές να οδηγεί σε αδυναμία εκ μέρους των εταιρειών να παράσχουν πιστωτικές υπηρεσίες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Ορ απηύδησε από την καθυστέρηση και τα εμπόδια της γραφειοκρατίας και προτίμησε να συμφωνήσει εκ νέου την παροχή χρηματοδόσης με τη Ziraat Bank. Ακριβώς ενόψει των εμποδίων που η νομοθεσία θέτει για την απόκτηση ακινήτων σε όλους τους ξένους, πολλές ξένες που εταιρείες στην Πόλη δεν προσφέρουν πίστωση σε αγοραπωλησίες ακινήτων.

Διπλωματικές πηγές Ευρωπαϊκών χωρών στην Τουρκία δηλώνουν εκνευρισμό με τους περιορισμούς στην κτήση ακινήτων. «Ενδεχομένως αντίστοιχοι περιορισμοί στην κτήση ακινήτων από Τούρκους πολίτες στο Λονδίνο, το Παρίσι, την Αθήνα και τη Ρώμη να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα του ανοίγματος της αγοράς ακινήτων στην Πόλη» ισχυρίσθηκε διπλωματικός παράγων, μιλώντας για «παράνοια και φοβικά σύνδρομα στην Τουρκία» και αποτυχία εν προκειμένω των αρχών της ελεύθερης αγοράς.

Τούρκοι οικονομικοί παράγοντες δήλωσαν στο NewsTime δυσαρέσκεια με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, μιλώντας επίσης για φοβική νοοτροπία και ανικανότητα της παρούσας κυβέρνησης να αντισταθεί στις πιέσεις των εθνικιστών. «Είναι τουλάχιστον παράλογο να προσπαθούμε να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές και εταιρείες στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς, και παράλληλα να εγείρουμε τέτοια προσχήματα» είπε σύμβουλος επενδύσεων. Ελληνικές διπλωματικές πηγές εξέφρασαν δυσαρέσκεια με το γεγονός της ουσιαστικής αδυναμίας απόκτησης ακινήτων από Έλληνες στην Πόλη, σημειώνοντας ότι Τούρκοι πολίτες μπορούν να αγοράσουν στην Αθήνα δίχως περιορισμό.

Σημειωτέον ότι παλαιότερα δημοσιεύματα του Τουρκικού τύπου είχαν εξοργίσει τους εθνικιστές και την Κεμαλική αντιπολίτευση, εμφανίζοντας Έλληνες να έρχονται στις πρώτες σειρές μεταξύ των ξένων ιδιοκτητών ακινήτων στη χώρα. Τα εν λόγω δημοσιεύματα παρέλειπαν να σημειώσουν πως οι εν λόγω Έλληνες πολίτες είναι στην πλειοψηφία τους Μουσουλμάνοι της Θράκης. Οι ένοπλες δυνάμεις και οι αρχές γενικά, θεωρώντας τους ομογενείς, δεν εγείρουν προσχήματα στην αγορά ακινήτων στην περίπτωσή τους.

Σχόλια

1. akios - 26/08/2009

Παράλογο δεν είναι αυτό που κάνουν οι Τούρκοι.

Παράλογο είναι να υπάρχουν Ελληνες που αγοράζουν ακίνητα στη Τουρκία δίνοντας έτσι λεφτά και στο Τουρκικό κράτος με τα οποία εξοπλίζεται εναντίον των Ελλήνων. Αν οι Ελληνες ηταν 100,000,000 και οι Τούρκοι 10,000,000 τότε θα ήταν λογικό να αγοράζουν στην Τουρκία οι Ελληνες για να την ελληνοποιήσουν. Απο τι στιγμή όμως που είναι το αντίθετο είναι σπατάλη, απο εθνική άποψη.

Η Σουηδεία μποϊκόταρε την Ελλάδα της χούντας και οι Ελληνες το βρίσκουν παράλο να μποϊκοτάρουν τη Τουρκία. Είναι άξιοι της μοίρας τους.

2. Παρατηρητής - 27/08/2009

Συμφωνώ με τον Akios. Εδώ στην ημικατεχόμενη Κύπρο και τρέχουν κάθε μέρα και νύχτα (διανυχτερεύουν κιόλας) στα κατεχόμενα οι Ελληνοκύπριοι οι ίδιοι για να …ψωνίσουν, να διασκεδάσουν και ότι αυτό συνεπάγεται δίχως ντροπή, ενοχή, αηδία ενώ παράλληλα όχι μόνο ξεπουλιούνται οι περιουσίες τους στα κατεχόμενα αλλά και στα ελεύθερα εδάφη!
Αυτό που έκανε η Τουρκία όφειλε η Κυπριακή Δημοκρατία να κάνει δίχως φόβο και με πολύ πάθος. Για εθνικούς λόγους και εθνική επιβίωση. ΄Οφειλε για εθνικούς λόγους να τερματίσει τις αγορές σπιτιών, γής και γενικά ακινήτων σε πάσης φύσεως αλλοδαπούς. Τουναντίον τη μισή Πάφο την έχουν…επανακτήσει οι Εγγλέζοι και κανένας δεν νοιάζεται φτάνει να πέφτουν τα λεφτά (δίχως καν να διερωτώνται ως προς το γιατί οι Βρετανοί συγκεντρώνονται ολοένα και πιο πολύ στην περιοχή εκεί), οι Τουρκοκύπριοι επιστρέφουν στα ελεύθερα εδάφη και διεκδικούν τις περιουσίες τους ενώ κανένας Ελληνοκύπριος δεν μπορεί να επανακτήσει τις κλεμμένες στα κατεχόμενα περιουσίες του, χιλιάδες ξένοι οι περισσότεροι μουσουλμάνοι εγκαθίστανται στα ελεύθερα με αποτέλεσμα μια μέρα, σύντομα, να ξυπνήσουμε ως μια…μειονότητα που θα αναζητεί νέες πατρίδες!


Sorry comments are closed for this entry

Αρέσει σε %d bloggers: