jump to navigation

Η χυδαιότητα, ο πατριωτισμός και ο ‘Πολίτης’ 23/07/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΥΠΟΒΟΛΙΜΑΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ, ΨΥΧΟΠΟΛΕΜΟΣ.
Tags: , ,
trackback

Σχόλιο Συντακτικής Ομάδας: Η εφημερίδα ‘Πολίτης’, πολύ σωστά (και συμφωνούμε μαζί της) κατηγορεί αυτούς «που θεωρούν ακόμα και τον ναζιστικό χαιρετισμό σύμβολο πατριωτισμού». Όμως η εφημερίδα ‘Πολίτης’ κάνει τέσσερα σημαντικά λάθη:

1) Δεν διαχωρίζει τις χυδαιότητες των φασιστών και τις ακραίες τοποθετήσεις τους από τις απόψεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανθρώπων και των οργανωμένων συνόλων που συμμετείχαν στην αντικατοχική εκδήλωση.

2) Ως συνέχεια του πιο πάνω, δεν αναδεικνύει τον αντικατοχικό χαρακτήρα της εκδήλωσης αλλά τον υποβιβάζει. Προτιμά να εστιάζει την προσοχή της στην νοοτροπία μιας καταθλιπτικής μειοψηφίας ανεγκέφαλων αντί στην ψυχρή πραγματικότητα της συνεχιζόμενης τουρκικής, ιμπεριαλιστικής κατοχής.

3) Δεν επισημαίνει πως επί Τάσσου Παπαδόπουλου οι ύβρεις κατά του θεσμού και του αξιώματος του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν συνεχείς και οξύτατοι, εντούτοις ο τότε Πρόεδρος δεν προέβει σε συλλήψεις ή καταγγελίες.

4) Υπερασπίζεται με δουλικό πάθος τον Πρόεδρο Χριστόφια, αλλά αδυνατεί να επισημάνει πως τέτοιες πρακτικές (συλλήψεις πολιτών κλπ) είναι χαρακτηριστικά ολοκληρωτικών και δικτατορικών καθεστώτων, και το μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι να ηρωοποιούν τους δράστες και να πολώνουν το σκηνικό σπρώχνωντας διαφωνούντες στις αγκάλες της Ακροδεξιάς.

εξώφυλλο εφημερίδας Πολίτης, 22/07/2009

‘Πολίτης’
«Ο πατριωτισμός και η χυδαιότητα»
22 Ιουλίου 2009, σελ. 12

Οι πανηγυρτζήδες του πατριωτισμού, που δεν χάνουν ευκαιρία να περιφέρουν την εθνική τους υπερηφάνεια, από τα γήπεδα στις πλατείες και από τους δρόμους στα οδοφράγματα, φαίνεται πως παρεξήγησαν την ανεκτικότητα στην γραφικότητά τους. Προχθές, υπερέβησαν τα εσκαμμένα και άγγιξαν την χυδαιότητα, την οποία κάποιοι προσπαθούν να εξωραΐσουν, παρουσιάζοντας την ως δήθεν ελεύθερη έκφραση και δημοκρατικό δικαίωμα. Η δημοκρατία έχει κανόνες και αν κάποιοι δεν μπορούν να τους ακολουθήσουν, καλό θα ήταν να συνεχίσουν να πολιτεύονται στο περιθώριο, το οποίο είναι ο φυσικός τους χώρος.

Η κριτική στα δημόσια πρόσωπα και τους θεσμούς όχι μόνο επιτρέπεται αλλά επιβάλλεται, ακόμα και αν είναι σκληρή. Αυτό που δεν μπορεί να επιτραπεί είναι η απαξίωση και ο διασυρμός των θεσμών με συνθήματα και άναρθρες κραυγές. Θα μπορούσε να επιδειχθεί κατανόηση, εάν τα όσα συνέβησαν στο συλλαλητήριο στο Λήδρα Πάλλας είχαν ως αποκλειστικούς πρωταγωνιστές τους νεαρούς που θεωρούν ακόμα και τον ναζιστικό χαιρετισμό σύμβολο πατριωτισμού. Δυστυχώς όμως, τα έκτροπα είχαν την σφραγίδα αυτών που αποφάσισαν να σώσουν την Κύπρο, διά της εις άτοπον απαγωγής. Θεωρώντας ως αξίωμα ότι όλοι είναι προδότες πιστεύουν πους πετυχαίνουν να αναδείξουν τους εαυτούς τους ως τους μοναδικούς πατριώτες. Παραφράζοντας τον Βίκτωρα Ουγκώ θα μπορούσε κάποιος να πει πως ο ψευδοπατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των αχρείων. Είναι το καταφύγιο στην ανεπάρκεια επιχειρημάτων. Είναι το καταφύγιο στην ανυπαρξία λαϊκής στήριξης. Είναι το καταφύγιο της ανοησίας.

Αυτό το καταφύγιο αναζήτησαν στον όχλο που αντί να στρέψει την οργή του κατά της κατοχής επέλεξε να την κατευθύνει στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς να έχει σημασία εάν πρόκειται για τον Δημήτρη Χριστόφια ή οποιονδήποτε άλλον δημοκρατικά εκλελεγμένο ηγέτη.

Είναι παρήγορο, το γεγονός ότι όλα τα κόμματα καταδίκασαν τα όσα απαράδεκτα συνέβησαν. Αυτό όμως που δεν είναι παρήγορο είναι ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν στελέχη κομμάτων τα οποία παρέμειναν στον χώρο χωρίς να αντιδρούν στις ύβρεις και την χυδαιότητα. Τα λάθη του παρελθόντος και η ανοχή του εξτρεμισμού πληρώθηκαν ακριβά από αυτό τον λαό και αν ακόμη δεν διδαχτήκαμε είναι μια αποτυχία της ίδιας της δημοκρατίας μας, η οποία παρά τα ελλείμματα και τις ατέλειες της μπορεί να δώσει ακόμα απαντήσεις σε όσους την υπονομεύουν, έχοντας το θράσος να την επικαλούνται.

Σχόλια

1. Παρατηρητής - 23/07/2009

Μια ερώτηση: Όταν με άρθρο της η Τουρκοκύπρια δημοσιογράφος της Λονδρέζικης ‘Λόντρα Γκαζετε’ Σουζάν Νουρί, μέλος της ρατσιστικής οργάνωσης ‘Εμπάργκο!’ που προωθεί την αναγνώριση και πολεμά για τις απευθείας πτήσεις, μας κατηγορεί για το σύμβολο μας ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ και τον αιματοβαμμένο χάρτη της Κύπρου, μας καλεί να τα εγκαταλείψουμε και τα εξισώνει με το σβάστικα, σύμβολο του ναζισμού γιατί κανένας δεν ξεσπά εναντίον της, μάλιστα όλα αυτά σε κύριο άρθρο της εφημερίδας;


Sorry comments are closed for this entry

Αρέσει σε %d bloggers: