jump to navigation

Οι Πομάκοι έχουν το σθένος να αυτοπροσδιορίζονται 18/06/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΕΛΛΑΔΙΚΗ, ΕΛΛΑΔΟΤΟΥΡΚΙΚΑ, ΘΡΑΚΗ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ.
Tags: ,
trackback
Πομάκοι [πηγή φωτογραφίας: 'Χρόνος' της Θράκης, 26/05/2009]

‘Χρόνος’ της Θράκης
26 Μαΐου 2009
Μελαχροινή Μαρτίδου

Ιστορική εκδήλωση με τη συμμετοχή 235 ατόμων πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου (23.5.2009) στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου της «Μηχανικής» στην Κομοτηνή. Η αίθουσα αποδείχτηκε μικρή για να χωρέσει το πλήθος. Πομάκοι από την Ροδόπη, την Ξάνθη, από τον Έβρο, αλλά, ακόμα, και αντιπροσωπεία Πομάκων της Βουλγαρικής Θράκης συγκεντρώθηκαν σε μία μεγάλη γιορτή που όσοι την έζησαν δεν πρόκειται να την ξεχάσουν ποτέ.

Xαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιδήμαρχος Κομοτηναίων Κωνσταντίνος Μιχελής (ως εκπρόσωπος του δημάρχου Κομοτηνής) και ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, o οποίος δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τον αγώνα των Πομάκων για επιβίωση και αναγνώριση. Ο πρόεδρος του πανελληνίου συλλόγου Πομάκων Ν. Μεμέτ ξεκίνησε το κύριο μέρος της εκδήλωσης αναλύοντας τους βασικούς σκοπούς του νεοσύστατου συλλόγου που ξεκινά με όνειρα φιλοδοξίες ζητώντας την στήριξη όλων μας.

Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα με παραδοσιακή πομάκικη στολή η γραμματέας του συλλόγου Νουρσέλ Μολλά, η οποία συγκλόνισε τους πάντες με μία ομιλία εξομολόγηση για το πως αισθάνεται που χάνεται η πομακική γλώσσα. Είπε μεταξύ άλλων:

«Ο σύλλογος έγινε για να ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ επιτέλους να φοβόμαστε,να κρυβόμαστε, να ντρεπόμαστε να πούμε την αλήθεια, να ντρεπόμαστε να πούμε ότι είμαστε Πομάκοι.

Όλοι αυτοί που μας λένε «μη μιλάτε πομάκικα είναι μια άχρηστη γλώσσα», σε αυτούς εμείς απαντάμε: «η γλώσσα μας είναι η ψυχή μας είναι ο εαυτός μας, πως είναι δυνατόν να μην αγαπάμε και να μην σεβόμαστε τον εαυτό μας;» Ποιοι είναι αυτοί που παίζουν με τον εαυτό μας και δεν μας δίνουν το δικαίωμα να μάθουμε τη γλώσσα που ακούμε μόλις γεννιόμαστε;

Ποιοι είναι αυτοί που ούτε καν τα ελληνικά δεν μας μαθαίνουν σωστά;
Ποιοι είναι αυτοί που μας μαθαίνουν τα τουρκικά με το ζόρι;
Γιατί είναι χρήσιμη αυτή η γλώσσα σε εμάς;
Εμείς δεν έχουμε ανθρώπινα δικαιώματα; Μόνο όσοι μιλούν τουρκικά έχουν ανθρώπινα δικαιώματα σε αυτή την χώρα;»

Η γραμματέας του συλλόγου εισέπραξε ατέλειωτα χειροκροτήματα και επευφημίες από το κοινό. Ήταν αρκετοί εκείνοι οι οποίοι δάκρυσαν από την μοναδική ομιλία της. Γραμματέας που είναι μία νέα κοπέλα, είναι μία ηγετική μορφή ουσιαστικά στον χώρο του πομακικού κινήματος, είναι η Μολάν Ουρσέλ μία προσωπικότητα μια γυναίκα σύμβολο για τον αγώνα της που ζει στην Κομοτηνή ενώ η καταγωγή της είναι από την ορεινή Ροδόπη.

Η Ζαγάλισα γράφει την δική της ιστορία
Ο Α. Ιμάμ με μία εμπνευσμένη ομιλία ανέλυσε τις πτυχές και τη σημασία της κυκλοφορίας της Πομάκικης εφημερίδας «Ζαγάλισα». Αναφέρθηκε στην τεράστια αποδοχή της όχι μόνο από τους Πομάκους, αλλά και από την υπόλοιπη κοινωνία η οποία επιθυμεί να ενημερώνεται για τις εξελίξεις στο πομακικό. Η «Ζαγάλισα» έχει προγραμματίσει σχετικές εκδηλώσεις και θα καλύπτει αναλυτικά όλες τις εκδηλώσεις του νεοσύστατου συλλόγου.

Η Φ. Λουτφιέ, πρωτοτύπησε καθώς απηύθυνε αγωνιστικό μήνυμα ενότητας των Πομάκων στην πομακική γλώσσα. Με θέμα «Ο αμφισβητούμενος κάτοικος των Βαλκανίων» ο φιλόλογος συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος, κύριος ομιλητής στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στην ανάγκη να μελετηθεί η πομακική γλώσσα και ο πολιτισμός από τους ίδιους τους Πομάκους και γενικά να συμβάλλουν όλοι στην πολιτισμική και κοινωνική ανύψωση όλων των μειονοτικών ομάδων της Θράκης. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να ασχοληθούν και τα πανεπιστήμια με το θέμα. Εξήρε το έργο του κ. Εμφιετζόγλου, έγινε αναφορά στην Δήμητρα Κατάκη για την πολύχρονη εργασία που έκανε πάνω στα ορεινά τόσα χρόνια. Είπε ότι πρέπει να βλέπουμε τους ανθρώπους ανεξαρτήτως διακρίσεων, όλοι οι άνθρωποι είμαστε παιδιά αυτής της χώρας της Ελλάδας και δεν του αρέσει ο όρος μειονότητα. Για τους Πομάκους είπε ότι πρέπει να γίνουν πολλά, ότι η κοινωνία πρέπει να είναι δίπλα τους, κοντά τους.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης προβλήθηκαν πρωτότυπα αποσπάσματα από ντοκυμαντέρ με θέμα τους Πομάκους, ευγενική προσφορά του εθνολογικού μουσείου Θράκης. Τέλος, στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης υπήρχε μία μεγάλη έκπληξη, αφού παρουσιάστηκε εννεαμελές γυναικείο πομακικό συγκρότημα, με παραδοσιακές πομάκικες στολές. Με μαγικές φωνές τραγούδησαν με τη συνοδεία γκάιντας πομάκικα τραγούδια της Ροδόπης (ελληνικής και βουλγαρικής), ξεσηκώνοντας όλους τους θεατές. Ακολούθησε δεξίωση σε γνωστή ταβέρνα της Κομοτηνής.

Η εκδήλωση απέδειξε ότι οι Πομάκοι είναι μια ζωντανή πολιτισμική ομάδα η οποία δεν έχει χαθεί όπως κάποιοι υποστηρίζουν και θέλουν να πιστεύουν. Έχουν δυναμική και την απέδειξαν στο κοινό σε μια κατ’ εξοχήν εκδήλωση δημόσιου αυτοπροσδιορισμού, όπου συμμετείχαν πάρα πολλοί Πομάκοι, άνθρωποι του τύπου των τοπικών τηλεοράσεων, φωτορεπόρτερ. Και η εκδήλωση όπως φαίνεται είναι μόνο η αρχή…

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων καλεί όλους τους Πομάκους της Ελλάδας να εγγραφούν μέλη του, ώστε ο αγώνας των Πομάκων να είναι πιο μαζικός και αποτελεσματικός. Ο Π.Σ.Π. έχει προγραμματίσει πλήθος εκδηλώσεων, πολλές από τις οποίες θα γίνουν για πρώτη φορά στην ιστορία των Πομάκων και θα ανοίξουν νέα κεφάλαια στη νεότερη πορεία τους.

Σχόλια»

1. az - 31/07/2009

bravo na vas. Pozdravi ot Smolian.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: