jump to navigation

«Άνευ όρων» δώσαμε στην Αλβανία τη βίζα για την ΕΕ 19/06/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ.
Tags:
trackback

Σχόλιο Συντακτικής Ομάδας: Στις 28 Ιουνίου 2009 θα λάβουν χώρα εκλογές στην γειτονική Αλβανία, την χώρα που αξιώνει την «Τσαμουριά» και κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση, δήθεν, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των «Τσάμηδων», την στιγμή που οι Βορειοηπειρώτες έχουν υποφέρει τα πάνδεινα, και την στιγμή που τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο πολιτικός πολιτισμός τυγχάνουν τέτοιου σεβασμού που είδαμε μέχρι και δολοφονίες κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδους. Αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο του Ιανουαρίου 2009, μαζί με μερικά πιο πρόσφατα, για να υπενθυμίσουμε σε τι είδους χώρα η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ έχουν δώσει «άνευ όρων» εισητήριο για την Ε.Ε. (όπως άλλωστε έχουν κάνει και με την Τουρκία και με την Βαρδαρία).

Αλβανικές εκλογές [πηγή φωτογραφίας: Cosmo.gr, 12/06/2009]

‘Το Παρόν’
«Με την ψήφο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ: Όταν μας ζητάει την… Τσαμουριά και στερεί τα στοιχειώδη δικαιώματα στην ομογένειά μας»
18 Ιανουαρίου 2009

«Άνευ όρων» η Ελληνική Βουλή (με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) συναίνεσε στο να αναβαθμιστεί σε πολιτική η σχέση της Αλβανίας με την ΕΕ (από οικονομική-εμπορική που ήταν μέχρι σήμερα).
Δηλαδή τους ανοίξαμε την πόρτα να μπούνε στα ευρωπαϊκά σαλόνια χωρίς να δεσμευθούν για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την ομογένειά μας και να δηλώσουν ότι δεν έχουν διεκδικήσεις κατά της χώρας μας.

Η απίστευτη αυτή εξέλιξη στενοχώρησε όλους τους βορειοηπειρώτες ομογενείς μας (κάπου 310.000 ψυχές), που με ψηφίσματά τους ζήτησαν να μη συναινέσει η ελληνική Βουλή, αλλά εις μάτην! Έτσι δίνουμε τα πάντα στην Αλβανία, χωρίς να παίρνουμε τίποτα:

Δεν απαιτήσαμε να λήξει το θέμα της Τσαμουριάς με τις ανύπαρκτες «περιουσίες».

Δεν ζητήσαμε να επιτρέψουν να κάνουμε ένα νεκροταφείο για τους έλληνες ήρωες του 1940 που άφησαν τα κόκαλά τους σ’ εκείνα τα εδάφη ενάντια στους φασίστες (και στους αλβανούς συμμάχους τους).

Δεν θέσαμε καν το θέμα να αποκατασταθούν όλα τα κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά δικαιώματα των Ελλήνων της νότιας Αλβανίας, σε αντιστάθμισμα των 700.000 Αλβανών που ζουν από την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Δεν απαιτήσαμε να σταματήσουν όλες οι αναγκαστικές… απαλλοτριώσεις (δημεύσεις) της περιουσίας των Ελλήνων της Αλβανίας.

Υποτίθεται ότι στον δρόμο για την ΕΕ οι Αλβανοί θα γίνουν… καλά παιδιά! Όπως και οι Τούρκοι! Προφανώς κάποιοι δεν μαθαίνουν με τίποτα και από τίποτα.

Αντί για όλα αυτά, «σφάχτηκαν» ο Θ. Πάγκαλος με τον ΛΑΟΣ για το τι είναι «έθνος» και «πατριώτης» σήμερα. Μάλιστα ο Θ. Πάγκαλος έδωσε κι έναν καινοφανή και απαράδεκτο ορισμό για τις έννοιες «έθνος» και «πατριωτισμός» και αποκάλεσε «φασίστες» τους βουλευτές του ΛΑΟΣ, ζητώντας παράλληλα να δοθεί η ελληνική υπηκοότητα στα παιδιά των οικονομικών μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα ήταν να πάρει σκληρές απαντήσεις τόσο από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, που άφησε πολλά σαφή υπονοούμενα, όσο και από τη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Ο παριστάμενος υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης περίπου… παρακολούθησε τη συζήτηση και την ανταλλαγή… «φραστικών ρουκετών» εντός του Κοινοβουλίου! Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, προτίμησε απλώς να… μην εμφανιστεί!

Τα δύο μεγάλα κόμματα (Γ. Αναγνωστόπουλος και Ε. Καϊλή ήταν οι εισηγητές) κινήθηκαν… επιδερμικά στο κείμενο της συμφωνίας.

Στα θετικά της συμφωνίας που ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ είναι η ελεύθερη κυκλοφορία των ελληνικών προϊόντων (κάθε είδους) στην Αλβανία, ενώ, θεωρητικά, τα προβλήματα λαθρομετανάστευσης, εμπορίας ανθρώπων και οργάνων, διαφθοράς, ναρκωτικών και τρομοκρατίας θα αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά και καίρια…

Η Λιάνα Κανέλλη υπενθύμισε ότι όταν υπογραφόταν η πρώτη οικονομική συμφωνία ΕΕ και Αλβανίας στην Κολωνία το 1999, «τα μίντια στην Ελλάδα προσπαθούσαν να σταματήσουν τον ήχο των βομβών που έπεφταν ακριβώς εκείνη την ημέρα στη Σερβία και διέλυαν τη Γιουγκοσλαβία. Γέμιζαν και το ελληνικό και το αλβανικό έδαφος με εμπλουτισμένο ουράνιο. Στο πολιτικό ρεπορτάζ των ημερών η μεγάλη ανακοίνωση ήταν το μενού των αρχηγών που έτρωγαν στην Κολωνία. Το θυμάμαι περισσότερο απ’ όσο θυμάμαι τις λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας για το κρασί τάδε, για τα υπόλοιπα των εντοσθίων τα οποία πρέπει να επεξεργαστεί κάποιος, για τα τρίμματα του ελαφοντόδοντου, το σπέρμα του ταύρου και για τον τρόπο που πρέπει αυτό να διασφαλιστεί. Εάν δεν κάνω λάθος, το μενού ήταν παϊδάκια αρνίσια τυλιγμένα σε αμπελόφυλλο και σοκολάτα περιχυμένη πάνω σε αχλάδι. Αυτά ακούγαμε τότε για την Αλβανία…». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους 700.000 Αλβανούς της μαύρης εργασίας στη χώρα μας και στο… μέλλον τους στο trafficking!

Από εκεί και μετά η… κόντρα μεταφέρθηκε μεταξύ του Θόδωρου Πάγκαλου και του συνόλου του ΛΑΟΣ, με επικεφαλής τον Γιώργο Καρατζαφέρη.

Θόδωρος Πάγκαλος: «Η έννοια του «έθνους» καθορίζεται κατά ποικίλους τρόπους, ανάλογα με την ιδεολογία και το σύνολο των παραστάσεων οι οποίες διέπουν τη συγκεκριμένη προσωπικότητα. Εμείς έχουμε από καιρό υιοθετήσει, τουλάχιστον στην παράταξή μας, τις βασικές αρχές του αιώνα των Φώτων, του Διαφωτισμού, οι οποίες είναι και αυτές της Αρχαίας Ελλάδος, και θεωρούμε ότι έθνος ελληνικό είναι όσοι συμμερίζονται τον πολιτισμό μας, τη γλώσσα μας και θέλουν να μένουν σ’ αυτήν τη χώρα και να τηρούν το Σύνταγμα και τους νόμους μας.

Δεν υπάρχει δηλαδή Έλλην με σύνθεση –όπως πίστευαν τα φασιστικά καθεστώτα και οι φασιστικές ιδεολογίες– αίματος διαφορετική από εκείνη των άλλων ανθρώπων ».

Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης: «Ο Ηρόδοτος λέει “όμαιμον”, κύριε υπουργέ».

Θεόδωρος Πάγκαλος: Πού, λοιπόν, θα απευθυνθούν οι έλληνες βορειοηπειρώτες, πλην του Ελληνικού Κοινοβουλίου; Και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο –και είμαστε πολύ ευτυχείς να μπορούμε να δίνουμε διέξοδο στις ιδέες τους, υπό τον όρο οι φορείς αυτοί να είναι αντιπροσωπευτικοί και οι ιδέες να είναι σωστές– αλλά βεβαίως και στο Αλβανικό Κοινοβούλιο, όπου αυτήν τη στιγμή μετέχουν έντεκα έλληνες βουλευτές όλων των κομμάτων και υπάρχει και το κόμμα αυτό, το Κόμμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο μετέχει αυτοτελώς και μάλιστα συγκροτεί για πολλοστή φορά την κυβερνητική πλειοψηφία με το κόμμα του κ. Μπερίσα. Δεν είναι έρημοι οι Βορειοηπειρώτες, για να τους υιοθετήσουν μερικοί στην Ελλάδα και να τους καταστήσουν κτήμα τους, γιατί περί αυτού πρόκειται. Εφόσον λοιπόν κοπτόμεθα υπέρ των δικαιωμάτων των Αλβανών και παντός ανθρώπου ανά την υφήλιο, τι θα γίνει επιτέλους με το κολοσσιαίο, τεράστιο σκάνδαλο της μη αναγνώρισης της ελληνικής υπηκοότητας σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι ζουν σ’ αυτήν τη χώρα, έχουν γεννηθεί σ’ αυτήν τη χώρα, ζουν εδώ είκοσι χρόνια; Μερικοί απ’ αυτούς δεν έχουν γνωρίσει άλλη πατρίδα! Και η Ελλάδα, με επικεφαλής τη σημερινή κυβέρνηση και με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας, επειδή διέπεται από ρατσιστικές και φυλετικές αντιλήψεις, δεν τους αναγνωρίζει το δικαίωμα, παρανόμως και παραβιάζοντας τις συνθήκες που η Ελλάδα έχει υπογράψει στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στον ΟΗΕ, να έχουν την ελληνική υπηκοότητα!»

Γιώργος Καρατζαφέρης: «Αισθάνομαι ότι ο πατριωτισμός είναι υπό διωγμόν. Τι ενοχλεί; Ο κ. Πάγκαλος μας μίλησε για φασισμό! Πρέπει να καταλάβει ο κ. Πάγκαλος ότι εμείς στο δικό μας γονίδιο, στο DNA, δεν έχουμε ούτε φασίστες ούτε δικτάτορες! Και πάνω απ’ όλα δεν έχουμε ούτε ρατσιστές ούτε προδότες αγωνιστών απελευθερωτικών αγώνων! Και να θυμίσω στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο πολλές φορές έχει επιλεκτική μνήμη, ποιοι πούλησαν τον Οτσαλάν, ποιοι πούλησαν τον ήρωα του κουρδικού αγώνα! Και με τι τίμημα τον πούλησαν! Και πού τον πούλησαν! Στις ορδές των Αμερικάνων και των Τούρκων! Ακόμα ο Οτσαλάν είναι στα κάτεργα των τούρκικων φυλακών, γιατί υπήρξε η κυβέρνηση Σημίτη με υπουργό Εξωτερικών τον κ. Πάγκαλο! Και, βεβαίως, η σύλληψη του Οτσαλάν απελευθέρωσε τούρκικες δυνάμεις για να έρθουν προς την πλευρά του Αιγαίου και να πιέζουν και να εκβιάζουν εμάς – αυτή ήταν η πολιτική σας! Γιατί με τον Οτσαλάν ελεύθερο, πολλές τουρκικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν απασχολημένες στην περιοχή. Απελευθερώθηκαν λοιπόν απ’ αυτό το καθήκον τους και έχουν έρθει απέναντι, εδώ, εις το Αιγαίο, για να κάνουν τον καμπόσο πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι! Κι εμείς να ποιούμε την νήσσα! Και πετάνε πάνω από το ελληνικό έδαφος και μας βάζουν και νότες! Κι εμείς σιωπητήριο! Γιατί; Γιατί πρέπει να είμαστε καλοί και εύκολοι!»

Τελικά, η Βουλή ψήφισε τη σύμβαση, ελπίζοντας ότι η Αλβανία θα συμμορφωθεί προς τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις (όπως… συμμορφώθηκε και η Τουρκία), εάν θέλει να ενταχθεί τελικά μετά από δέκα χρόνια… Προς το παρόν, κάνει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τα Σκόπια (εναντίον τίνος;), χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει τα θέματα των Τσάμηδων και των «περιουσιών τους» και των ανθρωπίνων (και όχι μόνο) δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο…

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

‘Cosmo.gr’
«Αλβανία: Νέο αιματηρό επεισόδιο πριν τις εκλογές του Ιουνίου»
12 Ιουνίου 2009
Ντίνα Μιχαλοπούλου

Με αίμα για δεύτερη φορά «βάφεται» η προεκλογική περίοδος στην Αλβανία. Μέλος του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος πυροβόλησε και σκότωσε μέλος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος μετά από λογομαχία στη διάρκεια αφισοκόλλησης.

Το περιστατικό συνέβη στο χωριό Κερέτ, περίπου 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων, δύο εβδομάδες πριν οι Αλβανοί πολίτες κληθούν να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές που έχουν προκηρυχθεί για τις 28 Ιουνίου.

«Ο Σκεντέρ Μπάλα, υποστηρικτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος άνοιξε πυρ εναντίον του 25χρονου Αρτάν Ζέκα, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά και εξέπνευσε λίγες ώρες αργότερα στο νοσοκομείο» δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Κλώντιαν Μπράνκα η δολοφονία συνέβη μετά από λογομαχία στη διάρκεια αφισοκόλλησης για την προεκλογική εκστρατεία. Ο Μπάλα συνελήφθη και αναμένεται να κατηγορηθεί για προσχεδιασμένη δολοφονία και παράνομη οπλοκατοχή.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Μαΐου μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος έπεσε νεκρός από πυρά κοντά στο σπίτι του στο Ρόσκοβετς. Ο δολοφόνος διαφεύγει της σύλληψης μέχρι στιγμής.

Η βία και τα αιματηρά επεισόδια έχουν στιγματίσει όλες τις προεκλογικές περιόδους του πρώην κομμουνιστικού κράτους από την πτώση του κομμουνισμού, τη δεκαετία του 90 και μετά.

Στις εκλογές του Ιουνίου, περίπου 3,1 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα εκλέξουν 140 βουλευτές, επιλέγοντας από 4.000 υποψηφίους που κατεβαίνουν στον εκλογικό στίβο με 39 κόμματα και συνδυασμούς. Σημειώνεται οτι τον Απρίλιο, η Αλβανία έκανε το πρώτο βήμα της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση όταν έθεσε αίτημα για ένταξη.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

‘Έθνος’
«Στήριξη ζητεί η ελληνική μειονότητα στη Β.Ηπειρο»
29 Μαΐου 2009
Ν. Μελέτης

Μήνυμα στήριξης από την Αθήνα αναμένει το ΚΕΑΔ και η ΟΜΟΝΟΙΑ εν όψει των εκλογών της 28ης Ιουνίου, που αποτελούν καμπή για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, αλλά και για την ίδια την υπόσταση του φορέα της πολιτικής εκπροσώπησης της ελληνικής μειονότητας.

Χθες ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Β. Ντούλες και ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Β. Μπολάνος συναντήθηκαν με την υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη και συζήτησαν ζητήματα που αφορούν την εκλογική διαδικασία.

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως θα διευκολύνει τους Αλβανούς πολίτες, μειονοτικούς και μη, που εκκρεμεί η διαδικασία των δικαιολογητικών παραμονής τους, ώστε να μεταβούν στην πατρίδα τους, εκδίδοντας ειδική εγκύκλιο που θα δίνει το δικαίωμα διπλής εισόδου και εξόδου από την Ελλάδα.

Τα δύο στελέχη της μειονότητας εμφανίστηκαν συγκρατημένα εκφράζοντας πάντως την εκτίμηση ότι το ΚΕΑΔ θα πετύχει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα (που ερμηνεύεται σε τρεις έδρες), μέσα από ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο εκλογικό σύστημα που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Αλβανία και πιθανότατα θα οδηγήσει σε τριβές μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων του Δημοκρατικού του κ. Μπερίσα και του Σοσιαλιστικού του κ. Ράμα.

Το ΚΕΑΔ το οποίο συμμετείχε μέχρι τώρα στην κυβέρνηση Μπερίσα, αιφνιδιάστηκε όταν, λίγο μετά την επίσκεψη Καραμανλή στα Τίρανα, ο Αλβανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί προεκλογικά με το κόμμα των… «Τσάμηδων».

Ετσι το ΚΕΑΔ αποφάσισε να συνεργαστεί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα όχι τόσο λόγω των εγγυήσεων που προσέφερε ο πρόεδρός του, κ. Ράμα, αλλά λόγω του νέου εκλογικού νόμου, καθώς μόνο η συνεργασία με ένα μεγάλο κόμμα εξασφαλίζει πιθανότητες εκπροσώπησης στη Βουλή των μικρών κομμάτων.

Περιουσιακό
Το μεγάλο θέμα που απασχολεί τη μειονότητα είναι κυρίως το περιουσιακό, καθώς ακόμη δεν έχει ρυθμιστεί οριστικά η απόδοση των τίτλων ιδιοκτησίας στα μέλη της ελληνικής μειονότητας, με το πρόβλημα να έχει πάρει οξύτερη μορφή στη Χειμάρρα.

Εντύπωση προκαλεί πάντως η αποστασιοποίηση με την οποία το υπουργείο Εξωτερικών αντιμετωπίζει τις αλβανικές εκλογές αποφεύγοντας την οποιαδήποτε στήριξη έστω και διακριτική στο ΚΕΑΔ, προφανώς λόγω και των εσωτερικών προβλημάτων που έχουν ενσκήψει στο κόμμα αλλά και της συνεργασίας του με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: