jump to navigation

1/4 του πληθυσμού: 200.000 οι αλλοδαποί στην ελεύθερη Κύπρο 20/06/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΕΥΡΩΠΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ, ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ.
Tags:
trackback

Σχόλιο Συντακτικής Ομάδας: Ενδιαφέρον, αλλά συνάμα ανησυχητικό, το παρακάτω άρθρο που παρουσιάζει τη γυμνή αλήθεια για τη μετανάστευση και τη λαθρομετανάστευση στην Κύπρο. Όπως είναι ήδη γνωστό, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ασκείται ελεύθερη διακίνηση των πολιτών των κρατών-μελών  οι οποίοι χρησιμοποιώντας τα δικαιώματα που τους δίνει η ευρωπαϊκή τους ταυτότητα δικαιούνται, όχι μόνο να εισέλθουν σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος της Ε.Ε., αλλά και να εργοδοτηθούν σε αυτήν. Αυτό σαφώς επηρεάζει αρκετά τα δημογραφικά χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα την αγορά εργασίας, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά γενικότερα σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεγαλύτερα όμως προβλήματα φαίνεται να δημιουργούνται από την προσθήκη, στον ήδη μεγάλο αριθμό ευρωπαίων ‘μεταναστών’, ενός εξίσου μεγάλου αριθμού μεταναστών από τρίτες χώρες, νόμιμων ή παράνομων.

Μήπως ήρθε η ώρα να αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία τις ευθύνες της, τόσο ως κράτος όσο και ως το ανατολικότερο και νοτιότερο σύνορο της Ε.Ε; Αναντίλεκτα η μετανάστευση και η αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης έχει βαθύτερες κοινωνικές και ανθρωπιστικές πτυχές, παρόλα αυτά όμως το κράτος οφείλει να προστατεύσει τους πολίτες της Δημοκρατίας, αλλά και τους άλλους ευρωπαίους πολίτες, από δύο εγχώρια ανθρωπιστικά και κοινωνικά προβλήματα που βρίσκονται προ των πυλών: αυτά της ανεργίας και της απότομης δημογραφικής αλλοίωσης. Ταυτόχρονα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να εξασφαλίσουμε το αυτονόητο, που δεν είναι άλλο από τη διατήρηση του ηθικού χαρακτήρα της κυπριακής κοινωνίας, ο οποίος πηγάζει κυρίως από τον πολιτισμό μας. Θα αφήσουμε να νοθευτεί και να μεταλλαχθεί; Οφείλουμε να ελέγξουμε σύνορα και οδοφράγματα, για να πάψει η Κύπρος να είναι η ανοικτή πληγή της Ευρώπης. Ίσως μάλιστα να ήρθε η ώρα να θέσουμε και κάποια όρια για τη «νόμιμη» (εντός Ε.Ε.) μετανάστευση καθώς ένα κράτος δεν μπορεί, ούτε να ελέγξει, ούτε να συντηρήσει πέραν ενός συγκεκριμένου αριθμού μεταναστών.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως πέραν του 99% των λαθρομεταναστών προέρχεται από τα κατεχόμενα, μέσω Τουρκίας (όπως δηλαδή γίνεται και στην Ελλάδα) πράγμα που πρέπει να προβληματίσει και τις δύο χώρες για τους στόχους και τις σκοπιμότητες της κατοχικής δύναμης. Αν η μετανάστευση συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς (λαμβάνοντας πάντα υπόψιν και τον αυξανόμενο αριθμό εποίκων στα κατεχόμενα) αντιλαμβάνεσθε πως σε 30-40 χρόνια οι Κύπριοι (Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι) θα αποτελούν μειοψηφία στη πατρίδα τους.

1/4 του πληθυσμού αλλοδαποί στην Κύπρο - Εμπροσθοφύλακας - www.efylakas.com

‘Φιλελεύθερος’
«Καταφύγιο αλλοδαπών
: Αποτελούν το 25% του συνολικού πληθυσμού της Κύπρου»
18 Ιουνίου 2009
Μιχάλης Χατζηβασίλης

«Οταν τον Μάρτιο του 1990 δίνονταν με βούλα της κυβέρνησης οι πρώτες 1500 μαζικές άδειες απασχόλησης αλλοδαπών στην Κύπρο, ουδείς υπολόγιζε ότι 19 χρόνια μετά οι νόμιμοι ξένοι εργάτες θα έφταναν τις 176.000. Αν προστεθούν και οι 25.000 και βάλε παράνομοι τότε οι αλλοδαποί νόμιμοι-παράνομοι στην Κύπρο ξεπερνούν τις 200.000, ενώ ο συνολικός πληθυσμός στις ελεύθερες περιοχές με βάση στοιχεία του 2007, φτάνει τις 789.300. Ένας στους τέσσερις δηλαδή που βρίσκεται στην Κύπρο είναι αλλοδαπός, από τους οποίους ένας στους εφτά είναι παράνομος.

Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία κατατέθηκαν χθες από τη διευθύντρια Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης Άννυ Σιακαλλή σε ημερίδα του ΚΥΚΕΜ που διοργανώθηκε στη Λάρνακα. Αποκαλυπτικά ήταν και τα στοιχεία σε σχέση με τη λαθρομετανάστευση που παρέθεσε ο διοικητής της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας Δώρος Αχιλλέως, σύμφωνα με τα οποία: 3.851 αλλοδαποί ήρθαν τους πρώτους πέντε μήνες στην Κύπρο παράνομα, στην πλειοψηφία τους από τα κατεχόμενα. Από τους 176.000 νόμιμους αλλοδαπούς που βρίσκονται στην Κύπρο, οι 79.605 είναι Ευρωπαίοι και οι 71.481 υπήκοοι από τρίτες χώρες. Δεν είναι τυχαίο που η Κύπρος, σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat, έχει το ψηλότερο ποσοστό υπηκόων τρίτων χωρών (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης) ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη κατ’ αναλογία πληθυσμού που φτάνει το 7%, ενώ η 2η Ισπανία έχει ποσοστό 5%. Υπολογίζεται, σύμφωνα με την κ. Σιακαλλή ότι το 17% του εργατικού δυναμικού στις ελεύθερες περιοχές είναι μη Κύπριοι. Οι συνήθεις χώρες προέλευσης των υπηκόων τρίτων χωρών είναι εκτός από τη Συρία, Ιορδανία, Αίγυπτο, Λίβανο, οι Φιλιππίνες, Σρι Λάνκα, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Ινδία, Κίνα, Βιετνάμ και Ρωσία. Μέχρι πριν λίγο καιρό η Κύπρος κατείχε ακόμη ένα ρεκόρ μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, αυτό των αιτητών ασύλου, ωστόσο σήμερα η κατάσταση έχει βελτιωθεί, αφού παρατηρείται πτωτική τάση λόγω της επιτάχυνσης των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων.

(Λαθρο)μετανάστευση στην Κύπρο [πηγή στατιστικών, χαρτών: Φιλελεύθερος, 18/06/2009]

Εικονικοί γάμοι ευκαιρίας
Ένα κτυπητό παράδειγμα κατάχρησης των διαδικασιών άκρως ανησυχητικό, αποτελεί, σύμφωνα με την κ. Σιακαλλή, η τέλεση γάμων ευκαιρίας με Κύπριους και τώρα τελευταία με Ευρωπαίους υπηκόους. Από στοιχεία έχει παρατηρηθεί ότι εικονικοί γάμοι αλλοδαπών από τρίτες χώρες με Κύπριους συντηρείται η έγγαμη σχέση για τρία χρόνια, εξασφάλιση κυπριακής υπηκοότητας, έκδοση στη συνέχεια διαζυγίου και διεκδίκηση άδειας εισόδου ομοεθνούς νέας ή νέου συζύγου. Επίσης παρατηρείται το φαινόμενο της διγαμίας, καθώς και η τέλεση γάμων για εξυπηρέτηση συγγενών και φίλων (π.χ. παντρεμένοι Κύπριοι συνάπτουν εξωσυζυγική σχέση με αλλοδαπές τις οποίες «παντρεύουν» με συγγενείς ακόμα και με τον πατέρα τους ή φίλους ή υπαλλήλους τους επί πληρωμή, για να τους εξασφαλίσουν άδεια παραμονής στη Δημοκρατία).

Επίσης παρατηρείται το φαινόμενο τέλεσης γάμου για αμοιβαία εξυπηρέτηση κυρίως μεταξύ ηλικιωμένων Κυπρίων αντρών και αλλοδαπών οικιακών βοηθών, ενώ μόλις αντιληφθούν ότι η γνησιότητα της σχέσης τους αμφισβητείται από τις Αρχές, υποβάλλουν αίτηση διαζυγίου οπόταν διεκδικούν παράταση της παραμονής τους μέχρι την έκδοσή του, φροντίζοντας να αναβάλλεται συνεχώς η εκδίκαση της αίτησης. Σχετικά με γάμους με Ευρωπαίους, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, όπως σημειώνει η διευθύντρια του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού, πολίτες από συγκεκριμένα κράτη-μέλη να έρχονται στην Κύπρο για διακοπές, να τελούν γάμο συνήθως με απορριφθέντες αιτητές ασύλου επί πληρωμή, να αναχωρούν για τη χώρα τους και ο αλλοδαπός να διεκδικεί παραμονή στην Κύπρο ως σύζυγος Ευρωπαίας υπηκόου.

Επιπρόσθετα με τα προβλήματα αυτά, παρατηρείται, κατά την κ. Σιακαλλή η εγγραφή εταιρειών με ανύπαρκτα κεφάλαια και η διεκδίκηση άδειας παραμονής αλλοδαπών ως διευθυντές ή μέτοχοι σ’ αυτές. Επίσης αρκετοί καταγγέλλουν εργατική διαφορά κυρίως από οικιακές βοηθούς είτε λίγο πριν τη λήξη της τελικής τους άδειας παραμονής είτε νωρίτερα, προτιμώντας να εργάζονται παράνομα με καθαρές απολαβές 500 ευρώ το μήνα αντί 290 ευρώ το μήνα. Επίσης σημειώνεται ότι χιλιάδες φοιτητές έρχονται στην Κύπρο και αφού καταβάλλουν την 1η δόση των διδάκτρων στα κολλέγια, καταλήγουν τελικά να εργάζονται παράνομα ή ζητούν πολιτικό άσυλο καταθέτοντας στις πλείστες περιπτώσεις ψευδή στοιχεία.

Γιατί επιλέγουν Κύπρο:
·    Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
·    Το υψηλό βιοτικό επίπεδο
·    Η ευκολία στην υποβολή αίτησης ασύλου
·    Στην ευκολία χορήγησης επιδομάτων και βοηθημάτων σε αιτητές ασύλου
·    Οι πολλές ευκαιρίες στην παράνομη απασχόληση και
·    Η σιγουριά στο να επιτευχθεί ο τελικός στόχος που είναι η είσοδός τους σε ευρωπαϊκό κράτος.

Η κ. Σιακαλλή προσθέτει και τη σχετικά εύκολη διέλευση των αλλοδαπών από την πράσινη γραμμή, το μεγάλο χρονικό διάστημα εξέτασης της αίτησής τους για χορήγηση ασύλου, την παραχώρηση σημαντικών δημόσιων βοηθημάτων (425 ευρώ μηνιαίως), το δικαίωμα εργασίας, ο μη περιορισμός τους σε κέντρα υποδοχής και η γειτνίαση της Κύπρου με τις χώρες προέλευσης.

Σχόλια»

1. Oikodomos - 20/06/2009

Στην πρώτη μου παρέμβαση θα ήθελα να ευχηθώ κάθε επιτυχία σ’ αυτή την προσπάθεια.

Στο θέμα της λαθρομετανάστευσης ας ευχηθούμε οι προτάσεις της δικής μας κυβέρνησης, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας να έχουν αίσιο αποτέλεσμα και να υιοθετηθούν από την κομισιόν.

Αφ’ ενός η επιστροφή τους, αν αυτό γίνει δεκτό από κράτη όπως η Τουρκία, θα αποτελεί ανακούφιση για τα κράτη που δέχονται όλους αυτούς τους λαθρομετανάστες. Αφ’ ετέρου δε, για την Κύπρο θα είναι μέγιστης πολιτικής σημασίας διότι η επιστροφή λαθρομετανάστη, στην Τουρκία-και όχι στα κατεχόμενα- που εισήλθε στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας από παράνομο λιμάνι (π.χ. Αμμοχώστου) θα είναι ακόμα μια απόδειξη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία στην όλη επικράτειά της θεωρείται ευρωπαϊκό έδαφος.

2. Παρατηρητής - 20/06/2009

Μα καταλάβατε τόσα εκατομμύρια το χρόνο σπαταλεί η ημικατεχόμενη Κυπριακή Δημοκρατία για όλους αυτούς (όπως μας λένε σχεδόν 500 ευρώ το μήνα συν, συν, συν) και τους καυμένους τους τραυματισθέντες από τους όλμους, νάρκες και σφαίρες του Αττίλα και πολεμήσαντες υπερασπιζόμενοι την πατρίδα το 1974, εκείνους τους γνωστούς-άγνωστους στρατιώτες, που έμειναν σακκάτες και υποφέρουν σ΄ολη τους τη ζωή, ούτε που τους αναγνωρίζει! Για μια ψευτοσύνταξη τιμής ένεκεν τουλάχιστον! Σαν δεν τρέπονται! ΄Ολες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Τους μετράνει κάποιοι εγκάθετοι άσχετοι τον τραυματισμό τους ή την αναπηρία τους με …βαθμίδες! Αν δεν κόψουν ότι έχεις, σύμφωνα με τα δικά τους μέτρα και σταθμά, 16% αναπηρία δεν δικαιούσε τίποτα!!! Καλά σου έμεινε το τραύμα από τους εισβολείς!!! Βέβαια σε συμφέρει να είχες σκοτωθεί για να πέρνει τουλάχιστον η σύζυγός σου (ή τα παιδιά σου) κάποια σύνταξη. Αλλά, αν είσαι λαθρομετανάστης, αιτητής ασύλου ή εγκάθετος των κατεχομένων σε υποδέχονται με δέκα αγκάλες, σε χρυσοπληρώνουν, σε γιατρεύουν, σε ταίζουν σε ποτίζουν από την τσέπη του φορολογούμενου κατά τα άλλα Ελληνοκύπριου !!!Κάποτε στην Αγγλία ο μεγάλος πολιτικός και μελετητής μ. Ινοκ Πάουελ, γνώστης της ελληνικής γλώσσας και όχι μόνον, πρόβλεψε τα χάλια της χώρας του και κάλεσε την κύβερνηση να δράσει προτού είναι αργά. Δώστε τους από 100 λίρες στο χέρι και ένα αεροπορικό εισιτήριο και στείλτε τους πίσω στις χώρες τους. Ιδού τα χάλια της σήμερα… Η Κύπρος όμως δεν έχει τα περιθώρια της Βρετανίας. Οφείλε να ενεργήσει άμεσα, ριζοσπαστικά και δίχως φόβο αλλά με τόλμη και πατριωτισμό για να σωθεί. Να τους στείλει όλους πίσω από εκεί που ήλθαν για εθνική σωτηρία. Αλλοιώς η Κύπρος πάει, δεν έρχεται πίσω… ΄Αλλα λιμάνια, άλλες πατρίδες…

3. Παρατηρητής - 20/06/2009

Μα καταλάβατε τόσα εκατομμύρια το χρόνο σπαταλεί η ημικατεχόμενη Κυπριακή Δημοκρατία για όλους αυτούς (όπως μας λένε σχεδόν 500 ευρώ το μήνα συν, συν, συν) και τους καυμένους τους τραυματισθέντες από τους όλμους, νάρκες και σφαίρες του Αττίλα και πολεμήσαντες υπερασπιζόμενοι την πατρίδα το 1974, εκείνους τους γνωστούς-άγνωστους στρατιώτες, που έμειναν σακκάτες και υποφέρουν σ΄ολη τους τη ζωή, ούτε που τους αναγνωρίζει! Για μια ψευτοσύνταξη τιμής ένεκεν τουλάχιστον! Σαν δεν τρέπονται! ΄Ολες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Τους μετράνει κάποιοι εγκάθετοι άσχετοι τον τραυματισμό τους ή την αναπηρία τους με …βαθμίδες! Αν δεν κόψουν ότι έχεις, σύμφωνα με τα δικά τους μέτρα και σταθμά, 16% αναπηρία δεν δικαιούσε τίποτα!!! Καλά σου έμεινε το τραύμα από τους εισβολείς!!! Βέβαια σε συμφέρει να είχες σκοτωθεί για να πέρνει τουλάχιστον η σύζυγός σου (ή τα παιδιά σου) κάποια σύνταξη. Αλλά, αν είσαι λαθρομετανάστης, αιτητής ασύλου ή εγκάθετος των κατεχομένων σε υποδέχονται με δέκα αγκάλες, σε χρυσοπληρώνουν, σε γιατρεύουν, σε ταίζουν σε ποτίζουν από την τσέπη του φορολογούμενου κατά τα άλλα Ελληνοκύπριου !!!Κάποτε στην Αγγλία ο μεγάλος πολιτικός και μελετητής μ. Ινοκ Πάουελ, γνώστης της ελληνικής γλώσσας και όχι μόνον, πρόβλεψε τα χάλια της χώρας του και κάλεσε την κύβερνηση να δράσει προτού είναι αργά. Δώστε τους από 100 λίρες στο χέρι και ένα αεροπορικό εισιτήριο και στείλτε τους πίσω στις χώρες τους. Ιδού τα χάλια της σήμερα… Η Κύπρος όμως δεν έχει τα περιθώρια της Βρετανίας. Οφείλε να ενεργήσει άμεσα, ριζοσπαστικά και δίχως φόβο αλλά με τόλμη και πατριωτισμό για να σωθεί. Να τους στείλει όλους πίσω από εκεί που ήλθαν για εθνική σωτηρία. Αλλοιώς η Κύπρος πάει, δεν έρχεται πίσω… ΄Αλλα λιμάνια, άλλες πατρίδες…

4. «Τα παιδιά των Κυπρίων είναι άκρως ριζοσπαστικά» | Antistasi Cyprus - 29/06/2010

[…]  1.       Ο κάθε αρθρογράφος που σέβεται  τον εαυτό του και χρησιμοποιεί (υποτίθεται) αξιόπιστες πηγές, εάν θέλει να ακολουθεί τον κανόνα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, θα πρέπει να αναφέρει τις πηγές αυτές. Για αυτόν τον λόγο δεν θα σχολιάσω το πρώτο μέρος του άρθρου της αξιοσέβαστης κας .Azadiants, η οποία γράφει για κάποια ποσοστά και αναφέρει «αποδείξεις» της «ξενοφοβίας» και «εθνικισμού» των Ελλήνων μαθητών στην Κύπρο. Εδώ θα σας αναφέρω μόνο ένα πράγμα: στην ημικατεχόμενη Κύπρο οι ξένοι παράνομοι (για «νόμιμους» δεν μιλάμε καν) ανέρχονται τουλάχιστον στις 200 χιλιάδες. Προς απόδειξη των λεγομένων μου σας αποστέλλω σχετικό δημοσίευμα από την μεγαλύτερη εφημερίδα της Κύπρου και παρακαλώ  να το δημοσιεύσετε: http://www.efylakas.com/archives/787 […]

5. ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΑΣ - Από 2% στο 22%! Που το πάει ο Νεοκλής Συλικιώτης με τους λαθρομετανάστες; - www.efylakas.com - 13/07/2010

[…] και άλλοι ως αιτητές ασύλου ή με το καθεστώς πρόσφυγα! Το 25%, δηλαδή, του πληθυσμού της ελεύθερης Κύπρου είναι …[‘Φιλελεύθερος’ 18/06/2009, ‘Εμπροσθοφύλακας’ […]

6. ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΑΣ - Ο ξυλοδαρμός του Νιγηριανού φοιτητή, το αβγό του φιδιού και η πολιτική συνενοχή του Νεοκλή Συλικιώτη - www.efylakas.com - 30/07/2010

[…] Διαβάστε για την πολιτική συνενοχή του Νεοκλή Συλικιώτη: – Από 2% στο 22%! Που το πάει ο Νεοκλής Συλικιώτης με τους λαθρομετανάστες; – 1/4 του πληθυσμού: 200.000 οι αλλοδαποί στην ελεύθερη Κύπρο […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: