jump to navigation

Τάσσος προς ΔΗΚΟ: «Αν νομίζετε ότι θα πάει μπροστά το κόμμα με ρουσφέτι, κάνετε μεγάλο λάθος» 16/08/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ.
Tags: , , , ,
trackback
Τάσσος Παπαδόπουλος [πηγή φωτογραφίας: Ριζοσπάστης, 09/02/2003]

‘Σημερινή’
«»Το ΔΗΚΟ βρίσκεται σε περίοδο αποτοξίνωσης…». Και αποχώρησης»
15 Αυγούστου 2009
Σάββας Ιακωβίδης, στήλη ‘Αντιστάσεις’

Οι ρετσινιές και οι κατάρες είναι όπως τις λιτανείες. Επανέρχονται ξανά και ξανά. Το ΔΗΚΟ υποφέρει από ένα προπατορικό αμάρτημα. Έχει ταυτιστεί με το ρουσφέτι και την εξουσία. Το ρουσφέτι είναι κατάντημα. Η εξουσία είναι θεμιτό άθλημα και διεκδίκηση. Εδώ και πάνω από μια 30ετία, ως κυβέρνηση και ως συγκυβέρνηση, το ΔΗΚΟ κατηγορήθηκε ότι ανήγαγε το ρουσφέτι και την αξιοποίηση-εκμετάλλευση-χρησιμοποίηση της εξουσίας σε άσκηση υψηλής κομματικής πολιτικής. Ο μ. Σπ. Κυπριανού, ιδρυτής του ΔΗΚΟ, χαρακτηρίστηκε ως ο «πατριάρχης του ρουσφετιού». Είναι πολλοί εκείνοι που είναι σε θέση να καταμαρτυρήσουν πολλά στον ιδρυτή του κόμματος.

Στις 26/1/1998, π.χ., από τα ερτζιανά του «Ράδιο Πρώτο» σημειώθηκε οξύτατη αναμέτρηση μεταξύ του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και Δημ. Τάξης, Αλ. Ευαγγέλου και του εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΚΟ, Ανδρέα Κωνσταντίνου. Ο Αλ. Ευαγγέλου κατηγόρησε τον Σπ. Κυπριανού ότι «ανήγαγε το ρουσφέτι σε επιστήμη». Και πρόσθεσε: «Οι αφόρητες κομματικές παρεμβάσεις του κ. Κυπριανού για να εξασφαλίσει ρουσφέτι και βόλεμα δικών του ανθρώπων ήταν καθημερινές και γίνονταν είτε με κόλλες είτε με λίστες είτε με τηλεφωνήματα, σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Από τα χαράματα μέχρι τα βαθιά μεσάνυχτα. Είτε βρισκόμουν στο μπάνιο είτε στο αυτοκίνητο είτε σε εκδηλώσεις» («Σ», 27/1/1998).

Όταν ο μ. Τάσσος Παπαδόπουλος ανήλθε στην προεδρία της Δημοκρατίας, σε ομιλία του στο στάδιο «Ελευθερία» (17/2/2003) διαβεβαίωσε: «Στην κοινωνία που θα στήσουμε δεν υπάρχει θέση για πολίτες δεύτερης ποιότητας λόγω της κομματικής τους ταυτότητας ή της ιδεολογικής τους τοποθέτησης. Όσοι παραβαίνουν αυτόν τον κανόνα με νοοτροπίες του παρελθόντος, πρέπει να ξέρουν την επίσημη διαβεβαίωσή μου, όχι μόνο την ανοχή μου δεν έχουν αλλά θα έχουν την οργή μου και την εκδικητική τιμωρία», πρόσθεσε. Λίγες ημέρες αργότερα, από το βήμα της Βουλής (28/2/2003) διαβεβαίωσε: «Η αξιοκρατία και η πάταξη του ρουσφετιού είναι για μένα κανόνας ζωής, γιατί είναι κανόνας δημοκρατίας, γιατί διασφαλίζει την προσωπική αξιοπρέπεια και την ίση μεταχείριση του πολίτη». Ακόμα και ο Τάσσος, όμως, δεν κατάφερε να αναμετρηθεί νικηφόρα με αυτό το πολυκέφαλο τέρας. Μιλώντας στο Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος, το Δεκέμβριο του 2004, κάλεσε την ηγεσία του ΔΗΚΟ να επενδύσει στην παραγωγή ιδεών, πολιτικής και στις θέσεις του και όχι στο ρουσφέτι. «Αν νομίζετε ότι θα πάει μπροστά το κόμμα με ρουσφέτι, κάνετε μεγάλο λάθος», τόνισε («Πολίτης», 13/12/2004).

Πέντε χρόνια αργότερα, η ηγεσία του ΔΗΚΟ επιστρέφει στις παραινέσεις του Τάσσου. Με αφορμή τη σύγκρουση για τους Ημικρατικούς, φαίνεται πως το κόμμα αποφάσισε να αρχίσει τη βραδεία, επίπονη αλλ’ αναγκαία αποτοξίνωσή του από τη ρετσινιά του ρουσφετιού και της εξουσίας. Έτσι εξηγούνται οι έντονες θέσεις Καρογιάν, Φωτίου, Βότση και άλλων ανώτατων στελεχών του ΔΗΚΟ ότι, αν ήθελαν να βολευτούν με τους Ημικρατικούς, δεν θα επικαλούνταν αρχές. Και έτσι εξηγείται η εξίσου σημαντική συνειδητοποίηση ότι η μεγάλη δοκιμασία του κόμματος και το μεγάλο στοίχημά του θα γίνει με το Κυπριακό. Ο Άγγελος Βότσης, σε συνέντευξή του στη «Σ» (9/8/2009) επισήμανε ότι το ΔΗΚΟ βρίσκεται σε πορεία αποτοξίνωσης για όσα άδικα του καταμαρτυρούν τόσα χρόνια. Όπως λένε αξιωματούχοι του ΔΗΚΟ, από τώρα και στο εξής, έμπρακτα, όχι με λόγια και κούφιες διακηρύξεις, το κόμμα καλείται να πείσει ότι δεν είναι πια ταυτισμένο με το ρουσφέτι και κολλημένο με την εξουσία αλλά πρώτιστα είναι κόμμα αρχών, για τις οποίες θα αγωνιστεί να εδραιωθούν, ιδιαίτερα στο Κυπριακό.

Το ΔΗΚΟ πρέπει να μας πείσει για να το πιστέψουμε. Αυτό προϋποθέτει μια διμέτωπη προσπάθεια. Πρώτα προς την κατεύθυνση αναίρεσης της αρνητικής εικόνας, που εδώ και μια 30ετία έχει εντυπωθεί στην κοινή συνείδηση ότι το κόμμα αυτό, η ηγεσία και αξιωματούχοι του επιδίδονται και αριστεύουν στο βόλεμα ημετέρων. Ο μ. Κυπριανού τούς άφησε μια θλιβερή κληρονομιά, που η νέα ηγεσία του ΔΗΚΟ, νέα στην ηλικία και, θέλουμε να ελπίζουμε, νέα και στα μυαλά και σε ιδέες, καλείται να αποσείσει και να διαγράψει. Δεν είναι εύκολη δουλειά, αν ληφθεί υπόψη το σύστημα της πελατειακής συναλλαγής, στην οποία όλα τα κόμματα επιδίδονται. Πολλοί επιτήδειοι πολίτες το παίζουν δίπορτο ή και πολύπορτο: Αν δεν τους βολέψει ένα κόμμα, απευθύνονται σε άλλο. Το ΔΗΚΟ είναι έτοιμο να καταβάλει το υψηλό τίμημα σε απώλεια ψήφων και υποστήριξης; Με απλά λόγια, το ΔΗΚΟ και η ηγεσία του θα υιοθετήσουν και θα υλοποιήσουν τη θέση Τάσσου ότι δεν θα ανεχθούν πολίτες δύο ταχυτήτων και ότι με οργή θα αποπέμψουν εκείνους, που θα επιχειρήσουν να ρουσφετολογήσουν; Να το δούμε στην πράξη.

Το άλλο, πιο σημαντικό μέτωπο αφορά το Κυπριακό. Η ηγεσία του κόμματος γνωρίζει ότι ο Δ. Χριστόφιας, στο πλαίσιο της αδιευκρίνιστης «ευελιξίας» του, έχει προβεί ή φαίνεται να έχει προβεί σε ανεπίτρεπτες μέχρι ολέθριες κατολισθήσεις και υποχωρήσεις προς τους Τούρκους. Το ΔΗΚΟ διαφωνεί έντονα σε πολλά ζητήματα και ασκεί σκληρή κριτική στον Πρόεδρο και στο ΑΚΕΛ. Με αφορμή και τους Ημικρατικούς, το ήδη ραγισμένο γυαλί στις σχέσεις του με το Δ. Χριστόφια και το ΑΚΕΛ έχει γίνει θρύψαλα. Δεν ισχύει πια η γνωστή επωδός ότι, «μένουμε για να ελέγχουμε ή να ανακόπτουμε απαράδεκτες καταστάσεις», επειδή το ΑΚΕΛ έχει πείσει ακόμα και τις πέτρες για την αφόρητη αλαζονεία και την ασέβειά του προς τους εταίρους του. Απαιτεί να σιωπούν, να συναινούν και να εκτελούν ως απλά στρατιωτάκια.

Το ΔΗΚΟ θα συναινέσει; Φαίνεται πως τώρα, όχι. Η επανακτηθείσα σύμπνοια μεταξύ των κομματικών τάσεων δεν επιτρέπει άλλες παλινδρομήσεις και νέες καιροσκοπικές συμπλεύσεις. Άρα, η ηγεσία του κόμματος δεν μπορεί να παραβλέπει γεγονότα και καταστάσεις, που το υποβιβάζουν σε απλό κλακέρ του Προέδρου και του ΑΚΕΛ. Στο ΔΗΚΟ εκδηλώνεται πολλή οργή για ΑΚΕΛικές μεθοδεύσεις και υποτιμήσεις ώστε η συγκυβέρνηση να συνεχίσει να λειτουργεί ως εάν να μη συμβαίνει τίποτε. Μετά τις διακοπές αναμένεται ότι το ΔΗΚΟ θα αρχίσει τη σταδιακή αποστασιοποίησή του από τη συγκυβέρνηση και την αποχώρηση. Δεν έχει άλλη επιλογή. Διαφορετικά, εκτός από την πλήρη καραγκιοζοποίησή του, θα είναι ευθέως συνένοχο και συνεργό στις ολέθριες και καταστροφικές διολισθήσεις και μονομερείς υποχωρήσεις Χριστόφια. Και θα κληθεί να πληρώσει υψηλό πολιτικό και κομματικό τίμημα.

Αρέσει σε %d bloggers: