jump to navigation

Ο Νετανιάχου σε ρόλο Ισραηλινού Ταλάτ, αλλά χωρίς το αντίστοιχο γλύψιμο 24/06/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ, ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.
Tags: , ,
trackback

Σχόλιο Συντακτικής Ομάδας: Ας κάνουμε μερικούς παραλληλισμούς με το Κυπριακό… Ο Νετανιάχου εμφανίζεται ως «διαλλακτικός» και μιλά για «λύση δύο κρατών» (οι Παλαιστίνιοι ως γνωστόν ζητούν δικό τους κράτος). Ο Νετανιάχου φαίνεται ως «συμβιβαστικός». Θυμίζει πολύ τις μεθόδους της Τουρκίας που χρησιμοποιεί τον Ταλάτ ως άλλοθι για δήθεν υποχωρήσεις και για να μας χρυσώσει το χάπι της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Για να γίνουμε πιο σαφείς: Και ο Νετανιάχου και ο Ταλάτ ζητούν μεν λύση, αλλά θέλουν τους αντιπάλους πλήρως άοπλους και ανυπεράσπιστους (από τους Κύπριους απαιτείται συνεχώς διάλυση της Εθνικής Φρουράς και από τους Παλαιστίνιους πλήρης αφοπλισμός των «τρομοκρατών»). Και ο Νετανιάχου και ο Ταλάτ δεν αποδέχονται αποχώρηση Τούρκων και Εβραίων εποίκων αντίστοιχα (οι Κύπριοι και οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες δεν έχουν, φαίνεται, δικαιώματα). Και ο Νετανιάχου και ο Ταλάτ απαιτούν πλήρη αναγνώριση του κράτους τους πριν παραχωρήσουν έστω και αυτά τα μηδαμινά που υπόσχονται (ο μεν απαιτεί να αναγνωριστεί ο «εβραϊκός χαρακτήρας του Ισραήλ», ο δε να αναγνωριστεί η επιβληθείσα «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείας Κύπρου»).

Η διαφορά είναι στους αντιδρούντες, δηλαδή τα θύματα. Γιατί (όπως φαίνεται από το δημοσίευμα) και η Παλαιστινιακή Αρχή και η Χαμάς δεν δίστασαν να μιλήσουν ξεκάθαρα για τους σκοπούς του Ισραήλ: να δημιουργήσουν ένα ελεγχόμενο Παλαιστινιακό «κράτος» το οποίο να είναι προτεκτοράτο του Ισραήλ, να διατηρήσουν τους εποίκους, να χρησιμοποιούν τους Παλαιστινίους ως «μέρος του παγκόσμιου σιωνιστικού κινήματος». Και επίσης δεν δίστασαν να χαρακτηρίσουν τις προτάσεις του «υποχωρητικού» Νετανιάχου ως «ρατσιστικές», ως προτάσεις αφαίρεσης της κυριαρχίας (στρατιωτικής, συνεπώς και πολιτικής) από τους Παλαιστινίους, ως προτάσεις που καταπατούν τα δικαιώματα των προσφύγων.

Στην Κύπρο, δυστυχώς, ο αντίστοιχος Νετανιάχου, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εξυμνείται επίσημα από το ΑΚΕΛ και τον ΔΗΣΥ, παρά το ότι οι προτάσεις του είναι εξίσου «ρατσιστικές»,  προτάσεις εξίσου αφαίρεσης της κυριαρχίας από τους Κυπρίους (στρατιωτικής, συνεπώς και πολιτικής), προτάσεις που καταπατούν εξίσου τα δικαιώματα των προσφύγων.Φανταστήκατε την Χαμάς να δεξιωνόταν τον Νετανιάχου έξω από το Τέμενος του Ομάρ και να τον έγλυφε κιόλας αποκαλώντας τον «φίλο και σύντροφο», ευχαριστώντας τον που τους δίνει ψίχουλα ψευδοελευθερίας;

Ο Νετανιάχου σε ρόλο Ταλάτ [πηγή γραφικού: «Εμπροσθοφύλακας»]

‘Πολίτης’
«Προβληματισμοί για πρόταση Νετανιάχου για υπό όρους ίδρυση παλαιστινιακού κράτους: Αναβρασμός για «λύση δύο κρατών»»
16 Ιουνίου 2009, σελ. 8

Ανάμεικτες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις μετά την ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος για πρώτη φορά αποδέχθηκε την υπό όρους ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Αρνητικές ήταν οι αντιδράσεις των Παλαιστινίων καθώς και των Εβραίων εποίκων στη Δυτική Όχθη, ενώ την ίδια ώρα η Ευρώπη ζητά περισσότερες δεσμεύσεις. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε ομιλία του την Κυριακή έθεσε, μεταξύ άλλων, τους εξής όρους για ίδρυση παλαιστινιακού κράτους: το κράτος να είναι αποστρατιωτικοποιημένο, την αναγνώριση του Ισραήλ από τους Παλαιστινίους ως την πατρίδα του εβραϊκού έθνους και τη διατήρηση της Ιερουσαλήμ ως ενιαίας πρωτεύουσας του Ισραήλ.

«Όχι» από τους Παλαιστίνιους
Η Παλαιστινιακή Αρχή κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ ότι «τορπιλίζει» όλες τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και πως αψηφά την αμερικανική κυβέρνηση. Ο Γιάσερ ‘Αμπεντ Ράμπο, στενός συνεργάτης του Μαχμούντ Αμπάς, επέκρινε έντονα τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. «Μίλησε για παλαιστινιακό κράτος αφαιρώντας του την υπόστασή του, αποκλείοντας το πάγωμα του εβραϊκού εποικισμού. Ζητώντας την αναγνώριση του εβραϊκού χαρακτήρα του Ισραήλ, θέλει οι Παλαιστίνιοι να αποτελέσουν μέρος του παγκόσμιου σιωνιστικού κινήματος», δήλωσε ο Ράμπο. «Θέλει να επιβάλει μια λύση μη λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα των προσφύγων και θέτοντας ως όρο ότι η Ιερουσαλήμ δεν θα είναι η μελλοντική πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους και το κράτος αυτό δεν θα έχει καμιά μορφή κυριαρχίας», τόνισε. «Χρησιμοποίησε τις λέξεις «παλαιστινιακό κράτος», αλλά στην ουσία θέλει ένα ισραηλινό προτεκτοράτο», επισήμανε. Παράλληλα, το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας κατήγγειλε τη «ρατσιστική και εξτρεμιστική ιδεολογία» του πρωθυπουργού του Ισραήλ. «Η ομιλία αυτή είναι ένα χαστούκι στο πρόσωπο των Παλαιστινίων που επιθυμούν τις διαπραγματεύσεις. Αντανακλά μια ιδεολογία ρατσιστική και εξτρεμιστική του Νετανιάχου και περιφρονεί όλα τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Φάουζι Μπαρχούμ.

Αντίθετοι και οι έποικοι
Εκπρόσωποι των Εβραίων εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη δήλωσαν αντίθετοι με τα όσα πρότεινε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. «Λυπούμεθα γιατί ο πρωθυπουργός συμφώνησε για την ίδρυση αποστρατιωτικοποιημένου παλαιστινιακού κράτους, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Νετανιάχου έχει εξηγήσει εδώ και χρόνια πόσο μεγάλη απειλή συνιστά για το Ισραήλ ένα τέτοιο κράτος, ακόμα και εάν είναι αποστρατιωτικοποιημένο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του συμβουλίου των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη. Στην ίδια ανακοίνωση, ωστόσο, χαιρετίζεται η άρνηση του Νετανιάχου να παγώσουν οι εποικισμοί, όπως απαιτεί η διεθνής κοινότητα, εκτιμώντας ότι η πολιτική του Ισραήλ υπονομεύει την προοπτική ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους.

Ζητούν επιπλέον δεσμεύσεις
Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για την υπό όρους δημιουργία ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, αλλά τόνισαν ότι αυτό δεν αρκεί για μια αναβάθμιση των σχέσεων ΕΕ – Ισραήλ. Οι υπουργοί αμφισβήτησαν τους όρους που επικαλέστηκε ο Νετανιάχου για να υποστηρίξει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους καθώς και την ευνοϊκή του θέση για τους εβραϊκούς καταυλισμούς στα κατεχόμενα εδάφη. «Είναι καλό, αλλά είναι μόνο το πρώτο βήμα», δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Σουηδίας που αναλαμβάνει τον άλλο μήνα την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Μπερνάρ Κουσνέρ, δήλωσε ότι «δεν είναι αρκετό», ενώ για τους καταυλισμούς είπε ότι ο Νετανιάχου «δεν ανέφερε τίποτα». Ερωτηθείς εάν η ενέργεια του Νετανιάχου είναι αρκετή για να αναβαθμίσει η ΕΕ τις σχέσεις της με το Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, απάντησε με ένα «όχι». Οι υπουργοί Εξωτερικών είχαν προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, για συνομιλίες, χθες το βράδυ στο Λουξεμβούργο. Στο μεταξύ, από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε τη μεταστροφή του Νετανιάχου για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους ως ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: