jump to navigation

Ο «μυστικός» καπιταλισμός της Βόρειας Κορέας 21/07/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΑΣΙΑ, ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ.
Tags:
trackback
Ερασιτεχνική διαφήμιση φαρμακευτικής εταιρείας [πηγή φωτογραφίας: nkeconwatch.com, 19/07/2009]

‘Καθημερινή’
17 Ιουλίου 2009

Σε μια περίοδο που η Βόρεια Κορέα εμφανίζεται συχνά στην επικαιρότητα, λόγω των πυραυλικών και πυρηνικών της δοκιμών και του καρκίνου του ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ Ιλ, κάποιοι κάνουν λόγο για την εμφάνιση μιας νέας, μη αναμενόμενης «μόδας» στο ιδιότυπο ψηφιδωτό που αποτελεί το οικονομικό σύστημα της χώρας: ενός «κρυφού» καπιταλισμού.

Στον πυρήνα της θεωρίας περί «βορειοκορεατικού καπιταλισμού» βρίσκονται οι δορυφορικές φωτογραφίες (διαθέσιμες μέσω Google Earth) οι οποίες απεικονίζουν «εμπορικά χωριά».

«Υπάρχουν πολλές μικρής έκτασης ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες έκαναν ξαφνικά την εμφάνισή τους» είπε ο Κέρτις Μέλβιν, ιδρυτής της ιστοσελίδας www.nkeconwatch.com (North Korean Economy Watch) και οικονομολόγος στο πανεπιστήμιο Τζωρτζ Μέησον. «Μέσω του Google Earth, μπορείς να ανατρέξεις πίσω στα δεδομένα του κοντινού παρελθόντος και να δεις πόσο γρήγορα αναπτύσσονται οι αγορές στις οποίες αυτές δραστηριοποιούνται. Ειδικά σε μεγάλες πόλεις θα δεις πολλές αγορές- πρακτικά εμφανίζονται σε κάθε χωριό και πόλη» συμπλήρωσε.

Η άνοδος αυτών των αγορών (στα όρια της νομιμότητας όσον αφορά το νομικό καθεστώς της Β. Κορέας) έχει κάνει την κυβέρνηση να αναρωτιέται αν βρίσκεται μπροστά σε μια απειλή προς τη σταθερότητα του καθεστώτος. Σύμφωνα με παρατηρητές, η βορειοκορεατική συνοριοφυλακή βρίσκεται εν μέσω ενός σκληρού «πολέμου» για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτές τις δραστηριότητες έπαιζε σημαντικό ρόλο το κοινό (βορειοκορεατικό-νοτιοκορεατικό) βιομηχανικό πρόγραμμα της Καϊσόνγκ, το οποίο εδώ και μήνες δέχεται τα έντονα «πυρά» της βορειοκορεατικής κυβέρνησης (που πλέον απαγορεύει την προσέλευση Νοτιοκορεατών εργαζομένων).

Η σχετική σταθεροποίηση της βορειοκορεατικής οικονομίας, ωστόσο, «δημιούργησε ένα ισχυρό υπόβαθρο για την εμφάνιση έντονων αντιδράσεων εναντίον της εμφάνισης αυτών των αγορών και των δραστηριοτήτων τέτοιου είδους, οι οποίες ήταν, μόλις και μετά βίας, αλλά παρόλα αυτά αποδεκτές για ένα χρονικό διάστημα» είπε ο Αντρέι Λανκόφ, καθηγητής βορειοκορεατικής ιστορίας στο πανεπιστήμιο Κουκμίν στη Σεούλ. Ο Λανκόφ (που πέρασε ένα χρόνο στη χώρα κατά τη δεκαετία του 1980) θεωρείται ειδήμων σε θέματα Βόρειας Κορέας και έχει αναφερθεί και στο παρελθόν στην «εμφάνιση υποτυπώδους καπιταλισμού στη χώρα». Αν και πλέον οι επισκέψεις του είναι περιορισμένες και υπό στενή παρακολούθηση, συλλέγει τις περισσότερες πληροφορίες στα κινεζικά σύνορα, παίρνοντας συνεντεύξεις από λαθρεμπόρους και χριστιανούς ιεραποστόλους, που γνωρίζουν καλά την κατάσταση. Κατά το Λανκόφ, οι αγορές είχαν νομιμοποιηθεί από την κυβέρνηση το 2002, αλλά πρόσφατα άρχισε πάλι ο ιδιότυπος «πόλεμος» των αρχών εναντίον τους. Ενδεικτικά: η πώληση κινητών τηλεφώνων νομιμοποιήθηκε το 2002, για να απαγορευτεί πάλι το 2004. Επίσης, στο τέλος του 2008, εκδόθηκε οδηγία σύμφωνα με την οποία οι μη-δημόσιες αγορές θα μπορούν να λειτουργούν μόνο τρεις ημέρες ανά μήνα το 2009- μια οδηγία η οποία δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Κάποιοι οικονομολόγοι αναφέρουν ότι άνω του 50% του εισοδήματος των Βορειοκορεατών προέρχεται από παράνομο εμπόριο. Όπως αναφέρει ο Λανκόφ, υπάρχει ένα γνωμικό στη χώρα: «Υπάρχουν δύο είδη ατόμων στη Βόρεια Κορέα: αυτοί που εμπλέκονται στο παράνομο εμπόριο και αυτοί που πεθαίνουν». Επίσης, υπάρχει η γενικότερη αντίληψη πως, σε πολλές περιοχές, η τοπική αυτοδιοίκηση «κάνει τα στραβά μάτια», καθώς οι αγορές αυτές αποφέρουν τεράστια κέρδη – τα οποία κανείς δεν ξέρει πού καταλήγουν.

Αρέσει σε %d bloggers: