jump to navigation

Διάλυση οπλισμού της Εθνικής Φρουράς υπό την εποπτεία των Αμερικανού Πρέσβη και του Άγγλου Υπάτου Αρμοστή 24/06/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ.
Tags: ,
trackback

Σχόλιο Συντακτικής Ομάδας: Όταν είναι αποφάσεις «διεθνών οργανισμών», όπως της ΟΑΣΕ, οι οποίοι απαιτούν να υποβαθμίσουμε την ισχύ της Εθνικής Φρουράς τρέχουμε να τις σεβαστούμε και να τις υλοποιήσουμε, και μάλιστα με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή και τον Αμερικανό Πρέσβη να επιβλέπουν και να χειροκροτούν! Γιατί δεν απαιτεί με την ίδια ζέση η κυβέρνηση μας να σεβαστεί και η Τουρκία αποφάσεις «διεθνών οργανισμών» όπως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων; Γιατί ο Πρέσβης των ΗΠΑ και ο Ύπατος Αρμοστής του ΗΒ δεν απαιτούν την άμεση αποχώρηση του τουρκικού στρατού (αφού τους ανησυχούν τόσο πολύ οι… φορητοί πυραύλοι που μπορεί να πέσουν σε χέρια τρομοκρατών), για να αποσυμφορηθεί το νησί από οπλισμό;

Και το επιχείρημα πως οι πυραύλοι θα μπορούσαν να πέσουν εύκολα στα… χέρια τρομοκρατών είναι τουλάχιστον γελοίο. Υπονοεί ο Υπουργός Άμυνας ότι τα μέτρα ασφαλείας στην Εθνική Φρουρά είναι χαλαρά και υπάρχει πιθανότητα να πέσουν οι φορητοί πυραύλοι στα χέρια τρομοκρατών; Και αν ναι, ποιών τρομοκρατών; Από ποιους τρομοκράτες απειλείται η Κύπρος; Και από την άλλη, σε μια κατάσταση κατοχής όπως αυτή που εβρίσκεται η Κύπρος τώρα, και σε ένα περιορισμένο γεωγραφικό έδαφος όπως αυτό (στο οποίο δεν μπορούν να γίνουν μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις), η οποιαδήποτε σύρραξη δεν προϋποθέτει την ύπαρξη ελαφρών όπλων για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταλαιπωρία του υπέρτερου (αριθμητικά και ποιοτικά) εχθρού;

Ο Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή Πήτερ Μίλλετ [πηγή φωτογραφίας: ΓΕΕΦ/ΔΕΠΛΗ, army.gov.cy]

‘Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων’ [μέσω Hellenic Resources Network]
12 Ιουνίου 2009

Την απόλυτη ικανοποίηση του για την ομαλή καταστροφή και των τελευταίων φορητών ληξιπρόθεσμων αντιαεροπορικών πυραύλων 2SA-7 STRELLA, που έγινε σε συνεργασία με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), εξέφρασε ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας. Η διαδικασία καταστροφής των τελευταίων 20 πυραύλων, από τους συνολικά 324, έγινε στην παρουσία, μεταξύ άλλων, του Πρεσβευτή της Ελλάδας Βασίλη Παπαϊωάννου ως εκπρόσωπος της Προεδρίας του ΟΑΣΕ, του Πρεσβευτή των ΗΠΑ, του Υπατου Αρμοστή της Βρετανίας, του Αρχηγού της ΕΦ και εκπροσώπων του ΟΑΣΕ και υλοποιήθηκε από πυροτεχνουργούς της ΕΦ σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες χωρών του ΟΑΣΕ από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε δηλώσεις, μετά την τελετή λήξης της καταστροφής των πυραύλων, ο κ. Παπακώστας είπε ότι «λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας« για καταστροφή των πυραύλων και «έχουμε επιτέλους τελειώσει αυτό το θέμα«, προσθέτοντας ότι είναι προς πίστη της Κυπριακής Δημοκρατίας η ενέργεια αυτή. Σε χαιρετισμό του κατά την τελετή, ο κ. Παπακώστας είπε «η Κυπριακή Δημοκρατία δεσμεύθηκε για την απόσυρση των πυραύλων αυτών το συντομότερο δυνατό, αναγνωρίζοντας τις απειλές από την ανεξέλεγκτη παραγωγή και χρήση των MANPADS, τα οποία στα χέρια τρομοκρατών μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επιζήμιες και καταστροφικές δραστηριότητες«.

Η σημερινή τελετή, συνέχισε, υπογραμμίζει γενικότερα, την μακροπρόθεσμη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την επιτυχή καταπολέμηση της εξάπλωσης των μικρών και ελαφρών όπλων, σε όλες τους τις μορφές. «Αναμφίβολα, η εν λόγω δέσμευση δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί, χωρίς τη συνεχή και ανεκτίμητη υποστήριξη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, τον οποίον θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας«, είπε ο κ. Παπακώστας. Ο Υπουργός Αμυνας εξέφρασε ευχαριστίες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το Ηνωμένο Βασίλειο, για την τεχνική, όπως είπε, «συνεισφορά τους σε αυτό το έργο και γενικότερα για την συνολική προσφορά τους σ αυτή την προσπάθεια«.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Ο Α/ΓΕΕΦ Αντγος Πέτρος Τσαλικίδης με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή Πήτερ Μίλλετ [πηγή φωτογραφίας: ΓΕΕΦ/ΔΕΠΛΗ, army.gov.cy]

Υπουργείο Άμυνας’
«Ανακοίνωση Τύπου: Καταστροφή των 324 παλαιών φορητών αντιαεροπορικών (Α/Α) Πυραύλων (MANPADS)»
05 Ιουνίου 2009

Οργανισμός για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)
Καταστροφή Παλαιών Φορητών Α/Α Πυραύλων ( MANPADS), τύπου 2SA – 7 της Εθνικής Φρουράς

Στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος του Υπουργείου Άμυνας με τον Οργανισμό για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα πραγματοποιηθεί από 9 έως 12 Ιουνίου 2009, στο Πεδίο Βολής (Π.Β) Καλού Χωριού, στη Λάρνακα, η καταστροφή των 324 παλαιών φορητών αντιαεροπορικών (Α/Α) Πυραύλων (MANPADS), τύπου 2SA – 7, το όριο καλής λειτουργίας των οποίων έχει λήξει από το 1992.

Η διαδικασία καταστροφής θα υλοποιηθεί από πυροτεχνουργούς της Εθνικής Φρουράς, σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες χωρών του ΟΑΣΕ (Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ).

Την Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2009 και ώρα 11.00 π.μ., θα διεξαχθεί η τελετή λήξης της καταστροφής των Α/Α Πυραύλων της Εθνικής Φρουράς στο Π.Β. Καλού Χωριού. Στην τελετή θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Υπουργός Άμυνας κ. Κώστας Παπακώστας, ο Πρόεδρος του Βήματος για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη κ. ILIYA GIORGADZE και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Βασίλης Παπαϊωάννου εκ μέρους της Προεδρεύουσας του ΟΑΣΕ, Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, κας Ντόρας Μπακογιάννη.

Οι Αξιωματούχοι του ΟΑΣΕ θα έχουν συνάντηση με τον κ. Κώστα Παπακώστα την Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2009, στις 9.30 π.μ., στο Υπουργείο Άμυνας.

Σχόλια»

1. ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΑΣ - Δεν είναι η Εθνική Φρουρά που «σας σκοτώνει», εσείς σκοτώσατε την Εθνική Φρουρά - www.efylakas.com - 17/09/2009

[…] και του Άγγλου Ύπατου Αρμοστή; [‘Εμπροσθοφύλακας’ «Διάλυση οπλισμού της Εθνικής Φρουράς υπό την εποπτεία …» […]

2. ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΑΣ - Μαρτυρία εφέδρου για την σημερινή κατάσταση της Εθνικής Φρουράς - www.efylakas.com - 15/05/2010

[…] – Διάλυση οπλισμού της Εθνικής Φρουράς υπό την εποπτεία … […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: