jump to navigation

Ιράν: καταγγέλουν ξένη υποκίνηση των διαδηλωτών 20/06/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ, ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.
Tags:
trackback
Υποστηρικτής του Μουσαβί [πηγή φωτογραφίας: TehranLive.org]

‘Χαραυγή’
«Καταγγέλουν ξένη υποκίνηση διαδηλωτών: Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι «ξένοι» θα διενεργήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις»
19 Ιουνίου 2009

«Το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν υποστήριξε την Πέμπτη ότι αποκάλυψε σχέδια για βομβιστικές επιθέσεις σε τζαμιά στην Τεχεράνη και άλλα μέρη όπου συχνάζει πολύς κόσμος, την ημέρα των προεδρικών εκλογών. Καταγγέλλει ότι πρόκειται για συνωμοσία των «ξένων εχθρών» του Ιράν, ανάμεσά τους και του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο IRIB, το οποίο επικαλείται ανακοίνωση του υπουργείου Πληροφοριών του Ιράν, ανακαλύφθηκαν αρκετές τρομοκρατικές ομάδες. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι αυτές σχετίζονται με τους ξένους εχθρούς του Ιράν, ανάμεσά τους και το Ισραήλ. «Μέλη ενός εκ των αποκαλυφθέντων δικτύων σχεδίαζαν να τοποθετήσουν βόμβες σε αρκετά σημεία της Τεχεράνης όπου συγκεντρώνεται κόσμος, ανάμεσά τους στα τζαμιά Ερσάντ και Αλ-Ναμπί» ανέφερε η ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ η ιρανική πρεσβεία στις Βρυξέλλες σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ανέφερε: «Η ξένη υποστήριξη στους υποκινητές επεισοδίων και στους αναρχικούς υπό το πρόσχημα της υποστήριξης της δημοκρατίας και της φωνής του ιρανικού λαού εγείρει ερωτηματικά και είναι αδικαιολόγητη». «Η πολιτική και διανοητική ωριμότητα του λαού όπως και οι μηχανισμοί» ελέγχου των εκλογών «δημιουργούν τις απαραίτητες συνθήκες για την εξασφάλιση της καλής διεξαγωγής των εκλογών και τη διάλυση των αμφιβολιών. Είναι φυσικό ότι υπό αυτές τις συνθήκες, οποιαδήποτε ξένη εμπλοκή έχει δυσοίωνες επιπτώσεις», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Την Πέμπτη δεκάδες χιλιάδες Ιρανοί κατέκλυσαν τους δρόμους της Τεχεράνης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του υποψηφίου Μιρχοσεΐν Μουσαβί για ειρηνικές συγκεντρώσεις στη μνήμη των νεκρών της μετεκλογικής καταστολής. Καλώντας το μεταρρυθμιστικό κίνημα σε ειρηνικές διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις σε τεμένη για τους νεκρούς, ο προεδρικός υποψήφιος Μιρχοσεΐν Μουσαβί αψήφησε ανοιχτά τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος έχει καλέσει το έθνος να ενωθεί πίσω από το ισλαμικό κράτος και τον «εκλεγμένο πρόεδρο» Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Στις διαδηλώσεις της Πέμπτης το πράσινο χρώμα-σύμβολο της προεκλογικής εκστρατείας του Μουσαβί αντικαταστάθηκε με το μαύρο σε ένδειξη πένθους για τους οκτώ ανθρώπους που σκοτώθηκαν από τα πυρά του καθεστώτος Αχμαντινετζάντ στις διαμαρτυρίες της περασμένης Δευτέρας για εκλογική νοθεία. «Πού είναι τα αδέλφια μας;», «Γιατί σκοτώσατε τα αδέλφια μας;» έγραφαν τα πανό στα χέρια των Ιρανών διαδηλωτών, που σύμφωνα με μαρτυρίες κατέκλυσαν την Πλατεία Ιμάμ Χομεΐνί στα νότια της ιρανικής πρωτεύουσας πριν κατευθυνθούν προς το βόρειο τμήμα.

Οι δημοσιογράφοι παραμένουν φιμωμένοι από το καθεστώς του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και εικόνες από την Τεχεράνη κάνουν το γύρο του κόσμου μόνο μέσα από ερασιτεχνικά βίντεο και φωτογραφίες που αναρτώνται στο Διαδίκτυο, το μοναδικό όπλο που έχουν στα χέρια τους μεταρρυθμιστές για να συντονίζουν τις κινήσεις τους και να ανταλλάσσουν μηνύματα.

Το Ιράν βρίσκεται στη δίνη των μεγαλύτερων διαδηλώσεων από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 με τους μεταρρυθμιστές να κατακλύζουν καθημερινά τους δρόμους καταγγέλλοντας νοθεία στις κάλπες που ανέδειξαν θριαμβευτή τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.»

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Ιρανός διαδηλωτής [πηγή: TehranLive.org]

‘Θεαμαπάτες & Δικτυώματα’
«Το Ιράν, ο Αχμαντινετζάντ, οι δημοσκοπήσεις…»
16 Ιουνίου 2009
Χρήστος Μόρφος

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες στην Τεχεράνη, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης υπέρ του μετριοπαθούς υποψηφίου για την προεδρία της χώρας Μιρ Χουσέιν Μουσαβί [αυτά μεταδίδει το κρατικό ιρανικό ραδιόφωνο, πηγή Ελευθεροτυπία, 16-6-2009].

Ως γνωστόν, στις προεδρικές εκλογές της περασμένης Παρασκευής ο ήδη πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ κατήγαγε περιφανή νίκη λαμβάνοντας το 62,6% των ψήφων ενώ ο σημαντικότερος αντίπαλός του, Μιρ Χουσέιν Μουσαβί, έλαβε μόλις το 33,8%. Ο τελευταίος, μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, «αμφισβήτησε το εκλογικό αποτέλεσμα και έκανε λόγο για νοθεία, επισημαίνοντας τον κίνδυνο εγκατάστασης τυραννίας στη χώρα», ενώ και ο  «μεταρρυθμιστής υποψήφιος Μέχντι Καρουμπί, ο οποίος καταποντίσθηκε στις εκλογές (0,8%)», «κατήγγειλε ως «απαράδεκτα» τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών». [πηγή/περισσότερα, Ελευθεροτυπία, 14-6-2009]

Διαδηλώσεις, συγκρούσεις, συλλήψεις μελών της αντιπολίτευσης και δηλώσεις του Μ. Αχμαντινετζάντ: «Ο Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, από την πλευρά του δήλωσε ότι οι εκλογές διεξήχθησαν τελείως ελεύθερα και πως ο λαός αποφάσισε τι θέλει, τονίζοντας ότι η νίκη του ήταν μεγάλη.Επίσης ο Αχμεντινετζάντ κατηγόρησε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για προπαγάνδα. Συγκρατημένες ήταν οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.» [ό.π., η υπογράμμιση δική μου]

Τα διεθνή μέσα υπέρ ποίου έκαναν προπαγάνδα; Ιδού ένα καλό ερώτημα.

Διαβάζουμε χαρακτηριστικά στη χθεσινή Washington Post [Ken Ballen and Patrick Doherty: «The Iranian People Speak«], πως οι καταγγελίες του Μουσαβί για νοθεία είναι ανυπόστατες, αφού τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών επιβεβαιώνονται και από τα στοιχεία δημοσκόπησης, που είχε γίνει, πριν από τρεις εβδομάδες και σύμφωνα με τα οποία ο Αχμαντινετζάντ προηγείτο με μεγάλη διαφορά του Μουσαβί [34% υπέρ του Α., 14% υπέρ του Μ. και 27% αναποφάσιστοι [ακόμα και μεταξύ των Ιρανών αζερικής καταγωγής -όπως ο Μουσαβί- η διαφορά ήταν υπέρ του Α. και μεγαλύτερη του 2 προς 1!]

Δημοσκοπήσεις στο Ιράν; [Πρόσφατη, άλλωστε, και η συζήτηση (;) μετά τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα…]

Όπως αναφέρουν οι δύο «αρθρογράφοι», οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις στο Ιράν είτε διεξάγονται από την κυβέρνηση είτε ελέγχονται απ’ αυτήν, ενώ τα στοιχεία τους είναι «εξαιρετικά αναξιόπιστα» [«notoriously untrustworthy»].

Και τι έκαναν οι καλοί μας αρθρογράφοι-δημοσκόποι; Μέσω των «μη κερδοσκοπικών οργανώσεών» τους πραγματοποίησαν μια δημοσκόπηση στο Ιράν [και στις 30 επαρχίες της χώρας] από τις 11 ως τις 20 Μαΐου.

Πώς; «Τηλεφωνικά από μια γειτονική χώρα»!

Διευκρινίζουν, βέβαια, πως η σφυγμομέτρηση έγινε στα Φαρσί [την επίσημη γλώσσα του Ιράν] και πως «το έργο της εταιρείας δημοσκοπήσεων στην περιοχή για το ABCNews και το BBC έχει τιμηθεί με βραβείο Emmy»! Βραβείο Emmy για δημοσκόπηση;;;!!!

Και τηλεφωνική δημοσκόπηση στο Ιράν, όπου όλες οι σφυγμομετρήσεις «διεξάγονται ή ελέγχονται» από την κυβέρνηση; Πόσο ελεύθερα μπορεί να απάντησαν -τηλεφωνικά- οι 1001 Ιρανοί στα ερωτήματα που τους τέθηκαν; Ιδού ακόμη ένα καλό ερώτημα…

Δεν απομένουν παρά μόνον δύο «πραγματάκια».

Το πρώτο είναι οι λεπτομέρειες της έρευνας.

Οι ιδιότητες των δύο αρθρογράφων-δημοσκόπων: «Ken Ballen is president of Terror Free Tomorrow: The Center for Public Opinion, a nonprofit institute that researches attitudes toward extremism. Patrick Doherty is deputy director of the American Strategy Program at the New America Foundation

Την πρώτη «μη κερδοσκοπική οργάνωση» δεν την έψαξα, η δεύτερη, όμως, παρουσιάζει, όσο να ‘ναι, το ενδιαφέρον της… Στο Διοικητικό Συμβούλιο του New America Foundation συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Fareed Zakaria του Newsweek, ο οποίος συχνάζει και στις συναντήσεις της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ [συμφερόντων Ροκφέλερ] και ο γνωστός και μη εξαιρετέος Francis Fukuyama,  ενώ πρόεδρός του είναι ο δημοσιογράφος Steve Coll, που έχει τιμηθεί, το 2005, με το -δημοσιογραφικό- βραβείο Πούλιτζερ για το βιβλίο του Ghost Wars: The Secret History of the CIA, Afghanistan, and Bin Laden, from the Soviet Invasion to September 10, 2001.

Επειδή τυγχάνει να έχω διαβάσει το βιβλίο του, μία μόνον παρατήρηση: πώς είναι δυνατόν να γράφεις ένα βιβλίο για όλα αυτά [CIA, Μπιν Λάντεν και -κυρίως- Αφγανιστάν] και να καταφέρνεις [περί «επιτεύγματος» πρόκειται] να αναφέρεις στις 683 σελίδες του μόλις επτά φορές το «εμπόριο ηρωίνης» [και τις περισσότερες σε σχέση με τον δολοφονημένο, δύο μόλις ημέρες πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, Αφγανό πολέμαρχο Αχμάντ Μασσούντ] είναι απορίας άξιον. Αλλά, αν το καλοσκεφτούμε όχι και τόσο…

Ποιος χρηματοδότησε, όμως, την τηλεφωνική δημοσκόπηση στο Ιράν; Η «διεθνής φιλανθρωπική οργάνωση»  Rockefeller Brothers Fund!

[…]

Και τι θυμήθηκα, λέτε, γράφοντας όλα αυτά; Θυμήθηκα αυτά που έγραφα τον Σεπτέμβριο του 2005 [Oil_Wars. Earth], σχετικά με τον Αχμαντινετζάντ [τον οποίο, το ομολογώ, ούτε τον συμπάθησα ποτέ μου, ούτε τον συμπαθώ]:

Αποτελεί άραγε και το Ιράν στρατηγικό σύμμαχο της Δύσης;

Παρανοϊκό, εκ πρώτης όψεως, ερώτημα. Όμως υπάρχουν κάποιες συμπτώσεις που «βγάζουν μάτι». Η Δύση έδειξε να εξοργίζεται την περασμένη άνοιξη με την εκλογή του «σκληροπυρηνικού» Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ως προέδρου του Ιράν. Ο Τζωρτζ Μπους Β΄ δήλωσε ότι εξετάζονται κάποιοι «ισχυρισμοί» σύμφωνα με τους οποίους ο Μ. Αχμαντινετζάντ είχε δώσει δυναμικό παρόν στην «κρίση των ομήρων», όταν το 1979-1980 σκληροπυρηνικοί φοιτητές είχαν καταλάβει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη και είχαν κρατήσει ως ομήρους 52 Αμερικανούς πολίτες επί 444 ημέρες.

Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Είτε ο Μ. Αχμαντινετζάντ δεν συμμετείχε στην κατάληψη της πρεσβείας, οπότε ποιος ο λόγος να τον «πιστώσουν» οι Αμερικανοί με ένα «επαναστατικό» παρελθόν άμεσα εξαργυρώσιμο στο εσωτερικό του «επαναστατικού» Ιράν, είτε συμμετείχε, οπότε τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Οι όμηροι απελευθερώθηκαν τελικά, με αντάλλαγμα αμερικανικά όπλα, κατόπιν συμφωνίας κάποιων αμερικανικών «κύκλων» και Ιράν. Την παράνομη αυτή συμφωνία -οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει εμπάργκο όπλων στο Ιράν- λέγεται ότι την έκλεισε ο Τζωρτζ Μπους Α΄, που ορκίστηκε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ υπό τον Ρ. Ρήγκαν. Απαράβατος όρος της συμφωνίας, που είναι γνωστή με το κωδικό όνομα October Surprise, ήταν η απελευθέρωση των ομήρων να γίνει μετά τις προεδρικές εκλογές του 1980, ώστε να μην «πιστωθεί» την επιτυχία ο πρόεδρος Τζίμμυ Κάρτερ και να εκλεγεί έτσι ο Ρ. Ρήγκαν. Και ποιος ήταν τότε ο ρόλος του Μ. Αχμαντινετζάντ, αν βέβαια είχε παίξει κάποιο ρόλο…

Πόλεμοι «για» το πετρέλαιο ή πόλεμοι «υπέρ» του πετρελαίου;

Τελικά, με τις απορίες θα φύγω από τούτον τον μάταιο κόσμο…

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: