jump to navigation

Η Τουρκία προκαλεί (ξανά) Ελλάδα και Κύπρο 19/07/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΕΛΛΑΔΟΤΟΥΡΚΙΚΑ, ΚΥΠΡΙΑΚΟ.
Tags:
trackback

Σχόλιο Συντακτικής Ομάδας: Όπως έχουμε ήδη πει (εδώ και εδώ), όποτε υπάρχουν τέτοιες ειδήσεις, θα κάνουμε πάντα τις ίδιες ερωτήσεις: Δικαιολογείται, λοιπόν, η μείωση της θητείας στον Ελληνικό Στρατό και την Εθνική Φρουρά; Επιβάλλεται ή όχι η θωράκιση, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του Ε.Σ. και της Ε.Φ. ούτως ώστε να αποτελούν σοβαρή δύναμη αποτροπής κατά της στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά αδηφάγου Τουρκίας των κατοχικών Ερντογάν-Ταλάτ;

Πετρέλαιο [πηγή φωτογραφίας: tvxs.gr, 18/07/2009]

‘Καθημερινή’ της Κύπρου
«Αντιδράσεις για την απόφαση της Άγκυρας»
17 Ιουλίου 2009

Σε διαβήματα προς την Άγκυρα προέβη η Ελληνική κυβέρνηση, με αφορμή την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να εξουσιοδοτήσει την κρατική εταιρία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για να διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες σε περιοχή εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων, κοντά στην Κύπρο και το Καστελλόριζο.

Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε νέα διαβήματα και σε διεθνείς οργανισμούς, αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και παραβιάσει τα χωρικά ύδατα.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται, η τουρκική κυβέρνηση έθεσε σε ισχύ διάταγμα που εξουσιοδοτεί την κρατική εταιρία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) να διεξάγει γεωλογικές έρευνες στην περιοχή εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων, στην ανατολική Μεσόγειο, σε τέσσερις περιοχές, δυο στην περιοχή της Αττάλειας και δύο στην περιοχή της Μούγλα, συνολικής θαλάσσιας έκτασης 2 εκατομμυρίων εκταρίων.

Σημερινό δημοσίευμα της αγγλόφωνης έκδοσης της τουρκικής εφημερίδας Ζαμάν αναφέρει ότι »η ενέργεια αυτή της Άγκυρας, στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου κοντά στα κυπριακά παράλια, αναμένεται να προκαλέσει διαμάχη καθώς πιθανότατα θα ερμηνευτεί από πολλούς ως επίδειξη της αποφασιστικότητας της Τουρκίας να προστατέψει τα δικαιώματά της και τα συμφέροντά της στην περιοχή, όταν αντιμετωπίσει μια μονομερή κίνηση εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων σχετικά με την έρευνα για πετρέλαιο’.

Η ανακοίνωση τον περασμένο μήνα εκ μέρους της Κύπρου ότι θα προχωρήσει σε έρευνες για πετρέλαιο στην περιοχή είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.

ΕΔΕΚ: Αφόρητη πρόκληση
Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε σήμερα ότι η Κύπρος θα πρέπει να καταγγείλει προς κάθε κατεύθυνση την προκλητική παραβίαση από την Τουρκία των κανόνων του διεθνούς δικαίου, σε ό,τι αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες σε περιοχές που ανήκουν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι, με βάση τα γεγονότα, θα πρέπει να αναμένεται κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας. Ο κ. Ομήρου είπε ότι η εξέλιξη αυτή συνιστά μία αφόρητη πρόκληση σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. »Είναι κάτι που αμέσως θα πρέπει να καταγγείλουμε προς κάθε κατεύθυνση, προς τον ΟΗΕ, προς τα ευρωπαϊκά συλλογικά θεσμικά όργανα, προς τις χώρες μέλη της ΕΕ, ότι αυτή η χώρα, η Τουρκία, η οποία ζητά να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια, παραβιάζει κατά τον πλέον προκλητικό τρόπο ρητούς κανόνες του διεθνούς δικαίου, τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας και βεβαίως ταυτόχρονα θα πρέπει να καταγγείλουμε την Τουρκία ότι προβαίνει σε ενέργειες που δυναμιτίζουν, που απειλούν την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», είπε.

Πρόσθεσε ότι »λαμβανομένου δε υπόψη του γεγονότος ότι μόλις πριν δύο ημέρες είχαμε την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, όπου αμφισβητούνται ευθέως όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε, και δεν θέλουμε να είμαστε μάντης κακών, για μία κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας».

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

‘TVXS.gr’
«Προβληματισμό σε Ελλάδα και Κύπρο προκαλούν οι τουρκικές προκλήσεις»
18 Ιουλίου 2009
Ομάδα TVXS

Έντονη αντίδραση προκάλεσε δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως περί γεωφυσικών ερευνών στη θαλάσσια περιοχή Νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, μέρος της οποίας ανήκει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας.

Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα «Ζαμάν», η οποία αναφέρεται σε απόφαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2008 και δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλο της εφημερίδας της κυβερνήσεως, η Τουρκία θα αναζητήσει πετρέλαιο στη Μεσόγειο. Με τη συγκεκριμένη απόφαση, δίδονται άδειες για έρευνες στην κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ, σε περιοχές έκτασης 681.595 εκταρίων νοτίως της Μούχλας και έκτασης 227.280 εκταρίων νοτίως της Αττάλειας.

Παράλληλα, το Σάββατο, το υπουργείο Εμπορίου της Κύπρου επιβεβαίωσε οτι ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός Chevron έχει ζητήσει άδεια απο τη Λευκωσία να διενεργήσει υποθαλάσσιες έρευνες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου για ανεύρεση πετρελαίου και φυσικού αεριού. Σε άλλη περιοχή της Ζώνης, θα πραγματοποιήσει έρευνες η επίσης αμερικανική εταιρεία Νοble Energy.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνεται ότι ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Άγκυρα επικοινώνησε με τους αρμόδιους αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, τμήμα της περιοχής που αναφέρεται στη δημοσίευση περιλαμβάνει ελληνική υφαλοκρηπίδα» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι η κίνηση αυτή αντιβαίνει στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο.

«Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια Τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο αλλά η Ελλάδα με αυτοπεποίθηση και ψυχραιμία και πάντοτε βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, αντιμετωπίζει και μάλιστα με επιτυχία την όλη κατάσταση», επεσήμανε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη το Σάββατο από το Ηράκλειο όπου βρίσκεται για την έναρξη των εργασιών του 41ου συνεδρίου της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Στέφανος Στεφάνου σημείωσε πώς η Τουρκία «δεν έχει υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας και ασφαλώς δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία», τονίζοντας πως η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η Κύπρος είναι χώρα μέλος του ΟΗΕ, χώρα μέλος της ΕΕ, αλλά και σε μια σειρά από άλλους διεθνείς οργανισμούς. Ανάλογα, εμείς κάνουμε τα διαβήματα μας, κάνουμε και τις ενέργειες μας έτσι ώστε να διαφυλάξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, και αυτό πάντοτε το κάνουμε χωρίς πολύ θόρυβο, χωρίς να φωνασκούμε γιατί είμαστε πολύ βέβαιοι για το δίκαιο της υπόθεσης μας. Για αυτό, με ψύχραιμο τρόπο και αποφασιστικό διεκδικούμε πάντοτε τα δικαιώματα μας και διαφυλάσσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις εξέφρασε και ο πολιτικός εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος. «Κάθε μέρα προκύπτει, από την πλευρά της Τουρκίας, ένα νέο θέμα, που επιβαρύνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», είπε. «Κάθε ημέρα, επίσης, επιβεβαιώνεται η εκτίμησή μας, ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έχει σχέδιο, δεν έχει τακτική, δεν έχει στρατηγική απέναντι στην Τουρκία».

«Η Τουρκία, όμως, πρέπει να πάρει το αυστηρό μήνυμα ότι η συμμόρφωσή της με το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα με το δίκαιο της θάλασσας αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου να υπηρετηθούν και εκ μέρους της οι αρχές της καλής γειτονίας, καθώς και η ευρωπαϊκή της πορεία», πρόσθεσε.

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: