jump to navigation

Εθνική Φρουρά Θηλέων 21/07/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΚΥΠΡΙΑΚΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ.
Tags:
trackback
Η Λοχίας (ΤΘ) Μαρία Παπαδοπούλου [πηγή φωτογραφίας: Σημερινή, 01/06/2009]

‘Σημερινή’
11 Ιουλίου 2009
Λάζαρος Μαύρος, στήλη ‘Ειρήσθω’

Είκοσι χρόνια φέτος από την πρώτη κατάταξη Γυναικών στην Εθνική Φρουρά, το 1989. Της 1ης σειράς των Εθελοντριών Μονίμων Υπαξιωματικών. Σε μία αναπτυσσόμενη, από το 1987 εντατικά, αμυντική θωράκιση. Επικεφαλής, ικανός υπουργός Άμυνας ήταν τότε (1988-1993) ο Ανδρέας Αλωνεύτης. Με την ομόθυμη στήριξη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας. Πρόεδρος της οποίας ήταν, πολύ προτού «κλώσει», «αυτομολήσει» και «φτύσει εαυτόν» ο (τότε Εδεκίτης) Τάκης Χατζηδημητρίου. Με αντιπρόεδρο τον τότε βουλευτή του ΔηΣυ Χρ. Σολωμή. Η επιτυχής κατάταξη στην Ε.Φ. των πρώτων Γυναικών – στελεχών, αποτελούσε μέρος του συνολικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του τεράστιου αμυντικού προβλήματος.

Η δημιουργία των πρώτων Λόχων Κατοικημένων Τόπων, με κατ’ οίκον εξοπλισμένους τους διαμένοντες στην κάθε περιοχή των πρόσω, Εθνοφύλακες, υπήρξε άλλο ένα μέτρο (από το 1989) προς την ίδια κατεύθυνση. Πέρα από την πρόσκτηση σύγχρονων (τότε) οπλικών συστημάτων, η κύρια πολιτική Άμυνας, ήταν η ανάπτυξη, στην πράξη, της έννοιας Ένοπλος Λαός. Η παλλαϊκή στράτευση: Ο εξοπλισμός, η οργάνωση, η εκπαίδευση και η πολεμική ετοιμότητα όλων των «δυναμένων να φέρουν όπλα» δυνάμεων του λαού. Ως πειστικότατη ΑΠΟΤΡΟΠΗ πολέμου. Από τους 18ρηδες κληρωτούς μέχρι και τους 60ρηδες εθνοφύλακες. Συμπεριλαμβανομένων και όλων των ηλικιών των εφέδρων. Σχέδιο του οποίου η υλοποίηση πέτυχε την κορύφωση, πέραν κάθε προσδοκίας, επί Αρχηγών ΓΕΕΦ, Βορβολάκου, Δήμου και αείμνηστου Φλωράκη. Για ν’ αρχίσει η «κατακρεούργησή» του από Σχεδίου Ανάν και εντεύθεν.

Το 1990, ο τότε Υπ.Αμ. Α. Αλωνεύτης, είχε προτείνει δημόσια την καθιέρωση Θητείας Θηλέων. Την υποχρεωτική υπηρεσία στην ΕΦ και των 18χρονων κοριτσιών, ισότιμων, ισάξιων, εξίσου ικανών και πρόθυμων, όπως κι οι άρρενες συμμαθητές τους στα σχολεία που μαζί κι αξεχώριστα φοιτούσαν. Η Θητεία Θηλέων, εξηγούσε τότε ο Αλωνεύτης, θα επέτρεπε και την αναλογική μείωση της διάρκειας της 26μηνης τότε θητείας αρρένων.

Απέτυχε, όμως, να πείσει. Μανικώθηκαν τότε καμιά εκατοστή «σεξοφοβικοί» γονείς, που δεν άντεχαν το είδος της «σεξουαλικής απελευθέρωσης» της θυγατρός που οι ίδιοι εφοβούντο ότι θα… συνέβαινε, δήθεν, σε… στρατώνες και… φυλάκια! Όρμησαν κατά του Αλωνεύτη, κατά των Βουλευτών, κατά των ηγεσιών των κομμάτων… Και πέτυχαν την ακύρωση της ισότιμης θητείας Αρρένων & Θηλέων.

Σήμερα, παρόμοια και παραπλήσια «γονεϊκή» «μέριμνα», παράγει όλο και πιο ανίκανους προς υπηρεσία άρρενες 18ρηδες. Εντός της γενικότερης παρακμής της δημοκρατίας (40,6% αποχής), παρακμής των πρωτευθυνομένων κομμάτων, παρακμής της φιλοπατρίας, όπου αναπτύσσεται κι η Δόλια Φυγοστρατία…


ΕΡΩΤΗΣΗ

Εκτός από τα συγχαρητήρια που οφείλονται σε κάθε οικογένεια, η οποία έχει την Τιμή και την Αξιοπρέπεια να αξιώνεται, τα αγόρια της να υπηρετούν ως ΙΚΑΝΟΙ Εθνοφρουροί, οφείλεται άραγε και μια μεγάλη συγγνώμη προς όλα τα 18χρονα κορίτσια μας, που η πατρίδα ΔΕΝ έκρινε ότι είναι άξια, πρόθυμα και ικανά να υπηρετούν, όπως τ’ αγόρια τους, στρατιωτική θητεία;

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Σχόλιο Συντακτικής Ομάδας: Η περίπτωση της Μαρίας Παπαδοπούλου είναι χαρακτηριστική, αφού δείχνει πως είναι εξίσου άξιες και ικανές είναι οι γυναίκες για στράτευση και προσφορά προς την πατρίδα. Στην φωτογραφία στην κορυφή της σελίδας εικονίζεται η Λοχίας (ΤΘ) Μαρία Παπαδοπούλου.

‘Σημερινή’
«Σε γυναίκα φέτος το τυφέκιο «Κηφεύς»»
01 Ιουνίου 2009
Λάζαρος Μαύρος

Μια γυναίκα της Εθνικής Φρουράς «έβαλε φέτος γυαλιά» στους 205 καλύτερους άνδρες επίλεκτους σκοπευτές, μονίμους, κληρωτούς, εφέδρους και εθνοφύλακες, που έλαβαν μέρος στον ετήσιο διαγωνισμό βολής τυφεκίου και, οι οποίοι, από καρδιάς θαύμασαν το επίτευγμά της. Η 38χρονη μόνιμη λοχίας τεθωρακισμένων Μαρία Παπαδοπούλου πέτυχε το απόλυτο άριστα 10/50 – 100%, στη βολή των τριακοσίων μέτρων με σταθερά σκοπευτικά. Από το 1995 που ξεκίνησε ο ετήσιος διαγωνισμός, είναι μόλις η τρίτη φορά που επετεύχθη το 10/50 άριστα και πρώτη φορά από γυναίκα. Σεμνή, ψυχωμένη, πειθαρχημένη, εκπαιδευμένη και ικανή η Μαρία Παπαδοπούλου, ανήκει από την αρχή στη Σκοπευτική Ομάδα των Γυναικών της ΕΦ που συγκροτήθηκε πρώτη φορά το 2001 με διαταγή του τότε Αρχηγού ΓΕΕΦ αείμνηστου στρατηγού Ευάγγελου Φλωράκη και διακρίθηκε για τις καλές της επιδόσεις στη σκοποβολή στους έκτοτε διαγωνισμούς.

O Φλωράκης πίστευε πολύ και στις ψυχωμένες ένοπλες γυναίκες της ΕΦ και τις ικανότητές τους στο ντουφέκι. Παραμονή της 25ης Μαρτίου 2002, που έδινε δεξίωση για τα ονομαστήριά του, «πείραζε» τον τότε διοικητή των Καταδρομών συνταγματάρχη Νίκο Μπάδρα ότι… «θα σου στείλω τη σκοπευτική ομάδα γυναικών να εκπαιδεύσουν τους λοκατζήδες σου»! Εκείνη τη χρονιά στο διαγωνισμό βολής της 21.3.02, πράγματι οι γυναίκες είχαν ξεπεράσει και τους λοκατζήδες.

Εφέτος, όμως, στο διαγωνισμό της 20 και 21.5.09, στις ομαδικές επιδόσεις, πρώτευσαν και στις τρεις κατηγορίες οι σκοπευτικές ομάδες της Διοίκησης Δυνάμεων Καταδρομών:

(α) Στη βολή τυφεκίου με σταθερά σκοπευτικά, η δεκάδα των Λοκατζήδων πέτυχε 98/438 – 92,8%.
(β) Στη βολή με νυκτερινή διόπτρα σκόπευσης, η πεντάδα πέτυχε 50/216 – 93,2% και
(γ) Στη βολή με διόπτρα ημέρας πέτυχε 49/198 – 88,6%.
Τη δεύτερη θέση πέτυχαν, αντιστοίχως, οι ομάδες των σκοπευτών:
(α) 3ης Ταξιαρχίας Λεμεσού,
(β) Ναυτικού και
(γ) Εθνοφυλάκων.
Στην τρίτη θέση, αντιστοίχως, οι σκοπευτικές ομάδες:
(α) 2ας Μεραρχίας Κλήρου,
(β) 1ης Μεραρχίας Λάρνακος και
(γ) 4ης Ταξιαρχίας Λευκωσίας.

Στις τρεις κατηγορίες διαγωνίστηκαν δεκαπέντε δεκαμελείς ομάδες στην πρώτη, οκτώ πενταμελείς στη δεύτερη και επτά πενταμελείς στην τρίτη.

Σύνολο συμμετασχόντων, επιλέκτων στη σκοποβολή με στρατιωτικό τυφέκιο, 225. Εκ των οποίων οι δέκα, γυναίκες υπαξιωματικοί της ΕΦ. Οι σκοπευτικές ομάδες των μαυροσκούφηδων της ΧΧΤΘΤ που διακρίνονταν ή πρώτευαν τα προηγούμενα χρόνια, φέτος ατύχησαν και στις τρεις κατηγορίες.
Στις ατομικές επιδόσεις, εκτός από την πρωτεύσασα στα σταθερά σκοπευτικά, με 10/50 – 100% άριστα, Μαρία Παπαδοπούλου της 20ής Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας,
– πρώτευσε στη βολή με νυκτερινή διόπτρα και επίδοση 10/49 – 99%, ο κληρωτός στρατιώτης του 286ΜΤΠ Παναγιώτης Γερολέμου και
– πρώτευσε στη βολή με διόπτρα ημέρας και επίδοση 10/46 – 96%, ο εθνοφύλακας υπολοχαγός Πάμπος Σωφρονίου του 121ΤΕΘ.

Ο 62χρονος εθνοφύλακας
Ξεχωριστή και από πλευράς ηλικίας, ήταν η επιτυχία του 62χρονου εθνοφύλακα ανθυπολοχαγού Συμίανθου Παύλου του 91ΤΕΘ, ο οποίος, με επίδοση 10/45 – 95%, πρώτευσε ανάμεσα στους εθνοφύλακες και κατετάγη στους δέκα καλύτερους (όλων των ηλικιών) στα σταθερά σκοπευτικά. Παραμένει εθελοντικά για έννατο έτος στην Εθνοφυλακή, από την οποία αποδεσμεύονται όσοι συμπληρώνουν τα 53 τους. Συμμετέχει από το 1995 στους διαγωνισμούς βολής και πρωτο-υπηρέτησε εθελοντικά, ως 17χρονος, στην απόκρουση της Τουρκανταρσίας το 1964, όταν πρωτοδημιουργήθηκε η Εθνική Φρουρά. Σύνολο, δηλαδή… «ενόπλων ετών» σαράντα πέντε! Και η διαφορά ηλικίας από τον 18ρη κληρωτό σκοπευτή, 44 χρονάκια!

Τα έπαθλα του διαγωνισμού βολής, με πρώτο το προεδρικό τυφέκιο «Κηφεύς» στη Μαρία Παπαδοπούλου, απένειμαν την Πέμπτη, 21.5.09, σε ειδική παράταξη στο στρατόπεδο των Καταδρομών που φέρει το όνομα του απαγχονισθέντος ήρωα της ΕΟΚΑ Στέλιου Μαυρομμάτη στο Σταυροβούνι, ο Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας και ο νέος Αρχηγός ΓΕΕΦ αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης.

Αρέσει σε %d bloggers: