jump to navigation

Υποχωρήσεις δίχως τέλος (και στον Λιμνίτη) 14/07/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΚΥΠΡΙΑΚΟ.
Tags: , , ,
trackback

Σχόλιο Συντακτικής Ομάδας: Αν ανατρέξετε στα πλείστα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της ελεύθερης νήσου θα δείτε πανηγυρικούς τίτλους. Αν συζητήσετε με τους κατοίκους του Πύργου θα λάβετε μόνο ενθουσιασμό και ανακούφιση για την επερχόμενη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη. Εκείνο που δεν έπραξαν προτού πανηγυρίσουν για τη «νέα ελπίδα για λύση», για το «φως στο τούνελ», για τη «λύτρωση του απομονωμένου Πύργου» είναι να σκεφτούν το εξής αυτονόητο: Η Τουρκία και δη ο Ταλάτ δεν δίνουν τίποτε απολύτως χωρίς να έχουν κάποιο αντάλλαγμα! Αυτό θα μπορούσε να το αντιληφθεί κι ένας μαθητής του δημοτικού με στοιχειώδη γνώση ιστορίας. Οι μεγαλύτεροι και οι κυβερνώντες όχι;

Είχαμε θέσει ως προϋπόθεση -τρομάρα μας!- ότι δεν θα ανεχθούμε τη μεταφορά υλικού και καυσίμων για τον καθαρά στρατιωτικό θύλακα των Κοκκίνων. Αποτέλεσμα; Εντάξει δεν θα μεταφέρονται οπλισμός και καύσιμα για τις γεννήτριές τους, αλλά θα τους δίνουμε εμείς ηλεκτρικό ρεύμα! Το ζήτημα που δεν ξεκαθαρίστηκε στα ΜΜΕ είναι κατά πόσον θα μας το πληρώνουν ή θα το επωμιστούμε κι αυτό εμείς. Επίσης εκχωρήσαμε το δικαίωμα στις κατοχικές αρχές να εισέρχονται στις ελεύθερες περιοχές και να συνοδεύουν τους «επισκέπτες» στα Κόκκινα. Δεν θα σταθούμε καν στο ζήτημα των ασθενοφόρων και πυροσβεστικών. Αναφερόμαστε καθαρά σε επισκέπτες. Και φυσικά αυτοί οι επισκέπτες δεν θα τυγχάνουν οιουδήποτε ελέγχου από τη Δημοκρατία. Θα μπορούν να είναι Τ/κ ή έποικοι ή ο στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας ο ίδιος!

Σίγουρα θα μας κακολογήσουν όσοι κάτοικοι του Πύργου είναι διατεθειμένοι να διέλθουν για να γλιτώσουν την όντως βασανιστική ταλαιπωρία! Θα τρέξουν και οι συνοδοιπόροι του Ανάν να μας παραπέμψουν στα σεμινάρια που στοχεύουν να βγάλουν τον εχθρό που έχουμε μέσα μας! Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα συγχαρούν ενθουσιασμένες τους «ηγέτες» για την… πρόοδο. Όμως ποιος θα λυπηθεί αυτό το αυτοεξευτελιζόμενο και αυτοαναιρούμενο κράτος; Και ποιος θα βρει το ψυχικό σθένος να σταματήσει τις υποχωρήσεις;

Υ/Γ. Η τουρκική Zaman κάνει λόγο και για πιθανή εγκατάσταση/εποικισμό στα Κόκκινα μετά από αυτήν την εξέλιξη.

Η συμφωνία Χριστόφια-Ταλάτ για τον Λιμνίτη [πηγή φωτογραφίας: Σημερινή, 27/06/2009]

 

‘Φιλελεύθερος’
«Επτά σημεία για τον Λιμνίτη»
27 Ιουνίου 2009, σελ. 5

Η χθεσινή συμφωνία Χριστόφια – Ταλάτ για τη διάνοιξη του Λιμνίτη ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν. Η συμφωνία, την οποία επεξεργάσθηκαν Ιακώβου και Ναμί, περιέχει τα εξής:

1. Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν τη διάνοιξη του οδοφράγματος Λιμνίτη κάτω από τους συνήθεις κανόνες που ισχύουν στα υπόλοιπα σημεία διέλευσης.

 

2. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, τονίζεται ο ρόλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

 

3. Η διέλευση προσώπων που επιθυμούν να επισκεφθούν τα Κόκκινα θα πραγματοποιείται με μικρά λεωφορεία τύπου «minibus», με τη συνοδεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή. Η τουρκοκυπριακή πλευρά μπορεί να ζητήσει από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ να συνοδεύσει τη διέλευση ενός ή δύο επιπλέον μικρών λεωφορείων τη βδομάδα.

 

4. Θα πραγματοποιείται μεταφορά λογικής ποσότητας τροφίμων, νερού και άλλων προμηθειών μη στρατιωτικού χαρακτήρα με τη συνοδεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στα Κόκκινα.

 

5. Τα Κόκκινα θα συνδεθούν με το πλησιέστερο ηλεκτρικό δίκτυο πριν από τη διάνοιξη του σημείου διέλευσης.

 

6. Ανθρωπιστικά θέματα: α) Ασθενοφόρα: Ασθενοφόρα θα μπορούν να επισκέπτονται τα Κόκκινα για τη μεταφορά ασθενών. Θα ισχύουν οι κανόνες που διέπουν τη διέλευση ασθενοφόρων. Στη βάση της αμοιβαιότητας, θα διέρχονται ελληνοκυπριακά ασθενοφόρα στην αντίθετη κατεύθυνση προς τη Λευκωσία.

β) Πυροσβεστικά και νεροφόρα οχήματα: Σε περίπτωση φωτιάς τουρκοκυπριακά πυροσβεστικά και νεροφόρα οχήματα θα μπορούν να εισέλθουν στα Κόκκινα για την κατάσβεση της φωτιάς.

 

7. Θα υπάρχουν από καιρού εις καιρόν αμοιβαίες διευθετήσεις διέλευσης από αυτό καθώς και από άλλα σημεία διέλευσης, για ειδικά γεγονότα.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

 

 

‘Φιλελεύθερος’
«Πάντως, καύσιμα δεν θα τους δώσουμε»
27 Ιουνίου 2009, σελ. 3
Άριστος Μιχαηλίδης

Εδώ κι ένα χρόνο οι Χριστόφιας – Ταλάτ συζητούσαν μία πτυχή: Με ποιο τρόπο θα τροφοδοτούνται τα κατοχικά στρατεύματα, που στρατοπεδεύουν στα Κόκκινα ώστε να διευκολυνθούν οδικώς και να αποφύγουν την ταλαιπωρία της μεταφοράς καυσίμων από τη θάλασσα. Τα καύσιμα τα χρειάζονται σε μεγάλες ποσότητες επειδή λειτουργούν εκεί δυο μεγάλες γεννήτριες για ηλεκτροδότηση. Το πρόβλημα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι συνομιλητές, ήταν να βρουν έναν τρόπο να ξεπεράσουν τον εχθρό που έχουμε μέσα μας και δεν μας άφηνε να επιτρέψουμε τη μεταφορά καυσίμων από το οδόφραγμα του Λιμνίτη. Δηλαδή, μέσα από τις ελεύθερες περιοχές να μεταφέρεται τροφοδοσία για τον στρατό κατοχής. Αυτό ξεπεράστηκε με μια πολύ δημιουργική ιδέα: Καταργήθηκε η ανάγκη των καυσίμων! Θα τους λύσουμε το πρόβλημα μια και καλή, συνδέοντας τα Κόκκινα με το ηλεκτρικό δίκτυο της ΑΗΚ για να έχουν συνέχεια ηλεκτρισμό και να μην χρειάζονται καύσιμα για τις γεννήτριες. Έτσι θα σιωπήσει και ο εχθρός που έχουμε μέσα μας, διότι αυτό που τον ενοχλούσε ήταν να μην τροφοδοτήσουμε τον στρατό κατοχής με καύσιμα. Αν τον τροφοδοτήσουμε με ηλεκτρισμό δεν υπάρχει πρόβλημα. Ούτε με τη «μεταφορά λογικής ποσότητας τροφίμων, νερού και άλλων προμηθειών», θα ενοχληθεί ο εχθρός που έχουμε μέσα μας, ούτε καν θα ρωτήσει ποιος ορίζει τη «λογική ποσότητα».

Αλλά δημιουργείται μια σοβαρή απορία, που δεν είναι του εχθρού μέσα μας, είναι πραγματική κι αφορά τις συνήθεις ασάφειες που υπάρχουν στις συμφωνίες μας οι οποίες αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα και όλες τις ερμηνείες. «Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν τη διάνοιξη του οδοφράγματος Λιμνίτη», λέει το πρώτο σημείο της ανακοίνωσης, χωρίς όμως να καθορίζει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. «Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και είναι λογικό αφού θα γίνουν πολλά έργα για να γίνει εφικτή η διέλευση. Αλλά το πέμπτο σημείο της συμφωνίας ορίζει ότι «τα Κόκκινα θα συνδεθούν με το πλησιέστερο ηλεκτρικό δίκτυο πριν από τη διάνοιξη του σημείου διέλευσης». Γιατί όμως πριν από τη διάνοιξη; Γιατί δεν εφαρμόζεται ταυτόχρονα η συμφωνία; Δηλαδή, την ημέρα που θα ανοίξει το οδόφραγμα να ανοίξει και ο διακόπτης για το ρεύμα. Και αφού θα δοθεί το ρεύμα πριν από τη διάνοιξη τι θα γίνει στην περίπτωση, που η τουρκική πλευρά καταπατήσει τη συμφωνία, όπως καταπάτησε όλες τις συμφωνίες που υπόγραψε μέχρι σήμερα; Θα κόψουμε το ρεύμα για να μας κατηγορούν ότι απομονώνουμε τους Τουρκοκύπριους;

Αλλά, ας πούμε ότι αυτές είναι «λεπτομέρειες» μπροστά στη μεγάλη ανάγκη απεγκλωβισμού των κατοίκων Τηλλυρίας που είναι παγιδευμένοι επί μισό αιώνα και μακάρι αυτή ειδικά η συμφωνία να εφαρμοστεί. Τη χαιρετίζουμε κι εμείς λοιπόν, αφού τη χαιρετίζουν όλοι και αφού κανένας πια δεν σκέφτεται τις συνθήκες «καλής γειτονίας» δυο κρατών, που δημιουργεί αυτή η λογική…

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

‘Zaman’
«Leaders agree to open new crossing in Cyprus»
27 Ιουνίου 2009

Turkish and Greek Cypriot leaders agreed on Friday to open a new crossing on the divided island, a sign that the peace process is on the right track despite slow progress.
Turkish Cypriot leader Mehmet Ali Talat and Greek Cypriot leader Dimitris Christofias reached the deal in a meeting in the UN buffer zone in Cyprus, UN representative Taye-Brook Zerihoun announced after the talks. Yesterday’s meeting was the 34th such gathering since September. The talks are aimed at forging an agreement on reunification of the island, divided since 1974.

The UN envoy said the Yeşilırmak (Limnitis) crossing, in the island’s remote northwest, will operate like six other crossing points across the no-man’s land dividing the Turkish Cypriot north and the Greek Cypriot south that have opened since 2003. The deal also encompasses overland access and electricity supply to the tiny Turkish Cypriot enclave of Erenköy (Kokkina) on the island’s northern coast.

 

No exact date for the crossing opening was announced. Christofias said it will «take some time yet» while infrastructure work is completed.

 

 

The Yeşilırmak crossing will link the Turkish Cypriot land to Erenköy, a 19-square-kilometer coastal strip in the northwest of the island. It is surrounded by Greek Cypriot territory and has no land link to Turkish Cyprus. A small Turkish military unit is deployed in Erenköy, and the area has no civilian population. Turkish Cypriot leaders say the crossing will facilitate the travels of families of troops deployed in Erenköy. Those who wanted to visit Erenköy have so far had no choice but to take a boat there.

 

 

The deal does not allow the transfer of military equipment through the crossing. Greek Cypriot authorities are also warming to the idea of allowing civilian settlement in Erenköy, Anatolia news agency reported on Thursday. But it will take at least six months before any civilian settlement begins in the area, while necessary infrastructure work such as building a highway and installing power lines is completed.

 

European Commission President Manuel Barroso urged both leaders on Thursday to open the crossing in order to «send a good signal» and quash growing public doubt over the talks’ chances for success. «Ordinary Cypriots, they ask themselves ‘how can they (the leaders) achieve a comprehensive settlement if they cannot agree on such a specific issue?'» Barroso said during his one-day visit to the island.

 

 

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: