jump to navigation

Τουρκική ακταιωρός άνευ σημαίας στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας 18/06/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΚΥΠΡΙΑΚΟ.
Tags: ,
trackback

Σχόλιο Συντακτικής Ομάδας: Άλλη μια στρατιωτικής φύσεως παρενόχληση της Τουρκίας. Όποτε υπάρχουν τέτοιες ειδήσεις, θα κάνουμε πάντα τις ίδιες ερωτήσεις: Δικαιολογείται, λοιπόν, η μείωση της θητείας στον Ελληνικό Στρατό και την Εθνική Φρουρά; Επιβάλλεται ή όχι η θωράκιση, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του Ε.Σ. και της Ε.Φ. ούτως ώστε να αποτελούν σοβαρή δύναμη αποτροπής κατά της στρατιωτικά αδηφάγου Τουρκίας του Ερντογάν-Ταλάτ;

Το τουρκικό πλοίο TGC Iskenderun στο λιμάνι του Βηρυτού [πηγή φωτογραφίας: Associated Press, 20/10/2006]

‘Πολίτης’
«Τουρκική ακταιωρός άνευ σημαίας: Μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης 80 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακάμα»
17 Ιουνίου 2009, σελ. 48
Μανώλης Καλατζής

Στις έρευνες που συντονίζει η Κυπριακή Δημοκρατία μετέχουν ελικόπτερα και αεροσκάφη από την Κύπρο, την Ελλάδα και τις βρετανικές βάσεις. Ζητήθηκε και η βοήθεια της Γαλλίας.

Σφήνα στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που διεξάγεται 80 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακάμα, προσπάθησε να μπει τουρκική ακταιωρός. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία, όταν ενημερώθηκε για το επεισόδιο της εξαφάνισης Ρώσου ναυτικού, ο οποίος πήδηξε στη θάλασσα από το πλοίο Sailrose με σημαία Μάλτας, έστειλε μια ακταιωρό η οποία ωστόσο δεν φέρει σημαία και επισήμως χαρακτηρίζεται ως πλοίο άγνωστης ταυτότητας. Η τουρκική ακταιωρός πλέει σε διεθνή ύδατα σε χώρο ευθύνης, για σκοπούς έρευνας και διάσωσης, της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ακταιωρός δεν συμμετέχει στις έρευνες αλλά παρακολουθεί στενά την επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν σκάφη και ιπτάμενα μέσα της Κύπρου, της Ελλάδας και των βρετανικών βάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλήρωμα του πλοίο Sailrose, όταν αντιλήφθηκε ότι ο Ρώσος καπετάνιος πήδηξε στη θάλασσα, έστειλε σήμα και στην Τουρκία, κάτι που φαίνεται προσπάθησε να εκμεταλλευθεί η ‘Αγκυρα, η οποία διεκδικεί την περιοχή ως χώρο ευθύνης της για έρευνα και διάσωση.

Κινητοποίηση
Την επιχείρηση ανέλαβε από νωρίς χθες το πρωί το ΚΣΕΔ (Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης) της Κυπριακής Δημοκρατίας στέλνοντας στην περιοχή ένα ελικόπτερο BELL 412 και την άκατο «Ποσειδών» της Αστυνομίας. Παράλληλα ζητήθηκε η βοήθεια της Ελλάδας, η οποία έστειλε ένα αεροσκάφος C-130 από την Ελευσίνα και ένα ελικόπτερο Super Puma από τη Ρόδο. Επίσης, με έγκριση του ΚΣΕΔ μετέβη και ένα ελικόπτερο των Βρετανικών Βάσεων. Το απόγευμα τις έρευνες ενίσχυσε και το περιπολικό σκάφος «Τσομάκης» της Διοίκησης Ναυτικού της ΕΦ. Οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι την Παρασκευή το πρωί, αν δεν εντοπιστεί νωρίτερα ο Ρώσος ναυτικός, ο οποίος εθεάθη από συναδέλφους του να πηδάει στη θάλασσα για άγνωστους λόγους. Στην επιχείρηση συμμετέχουν και παραπλέοντα εμπορικά σκάφη που έχουν τεθεί κάτω από τις οδηγίες του ΚΣΕΔ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες το απόγευμα χθες ζητήθηκε και η συνδρομή ενός αεροσκάφους της Γαλλικής Αεροπορίας που σταθμεύει στην Πάφο και ενδεχομένως να λάβει και αυτό σήμερα μέρος στις έρευνες.
Η κατάσταση παρακολουθείται στενά από την ΕΦ και την Αστυνομία, σε πλήρη συντονισμό με τις ελληνικές αρχές, ώστε να αποτραπεί τουρκική παρέμβαση.

Σχόλια»

1. ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΑΣ - Εντείνονται οι τουρκικές προκλησεις σε Αιγαίο και Κύπρο - www.efylakas.com - 18/06/2009

[…] η Τουρκία το έχει άρρηκτα συνδεδεμένο με το Κυπριακό. Όπως έχουμε ήδη πει, όποτε υπάρχουν τέτοιες ειδήσεις, θα κάνουμε πάντα τις […]

2. ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΑΣ - Η Τουρκία προκαλεί (ξανά) Ελλάδα και Κύπρο - www.efylakas.com - 19/07/2009

[…] Συντακτικής Ομάδας: Όπως έχουμε ήδη πει (εδώ και εδώ), όποτε υπάρχουν τέτοιες ειδήσεις, θα κάνουμε […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: