jump to navigation

Κάποιοι «δεν ξεχνούν» την συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή 21/07/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ, ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ, ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.
trackback

Σχόλιο Συντακτικής Ομάδας: Συγχαρητήρια στο Μετώπο Κυπρίων Φοιτητών για την πρωτότυπη αυτή εκδήλωση. Μια συμβολική κίνηση που σίγουρα τάραξε τους λουόμενους στην Λεμεσό και τους έβαλε σε δεύτερες σκέψεις, υπενθυμίζοντας τους πως υπάρχουν και στον βορρά πανέμορφες παραλίες, που είναι όμως κατεχόμενες.

Τέτοιες πράξεις ακτιβισμού, κινητοποιήσεις και συμβολικές δραστηριότητες θα έπρεπε να ήταν καθημερινό φαινόμενο και όχι μόνο να τις βλέπουμε κατά την διάρκεια των μαύρων επετείων του πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής. Αν θέλουμε το Κυπριακό, όπως και όλα τα άλλα εθνικά και κοινωνικά προβλήματα (Μακεδονία, Αιγαίο, Θράκη, Ήπειρος, διαφθορά, εγκληματικότητα, λαθρομετανάστευση) να αποκτήσουν την σημασία που τους πρέπει στον δημόσιο λόγο, τέτοιες πράξεις είναι αναγκαίες. Είναι ότι μας απομένει σε μια κοινωνία (σε Ελλάδα και Κύπρο) όπου τα ΜΜΕ εξυπηρετούν σαφώς συγκεκριμένα συμφέροντα, και οι μόνοι τρόποι να περάσουμε τα δημοκρατικά μηνύματα μας είναι οι στοχευμένες δραστηριότητες ακτιβιστών.

Το πλοίο του Μετώπου Κυπρίων Φοιτητών με το πανό "Δεν Ξεχνώ το Δεν Ξεχνώ" [πηγή φωτογραφίας: metopo.org.uk, 19/07/2009]

‘Μέτωπο Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου’
Δελτίο Τύπου: «Λεμεσός 2009: Βάφουμε Συνειδήσεις ΙΙ»
19 Ιουλίου 2009

Είναι πολλές φορές που ο συμβολισμός της πράξης είναι πολύ ισχυρότερος από την πράξη αυτή καθ’ αυτήν. Δυο χρόνια πριν, το ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε ότι όποτε το επιτρέπει η δημιουργικότητα και τα οικονομικά του, θα προσπαθεί να διοργανώνει μια αντικατοχική εκδήλωση αλλιώτικη από όλες τις άλλες. Μια αντικατοχική εκδήλωση που θα είναι απλή διαδικασία, όπως το μπογιάτισμα μιας ταράτσας ή ο περίπατος με ένα πλοίο, αλλά θα βρίθει συμβολισμών. Γιατί το απλό παραμένει πάντα προσιτό, παρά το φορτίο των συμβολισμών που φέρει.

Φέτος, στη δεύτερη εκδήλωση «Βάφουμε Συνειδήσεις» του Κινήματός μας, επιλέξαμε να διαμαρτυρηθούμε για την παράνομη εισβολή και την συνεχιζόμενη κατοχή του Αττίλα στο νησί μας από την θάλασσα. Η θάλασσα ήταν η αρχή του κακού αυτού «Είναι δύσκολο να πιστέψω πως μας τους έφερε η αγαπημένη θάλασσα της Κερύνειας» λένε οι στίχοι του Μόντη- και εμείς ευελπιστούμε πως κάποτε θα είναι και το τέλος του.

Στον προηγούμενο σταθμό του κύκλου «Βάφουμε Συνειδήσεις» η εναλλακτική μας εκδήλωση παρέμενε στο γνωστό μοτίβο δράσης μας, την διεθνοποίηση του Κυπριακού, καθώς αποσκοπούσε στην πρόκληση μιας «συνειδησιακής κρίσης» των ξένων τουριστών, που με μια φωτογραφική πήγαιναν να αποθανατίσουν την «πρωτότυπη ανικανότητα» των Ελλήνων της Κύπρου να πάνε στο σπίτι τους, να ποτίσουν το περβόλι τους, να ανάψουν το καντήλι στον τάφο της γιαγιάς. Με την συμβολή μας, πρώτου ατενίσουν την Αμμόχωστο έρημη, έτσι όπως την κατάντησε ο κατακτητής, αναγκάζονταν να διερωτηθούν πως θα αντιδρούσαν αν ήταν αυτοί στη θέση μας.

Ο φετινός μας στόχος είναι η αναμόχλευση των συνειδήσεων των ίδιων των Κύπριων πολιτών. Το ξεφτισμένο, πια, «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» τροφοδοτείται εκ νέου από την νεανική μνήμη και γίνεται «Δεν ξεχνώ το ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ». Χαλούμε τη θέα σε όσους πίστεψαν, έστω για ένα λεπτό, ότι ο κυπριακός ορίζοντας περιορίζεται στα νότια παράλια. Χαλούμε τη θέα σε όσους πίστεψαν, έστω για ένα λεπτό, ότι η ακτογραμμή της πατρίδας μας δεν τελειώνει στην Κερύνεια. Χαλούμε τη θέα σε όσους, σαγηνευμένους από την ομορφιά της, αποκοιμήθηκαν και ξέχασαν πως είναι καθήκον τους κάθε μέρα να αγωνίζονται για την ελευθερία της πατρίδας.

Το ΜΕΤΩΠΟ Κ.Φ.Η.Β. ξέρει πως η φωτισμένη σημαία λαβώνει καθημερινά τον Πενταδάκτυλο και θέλει να την σβήσει για πάντα. Όπως έγραψε κάποτε ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης «Αν ο λαός μας δεν μπορεί ν’ αντλήσει απ’ τα δεινά του, τότε του δόθηκε άδικα μια τέτοια τραγωδία». Εμείς αντλούμε και μεταλαμπαδεύουμε. Εσείς πρέπει τώρα να επιτρέψετε στην φλόγα του αγώνα να ξανανάψει μέσα σας.

Το πλοίο του Μετώπου Κυπρίων Φοιτητών με το πανό "Δεν Ξεχνώ το Δεν Ξεχνώ" [πηγή φωτογραφίας: metopo.org.uk, 19/07/2009]

>> [πιέστε εδώ για περισσότερες φωτογραφίες]

Σχόλια

1. ΛΥΚΟΣ - 21/07/2009

ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΣΩΣΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΟΤΙ ΕΘΕΛΑΝ ΧΡΙΣΤΟΦΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΔΕΣ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΡΙΠΑΙΖΑΝ ΚΑΡΟΓΙΑΝΗΔΕΣ ΚΑΙ ΟΜΗΡΗΔΕΣ.

ΩΡΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. ΩΡΑ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ. ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ, ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΠΩΣ ΤΟ -Ο-Χ-Ι- ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΣΤΗΘΗΚΕ.

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!

2. ΑΛΕΠΟΥ - 22/07/2009

aisthanomai


Sorry comments are closed for this entry

Αρέσει σε %d bloggers: