jump to navigation

Δύο μέτρων και δύο σταθμών εξυβρίσεις 26/07/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΚΥΠΡΙΑΚΗ, ΥΠΟΒΟΛΙΜΑΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ, ΨΥΧΟΠΟΛΕΜΟΣ.
Tags: , , ,
trackback
[πηγή γραφικού: eretiko-istologio.blogspot.com, 26/07/2009]

‘Ερετικό Ιστολόγιο’
26 Ιουλίου 2009
Ευαγόρας Γονέμης

Για εμάς που μεγαλώσαμε μέσα σε συνθήκες ελευθερίας λόγου, οι συλλήψεις αντιφρονούντων -έστω και για ένα χυδαίο σύνθημα- είναι γεγονός αχώνευτο.

Για εμάς που αναπνέουμε με την ελπίδα του φιλιού της ζωής από τον υπόλοιπο Ελληνισμό, συνθήματα όπως το «σκέπασε κι μας» ακούγεται ως κραυγή απελπισίας, επιβεβλημένο αίτημα αιώνων, και κατ’ ουδένα λόγο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως μεμπτό!

Για όσους ο Χριστιανισμός περικόπτει τις ακραίες εκφάνσεις και το μίσος, καλοί Τούρκοι μπορεί να είναι φυσικά και ζώντες.

Για όσους έζησαν τη φρίκη της εισβολής, για όσους ήταν παρόντες πριν χρόνια τον τελικό ΑΠΟΕΛ-ΠΑΕΕΚ Κερύνειας με σύσσωμους τους φιλάθλους των δύο ομάδων να μετατρέπουν το γήπεδο σε αντικατοχικό συλλαλητήριο, συνθήματα του τύπου «δεν πάτε πίσω στο Βαρόσι ποτέ, μαλάκες πρόσφυγες» είναι πράξεις ασύλληπτες στον νου.

Για εμάς που ανατραφήκαμε με την προσμονή της διαγραφής της κατοχικής σημαίας από τον Πενταδάκτυλο η ανάρτησή της από Έλληνα Κύπριο φίλαθλο σε ενδοκυπριακό αγώνα είναι γεγονός που ντροπιάζει όλη την Κύπρο!

Κι ενώ τα σκεφτόμασταν όλ’ αυτά, πέσαμε σε ένα άρθρο που έλεγε πολλά από εκείνα που θέλαμε να πούμε. Προτού αναδημοσιεύσουμε αυτούσιο το άρθρο όπως το βρήκαμε στην ιστοσελίδα της στήλης, επισημαίνουμε μία έντονη διαφωνία μας. Ενώ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ότι «η κοινωνία, οφείλει να παρακολουθεί, να ενημερώνεται, να προκρίνει ή να επικρίνει, αλλά με τεράστια σύνεση», ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ότι μόνο τα κόμματα και οι ηγεσίες τους μπορούν να εκπορεύουν συνετό λόγο και σώφρονα κριτική! ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ. Έχουμε κι εμείς λόγο ως πολίτες, έστω χωρίς τη βαρύτητα της κυβέρνησης ή ενός κοινοβουλευτικού κόμματος, και έχουμε το δικαίωμα να τον εκφέρουμε. Όσο για τη σύνεση, σίγουρα αυτή δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των πολιτικών!

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Barbarians, πρωτοσέλιδο της αγγλικής εφημερίδας SUN

‘Πολίτης’ / ‘Politispittas.blogspot.com’
25 Ιουλίου 2009
Γιώργος Πήττας, στήλη ‘Στήλη Άλατος’

‘Ακουσα με έκπληξη στο ραδιόφωνο την εντολή από επίσημα χείλη: Όσοι ένστολοι στην Εθνική Φρουρά γίνονται αποδέκτες εντολών που περιλαμβάνουν «μη αποδεκτά συνθήματα» α) να μην υπακούουν και β) να καταγγέλλουν το γεγονός.

Στο δεύτερο σκέλος, θα συμφωνήσω απόλυτα. Ασφαλώς και να καταγγέλλουν.  Στο πρώτο όμως, θα διαφωνήσω επίσης απόλυτα. Είναι, όχι απλώς αδόκιμο αλλά εξαιρετικά ολισθηρό να καλεί η Πολιτεία σε ανυπακοή προς ανωτέρους στο πλαίσιο του στρατεύματος. Ή είναι στρατός ή δεν είναι.

Ανήκω σε αυτούς που δεν θρέφουν καμία ιδιαίτερη εκτίμηση στους στρατούς. Στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο παρά εκτελεστικοί μηχανισμοί των μεγάλων συμφερόντων. Με βρίσκει επίσης απόλυτα σύμφωνο η κλασική ρήση που λέει πως «εκεί που αρχίζει ο στρατός σταματάει η λογική».

Ωστόσο, εφόσον μία χώρα έχει στρατό, οφείλει να τον κρατάει σε στρατιωτικό επίπεδο και αυτό σημαίνει, εκτός των άλλων, πως είναι αδιανόητη η οποιαδήποτε αμφισβήτηση εντολής που έρχεται από ανώτερο. Δεν είναι καμιά φιλοσοφία αυτό. Ο στρατός, είναι ένοπλο σώμα και αλίμονο αν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο νομιμοποιημένης από την Πολιτεία αταξίας. Ανοίγει έτσι ένας πολύ επικίνδυνος δρόμος. Πιστεύω, πως η σχετική δήλωση πρέπει να ανασκευασθεί και να επαναληφθεί με ορθό τρόπο.

Τούρκος Καλός, Μόνο νεκρός. Κατά συνέπεια, θα έπρεπε να εκτελεστούν πάραυτα οι χιλιάδες επί χιλιάδων Τούρκοι πολιτικοί κρατούμενοι που φιλοξενήθηκαν στα μπουντρούμια των τουρκικών φυλακών τα τελευταία 30 χρόνια. Με αυτή τη «λογική», ο νομπελίστας Ορχάν Παμούκ , ο συγγραφέας Νεντίμ Γκιουρσέλ, ο Αζίζ Νεσίν, ο Ναζίμ Χικμέτ, η Φεριντέ Τσιτσέκογλου και άλλοι πολλοί διακεκριμένοι συγγραφείς, ποιητές, δημοσιογράφοι θα έπρεπε τώρα να είναι κάτω από το χώμα γιατί μόνο εκεί είναι ο Τούρκος καλός.

Οι άνθρωποι που εκστομίζουν ή σπρώχνουν άλλους να φωνάζουν τέτοια συνθήματα, είναι είτε ηλίθιοι με την κλινική έννοια είτε, από ένα σημείο και πέρα ύποπτοι, βαλτοί προβοκάτορες και πράκτορες.

Πριν από πολύ καιρό από αυτήν εδώ τη στήλη, είχα καταγγείλει ανοικτά και επώνυμα συγκεκριμένη (ανεπίσημη) ιστοσελίδα αθλητικού φορέα ως εστία συστηματικής καλλιέργειας ρατσισμού, σοβινισμού, αρρωστημένου εθνικισμού και ξενοφοβίας. Και μάλιστα είχα αναρωτηθεί τι κάνει η Υπηρεσία Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Είχα επίσης κάνει έναν απόλυτο και κάθετο διαχωρισμό:

Άλλο πράγμα η ιστοσελίδα ενός φορέα και μάλιστα αθλητικού στην οποία συγκεντρώνονται νεαροί άνθρωποι που μπορούν εύκολα να γίνουν έρμαια των επιτήδειων ενηλίκων διαχειριστών της ιστοσελίδας και τελείως άλλο πράγμα τα ιστολόγια, τα blogs, τα οποία πρέπει να είναι απόλυτα ελεύθερα και να λένε ό,τι θέλουν με όποιον τρόπο θέλουν, για οποιονδήποτε. Το blogs είναι η ελεύθερη έκφραση πολιτών, είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει αυτό που υποστηρίζουν.

Με αυτό το σκεπτικό, θα καταδικάσω ασφαλώς και εγώ, όπως ο κάθε στοιχειωδώς σκεπτόμενος πολίτης αυτής της χώρας τα συνθήματα που ακούστηκαν την περασμένη Δευτέρα κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όχι μόνο γιατί προσβάλλουν το θεσμό, αλλά και γιατί, αυτά που ακούστηκαν ήταν επιεικώς εξωφρενικά. Και κατά τη γνώμη μου, όσα πολιτικά πρόσωπα ήσαν παρόντα και δεν αποχώρησαν αμέσως στο άκουσμα των συνθημάτων, ελέγχονται αυστηρά ως επιεικώς απαράδεκτα.

Αλλά, με την ίδια ένταση, θέλω να καυτηριάσω τις συλλήψεις που έγιναν. Τις οποίες προτιμώ να αποδώσω σε υπερβάλλοντα ζήλο κάποιων αστυνομικών παρά σε εντολές «εκ των άνω».  Αλήθεια, τι θα κάνετε κύριοι αν μεθαύριο ένας υπουργός σε μία εκδήλωση φάει κατακέφαλα ένα ωραίο κλούβιο αβγό; Ή κάποιο γιαουρτάκι στο προσωπάκι; Συνοπτικές διαδικασίες και εκτέλεση;

Θυμάμαι πριν χρόνια την εξαιρετική αντίδραση κορυφαίου Βρετανού υπουργού που αφού δέχθηκε κατάμουτρα ένα γιαούρτι χαμογέλασε, με το δάχτυλο πήρε λίγο γιαουρτάκι από το πρόσωπό του και το έγλυψε δηλώνοντας «ευχαριστώ , και δεν είχα προλάβει να πάρω πρωινό» .

Ναι, τα συνθήματα που ξεστόμισαν κάποιοι κατά του Προέδρου ήταν απαράδεκτα και άδικα.

*Αλήθεια, ήταν πιο άδικα από το ανατριχιαστικό και χυδαιότατο «Δεν θα πάτε στο Βαρώσι ποτέ, μαλάκες πρόσφυγες» που ακούστηκε πρόσφατα σε ποδοσφαιρικό αγώνα;

*Αλήθεια, ήταν πιο προσβλητικά από το «Έλληνες είστε και φαίνεστε» και το έμβλημα του ψευδοκράτους που εμφανίστηκε επίσης στο γήπεδο κάποια στιγμή; Ρωτάω!

Κατά τη γνώμη μου, ο Πρόεδρος σαν πρόσωπο πυκνώνει την ιερότητα του Θεσμού. Όμως αυτός ο θεσμός, υπάρχει για να εκφράζει τους πολίτες. Αυτοί τον απονέμουν με την ψήφο τους, αυτοί του δίνουν την ουσία και τον λόγο ύπαρξής του, αυτοί είναι το πραγματικό αφεντικό. Ο «κυρίαρχος λαός» έτσι δε λέμε;

Θα ήθελα λοιπόν να δω ανάλογη ευαισθησία από τις Αρχές όταν προσβάλλεται ο ύψιστος άρχοντας, δηλαδή ο Λαός. Θα ήθελα να δω μαντρωμένους σε μια κλούβα, αυτούς που χωρίς καμία αιδώ και με ξέχειλη αμετροέπεια φώναζαν το «Δεν θα πάτε στο Βαρώσι ποτέ, μαλάκες πρόσφυγες».

Θα ήθελα να δω τη δημοσιογραφική ευαισθησία αλλά και την πολιτική ευθιξία κάποιων να μοιράζονται πιο δίκαια. Γιατί όσο δεν βλέπω «αυτούς» μαντρωμένους, τότε δεν μπορώ να δεχτώ καμία σύλληψη λόγω συνθημάτων! Τα συνθήματα αυτά, τόσο τα «έτσι» όσο και τα «γιουβέτσι» είναι απολύτως και εξ ίσου επικίνδυνα, εμπρηστικά και κυρίως διχαστικά. Και η Πολιτεία είτε οφείλει να είναι ακριβοδίκαιη και αυστηρή προς πάσα κατεύθυνση, είτε αλλιώς, οφείλει να τα θεωρεί όλα, απλώς «πταίσματα» και να μην ασχολείται.

Η περίοδος που διανύουμε, είναι εξαιρετικά μα εξαιρετικά κρίσιμη. Το ξέρουμε όλοι αυτό. Οι επόμενοι μήνες θα κρίνουν αν η Κύπρος θα βρει τρόπο να ενώσει κάπως τα κομμάτια της ή αν θα μείνει ως έχει. Όσοι είναι στις Επιτροπές, όσοι ασχολούνται με τις διαπραγματεύσεις και πρώτιστα ο ίδιος ο Πρόεδρος, βαδίζουν σε ένα τεντωμένο σχοινί ισορροπιών που ενδεχομένως κανένας από μας δεν μπορεί να φανταστεί. Μιλάμε, για απίθανες περιπλοκότητες.

Η κοινωνία, οφείλει να παρακολουθεί, να ενημερώνεται, να προκρίνει ή να επικρίνει, αλλά με τεράστια σύνεση. Η οποία, μόνο από τους καθ ύλην αρμόδιους μπορεί να εκπορευθεί, δηλαδή από τα πολιτικά κόμματα και τις ηγεσίες τους.

Σύνεση, δεν σημαίνει χειροκρότημα. Σύνεση σημαίνει ευθύνη, προς κάθε κατεύθυνση.  Όμως! Το «Δεν θα πάτε στο Βαρώσι ποτέ, μαλάκες πρόσφυγες» είναι βαρύτατη περιύβριση Αρχής. Ή δεν είναι ο Λαός η Αρχή;

Υ.Γ. Στην κορυφή, το εξώφυλλο της Βρετανικής Sun κατά τη διάρκεια της εισβολής. Ο τεράστιος τίτλος:
«Βάρβαροι» και από κάτω, πλήθος επώνυμων μαρτυριών Ελληνοκυπρίων για εφιαλτικά που βίωσαν από τον εισβολέα. Τους βιασμούς, τις εκτελέσεις γονιών μπροστά στα παιδιά τους κ.α. Εκείνη την εποχή το σύνολο του Ευρωπαϊκού τύπου είχε γεμίσει από ανάλογα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα. Πολλά, μπορούν να βρεθούν ακόμα, ριγμένα στο πέλαγος του διαδικτύου. Όλα μαζί, συνθέτουν το παζλ της βαρβαρότητας και φωτίζουν τη μία και απόλυτα πραγματική πτυχή του ζητήματος. Εισβολή και Κατοχή. Και μάλιστα εισβολή που ξέφυγε έτη φωτός από το «δίκαιο του πολέμου» εμβαπτιζόμενο στην απόλυτη βαρβαρότητα, στο ανήλεο μακέλεμα αμάχων. Ας τα μαζέψουν οι αρμόδιοι και ας τα στείλουν στον Σουηδό Υπουργό Εξωτερικών που για τους επόμενους μήνες θα διαχειριστεί το Κυπριακό στην πιο κρίσιμη φάση του.

Αυτά, προς όποιους επιχειρούν να «στρογγυλέψουν» τα γεγονότα της δεκαετίας του ’60 και να αναδείξουν την Εισβολή ως σχεδόν φυσικό επακόλουθο τους.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Σχόλιο Συντακτικής Ομάδας: Συμφωνούμε με τον αρθρογράφο της ‘Αληθειας’ πως ο συναισθηματισμός του Προέδρου Χριστόφια δεν του επέτρεψε να αντιληφθεί πως ένα ανύπαρκτο και ανούσιο θέμα (όπως τα συνθήματα) έχει μεγαλοποιηθεί από την κυβέρνηση του και τα ΜΜΕ. Όμως διαφωνούμε κάθετα με τον δημοσιογράφο εκεί που λέει πως οι ανεγκέφαλοι νεαροί και τα συνθήματα είναι «παιδιά» της περιόδου της «περιρρέουσας ατμόσφαιρας». Ναι, μπορεί ορισμένοι από αυτούς να ψήφισαν ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν. Και τι σημαίνει αυτό; Πως το 76% του Λαού υποστηρίζουν αυτά τα συνθήματα;

‘Αλήθεια’
25 Ιουλίου 2009
στήλη ‘Στοιχάκια’

Παρασύρεται
Αυτό που δεν έμαθε ακόμη ο κ. Χριστόφιας, μετά από τόσα χρόνια στην πολιτική, είναι να ελέγχει τα προσωπικά του αισθήματα. Οι αντιδράσεις του συνήθως είναι τόσο μη πολιτικές, που κάθε φορά εκπλήττομαι. Από την πρώτη φορά που τον είδα να δακρύζει πριν πολλά χρόνια γιατί… τρεις σύντροφοί του δεν τον ψήφισαν στο συνέδριο του κόμματος, μέχρι προχθές που για ένα σύνθημα μερικών ανόητων νεαρών, ανακάτωσε τον κόσμο ούλλον.

Το θέμα
Τα μικρά λοιπόν φασιστάκια φώναξαν προχτές «Χριστόφια-προδότη-καταδότη». Το σύνθημα είναι απαράδεκτο, βλακώδες και σίγουρα ενοχλητικό. Την ίδια ώρα όμως ενοχλητικό είναι να βλέπουμε και τον Πρόεδρο να ασχολείται με τόσο πάθος με μία μικρή ομάδα τραμπούκων, δίνοντας τους διαστάσεις που δεν έχουν. Και εξηγούμαι… Άλλη διάσταση Προκειμένου ο κ. Χριστόφιας να δικαιολογήσει και την οργή του και προκειμένου να μην φανεί ότι κινείται από προσωπική ενόχληση, διερωτήθηκε: «Πού οδηγούμαστε; Στο κακό παρελθόν; Τέτοια εκστομίζονταν και ενάντια σε προηγούμενους Πρόεδρους της Δημοκρατίας, για να μην πω και για ποιον συγκεκριμένο, αλλά και πού οδηγηθήκαμε από αυτή τη νοοτροπία των βρόμικων συνθημάτων, των υποσκαπτικών και των ανατρεπτικών έργων».

Η γκάφα
Ο κ. Χριστόφιας συνέκρινε άλλα πρόσωπα, με τον εαυτό του, κι άλλες εποχές με τη σημερινή. Δεν είναι ίδια η δράση της ΕΟΚΑ Β με αυτά που βλέπουμε τώρα. Δεν είναι ίδιο το επίπεδο δημοκρατίας στον τόπο μας σήμερα με το τότε. Έχουμε συνείδηση του γεγονότος ότι μιλάμε για μία χώρα μέλος της ΕΕ; Θέλω να πω ότι η δημοκρατία στον τόπο μας δεν κινδυνεύει σήμερα από δέκα καραγκιόζηδες. Και το γεγονός ότι τους αποδίδει τέτοιες ιδιότητες ο κ. Πρόεδρος, μάλλον χαρά τους δίνει και ενδιαφέρον να συνεχίσουν παρά τους αποτρέπει.

Ο νόμος
…κι απείλησε με εφαρμογή του νόμου ο Πρόεδρος. Δηλαδή να συλληφθούν εκείνοι που φώναξαν τα συνθήματα. Φανταστείτε αυτό να κάνουμε τώρα. Να γίνεται κάθε τόσο μία διαδήλωση, πέντε χαζοί να πετάσσουν μία τσιόφτα και να βουρούμεν οι υπόλοιποι να τους συλλάβουμε. Θα μου πείτε υπερβάλλω. Ναι, αλλά για να δείξω το αδόκιμο της ενέργειας του Προέδρου. Για σκεφτείτε τι γίνεται στα γήπεδα για παράδειγμα… Γιατί δηλαδή όταν βρίζεται ο Πρόεδρος να κινητοποιείται η ΜΜΑΔ κι όταν βρίζεται ο διαιτητής να κάθονται στα κράνη τους; Είναι αυτό ισονομία; Θυμάστε; Είναι και κάτι άλλο. Είναι το γεγονός ότι πριν μερικά χρόνια περάσαμε μία περίοδο που καταγράφηκε στη συλλογική συνείδηση ως η «βρώμικη περιρρέουσα». Σε αυτή την περίοδο κύριε Χριστόφια η σιωπή σας ήταν εκκωφαντική. Για να μην πω ότι το κόμμα σας την υπέθαλψε. Αυτό που βιώσαμε προχθές είναι παιδί εκείνης της περιόδου. Εκείνων των αντιλήψεων που καλλιέργησαν εκείνοι που καλούσαν δημόσια τους συμπατριώτες τους να αυτοκτονήσουν στην πλατεία Ελευθερίας. Σας θυμίζω ότι εκείνον που εξέφρασε αυτή τη χυδαιότητα πολύ πρόσφατα τον διορίσατε σε μία πολύ περιζήτητη θέση…

Ο διάλογος
Οι τραμπούκοι βρίζουν… και ο Πρόεδρος διαμαρτύρεται: «Δεν είναι έκφραση άποψης αυτή, δεν είναι διάλογος αυτός, αυτό είναι ένα αίσχος». Βεβαίως κύριε Πρόεδρε και δεν είναι διάλογος αυτός. Ποιος σας είπε ότι τα κοπέλια τούτα ήθελαν διάλογο; Δεν είναι μαθημένοι σε αυτά. Αυτοί είναι μαθημένοι να κουκουλώνουν κάτω από μία σημαία τις εμμονές τους και να τις βγάζουν στο σεργιάνι. Νομίζουν πως η σημαία τις ευλογεί. Εσείς όμως κύριε Πρόεδρε τους δώσατε υπόσταση πολιτική. Βάλατε στο κέντρο της προσοχής μία ομάδα ατόμων που ζει στο περιθώριο του περιθωρίου…

Σχόλια

1. δεξιος - 28/07/2009

Eisai malapapas an nomizis oti o xristofias 8a kami kalo se touto ton topo….ke ne to ELLAS ELLAS ine kravgi apelpisias etsi opos mas ekatantisate….ke to DEN INE TO IDIO SIMIO DIMOKRTATIAS STON TOPO MAS SIMERA ME TOTE exis dikeo giati tote itan dimokratia tora exoume koumounismo logo kapion atomon san esena….ke file nomizis oti ta sinthimata p fonazoun oi tourkoi milane gia louloudakia ke lagoudakia opos ta dika mas?ta sinthimata tous vrizoun ton topo mas vrizoun tis oikogenies mas,tous ethnikous mas iroes….diavase afta ke meta katse skepsou kala

2. Φοίβος - 29/07/2009

τι είναι ο “μαλαπαπας”;

και δεν κατάλαβα “δεξιέ”, σε ποιον ακριβως απευθύνεσαι;


Sorry comments are closed for this entry

Αρέσει σε %d bloggers: