jump to navigation

Στο 35% η φυγοστρατία στην Εθνική Φρουρά 11/07/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ.
Tags:
trackback

Σχόλιο Συντακτικής Ομάδας: Γιατί κλαίνε και οδύρονται στο σύνολό τους τα κυπριακά κόμματα για την κατάντια της Εθνικής Φρουράς; Ξεχνάει ο ΥΠΑΜ Κώστας Παπακώστας πως η πρόταση για 19μηνη θητεία ανήκει στο ΑΚΕΛ; Μήπως αυτό δεν συνέβαλε στην διόγκωση του φαινομένου της φυγοστρατίας; Ο κ. Σαμψών γιατί φωνάζει για «εθνική ντροπή» ; Αυτός γιατί δεν ντρέπεται λίγο; Ξεχνάει πως ο υποψήφιος Πρόεδρος του κόμματος του κ. Γιαννάκης Κασουλίδης είχε προτείνει (όπως και ο πρώην ΥΠΑΜ της κυβέρνησης Κληρίδη κ. Σωκράτης Χάσικος) όπως μειωθεί η θητεία στους 14 μήνες; Τι κριτική είχε ασκήσει ο κ. Σαμψών στις προτάσεις Χάσικου-Κασουλίδη;

Όσο για ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ, ας μην ξεχνάνε και τις δικές τους ευθύνες διότι ήταν επί Προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου και επί Υπουργίας Κυριάκου Μαυρονικόλα που οι παρουσιάσεις των εφέδρων είχαν μειωθεί στο ελάχιστο, κατέβηκε το όριο ηλικίας για την αποστράτευση των εθνοφυλάκων και η Εθνική Φρουρά δεν εκσυγχρονίστηκε και δεν αναβαθμίστηκε με νέα εξοπλιστικά προγράμματα.

Κατάταξη νεοσυλλέκτων στην ΕΦ [πηγή φωτογραφίας: Σημερινή, 10/07/2009]

‘Σημερινή’
«Εναλλακτική θητεία κατά της φυγοστρατίας»
10 Ιουλίου 2009
Άδωνης Παλληκαρίδης

Κοινή αγωνία εκφράζουν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για την έξαρση της φυγοστρατίας. Επισημαίνουν ότι, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα εναντίον της τάσης για φυγοστρατία, το οικοδόμημα του στρατεύματος καταρρέει. Στο κεφάλαιο Δέλτα της χθεσινής ολομέλειας της Βουλής συζητήθηκε το μεγάλο πρόβλημα της φυγοστρατίας που ταλανίζει τα τελευταία 10 χρόνια το στράτευμα. Η ατυχής φημολογία για διάλυση του στρατού, μετά τη λύση, το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και τα συγκεχυμένα μηνύματα προς τη νεολαία, αναφέρθηκε, κάνουν κακό στην πίστη των νέων να υπηρετήσουν το ιδεώδες της πατρίδας και της ελευθερίας.

Εάν δεν ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα κατά της φυγοστρατίας, στο προσεχές διάστημα θα καταγραφούν τα μεγαλύτερα ποσοστά όλων των εποχών, δήλωσε ο εισηγητής του θέματος, βουλευτής του ΔΗΚΟ Φύτος Κωνσταντίνου. Το θέμα της φυγοστρατίας ενέγραψε με τη μορφή του κατεπείγοντος η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ ενόψει της κατάταξης των νεοσυλλέκτων της 2009 Β ΕΣΣΟ και δεδομένης της διαρκώς διογκούμενης έκτασης του φαινομένου της φυγοστρατίας. Ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι το φαινόμενο λαμβάνει διαρκώς μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού οι αναβολές στράτευσης λόγω ψυχικών παθήσεων παρουσιάζουν διαρκή αύξηση.

Ο Φύτος Κωνταντίνου πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ εκτιμά πως η εκτελεστική εξουσία διαθέτει την απαραίτητη πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση του φαινομένου της φυγοστρατίας, το οποίο ταλανίζει την ΕΦ, τραυματίζει τη μαχητικότητά της, θυματοποιεί τους υπεύθυνους εθνοφρουρούς και διαβρώνει τη συνοχή της κυπριακής κοινωνίας.
Ο κ. Κωνσταντίνου συσχέτισε την αυξητική τάση με «την ανεπάρκεια του παρόντος νομοθετικού πλαισίου και την αδυναμία των υφιστάμενων δομών να χειριστούν τη διάθεση μερίδας εθνοφρουρών για ανέξοδη απαλλαγή από τις στρατιωτικές υποχρεώσεις». Ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη δημιουργίας Εθνικής Επιτροπής Αντιμετώπισης του φαινομένου της φυγοστρατίας.  Αναφερόμενος στην πρόταση μείωση της στρατιωτικής θητείας, είπε ότι το σοβαρό θέμα της ασφάλειας του τόπου δεν μπορεί να προσεγγίζεται με στόχο την ικανοποίηση του θυμικού των πολιτών.

Ο κ. Σαμψών
Χρειάζεται εκπόνηση εμπεριστατωμένης μελέτης για το θέμα της φυγοστρατίας, δήλωσε ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Σωτήρης Σαμψών, ο οποίος είπε ότι η πολιτεία δεν αντιλήφθηκε την έκταση του προβλήματος έγκαιρα. Στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής αναφέρθηκε στο θέμα της αργοπορίας στη νομοθετική ρύθμιση.
Ο κ. Σαμψών ξεκαθάρισε πως το κόμμα του «δεν δέχεται πλέον τη φυγοστρατία» και χαρακτήρισε το θέμα «εθνική ντροπή». Έκανε λόγο για «ερασιτεχνική προσέγγιση» του θέματος από την πολιτεία και είπε πως «αναλόγως με το ποιον θα ρωτήσεις, θα σου δώσει τη δική του ερμηνεία για το ζήτημα».

Ο κ. Ομήρου
Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ αναμένει ότι η εκτελεστική εξουσία θα καταθέσει σύντομα νέα ολοκληρωμένη νομοθεσία, η οποία θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη φυγοστρατία, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου. Επισήμανε ότι η ανάγκη ύπαρξης του θεσμού των κληρωτών και εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας δεν είναι ζήτημα ούτε προς διαπραγμάτευση ούτε προς συζήτηση. Όπως ανέφερε, «η κατάρρευση ηθικών προτύπων, η προσπάθεια ελεεινολογίας του πατριωτικού φρονήματος και η υποτίμηση της άμυνας ως περιττής και ματαίας, έχουν υποδαυλίσει διαχρονικά την εκδήλωση και την ανάπτυξη της φυγοστρατίας».
Πρόσθεσε ότι «πέραν των αναγκαίων νομοθετικών βελτιώσεων, χρειάζεται από την εκπαίδευση, την οικογένεια, την κοινωνία, την Εκκλησία και άλλους φορείς, να γίνει προσπάθεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς το θεσμό της στρατιωτικής θητείας».

Ο κ. Κουτσού
Το θέμα της διάρκειας της θητείας στην Εθνική Φρουρά είναι ένας από τους παράγοντες που οδηγούν στη φυγοστρατία, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Νίκος Κουτσού. «Όταν οι πολιτικές δυνάμεις ερίζουν εάν θα είναι 14, αν θα είναι 19, αν θα είναι 24 οι μήνες της θητείας, τι είναι το συμπέρασμα που πάει στον νέο; Ότι δεν υπάρχει και σοβαρός λόγος να πάνε στο στρατό», είπε ο κ. Κουτσού στην ομιλία του. Όπως επισήμανε, «οτιδήποτε και να κάνουμε, αν ο στόχος δεν υιοθετείται από την κοινωνία, τίποτα δεν γίνεται». Είπε ακόμη πως «εάν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, δεν πρέπει να το ψάξουμε το πρόβλημα μόνο στους νεοεισερχόμενους, αλλά και στους εφέδρους».

Ο κ. Περδίκης
Κανένας δεν μπορεί να απαλλάσσεται των υποχρεώσεών του έναντι της πολιτείας, δήλωσε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, ο οποίος είπε ότι οι όποιες ιδιαιτερότητες πρέπει να είναι σεβαστές, αλλά και οι αρχές δεν πρέπει να παραβιάζονται.  Ο κ. Περδίκης είπε πως «η ισότητα υποχρεώσεων και δικαιωμάτων για όλους είναι εκ των ων ουκ άνευ». Όπως ανέφερε, «εμείς επιμένουνε και προτείνουμε ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για την κοινωνική θητεία, που δεν θα επιτρέπει σε κανέναν και για κανένα λόγο να εκφεύγει των ευθυνών και των υποχρεώσεών του στην ΕΦ».

Επιστρατεύονται και ψυχιατρεία
Η φυγοστρατία αποτελεί «ωρολογιακή βόμβα» στα θεμέλια της Εθνικής Φρουράς και όχι μόνο, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας, ο οποίος χαιρέτισε την εγγραφή του θέματος στη Βουλή. Ο κ. Παπακώστας παρακολούθησε διά ζώσης και κατά την αποχώρησή του δήλωσε ότι «το φαινόμενο της φυγοστρατίας είναι απαράδεκτο». Πρόσθεσε ότι το θέμα βρίσκεται ήδη σε καλό δρόμο, αφού συγκροτήθηκε Επιτροπή από στρατολόγους και νομικούς, που θα επεξεργαστεί τους νέους κανονισμούς που θα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την εναλλακτική θητεία αλλά και τη νοσηλεία σε ψυχιατρικά ιδρύματα ατόμων που επικαλούνται ψυχολογικά προβλήματα. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι, σε ένα μήνα περίπου, το Υπουργείο Άμυνας θα είναι έτοιμο να προωθήσει τους κανονισμούς στη Νομική Υπηρεσία για επεξεργασία και ακολούθως θα τους καταθέσει στη Βουλή προς ψήφιση.  Σε ό,τι αφορά το θέμα των παρουσιάσεων των εφέδρων στην ΕΦ, ο κ. Παπακώστας είπε ότι το ποσοστό προσέλευσης ξεπερνά το 85%. Φυγοστρατία στους Εφέδρους δεν υπάρχει, ξεκαθάρισε.

995 στρατεύσιμοι με προβλήματα το 2008
Το πρόβλημα της φυγοστρατίας δεν εντοπίζεται στους αντιρρησίες συνειδήσεως ή στο φόβο του πολέμου, αλλά σε μιαν άλλη κατηγορία φυγόστρατων, που αναπτύχθηκε κατά την τελευταία δεκαετία στην Κύπρο, δήλωσε κατά την ομιλία του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις Άριστος Αριστοτέλους. Το πρόβλημα, είπε, εντοπίζεται σε εκείνους που προσποιούμενοι τους ασθενείς -κυρίως ψυχασθενείς- εξαπατούν τις Αρχές για να εξασφαλίσουν μέσα από καθόλα νόμιμες διαδικασίες αναστολή της στρατιωτικής τους υπηρεσίας. Ο κ. Αριστοτέλους είπε ότι η φυγοστρατία δεν είναι εύκολο να εντοπισθεί «γιατί φορώντας το μανδύα του ψυχασθενούς, τα άτομα αυτά περιλαμβάνονται μαζί με τους υπόλοιπους στο σύνολο εκείνων που θεωρούνται ανίκανοι για στράτευση για λόγους ψυχικής υγείας και που το 2008 ανήλθαν στους 995». Ο κ. Αριστοτέλους είπε ότι ολοένα και πυκνώνουν οι πληροφορίες για στρατεύσιμους ή και γονείς, που καυχώνται ότι με το πρόσχημα του ψυχασθενούς πήραν αναστολή. Απέδωσε το φαινόμενο στα πρότυπα και στις αντιλήψεις των νέων και τη μη εισαγωγή απαγορεύσεων στα άτομα που προσποιήθηκαν ανικανότητα στράτευσης. Όπως π.χ. απαγόρευση απόκτησης άδειας κυνηγίου ή οδήγησης κτλ.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Αριστοτέλους, το 30% περίπου των ατόμων με ψυχολογικά προβλήματα απαλλάσσονται των στρατιωτικών τους καθηκόντων με την κατάταξή τους στα ΚΕΝ, ενώ το υπόλοιπο 70% παίρνει αναστολή για ψυχολογικούς λόγους κατά τη διάρκεια της θητείας του, με κύρια αιτία τη μη προσαρμοστικότητα. Ο κ. Αριστοτέλους κατέθεσε εισηγήσεις: Όσοι επικαλούνται ψυχολογικά προβλήματα να υπηρετούν εναλλακτική υπηρεσία εντός στρατοπέδου σε ώρες εργασίας. Η ενασχόληση των ατόμων αυτών να καθοριστεί με τη συνεργασία των ψυχιάτρων ή ψυχολόγων και να περιλαμβάνει και προγράμματα αποθεραπείας.  Εισηγείται, επίσης, ανταμοιβή -για όσους υπηρετούν με συνέπεια- με μόρια όταν αιτούνται εργασία στο Δημόσιο.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

‘Πολίτης’
«Ένας στους τρεις δεν υπηρετεί»
10 Ιουλίου 2007, σελ. 19
Παναγιώτης Τσαγγάρης

Ιδιαίτερες ανησυχίες προκαλεί η φυγοστρατία σε Εκτελεστική αλλά και Νομοθετική εξουσία και ο Υπουργός ‘Αμυνας δεν δίστασε χθες να τη χαρακτηρίσει ως «βόμβα στα θεμέλια της Εθνικής Φρουράς». Το πρόβλημα της φυγοστρατίας απασχόλησε χθες την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου εκπρόσωποι των Κομμάτων τοποθετήθηκαν επί του συγκεκριμένου, στο πλαίσιο του κεφαλαίου Δ ενώπιον του υπουργού ‘Αμυνας, Κώστα Παπακώστα.  «Το φαινόμενο της φυγοστρατίας είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο κ. Παπακώστας, για να προσθέσει πως «η φυγοστρατία αποτελεί «ωρολογιακή βόμβα» στα θεμέλια της Εθνικής Φρουράς και όχι μόνο, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα». Ο Υπουργός ‘Αμυνας πρόσθεσε πως έχει συγκροτηθεί Επιτροπή από στρατολόγους και νομικούς, τόσο της Νομικής Υπηρεσίας όσο και του ΥΠΑΜ, η οποία θα επεξεργαστεί νέους κανονισμούς. Οι Κανονισμοί, όπως συμπλήρωσε ο κ. Παπακώστας, θα σταλούν στη Νομική Υπηρεσία «σε ένα μήνα περίπου» και αργότερα στη Βουλή για ψήφιση.

35% «την κάνουν»
Όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, ‘Αριστος Αριστοτέλους, η φυγοστρατία δεν είναι εύκολο να εντοπισθεί «γιατί φορώντας το μανδύα του ψυχασθενή τα άτομα αυτά περιλαμβάνονται μαζί με τους υπόλοιπους στο σύνολο εκείνων που θεωρούνται ανίκανοι για στράτευση για λόγους ψυχικής υγείας και που το 2008 ανήλθαν στους 995». Ένας αριθμός δηλαδή, που σε ποσοστά μεταφράζεται περίπου στο 35%.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, κ. Κουτσού, άγγιξε την ουσία του ζητήματος σημειώνοντας ότι «όταν οι πολιτικές δυνάμεις ερίζουν εάν θα είναι 14, αν θα είναι 19 ή αν θα είναι 24 οι μήνες της θητείας, ποιο είναι το συμπέρασμα που πάει στον νέο; Ότι δεν υπάρχει και σοβαρός λόγος να πάνε στο στρατό». Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Φύτος Κωνσταντίνου, σημείωσε πως «εάν δεν ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα κατά της φυγοστρατίας, στο προσεχές διάστημα θα καταγραφούν τα μεγαλύτερα ποσοστά όλων των εποχών».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σωτήρης Σαμψών, χαρακτήρισε το ζήτημα φυγοστρατίας ως «εθνική ντροπή» και αναφέρθηκε στο θέμα της αργοπορίας στη νομοθετική ρύθμιση. «Η φυγοστρατία δεν αποδυναμώνει απλώς την επάρκεια του έμψυχου υλικού της ΕΦ, αλλά πολύ χειρότερες είναι οι επιπτώσεις για το ηθικό όσων υπηρετούν ευσυνείδητα τη στρατιωτική τους θητεία», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου.

Σχόλια»

1. ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΑΣ - Δεν είναι η Εθνική Φρουρά που «σας σκοτώνει», εσείς σκοτώσατε την Εθνική Φρουρά - www.efylakas.com - 17/09/2009

[…] υπηρετούντων εθνοφρουρών; [βλ. ‘Εμπροσθοφύλακας’ «Στο 35% η φυγοστρατία στην Εθνική Φρουρά» 11/07/2009, «Με παρεμβάσεις πολιτικών τα τρελόχαρτα: […]

2. ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΑΣ - Αν για κάθε εθνοφρουρό αναλογούν 3,1 Τούρκοι στρατιώτες, τότε ποιες είναι οι δυνατότητες της ΕΦ; - www.efylakas.com - 12/10/2009

[…] τον υπόκοσμο και τα ναρκωτικά, αν δεν μαστιζόταν από φυγοστρατία, τρελόχαρτα και ρουσφέτια, αν υπήρχε ηθική […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: