jump to navigation

Δικαστική ήττα για τον σύμβουλο της ΕΟΚΑ-Β’ 18/07/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑΣ, ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΨΥΧΟΠΟΛΕΜΟΣ.
Tags: ,
trackback
«Τα μυστικά αρχεία του Κίσιντζερ», των Μιχάλη Ιγνατίου και Κώστα Βενιζέλου, εκδόσεις Λιβάνη

‘Ελεύθερος Πολιορκημένος’ [με πληροφορίες από Σύβιλλα, 15/07/2009 και Jimmy278]
«Δικαστική δικαίωση τού βιβλίου «Τα μυστικά αρχεία του Κίσινγκερ»»
15 Ιουλίου 2009
*

Ο Αρείος Πάγος της Κύπρου απέρριψε την έφεση του Σωκράτη Ηλιάδη, αρχισυμβούλου του Γεωργίου Γρίβα και της ΕΟΚΑ Β’ εναντίον του Εκδοτικού Οργανισμού Λιβάνη και των Δημοσιογράφων Κώστα Βενιζέλου και Μιχάλη Ιγνατίου και δικαίωσε πανηγυρικά το βιβλίο τους «Τα μυστικά αρχεία του Κίσινγκερ». Η απόφαση είναι καταπέλτης καθώς όχι μόνο δεν δικαιώνονται οι πραξικοπηματίες, αλλά καταδικάζονται για πάντα. Ο Ηλιάδης είχε κερδίσει προηγουμένως τον δημοσιογράφο Μακάριο Δρουσιώτη τον οποίο εξανάγκασε να αφαιρέσει σελίδες από τα βιβλία του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επεδίκασε και ποσό αποζημιώσεων στον Εκδοτικό Οίκο Λιβάνη και στους δημοσιογράφους. Ο Αρείος Πάγος της Κύπρου επέλεξε την 15η Ιουλίου, επέτειο του προδοτικού πραξικοπήματος εναντίον του Μακαρίου, να ανακοινώσει την απόφαση για την μήνυση του Σωκράτη Ηλιάδη, αρχισυμβούλου του Γεωργίου Γρίβα και της ΕΟΚΑ Β’ εναντίον του Εκδοτικού Οργανισμού Λιβάνη και των Δημοσιογράφων Κώστα Βενιζέλου και Μιχάλη Ιγνατίου για το βιβλίο «Τα μυστικά αρχεία του Κίσινγκερ». Οπως σωστά είχε επισημανθεί εάν κερδίσει ο Ηλιάδης δικαιώνεται το πραξικόπημα και ο αρχηγός της ΕΣΑ Δημήτριος Ιωαννίδης…

Εάν κερδίσουν οι δημοσιογράφοι, όλα τελειώνουν γι’ αυτούς που κατέλυσαν την Δημοκρατία στην Κύπρο… Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης περιμένει με αγωνία την απόφαση.

* ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18/07/2009: Αρχικά αναφέραμε ως πηγή της είδησης το ‘Greek American News Agency‘. Έπειτα όμως από επικοινωνία μας με τους υπεύθυνους του ιστολογίου ‘Ελεύθερος Πολιορκημένος‘ μάθαμε πως η ‘Greek American News Agency’ απλώς αντέγραψε την είδηση και την παρουσίασε χωρίς αναφορά των σχετικών πηγών. Ζητούμε συγγνώμη από αυτούς που παρουσίασαν αρχικά την είδηση για το λάθος μας (το οποίο ωστόσο δεν ήταν εσκεμμένο). Ταυτόχρονα, καταδικάζουμε την πρακτική τόσο του ‘Greek American News Agency’, όσο και πλείστων άλλων ιστολογίων, ιστοσελίδων αλλά και «έγκριτων» ακόμα εφημεριδών να αντιγράφουν και να παρουσιάζουν ειδήσεις, πληροφορίες και αναλύσεις χωρίς πλήρη αναφορά πηγής (όνομα συγγραφέα, τίτλο εντύπου/ιστοσελίδας, ημερομηνία έκδοσης/ανάρτησης κ.ο.κ). Είναι άδικο και κυρίως ανήθικο προς τον συγγραφέα να μην αναγνωρίζεται η δουλειά του.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

‘Καθημερινή’ [με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]
«Κυπριακό: Aπορρίφθηκε έφεση του Ηλιάδη για δυσφήμησή του»
15 Ιουλίου 2009

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου απέρριψε ομόφωνα σήμερα την έφεση του Σωκράτη Ζ. Ηλιάδη εναντίον απόφασης Πρωτόδικου Δικαστηρίου, με την οποία είχε απορριφθεί αγωγή δυσφήμησης του για αναφορά στο βιβλίου «Τα μυστικά αρχεία του Κίσιντζερ: Η απόφαση για τη διχοτόμηση» των δημοσιογράφων Κώστα Βενιζέλου και Μιχάλη Ιγνατίου, εκδόσεων Λιβάνη.

Εναγόμενοι τόσο στην αγωγή δυσφήμησης, όσο και στην έφεση ήταν οι δύο δημοσιογράφοι και ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη ΑΒΕ.

Η επίδικη αναφορά βρίσκεται στην εισαγωγή του βιβλίου, στην οποία ο Μάριος Ευρυβιάδης, διδάκτωρ, ερευνητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι στην περίοδο του 1964 «…όταν ο Γρίβας μέσω του αρχισυμβούλου του Σωκράτη Ηλιάδη άρχισε να συνωμοτεί με τον Τζόρτζ Μπολ για την πραξικοπηματική ανατροπή του Μακαρίου το σχέδιο Άτσεσον άρχισε να φαντάζει ενωτικό».

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποδέχτηκε όλους τους λόγους, για τους οποίους το Πρωτόδικο Δικαστήριο απέρριψε την αγωγή στη βάση ιστορικών πηγών και ιδιαίτερα αποχαρακτηρισμένων εγγράφων από τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ, τα οποία παρουσίασαν οι εναγόμενοι στη δίκη για υπεράσπιση της επίδικης αναφοράς.

Ειδικότερα το Ανώτατο Δικαστήριο στην απόφαση του τονίζει: « Στην παρούσα περίπτωση, μέσα από τις ιστορικές πηγές, στις οποίες το επίδικο δημοσίευμα έχει βασισθεί, αδιαμφισβήτητα διαφαίνονται συνωμοσίες και ενέργειες σε μια προσπάθεια παράνομου παραμερισμού του προέδρου Μακαρίου και της νόμιμης κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, μιας προσπάθειας που γινόταν σε συνεργασία με τον στρατηγό Γεώργιο Γρίβα, του οποίου προφανώς (κάτι που δεν αρνείτο και ο ίδιος) στενός συνεργάτης και σύμβουλος ήταν ο εφεσείων».

Η πιο πάνω απόφαση εκδόθηκε από τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Πέτρο Αρτέμη και τους δικαστές Γιάννη Κωνσταντινίδη και Έφη Παπαδοπούλου.

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: