jump to navigation

Κρίση ταυτότητας (μέρος Α’) 19/07/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΕΛΛΑΔΙΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΚΥΠΡΙΑΚΗ, ΨΥΧΟΠΟΛΕΜΟΣ.
Tags: ,
trackback
Ελλάδα - Κύπρος: Ελληνισμός [πηγή γραφικού: Ερετικό Ιστολόγιο, 08/07/2009]

‘Ερετικό Ιστολόγιο’
08 Ιουλίου 2009
Ευαγόρας Γονέμης

Αν τύχαινε να δείτε κάποιο Κύπριο σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου -πλην Κύπρου και Ελλάδας- πολύ πιθανόν θα δήλωνε Έλληνας μετά από τα απανωτά σοκ του τύπου «Τι είναι η Κύπρος;» «Βρίσκεται δίπλα στην Ινδία;» «Είσαι από την τουρκική ή ελληνική Κύπρο;»

Αν τύχαινε να μιλήσετε με κανέναν εκσυγχρονιστή νεοκύπριο θα ακούγατε την άποψη ότι η εθνική ταυτότητα δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά ένα τεχνητό κατασκεύασμα της «εθνικιστικής προπαγάνδας», αυτής που δημιούργησε τα «κακά» και «απάνθρωπα» -εθνικά κατά βάση- κράτη στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο τους τελευταίους αιώνες.

Όλα αυτά σκιαγραφούν τις νέες απόψεις της μεταεθνικής ιδεολογίας. Των υποστηρικτών της αγγλοαμερικανικής πολτοποίησης που όμως δεν έχουν πρόβλημα να μιλήσουν για Αμερικανικό έθνος!

Όλα αυτά σκιαγραφούν και την κρίση που περνάμε ως Κύπρος και ως Ελληνική Κυπριακή κοινότητα. Λέω ΕΛΛΗΝΙΚΗ κυπριακή κοινότητα. Λέω Έλληνες Κύπριοι ή Έλληνες της Κύπρου. Για σκεφτείτε το! Τι άλλο είμαστε πάρεξ ένα κομμάτι του Ελληνισμού στην εσχατιά της Μεσογείου; Με το σκέτο «Κύπριος» δεν έχουμε πρόβλημα (ούτε ο Κρητικός ή ο Ροδίτης έχει), φτάνει αυτό να μην αμφισβητεί την Ελληνικότητά μας ή να δημιουργεί νοηματική σύγχυση μήπως και περιλαμβάνει και την Τ/κ μειονότητα. Και όσοι προσπάθησαν να μας «αποδείξουν» ότι είμαστε τάχα ΜΟΝΟΝ Κύπριοι συνετρίβησαν στα οστά του Ινστιτούτου Γενετικής με την απόλυτη ταυτότητα του γενετικού υλικού Ελλαδιτών και Ελλήνων Κυπρίων. Συνετρίβησαν ακόμη στα κομμάτια των κιόνων, στα αρχαιοελληνικά γλωσσικά κατάλοιπα και τους θρύλους του αμόρφωτου λαού. Όσο κι αν τη νήσο χαϊδεύει ή χάιδευε ο ανατολίτικος αέρας, δεν έπαψε να μιλά, να σκέφτεται και να αναπνέει ελληνικά από τον βασιλιά Ευαγόρα και εντεύθεν.

Κάποιοι όμως έχουν αλλεργία με τον όρο Έλληνας και Ελληνικός. Έχουν αλλεργία ζώντας στην Κύπρο, νομίζοντας ότι είμαστε το κέντρο του κόσμου. Έχουν αλλεργία στην Ελλάδα, με τον παραφουσκωμένο τοπικιστικό αρχοντοχωριατισμό τους. Άλλοτε πάλι, δεν έχουν αλλεργία, όταν η Ελλάδα είναι στολισμένη με όλο το αρχαιοελληνικό και αιγαιοπελαγίτικό της κάλλος στα μάτια των ξένων.

Κάποτε (1950), και μάλιστα σε περίοδο ξένου ζυγού, το 97% των Ελλήνων Κυπρίων ψήφιζε ανεπιφύλακτα ΕΝΩΣΙΝ και μόνον ένωσιν με τη μητέρα Ελλάδα. Κάποτε (1950, 1955, 1960, 1963-4, 1967), το ΑΚΕΛ στήριζε την Ένωση και δήλωνε ότι δεν υπάρχουν ανθενωτικοί στο νησί. Μάλιστα το σύνθημά του ήταν ΕΝΩΣH ναι, ΝΑΤΟ όχι. Κι ύστερα με την προδοσία και τα απανωτά χαστούκια από τη χουντική και μεταπολιτευτική κυβέρνηση της Αθήνας, ένας ολόκληρος λαός μεταστράφηκε. Ονόμασε την Ένωση ανάθεμα και επεδίωξε να σβήσει απ’ τη μνήμη του εκείνον τον υπέροχο αγώνα. Επεδίωξε όμως να σβήσει το DNA και την ιστορία του;

Όσο κι αν η πικρία της προδοσίας, όσο κι αν η πικρία της αδυναμίας ή ατολμίας μπορεί να δηλητηρίασαν τις σχέσεις Ελλ. Κυπρίων και Ελλαδιτών, δεν μπορεί να συνεχίζεται η κατάσταση. Λάθη διαπράξαμε πολλά ως Ελληνισμός: από τον Μακάριο ως τον Καραμανλή και από τον Διγενή ως τους δικτάτορες. Τι κερδίζουμε κατακομματιαζόμενοι σήμερα;

Πολύ περισσότερο όμως ξενίζει το ότι η ελληνική ταυτότητα άντεξε στο νησί σχεδόν 3000 χρόνια μέσα από πάμπολλες κατακτήσεις, υποτέλειες και επιρροές και κινδυνεύει σήμερα από ένα εντόπιο νεοκυπριακό τοπικισμό σε μία (σχεδόν) ανεξάρτητη πατρίδα!

Μήπως είναι αυτή η στάση ανθρώπων που ξέρουν από πού έρχονται και προς τα πού βαδίζουν;

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: