jump to navigation

Ανακρίνατε Ταλάτ για εκτελέσεις αγνοουμένων 14/08/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΚΥΠΡΙΑΚΟ.
Tags: , , , , ,
trackback

Σχόλιο Συντακτικής Ομάδας: Θα ζητήσουν επιτέλους οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου την σύλληψη και ανάκριση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για να μάθει ο ελληνικός λαός την δράση του τελευταίου κατά την διάρκεια της εισβολής; Βαρύνεται, ναι ή όχι, με εγκλήματα; Συμμετείχε, ναι ή όχι, στην φασιστική ΤΜΤ, όπως ακριβώς και ο προκάτοχος του Ραούφ Ντενκτάς; Πως είναι δυνατόν ο Χριστόφιας να θεωρεί πως θα βρει «δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση» στο Κυπριακό με ένα Τουρκοκύπριο «ηγέτη» ο οποίος δημόσια υπερηφανεύεται για την συμμετοχή του, ως μουτζαχίντ, στην ιμπεριαλιστική τουρκική εισβολή;

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ [πηγή φωτογραφίας: ψευδοπροεδρείο κατεχομένων]

‘Σημερινή’
«Ανακρίνατε Ταλάτ για εκτελέσεις αγνοουμένων»
14 Αυγούστου 2009
Λάζαρος Α. Μαύρος, στήλη ‘Ειρήσθω’

Ενσωματωμένοι στις μονάδες του τουρκικού στρατού εισβολής, Τουρκοκύπριοι «μουτζαχίντ» («μαχητές», «αγωνιστές») της ΤΜΤ στην περιοχή του τ/κ χωριού Τζιάος, θυλάκου της ΤΜΤ, ήσαν οι δράστες ΚΑΙ της εν ψυχρώ εκτέλεσης των πέντε φωτογραφηθέντων κατά τη στιγμή της αιχμαλώτισής τους, 14.8.1974, Ελλήνων Κυπρίων πολεμιστών του 398 Τ.Π., Α. Κορέλλη, Π. Νικολάου, Χρ. Σκορδή, Γ. Παπαγιάννη και Φ. Χατζηκυριάκου, τα οστά των οποίων εντοπίστηκαν στην περιοχή και κηδεύονται μετά από 35 χρόνια.

Οι Τ/κ εκτελεστές, ένοπλοι και ένστολοι, τελούσαν υπό τη διοίκηση και υπό τας διαταγάς των αξιωματικών των τουρκικών μονάδων εισβολής. Υπηρετούσαν ήδη στους λόχους του στρατεύματος της ΤΜΤ, η οποία πρωτοσυγκροτήθηκε το 1958 από το Γραφείο Ειδικού Πολέμου (ΓΕΠ) του τουρκικού Γενικού Επιτελείου και, από της ιδρύσεώς της, τελούσε ΠΑΝΤΑ υπό τη διοίκηση των εν ενεργεία αξιωματικών της ιεραρχίας του τουρκικού στρατού, από τον βαθμό του συνταγματάρχη (με πρώτο τον Ριζά Βουρουσκάν) έως τον βαθμό του εφέδρου ανθυπολοχαγού, οι οποίοι μετετίθεντο προς τούτο στην Κύπρο. Υπό τας διαταγάς των εκάστοτε Τούρκων αξιωματικών επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της ΤΜΤ, τελούσαν και οι Τουρκοκύπριοι ηγέτες, η πολιτική πτέρυγα της ΤΜΤ, Ραούφ Ντενκτάς, Φαζίλ Κουτσιούκ κ.ά. όπως αποκαλύπτουν και τα βιβλία των ίδιων των Τούρκων επιτελαρχών (δες «Αιματηρή Αλήθεια – Bloody truth» Λευκωσία 2009).

Οι Τουρκοκύπριοι εκτελεστές των Αδηλώτων Αιχμαλώτων, λοιπόν, δεν ήσαν κάποιοι «άτακτοι» κι «αδέσποτοι», αυτοβούλως δρώντες στη διάπραξη των φοβερών εγκλημάτων πολέμου. Ήσαν διατεταγμένα όργανα του τουρκικού στρατού, των λόχων της ΤΜΤ, ενσωματωμένοι από 20ης Ιουλίου 1974 στις μονάδες της 39ης και 28ης Μεραρχίας εισβολής. Ήσαν οι ενόπλοις συνάδελφοι του κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ: Ένοπλος, του λόγου του, με αυτόματο «Τόμσον» το 1974, «μουτζαχίντ» της ΤΜΤ. Που κι ο ίδιος ενσωματώθηκε στις μονάδες εισβολής. Και που δήλωνε στην εφημερίδα «Ζαμάν», 24.9.2006, την υπερηφάνεια του για το ένοπλο παρελθόν του στον 77 λόχο της ΤΜΤ, για την εκπαίδευσή του από Τούρκους αξιωματικούς του Γ.Ε.Π. στον Άγιο Ιλαρίωνα και για τις υπηρεσίες του στις πολεμικές επιχειρήσεις των μονάδων του Αττίλα το 1974. Υπηρεσίες για τις οποίες, ο κ. Ταλάτ είχε πει, με πολύ νόημα, στη «Ζαμάν» ότι, «αυτά είναι πράγματα που δεν μπορούν να λεχθούν» (γιατί άραγε;).

Εκτός, λοιπόν, από το «αίτημα» ν’ ανοίξουν τα… αρχεία του τουρκικού στρατού που «ζητά» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στ. Στεφάνου, για τους εκτελεσθέντες Αδηλώτους Αιχμαλώτους – Αγνοουμένους, πολύ πιο χρήσιμο θα ήταν ίσως να ανακριθεί και ο ενόπλοις συνάδελφος των Τ/κ «μουτζαχίντ» εκτελεστών, κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. 

Ερώτηση:
Όταν κραύγαζες στις πλατείες το κομματικά διατεταγμένο ποίημα

«οι Τούρκοι της Κύπρου /
δεν είν’ εχθροί μας /
οι Τούρκοι της Κύπρου /
ειν’ αδελφοί μας»,

δεν εννοούσες βεβαίως ότι ήσαν «αδέλφια σου» και οι Τ/κ «μουτζαχίντ» της ΤΜΤ εν ψυχρώ εκτελεστές Αγνοουμένων, ούτε και περνούσε απ’ το μυαλό σου πόσο υπερήφανος για τη θητεία του στην ΤΜΤ και στον Αττίλα ’74 ήταν ΚΑΙ ο «σύντροφος και φίλος» «σου» κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ;

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

‘Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων’ [μέσω ‘SigmaLive’]
«Προκλητικός ο Ταλάτ στα Κόκκινα»
09 Αυγούστου 2009

Ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε πως η «αντίσταση» στα Κόκκινα αποτέλεσε «κομβικό σημείο στην ιστορία του αγώνα των Τ/κ».

Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ταλάτ παρέστη χθες μαζί με λεγόμενους κυβερνητικούς αξιωματούχους και στρατιωτικούς του κατοχικού στρατού, εκπροσώπους οργανώσεων και κοινό στους «εορτασμούς» για το βομβαρδισμό των Κοκκίνων το 1964 από την τουρκική πολεμική αεροπορία.

Γύρω στα 2 χιλιάδες άτομα ταξίδεψαν με λεωφορεία στα Κόκκινα μέσω του Λιμνίτη.

Σε χαιρετισμό του την εκδήλωση, ο κ. Ταλάτ υποστήριξε πως ο «αγώνας» στα Κόκκινα ήταν «ένας έπος ηρωισμού» και ένα «κομβικό σημείο στην ιστορία του αγώνα των Τ/κ».

Είπε πως η “αντίσταση» στα Κόκκινα έδειξε την ενότητα των Τ/κ και «διατήρησε το πνεύμα για αγώνα ζωντανό». Επίσης, ανέφερε, έδειξε μέχρι σε ποιο βαθμό η Τουρκία μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική δύναμη για να «προστατέψει» τους Τ/κ.

Στην ομιλία Ταλάτ και γενικότερα στους «εορτασμούς» για τη μαύρη επέτειο των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας αναφέρεται σήμερα το σύνολο, σχεδόν, του τ/κ Τύπου.

Η Γενί Ντουζέν περιλαμβάνει στο κύριό της θέμα απόσπασμα από την ομιλία Ταλάτ, υπό τον τίτλο «Νέος συνεταιρισμός». Γράφει ότι ο Τ/κ ηγέτης είπε πως ο σκοπός των συνομιλιών είναι ένα νέο συνεταιριστικό κράτος στη βάση της πολιτικής ισότητας «δύο λαών» και πως «ό,τι κερδήθηκε μέχρι σήμερα με αγώνες» πρέπει να επιβεβαιωθεί σε μια ενδεχόμενη λύση.

Η «Βολκάν» αφιερώνει στο θέμα το κύριό της θέμα, βλέποντας επιβεβαίωση της ύπαρξης του ψευδοκράτους, ενώ η Κίπρις αναφέρεται σε «ιστορικό μήνυμα στα Κόκκινα». Η Χαλκίν Σεσί προβάλλει από την πρώτη σελίδα τις εκδηλώσεις με φωτογραφία, ενώ η Αφρίκα με τίτλο «Κόκκινα, 45 χρόνια μετά» γράφει ότι τα γεγονότα της Τηλλυρίας «ήταν κομβικό σημείο στην πορεία των αιματηρών επεισοδίων στο νησί».

Σχόλια

1. ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΑΣ - Άλλοι επτά από το πηγάδι στο Τζιάος: Όλοι με σημάδι εν ψυχρώ εκτέλεσης - www.efylakas.com - 13/10/2009

[…] Θα απαιτήσουν από τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να ανακριθεί για την δράση του ως ένοπλος μουτζαχίντ τον ματωμένο καλοκαίρι του […]


Sorry comments are closed for this entry

Αρέσει σε %d bloggers: