jump to navigation

Το μουσείο της Ακρόπολης και το παρασκήνιο των εγκαινίων 22/06/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΑΡΧΑΙΑ, ΕΛΛΑΔΟΤΟΥΡΚΙΚΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ.
Tags: ,
trackback
Από τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης [πηγή φωτογραφίας: Ναυτεμπορική, 22/06/2009]

‘Εμπροσθοφύλακας’
22 Ιουνίου 2009
Συντακτική Ομάδα

Με μια μεγαλειώδη τελετή έγιναν στις 20 Ιουνίου 2009 τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης που φιλοξενεί τα γλυπτά του Παρθενώνα-όσα βρίσκονται στην Αθήνα ή έχουν επαναπατρισθεί. Πέραν του τελετουργικού κάποιος μπορεί να σημειώσει τις συνεχείς αναφορές, για τα κλαπέντα από τον Έλγιν, μάρμαρα και την πεισματική άρνηση του βρεττανικού μουσείου τα επιστρέψει στην κοιτίδα τους.

Στο παρασκήνιο των εγκαινίων περνά η «ύποπτη» ξαφνική ασθένεια του πρωθυπουργού της Τουρκίας, που παρά την αποδοχή της πρόσκλησης, την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή ακύρωσε. Η ξαφνική αδιαθεσία του κ. Ερντογάν συνοδεύτηκε με ομιλία του σε συγκέντρωση στη Σμύρνη. Είναι, φαίνεται, το «κλισέ» των Τουρκων πολιτικών: Όταν θέλουν ν’ αναβάλουν μια υποχρέωσή τους σκαρφίζονται λόγους υγείας. (βλέπε Ντενκτάς).

Οι πραγματικοί λόγοι της αναβολής της επίσκεψης του κ. Ερντογάν, κατά τη δική μας άποψη, είναι οι ακόλουθοι:

1. Με την παρουσία του θα «απογοήτευε» τους φίλους του Βρετανούς που προσδοκούσαν στην αποτυχία της όλης εκδήλωσης και θα ασπαζόταν τις φωνές διαμαρτυρίας που ακούστηκαν για επιστροφή των κλαπέντων μαρμάρων. Εξ ου και τα σχόλια στον βρετανικό τύπο ότι το κτίριο έμοιαζε περισσότερο με χώρο στάθμευσης παρά με μουσείο.

2. Δε θα άντεχε με τίποτα να βρίσκεται στην πρώτη σειρά των προσκεκλημένων, μαζί με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Ελληνική Δημοκρατίας, τον πρόεδρο της Κομισιόν και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

3. Ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού συνεπάγεται ακύρωση των όσων ανυπόστατων υποστηρίζουν οι Τούρκοι, περί δικού τους πολιτισμού στη Μικρά Ασία, και η οικειοποίησης εκείνου του κομματιού του Ιωνικού Πολιτισμού.

4. Σε τελευταία, ίσως, μοίρα έρχονται τα όσα ακούγονται στα ΜΜΕ ότι δηλαδή ο Ερντογάν δεν πήγε στην Ελλάδα για να μη γίνει δέκτης διαμαρτυριών από τον κ. Καραμανλή σε ό,τι αφορά τη λαθρομετανάτευση και τις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

‘Έθνος’
«Τα μυστικά του Νέου Μουσείου: Πώς σχεδιάστηκε, ποια είναι η λογική του και πώς σηματοδοτείται η εξέλιξη της Ακρόπολης»
18 Ιουνίου 2009
Αντιγόνη Καράλη, Αγγελική Κώττη

«Σύμβολο μιας Ελλάδας σύγχρονης που σέβεται το παρελθόν της, μιας Ελλάδας με αυτοπεποίθηση που πατάει γερά στην παράδοσή της, αλλά δεν παγιδεύεται από αυτήν», χαρακτήρισε το Μουσείο της Ακρόπολης ο υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς, χθες και υποστήριξε ότι θα λειτουργήσει ως «καταλύτης» για να γυρίσουν πίσω τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Εναν «περίπατο» στο μουσείο υποσχέθηκε χθες το απόγευμα στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, μια και ο «περίπατος» είναι η λογική με την οποία στήθηκε.

«Στόχος μας είναι ο επισκέπτης», τόνισε, για να προσθέσει ότι το μουσείο είναι σχεδιασμένο βάσει της «αρχαίας τοπογραφίας». Λίγο νωρίτερα είχε εκφράσει τη συγκίνησή του τώρα που το έργο ολοκληρώθηκε, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που προέκυψαν και κατέληξε: «Το μουσείο δεν είναι έργο ενός ανθρώπου, όπως δεν ήταν έργο μίας κυβερνήσεως. Είναι έργο καθολικό».

Λίγο πριν ξεναγήσει τους δημοσιογράφους στους χώρους του και αποκαλύψει κάποια από τα «μυστικά» του, έδωσε μια συνοπτική εικόνα της διάρθρωσής του, αναφερόμενος στις πέντε ενότητες που το απαρτίζουν: η αίθουσα των κλιτύων της Ακρόπολης, η αίθουσα των αρχαϊκών έργων, η αίθουσα του Παρθενώνα , τα Προπύλαια, η Αθηνά Νίκη, το Ερεχθείο από τον 5ο αι. π.Χ. στον 5ο αι. μ.Χ.

Το μουσείο σχεδιάστηκε με την ιδέα να ανεβαίνει κανείς στην Ακρόπολη. Από τον προθάλαμο του ισογείου ο επισκέπτης βρίσκεται στον πρώτο εκθεσιακό χώρο, στην ευρύχωρη αίθουσα με το κεκλιμένο γυάλινο δάπεδο όπου παρουσιάζονται ευρήματα από τις πλαγιές της Ακρόπολης.

Σίγουρα τις εντυπώσεις κλέβουν οι δύο πήλινες αγέρωχες Νίκες. Στην κορυφή της επιβλητικής γυάλινης κλίμακας, στο τέλος της αίθουσας , δεσπόζουν τα μεγάλα αρχιτεκτονικά γλυπτά του αετώματος του αρχαϊκού ναού της θεάς Αθηνάς.

Η εξέλιξη της Ακρόπολης σε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο σηματοδοτείται από τα σχετικά ευρήματα της Γεωμετρικής περιόδου. Κοντά στις Κόρες υψώνονται επιβλητικά τα Γλυπτά της Γιγαντομαχίας από το μεγάλο αέτωμα του αρχαϊκού ναού της Αθηνάς Πολιάδος. Στην αίθουσα των αρχαϊκών έργων ο επισκέπτης θα θαυμάσει τα εκθέματα από όλες τις πλευρές, στημένα στην ιδέα μιας «λεωφόρου» για τους επισκέπτες.

Οι Καρυάτιδες δεσπόζουν σε έναν υπερυψωμένο εξώστη μεταξύ αρχαϊκών και κλασικών εκθεμάτων. Στον δεύτερο όροφο του μουσείου, η γυάλινη αίθουσα του Παρθενώνα με θέα το μνημείο είναι συγκλονιστική.

Στον πυρήνα του αιθρίου της αίθουσας του Παρθενώνα εκτίθενται αρχαίες επιγραφές που παρέχουν λεπτομερείς καταγραφές της κατασκευής του Παρθενώνα και του αγάλματος της Αθηνάς Παρθένου.

Η ενσωμάτωση της ζωφόρου του Παρθενώνα στον ορθογώνιο τσιμεντένιο πυρήνα του μουσείου, ο οποίος έχει τις ίδιες διαστάσεις με τον σηκό του Παρθενώνα, η τοποθέτηση των μετοπών ανάμεσα στις μεταλλικές κολόνες, η ανάπτυξη των μορφών των δύο αετωμάτων του ναού και η συνένωση των πρωτότυπων γλυπτών με τα αντίγραφα εκείνων που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαύσει, για πρώτη φορά, ολόκληρο τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα και να κατανοήσει τις παραστάσεις που απεικονίζονται σε αυτόν.

Τέλος, στη δυτική και βόρεια πλευρά της αίθουσας ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μοναδικά έργα που ως πρωτότυπα αντιγράφηκαν από μεταγενέστερους καλλιτέχνες από την αρχαιότητα μέχρι και τη σύγχρονη εποχή.

«ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΕΛΙΕΣ ΦΥΤΕΨΑΜΕ»
Ποιος είχε μεγαλύτερη αγωνία; Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς ή ο αρχιτέκτονας του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως Μπερνάρ Τσουμί; Αν τα φαινόμενα δεν απατούν, ο πρώτος. Προσήλθε στο μουσείο πριν από τις έξι το απόγευμα, οπότε και είχε οριστεί να ξεκινήσει η ξενάγηση των δημοσιογράφων, και άρχισε ευθύς να σηκώνει τα μανίκια!

– Προσέξτε, υπουργέ μου, γιατί θα σας βάλουν να ξεσκονίσετε, αστειευθήκαμε μαζί του. Κι εκείνος απάντησε πως όλες αυτές τις μέρες έχει κάνει πολλά περισσότερα, ώστε να μη φοβάται τη χειρωνακτική δουλειά. «Ακόμα και ελιές φυτέψαμε», είπε χαμογελώντας.

Στην επόμενη ερώτηση, αν αισθάνεται αγωνία, απάντησε πως αυτό είναι φυσικό και έφυγε δρομαίος για να προλάβει τις λεπτομέρειες της τελευταίας στιγμής.

Αντίθετα, ο Μπερνάρ Τσουμί ήταν όρθιος στον προθάλαμο και αγκάλιαζε με το βλέμμα του το δημιούργημά του πριν αρχίσει η είσοδος των δημοσιογράφων.

– Είναι η μέρα σας σήμερα, παρατηρήσαμε.

«Είναι η μέρα όλων», απάντησε, προσθέτοντας: «Εγώ αισθάνομαι απλός παρατηρητής».

Οταν τον ρωτήσαμε αν νιώθει αγωνία, μας απάντησε αρνητικά, συμπληρώνοντας πως απολαμβάνει το έργο του και ελπίζει πως θα το απολαύσουν και οι πρώτοι επίσημοι επισκέπτες.

>> [πιέστε εδώ για το πλήρες κείμενο]

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

‘Ναυτεμπορική’
«Κυρώθηκε η πράξη συνένωσης της Ακρόπολης με το Μουσείο: Εγκαίνια λιτά, αλλά και λαμπρά ταυτόχρονα»
22 Ιουνίου 2009, «Τέχνη & Ζωή»

Σε μία απέριττη ατμόσφαιρα -που μέσα ακριβώς από το λιτό του ύφους της, εξασφάλισε τη λαμπρότητά της- τελέστηκαν το βράδυ του Σαββάτου τα επίσημα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, παρουσία υψηλών προσκεκλημένων απ’ όλο τον κόσμο.

Από τις 7 το απόγευμα ξεκίνησε η προσέλευση του πολιτικού κόσμου από την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων, των πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας, κ.κ. Στεφανόπουλου και Σαρτζετάκη, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, του Προέδρου της Βουλής, κ. Σιούφα και του πρώην πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη.

Με την άφιξη του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, που συνοδευόταν από τη σύζυγό του, άρχισε και η προσέλευση προέδρων και πρωθυπουργών, ενώ ακριβώς στις 8, με την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, ξεκίνησαν οι ομιλίες. Μίλησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς, ο γενικός διευθυντής της Unesco, Κοϊχίρο Ματσούρα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.

Με την ολοκλήρωση των ομιλιών, άρχισε η ξενάγηση από τον πρόεδρο του Μουσείου, Δ. Παντερμαλή. Η ξενάγηση -στην οποία συμμετείχε και ομάδα τριών νέων αρχαιολόγων, αποτελούμενη από τις κ.κ. Χαρμαλιά, Μπιζάνη και Βάκαλη- περιελάμβανε στάσεις στα ακόλουθα σημεία: Ράμπα (Ιερά των Κλιτύων), Τάμα (Ιερό του Ασκληπιού), Ανάγλυφο του Τηλεμάχου, Ευρήματα από το Ασκληπιείο, Πώρινο αέτωμα του Εκατομπέδου, Αρχαϊκά (Μοσχοφόρο – Πεπλοφόρο, κόρη Αντίνωρα, παις του Κριτία), Καρυάτιδες, Θωράκιο από την Αθηνά Νίκη και τέλος την αίθουσα του Παρθενώνα.

Πριν από την ξενάγηση, συναισθηματική φόρτιση προκάλεσε η ανακοίνωση μιας μουσειακής έκπληξης, που όπως χαρακτηριστικά είπε ο καθηγητής Αρχαιολογίας «κυρώνει την πράξη συνένωσης της Ακρόπολης με το Νέο Μουσείο».

Συγκεκριμένα, μετά τις προγραμματισμένες ομιλίες, σε φορτισμένη ατμόσφαιρα ο διευθυντής του μουσείου, Δημήτρης Παντερμαλής, κάλεσε τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, να προχωρήσει σε μια συμβολική κίνηση, σηματοδοτώντας και την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου. Ο πρωθυπουργός τοποθέτησε στη γυάλινη προθήκη του, στο έδαφος, το τελευταίο αντικείμενο, έναν κάνθαρο κρασιού, όπως ακριβώς έκαναν και οι αρχαίοι Ελληνες, όταν θεμελίωναν τα σπίτια τους, για να διώξουν το κακό. Η προθήκη σφραγίστηκε και πρώτος περπάτησε πάνω από αυτή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εγκαινιάζοντας με τα βήματά του τη Στέγη της Ιστορίας.

Η λιτή τελετή ολοκληρώθηκε με τις Καρυάτιδες να τριγυρνούν έξω από του χώρους του Μουσείου, στη σύγχρονη πόλη. Οι μορφές τους -όπως και εικόνες αντικειμένων και ζώων από την αρχαιότητα- ζωντάνεψαν στους τοίχους των γύρω πολυκατοικιών, μέσα από το animation που σκηνοθέτησε η Αθηνά-Ραχήλ Τσαγκάρη.

>> [πιέστε εδώ για το πλήρες κείμενο]

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: