jump to navigation

Νέα δυναμική στη προσπάθεια επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα 20/06/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΑΡΧΑΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.
Tags:
trackback

Σχόλιο Συντακτικής Ομάδας: Φαίνεται πως η κατάλληλη ώρα έχει φθάσει για να ξεκινήσει ένας νέος αγώνας για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Αυτή τη φορά έχοντας στα χέρια μας ένα χαρτί παραπάνω, ένα ‘άσσο’ που μας έλειπε και δεν είναι άλλος από το Μουσείο της Ακρόπολης που εγκαινιάζεται αύριο. Πλέον, καμία δικαιολογία δεν μπορεί να είναι αρκετή για την άρνηση των Βρετανών να επιστρέψουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Αθήνα καθώς το υπερσύγχρονο μουσείο που κτίστηκε στους πρόποδες του ιερού βράχου της Ακρόπολης μπορεί να παρέχει όχι μόνο φιλοξενία αλλά και την απαραίτητη προστασία στα έργα τέχνης και σύμβολα του Ελληνικού πολιτισμού. Παράλληλα, όπως θα διαπιστώσετε και παρακάτω, το γεγονός των εγκαινίων του Μουσείου έχει συγκεντρώσει το διεθνές ενδιαφέρον στην Αθήνα και έχει επαναφέρει το θέμα των μαρμάρων στο προσκήνιο, δίνοντας μια πρωτοφανή δυναμική στις προσπάθειες για επαναπατρισμό τους.

Η επίσημη ιστοσελίδα του νέου Μουσείου της Ακρόπολης: http://www.theacropolismuseum.gr

Οι Καρυάτιδες στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης [πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μαργαρίτα Κιάου, 10/01/2008]

Τηλεόραση ‘MEGA’
«Τα ξένα ΜΜΕ για το μουσείο της Ακρόπολης»
19 Ιουνίου 2009

“Εκτενή είναι τα αφιερώματα στον διεθνή Τύπο ενώ συνοδεύονται από έντονη κριτική στους Βρετανούς, που αρνούνται να επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Σοκαρισμένη από την απουσία των αυθεντικών Μαρμάρων του Παρθενώνα από το νέο Μουσείο της Ακρόπολης όπου ξεναγήθηκε, δηλώνει η δημοσιογράφος Έλενα Σμιθ, στο βρετανικό έντυπο «Newstatesman»,σε άρθρο με τον τίτλο «Χάνοντας τα μάρμαρά σου». «Είναι φρικτό, είναι εξόφθαλμα φρικτό» αναφώνησα όταν ο Σαμαράς προχωρούσε μπροστά στα εκθέματα εξηγώντας, «αυτό είναι αγγλικό αντίγραφο, αυτό είναι αυθεντικό, αυτό βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, αυτό είναι το πραγματικό έργο τέχνης».

Και ολοκληρώνει το άρθρο της με μια συναισθηματικά φορτισμένη περιγραφή, «η εικόνα της πιο φημισμένης στον κόσμο ζωφόρου που βρίσκεται ακρωτηριασμένη μπροστά στο ναό που κάποτε κοσμούσε προκαλεί στον επισκέπτη ένα ισχυρό συναίσθημα. Αν είσαι φιλότεχνος, θέλεις να κραυγάσεις από λύπη γι’ αυτό που συνέβη. Αν είσαι Άγγλος, θέλεις να γονατίσεις από ντροπή μπροστά σε ένα από τα Μάρμαρα και να φωνάξεις: Δώστε τα πίσω».

Οι υπεύθυνοι του Βρετανικού Μουσείου ισχυρίζονται ότι ο διαμελισμός του μνημείου είναι προς όφελος του κοινού. «Πιστεύουμε ότι αυτός ο διαχωρισμός λειτουργεί θετικά για το παγκόσμιο κοινό. Έτσι έχουν αυτές τις δύο διαφορετικές αλλά εγκωμιαστικές ιστορίες γι’ αυτά τα θαυμάσια αντικείμενα» ανέφερε η εκπρόσωπος τύπου του Βρετανικού Μουσείου.

Στο ρεπορτάζ του δορυφορικού πρακτορείου APTN αναδεικνύεται η λειτουργικότητα και η σημασία του Μουσείου της Ακρόπολης. «Ο σκοπός είναι να βλέπεις εν κινήσει. Περπατάς και βλέπεις την Ιστορία να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σου. Αυτό είναι εφικτό μόνον εδώ. Πουθενά αλλού» σχολίασε ο αρχιτέκτονας Μπερνάρ Τσούμι.
«Ένα σπίτι για τα Μάρμαρα» τιτλοφορείται το άρθρο γνώμης του Κρίστοφερ Χίτσενς στην «New York Times», ο οποίος χαρακτηρίζει τραγελαφικό μέρη του ίδιου αγάλματος να είναι διαμελισμένα ανάμεσα σε Ελλάδα και Βρετανία. «Το σώμα της Θεάς Ίριδας βρίσκεται τώρα στο Λονδίνο, ενώ το κεφάλι της είναι στην Αθήνα. Το μπροστινό μέρος του κορμού του Ποσειδώνα είναι στο Λονδίνο, ενώ το πίσω μέρος είναι στην Αθήνα. Αυτό είναι τραγελαφικό».

Ο Χίτσενς καλεί τις βρετανικές αρχές να ακολουθήσουν το παράδειγμα άλλων χωρών, όπως η Ιταλία και η Γερμανία, που επέστρεψαν τμήματα του Παρθενώνα. «Οι Βρετανοί, όταν ρωτήθηκαν, απάντησαν επανειλημμένως ότι θέλουν να κάνουν το σωστό και να επανενώσουν τα κομμάτια των γλυπτών. Είναι αδύνατο να επισκεφτεί κανείς την Αθήνα και να μην λαχταρίσει την ημέρα που οι Βρετανοί θα αποφασίσουν να επανορθώσουν και να δείξουν ότι ένα όμορφο έργο τέχνης είναι κάτι περισσότερο από το σύνολο των μερών του».

«Η Αθήνα ανασταίνει τον Όλυμπό της» έχει τίτλο το δισέλιδο αφιέρωμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro» για τα εγκαίνια του Μουσείου. «Πάνω από το ήμισυ του αρχικού μαρμάρινου διακόσμου, μήκους 160 μέτρων, πλαισιωμένου από 612 γλυπτά που απεικονίζουν θεϊκές και ανθρώπινες μορφές, βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Τα μέρη αυτά, όμως, είναι ουσιαστικά για την κατανόηση του ιερού χώρου της Ακρόπολης, κοιτίδας του πολιτισμού μας.

Σε ξεχωριστό πλαίσιο με τίτλο «Μικρές επιστροφές που τροφοδοτούν την ελπίδα», η ίδια εφημερίδα τονίζει, «και το Λούβρο τι κάνει μέσα σ΄ όλα αυτά; Κρατάει μια διακριτική στάση. Είναι αλήθεια ότι κατέχει την ανάγλυφη πλάκα με τις υφάντρες του ιερού πέπλου της Αθηνάς. Η πομπή τους είναι η τελική στιγμή των Παναθηναίων και αποτελεί την κορυφαία παράσταση στην ανάγλυφη απεικόνιση του Φειδία».

Στην Αθήνα συνεδρίασε η διεθνής επιτροπή για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα. Συμμετέχουν ακαδημαϊκοί και πολιτικοί από 16 χώρες που σχεδιάζουν ψηφοφορίες στις χώρες τους και στο διαδίκτυο για την επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα.

Με το σύνθημα «γιατί όχι;» προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες στις χώρες τους για την επιστροφή των μαρμάρων. Στα άμεσα σχέδιά τους είναι ή να γίνει ψηφοφορία στο κάθε κράτος μέλος αλλά και στο διαδίκτυο για αν τα μάρμαρα θα πρέπει να επιτρέψουν στην Ελλάδα.»

Σχόλια»

1. ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΑΣ - Ηλεκτρονική κάλπη για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα - www.efylakas.com - 27/06/2009

[…] λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης, στο οποίο αναφερθήκαμε εκτενώς προ ημερών, και το οποίο είναι έτοιμο να δεχθεί πίσω […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: