jump to navigation

Γάλλοι, Ελλαδίτες, Κύπριοι και Αρμένιοι γιαούρτωσαν τους Τούρκους στη Μασσαλία 12/08/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΨΥΧΟΠΟΛΕΜΟΣ.
Tags: , , ,
trackback
Το τουρκικό αντίγραφο ελληνικού πλοίου [πηγή φωτογραφίας: Zougla.gr, 02/08/2009]

‘Zougla.gr’
«Γιαούρτωσαν τους Τούρκους στη Μασσαλία»
02 Αυγούστου 2009
Πάνος Πικραμένος

Σε φιάσκο εξελίχθηκε το ταξίδι ενός αντίγραφου αρχαίου ελληνικού πλοίου στη Μασσαλία, το οποίο παρουσιάζεται από την Άγκυρα ως δείγμα του «αρχαίου τουρκικού πολιτισμού» στα παράλια της Ιωνίας.

Εξαγριωμένα μέλη της αρμενικής κοινότητας της Μασσαλίας, εμπόδισαν το πλοίο να ελλιμενιστεί και αναγκαστικά αυτό αγκυροβόλησε μακριά από την πόλη. Κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο μουσείο της Μασσαλίας το κοινό αποδοκίμασε έντονα τον πρόξενο της Τουρκίας και το πλήρωμα του πλοίου, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «να φύγει το πλοίο της ντροπής».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα επεισόδια συμμετείχαν Έλληνες και Κύπριοι κάτοικοι της πόλης.

Το πλοίο, που ονομάστηκε «Κυβέλη» και επανδρώθηκε από Τούρκους ναυτικούς, ιστορικούς, αρχαιολόγους και άλλους επιστήμονες, υποτίθεται ότι αναπαριστά το ταξίδι των Ελλήνων κατοίκων της αρχαίας Φώκαιας, που βρισκόταν στα παράλια της Μικράς Ασίας, οι οποίοι πριν από 2.600 χρόνια ίδρυσαν την αποικία της Μασσαλίας με αρχηγό τον Πυθέα.

Το «συμβολικό» ταξίδι, που διήρκεσε 56 ημέρες, διοργανώθηκε στο πλαίσιο εκδηλώσεων αφού το 2009 έχει χαρακτηριστεί ως «Χρονιά της Τουρκίας» στην Γαλλία. Η δε άφιξη του πλοίου σχεδιάστηκε ώστε να συμπέσει με την έναρξη των εορτασμών για την 320η επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης.

Η «Κυβέλη» έχει στόχο να φτάσει μέχρι το Παρίσι μέσω ποτάμιων οδών, και στη συνέχεια, μέσω του Δούναβη, να διασχίσει αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις και να βγει στην Μαύρη Θάλασσα, ώστε να καταλήξει στην Κωνσταντινούπολη το 2010, οπότε η πόλη θα κηρυχτεί ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Το όλο εγχείρημα θεωρείται ως «απάντηση» στο ταξίδι ενός αντιγράφου του αρχαίου ελληνικού πλοίου «Αργώ», που έφτασε στα παράλια της Γεωργίας, όπου εικάζεται ότι βρισκόταν η μυθική Κολχίδα.

Τα μένεα πνέει ο τουρκικός Τύπος
Η τουρκική εφημερίδα Milliyet δίνει μεγάλη έκταση στο θέμα, περιγράφοντας λεπτομερώς την κατάσταση που αντιμετώπισαν οι Τούρκοι ναυτικοί και επιστήμονες στη Μασσαλία.

Όπως αναφέρει, το κλίμα ήταν τόσο κακό, ώστε τα μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας απέφυγαν ακόμη και να γευματίσουν κατά την διάρκεια διεξίωσης στο Μουσείο της πόλης, από φόβο, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, μήπως τους… δηλητηριάσουν.

Ο τουρκικός Τύπος χαρακτηρίζει τα επεισόδια ως «ρατσιστικά» και αναφέρει ότι μέλη της γαλλικής ακροδεξιάς οργάνωσης Front National μοίραζαν προκηρύξεις με απαξιωτικό περιεχόμενο κατά την ομιλία του Τούρκου πρόξενου.

Στην άφιξη του πλοίου είχαν αντιδράσει έντονα και μέλη της ελληνικής κοινότητας της Μασσαλίας, ορισμένοι μάλιστα Έλληνες φοιτητές είχαν διανείμει και προκήρυξη στους δρόμους της πόλης, με την οποία υπενθύμιζαν στους Γάλλους πολίτες ότι δεν ήταν οι Τούρκοι αυτοί που ίδρυσαν την πόλη τους, ενώ αντίστοιχα φέιγ βολάν αρμενικών οργανώσεων τους καλούσαν να μην επιτρέψουν στην Τουρκία να διεκδικήσει ευρωπαϊκό «διαβατήριο» κλέβοντας τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

‘Diaspora Grecque’
«Ψυχρή υποδοχή στη Μασσαλία του τουρκικού πλοίου»
07 Αυγούστου 2009

Ψυχρή η υποδοχή και παγωμένη η ατμόσφαιρα, κατά την είσοδο του τουρκικού πλοίου στο λιμάνι της Μασσαλίας και η ουσιαστική απαγόρευσή του να ελλιμενισθεί στην κυρία προβλήτα. Οδηγήθηκε «σε μια άκρη». Δεν θα έλεγε κανείς πως η εμφάνισή του απασχόλησε ή ικανοποίησε τις γαλλικές Αρχές.

Η τοπική εφημερίδα της Μασσαλίας, δημοσίευσε πως με καθυστέρηση ενός μηνός, το τουρκικό πλοίο θα μπει στο παλιό λιμάνι της Μασσαλίας, στις 30 Ιουλίου, ώρα 5 το απόγευμα. Αντί ώρα 5 το απόγευμα μπήκε ώρα 11 το πρωί. Αυτό έγινε για να παραπλανηθούν όσοι κάτοικοι της Μασσαλίας και της Γαλλίας γενικότερα, είχαν διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι οι γαλλικές Αρχές είχαν επιτρέψει την είσοδο του πλοίου στο λιμάνι και θα εξεδήλωναν την αντίθεσή τους με μαζικές συγκεντρώσεις τους κατά την ώρα αφίξεώς του. Ενός πλοίου μιας χώρας που εξακολουθεί παράνομα να κατέχει κυπριακό έδαφος, στην ουσία ευρωπαϊκό έδαφος. Μια χώρα με κατακτητικές προθέσεις σε γειτονικές όπως αποδεικνύει τώρα επί 35 χρόνια. Και η οποία δεν γίνεται δεκτή στο ευρωπαϊκό πολιτικό, πνευματικό, πολιτιστικό και εθνικό γίγνεσθαι, εάν ο λαός της και οι κυβερνήσεις της δεν αλλάξουν τακτική και νοοτροπία απέναντι στον πολιτισμένο Κόσμο. Πρέπει όμως να σημειωθεί, ότι η προσπάθεια παραπλάνησης είχε αποτύχει.

Και θα είχαν γίνει ακόμη και επεισόδια κατά τη είσοδο του πλοίου, εάν Κύπριοι, Ελλαδίτες και Αρμένιοι της Μασσαλίας, δεν παρενέβαιναν ώστε να μη ταραχθεί η ηρεμία της πόλεώς τους. Μιας πόλεως που την λατρεύουν. Γι ‘αυτό άλλωστε και παραμένουν μόνιμοι κάτοικοί της. Όμως με ειρηνικό τρόπο και νόμιμο, πληροφόρησαν τους τοπικούς άρχοντες, τους δημοσιογράφους και τους κατοίκους, περί τίνος πρόκειται. Και ότι δεν είναι ακριβές πως το πλοίο θα έκανε τον πλου από Φώκαια, μέχρι Μασσαλία για ιστορική έρευνα της διαδρομής. Η Φώκαια, ως γνωστόν, είναι αρχαία ελληνική πόλη, που έχει κατακτηθεί από τους Τούρκους, όπως επίσης, Έλληνες Φωκαιείς ίδρυσαν το 2600 π. Χ. τη Μασσαλία. Κι αυτό εξήγησαν οι τοπικοί άρχοντες της πόλεως.

Το πλοίο είναι ανακατασκευασμένο, αντίγραφο από όμοιο αρχαίο ελληνικό πλοίο, που έχει τη μοναδική στον κόσμο σχεδίαση και που απεικονίζει και τη μοναδικότητα το ελληνικού πνεύματος. Το οποίο μάλιστα, τώρα μόνον όταν πλησιάζει σε λιμάνι κινείται με κωπηλάτες, ενώ όλο τον άλλο πλου κινείται με ρυμουλκό. Κύπριοι, Ελλαδίτες και Αρμένιοι, δεν παύουν να υπενθυμίζουν ότι οι Τούρκοι, με γενοκτονίες κατά Ποντίων και Αρμενίων και Ελλήνων στη Μικρά Ασία, άλλες απολίτιστες πράξεις τους, αυτοί που στις 13 Ιουνίου του 1914 μπήκαν με στρατό τους στην ελληνική πόλη Φώκαια, σφάξανε και σκότωσαν τους κατοίκους της, (όσοι σώθηκαν διέφυγαν προς Ευρώπη, πολλών οι απόγονοί της βρίσκονται στη Μασσαλία σήμερα), οι Τούρκοι που εξόντωσαν το Ελληνισμό της Σμύρνης και των άλλων περιοχών το 1922, των γεγονότων απανθρωπισμού του 1955 κατά των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη, της εισβολής το 1974 και της παράνομης η παραμονής τους μέχρι σήμερα, στην Κύπρο, που το ενενήντα σχεδόν τοις εκατό του εδάφους της κατοικείτο από Έλληνες, Αρμενίους, Λατίνους, και Μαρωνίτες, αυτοί οι Τούρκοι που πέρυσι εμπόδισαν να μπει το ελληνικό εκπαιδευτικό πλοίο «ΑΡΓΟΣ» των Αργοναυτών, σε τουρκικό λιμάνι, επιθυμούν να αποτελέσουν μέλος της Ενωμένης Ευρώπης. Αυτοί οι Τούρκοι, η ηγεσία τους, τουλάχιστον, έχει υποσχεθεί ότι θα συμμορφωθούν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα διαβίωσης, ως όρο απαράβατο. Αλλά μέχρι στιγμής ούτε βήμα προόδου δεν έχουν να παρουσιάσουν.

Πάντως από το σχετικό ρεπορτάζ προκύπτει ότι οι Κύπριοι, Ελλαδίτες και Αρμένιοι της Μασσαλίας εξέφραζαν την ικανοποίησή τους που δεν ικανοποιήθηκε η προσπάθεια των Τούρκων να εισέλθει στον κεντρικό προβλήτα του λιμανιού το πλοίο, που δεν πήγε ο δήμαρχος στη δεξίωση που ακολούθησε, που δεν στρώθηκε κόκκινο χαλί για τους εξήντα παρισταμένους, που πληροφορήθηκε μεγάλο μέρος των κατοίκων για το ότι δεν πρόκειται για πρωτότυπο τουρκικό αλλά αντίγραφο αρχαίου ελληνικού πλοίου και μια σειρά άλλων πληροφοριών. Αλλά δεν έμειναν ευχαριστημένοι που ο πολιτιστικός δημοτικός σύμβουλος, που παρέστη στη δεξίωση, από αγνωστους λόγους δεν μίλησε καθαρά για γενοκτονία Αρμενίων, αλλά για «χαρακτήρα γενοκτονιών»,τη στιγμή που η Γαλλία έχει αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Αυτό όμως που τους ικανοποίησε είναι ότι απεδείχθη πως οι παραπάνω έστω και όχι πάρα πολλοί κάτοικοί της, Κύπριοι, Ελλαδίτες και κυρίως Αρμένιοι, έδειξαν μια σημαντική και υπολογίσιμη παρουσία στην Κοινή Γνώμη και τις Αρχές της ωραίας αυτής γαλλικής πόλεως, με τα ελληνικά γονίδια. Ελπίζουμε ότι την ίδια αντίδραση θα δείξουν και οι Αρμένιοι, Κύπριοι και Έλληνες εάν και εφόσον το πλοίο θα φτάσει στο Παρίσι.

Αρέσει σε %d bloggers: