jump to navigation

Εντείνονται οι τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο 18/06/2009

Posted by Εμπροσθοφύλακας in ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΕΛΛΑΔΟΤΟΥΡΚΙΚΑ, ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ.
Tags: , , , , ,
trackback

Σχόλιο Συντακτικής Ομάδας: Άλλη μια στρατιωτικής φύσεως παρενόχληση της Τουρκίας, αυτή την φορά στο Αιγαίο, που η Τουρκία το έχει άρρηκτα συνδεδεμένο με το Κυπριακό. Όπως έχουμε ήδη πει, όποτε υπάρχουν τέτοιες ειδήσεις, θα κάνουμε πάντα τις ίδιες ερωτήσεις: Δικαιολογείται, λοιπόν, η μείωση της θητείας στον Ελληνικό Στρατό και την Εθνική Φρουρά; Επιβάλλεται ή όχι η θωράκιση, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του Ε.Σ. και της Ε.Φ. ούτως ώστε να αποτελούν σοβαρή δύναμη αποτροπής κατά της στρατιωτικά αδηφάγου Τουρκίας των κατοχικών Ερντογάν-Ταλάτ;

Τουρκικά μαχητικά [πηγή φωτογραφίας: flightglobal.com, 28/03/2008]

‘Ελευθεροτυπία’
18 Ιουνίου 2009

Με υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών σε Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι και Φούρνους, αλλά και παρεμβάσεις στη διεθνή δύναμη αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, FRONTEX, έκανε σήμερα η Τουρκία αισθητή την παρουσία της στο Αιγαίο.

Γύρω στις έξι το πρωί, ένα σλοβακικό αεροσκάφος, που περιπολούσε μεταξύ Σάμου και Κω, δέχτηκε προτροπή από χειριστή τουρκικού ραντάρ να απομακρυνθεί από την περιοχή, καθώς σύμφωνα με τους Τούρκους είχε εισέλθει στον εθνικό εναέριο χώρο τους. Το πλήρωμα του αεροσκάφους της FRONTEX τους αγνόησε. Ακολούθησε και δεύτερη προτροπή, η οποία επίσης αγνοήθηκε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προχωρά σε ανάλογη ενέργεια, καθώς αποτελεί τακτική, τους τελευταίους μήνες, η ενημέρωση όσων πετούν εκεί, ότι βρίσκονται σε τουρκικό εναέριο χώρο. Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο, ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί με ελληνικό ελικόπτερο Έρευνας και Διάσωσης, το οποίο είχε προειδοποιηθεί από την τουρκική πλευρά ότι θα αναχαιτιστεί εάν δεν αποχωρήσει από την περιοχή.

Και υπερπτήσεις
Λίγο μετά τις 11 το πρωί, δύο τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο της Ελλάδας. Τα αεροσκάφη πέταξαν πρώτα πάνω από το Φαρμακονήσι σε ύψος 500 μέτρων και στη συνέχεια πάνω από το Αγαθονήσι σε ύψος 175 μέτρων.

Και οι υπερπτήσεις αποτελούν πλέον πάγια τακτική της τουρκικής αεροπορίας και τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο. Σε κάθε περίπτωση τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν από ελληνικά αεροσκάφη.

Λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα,νέος σχηματισμός τουρκικών αεροσκαφών, που αποτελείτο από τέσσερα μαχητικά F-4 και τέσσερα F-16, εισήλθε στο FIR Αθηνών, νοτίως της Σάμου. Πέντε λεπτά αργότερα, δύο F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήσεις στους Φούρνους, σε ύψος 7.000 ποδών (περίπου 600 μέτρων). Ο τουρκικός σχηματισμός εξήλθε του FIR της Αθήνας, βορείως της Σάμου, 20 λεπτά αργότερα.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

‘Σημερινή’
«Θρίλερ στα χωρικά ύδατα της Κύπρου»
17 Ιουνίου 2009
Αλέξης Παπαγεωργίου

Από αέρος και θαλάσσης αναζητεί η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία καπετάνιο πλοίου, ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρίες, έπεσε στη θάλασσα ενόσω το πλοίο του βρισκόταν 70 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακρωτηρίου Ακάμας. Οι κατοχικές δυνάμεις επενέβησαν στην υπόθεση, κινητοποιώντας την Κυβέρνηση.

Σε πολιτικό θρίλερ τείνει να εξελιχθεί η υπόθεση εξαφάνισης καπετάνιου πλοίου ρωσικής καταγωγής, ο οποίος, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, φαίνεται ότι έπεσε στη θάλασσα χθες το πρωί από το εμπορικό πλοίο «Sailrose» της Μάλτας, το οποίο βρισκόταν 80 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακρωτηρίου Ακάμας. Όπως αποκάλυψε χθες βράδυ ο τηλεοπτικός σταθμός «Σίγμα», η κυπριακή Κυβέρνηση έθεσε υπό το μικροσκόπιό της την υπόθεση, αφότου οι κατοχικές αρχές είχαν το θράσος να επέμβουν θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στη δικαιοδοσία τους για σκοπούς διάσωσης!

Όλα ξεκίνησαν όταν το μαλτέζικο πλοίο εξέπεμψε σήμα για να ζητήσει βοήθεια, με αποτέλεσμα να παραλειφθεί τόσο από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και από τις κατοχικές αρχές. Οι πληροφορίες του «Σίγμα» κάνουν λόγο για παράνομη επικοινωνία των κατοχικών αρχών με το πλοίο, δίνοντάς του μάλιστα οδηγίες να κατευθυνθεί προς το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου. Αμέσως η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία έλαβε το σήμα που εξέπεμψαν οι κατοχικές αρχές, έδωσε επίσης σήμα στο πλοίο, με το οποίο ενημέρωνε για την ύπαρξη τουρκικής κατοχής στο νησί και ότι θα ήταν παράνομο το πλοίο να κατευθυνθεί προς το κατεχόμενο λιμάνι. Οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτησαν να παραμείνει στο ίδιο σημείο. Οι κατοχικές αρχές, όταν ενημερώθηκαν γι’ αυτήν την εξέλιξη, έστειλαν σήμα στη Τουρκία καλώντας την να στείλει άμεσα πολεμικά πλοία στην περιοχή, για ν’ αναλάβουν τις έρευνες διάσωσης! Για το θέμα ενημερώθηκε ο Υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού αλλά και το Προεδρικό, το οποίο παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της υπόθεσης. Από το περιεχόμενο κάποιων μηνυμάτων που έστειλαν οι κατοχικές αρχές προς την Άγκυρα αλλά και προς το πλοίο, φαίνεται ότι οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας υποψιάζονται ότι το σενάριο της εξαφάνισης του καπετάνιου ίσως να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, σε μια προσπάθεια η Τουρκία ν’ αδράξει την ευκαιρία για να διεκδικήσει μια περιοχή που δεν της ανήκει.

Πάντως, μέχρι στιγμής, ο καπετάνιος παραμένει άφαντος, ενώ εκτός από ένα ελικόπτερο της Αστυνομίας και την άκατο της Λιμενικής «Ποσειδώνας», για τις έρευνες προς εντοπισμό του, ζητήθηκε και η συνδρομή της ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία απέστειλε ένα αεροπλάνο και ένα ελικόπτερο, ενώ η Βρετανία έστειλε επίσης ένα ακόμα ελικόπτερο έπειτα από συνεργασία με τις κυπριακές Αρχές. Το πλοίο είχε αποπλεύσει το πρωί της Δευτέρας από τη Χάιφα με προορισμό το Σεϊτάχ της Τουρκίας.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

‘Σημερινή’
«Ταλάτ και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη»
17 Ιουνίου 2009
Λάζαρος Α. Μαύρος, στήλη ‘Ειρήσθω’

Άλλη μια από τις αυταπάτες αποκαλύπτεται. Η περί «κυπριακής», δήθεν, «ιδιοκτησίας των συνομιλιών» επίλυσης του Κυπριακού. Τα αποκαλυπτήρια τέλεσε ο επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας του Αττίλα, επίλεκτος συνεργάτης και όργανο των Τούρκων κατακτητών κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Κατά τρόπο διεθνώς επιδεικτικότερο από όσο την εποχή που ένστολος και μ’ ένα αυτόματο «Τόμσον» υπηρετούσε, ως «μουτζαχίντ» της ΤΜΤ, τις τουρκικές μονάδες εισβολής στην άρτι καταληφθείσα από τα «μεχμετζίκ» Κερύνεια και ράντιζε σαδιστικά, με «μια βραστή ΚΕΑΝ», τους δεμένους πισθάγκωνα Έλληνες Κύπριους αιχμαλώτους, που διψασμένοι τον εκλιπαρούσαν για λίγο νερό…

Μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο της «Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης» κ. Κοκσάλ Τοπτάν, ο κ. Ταλάτ προέβη σε δηλώσεις και πάλι εναντίον των προσπαθειών της κυπριακής κυβέρνησης για αναζήτηση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου στις νότιες θάλασσες της Κύπρου. Αυτή τη φορά, η γλώσσα του κ. Ταλάτ δεν τα μάσησε με τα περί δήθεν «ίσων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων» και περί δήθεν «συνεταιρισμών». Βρυχήθηκε την αληθέστερη ουσία του τουρκικού επεκτατισμού: Κατηγόρησε την κυπριακή κυβέρνηση (τους «κκούπρους ρουμλάρ» όπως λέει) ότι «παραβιάζουν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Τουρκίας» («Φιλελεύθερος» 15.6.09).

Η Άγκυρα και το όργανό της, ο Ταλάτ, θεωρούν ότι οι νότιες θάλασσες της Κύπρου ανήκουν στην ΑΟΖ της Τουρκίας! Πρόκειται για το ίδιο επιδρομικό νταηλίκι της Τουρκίας εναντίον του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, που δεν αναγνωρίζει στα νησιά ούτε υφαλοκρηπίδα ούτε το μερίδιο της ΑΟΖ που τους αναλογεί. Είναι το τουρκικό επεκτατικό νταηλίκι, που η επί δεκαετίες πολιτική δειλίας των Αθηνών επέτρεψε να εκτραφεί σε βάρος της Ελλάδος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αμφισβητώντας την υφαλοκρηπίδα των νησιών, Καστελορίζου και Κρήτης συμπεριλαμβανομένων, όπως και της Κύπρου, η Άγκυρα προβάλλει δικά της «θαλάσσια δικαιώματα και συμφέροντα», και ως δική της ΑΟΖ, ακόμα και τις θαλάσσιες περιοχές που συνορεύουν με την ΑΟΖ της Αιγύπτου. Όπου στέλνει διαρκώς στόλο και αεροπορία, επιδεικνύοντας εμπράκτως απειλές χρήσης πολεμικής βίας, εναντίον πλοίων κυπριακών συμφερόντων.

Εκτός από τις έμπρακτες πολεμικές απειλές, η Άγκυρα, διά του Ταλάτ και των επιστολών του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, εκβιάζει και τις «κυπριακής» δήθεν «ιδιοκτησίας» συνομιλίες, ότι πλήττονται από την αναζήτηση κυπριακών πετρελαίων. Πλήρης συνδυασμός αεροναυτικών στρατιωτικών «ασκήσεων», διπλωματικών κινήσεων και «διαπραγματευτικών» εκβιασμών…

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

‘Σημερινή’
«Τουρκικά παιχνίδια ανοιχτά της Πάφου»
18 Ιουνίου 2009
Σκεύη Σταύρου

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα ζητήσει εξηγήσεις από τον ομόλογό του στη Μάλτα, ενώ η Κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά τα σενάρια που διατυπώθηκαν αναφορικά με τα περί συμπαιγνίας Μάλτας και Τουρκίας

Παιχνίδια τακτικής των Τούρκων φαίνεται να κρύβει πίσω της η δήθεν εξαφάνιση του Ρώσου καπετάνιου από μαλτέζικο πλοίο ανοικτά της Πάφου, προχθές το πρωί. Ενώ πλοία και αεροπλάνα τεσσάρων χωρών (Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία, Βρετανία) προσπαθούσαν να εντοπίσουν τον καπετάνιο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Τούρκος πλοιοκτήτης μετά από αρκετές ώρες και συγκεκριμένα χθες στις δέκα το πρωί ενημέρωσε με φαξ τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι ο Ρώσος καπετάνιος βρέθηκε πριν από 8 ώρες. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι τον μάζεψε από τη θάλασσα το πλήρωμα του πλοίου, το οποίο αμέσως έβαλε πλώρη για το λιμάνι της Μερσίνας, που ήταν και ο αρχικός προορισμός.

Πάντως ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, σε αποκλειστική του δήλωση στον τηλεοπτικό σταθμό «Σίγμα», αποκάλυψε ότι ετοιμάζεται να ζητήσει εξηγήσεις από τον ομόλογό του της Μάλτας, ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετά ερωτήματα τα οποία παραμένουν αναπάντητα και τόνισε ότι έδωσε οδηγίες να γίνει σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, για ν’ αποφασιστεί πώς θα προχωρήσει η Κύπρος στη διερεύνηση της υπόθεσης. Πληροφορίες αναφέρουν εξάλλου πως το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν έγκυρα οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τον εντοπισμό του καπετάνιου, καθώς και το γεγονός ότι το πλοίο απέπλευσε χωρίς να ειδοποιήσει τις Αρχές της Δημοκρατίας, εξόργισαν την Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να μελετάται το ενδεχόμενο να διεκδικηθούν αποζημιώσεις από τη Μάλτα για τη συμπεριφορά του πληρώματος του πλοίου.

Στο μεταξύ, από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου διαψεύδει κατηγορηματικά τα σενάρια που διατυπώθηκαν αναφορικά με τα περί συμπαιγνίας Μάλτας και Τουρκίας, στο θέμα της δήθεν πτώσης του καπετάνιου στη θάλασσα, ώστε να δημιουργηθεί πρόβλημα στην περιοχή. Όπως ανέφερε δεν μπορεί να κάνει τέτοιες εικασίες και συνειρμούς. Τόνισε, μάλιστα, ότι κανένα επεισόδιο δεν δημιουργήθηκε με τουρκική Φρεγάδα στα ανοικτά της Κύπρου, ούτε καμία παρενόχληση από τουρκικά πλοία.

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, το ΕΥΡΩΚΟ επέρριψε ευθύνες στην Κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι τα προβλήματα θα μπορούσε να αποφευχθούν εάν η Κυβέρνηση ενέτασσε το θέμα έρευνας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Ε.Ε.

Τουρκικές προκλήσεις μέχρι τον περασμένο μήνα
Κυκλοφόρησε προχθές ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ νέα επιστολή διαμαρτυρίας, την οποία απέστειλε στις 5 Ιουνίου, 2009, προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ, καταγγέλλοντας νέες παραβιάσεις από την Τουρκία των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και του εθνικού εναερίου χώρου της Κύπρου, που σημειώθηκαν από την 1η Απριλίου 2009 μέχρι και τις 28 Μαΐου, 2009.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος εκφράζει στην επιστολή του την έντονη διαμαρτυρία της κυπριακής Κυβέρνησης για τις παραβιάσεις και καλεί για τον άμεσο τερματισμό τους. Τονίζει ότι η τουρκική πολιτική μη συμμόρφωσης με τους διεθνείς κανονισμούς που διέπουν τη διεθνή αεροπλοΐα θέτει σε κίνδυνο την πτητική ασφάλεια και διαιωνίζει την έλλειψη ασφάλειας και την ένταση στο νησί. Επιπλέον, σημειώνει ότι οι συνεχείς προκλήσεις από μέρους της Τουρκίας, που αποσκοπούν στην παγίωση της ντε φάκτο διαίρεσης της Κύπρου και της περαιτέρω ενίσχυσης της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στην κατεχόμενη περιοχή, σοβαρά υποσκάπτουν όλες τις προσπάθειες για επανένωση και συμφιλίωση. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι τέτοιες ενέργειες και πολιτικές αποδεικνύουν ξεκάθαρα την ανεύθυνη συμπεριφορά μιας χώρας, που τώρα υπηρετεί ως μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Τ/κ ισχυρισμοί για τα πετρέλαια
Τον ισχυρισμό ότι η υπογραφή μονομερούς συμφωνίας για έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο, αν προηγουμένως δεν έχει επιτευχθεί από κοινού συμφωνία και με τους Τ/κ, προέβαλε ο λεγόμενος διοικητής των «τ/κ δυνάμεων ασφαλείας» Αμπντουλάχ Ρετζέπ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τ/κ Τύπου και όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα.

Στο πλαίσιο δημοσιογραφικής συνέντευξης, με αφορμή την παράνομη άσκηση έρευνας διάσωσης που φέρει το όνομα Τούρκου στρατιώτη, ο οποίος συμμετείχε στην τουρκική εισβολή και ερωτηθείς για τη συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με αμερικανική εταιρεία για έρευνα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, ο κ. Ρετζέπ ισχυρίστηκε ότι οι ενέργειες αυτές στερούνται νομικής βάσης και βλάπτουν τα ίσα δικαιώματα και συμφέροντα των Τ/κ επί των φυσικών πόρων της Κύπρου. Η Τουρκία, υποστήριξε, έχει δικαιώματα και συμφέροντα δυτικά από τους παράλληλους 16,18 και 32, τα οποία είναι κατοχυρωμένα στα ΗΕ και «είναι φυσικό η Τουρκία να προστατέψει τα δικαιώματά της».

Στο μεταξύ, ο Τούρκος αντιναύαρχος Ερντάλ Μπουτζάκ, που βρίσκεται στα κατεχόμενα για την προαναφερθείσα παράνομη άσκηση, συναντήθηκε χθες με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ντέρβις Έρογλου και τον πρόεδρο της ψευδοβουλής Χασάν Μπόζερ. Ο κ. Έρογλου είπε ότι η παρουσία των τουρκικών πολεμικών πλοίων στην Κύπρο «αποδεικνύει ότι οι Τ/κ δεν είναι μόνοι και βρίσκονται υπό την προστασία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων», αλλά και ότι η Τουρκία «δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα εγγυητικά της δικαιώματα στο νησί».

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, την τριήμερη παράνομη άσκηση που άρχισε χθες παρακολουθούν ξένοι παρατηρητές από το Αζερμπαϊτζάν, το Αφγανιστάν, την Αλβανία, τη Συρία, το Ομάν και το Κατάρ.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Σχόλιο Συντακτικής Ομάδας: Η ΕΔΕΚ συμμετέχει στην κυβέρνηση Χριστόφια. Ο Γιαννάκης Ομήρου είναι ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας. Ο πρώην Υπουργός Άμυνας Κούλης Μαυρονικόλας είναι ο νέος Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο μέσω του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Περιμένουμε πολιτικές τοποθετήσεις και αγώνα στην γραμμή των όσων ορθά επισημαίνει και προτείνει ο Πρόεδρος των Κυπρίων Σοσιαλδημοκρατών.

‘Σημερινή’
«Για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής»
17 Ιουνίου 2009
Γιαννάκης Ομήρου, Πρόεδρος Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ

Η επανάληψη των ιταμών προκλήσεων του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας εις βάρος κυπριακού σκάφους, με θρασύτατη παραβίαση των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη μιας ρεαλιστικής αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας. Πολύ περισσότερο όταν από την Άγκυρα εκπορεύονται απροσχημάτιστες απειλές, ότι δεν θα επιτραπεί στην Κυπριακή Δημοκρατία να ασκήσει τα αναφαίρετα δικαιώματά της στην αποκλειστική ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης, όπως αυτά κατοχυρώνονται από τη Σύμβαση του Δικαίου της Θαλάσσης. Όλα αυτά, ενώ ευρίσκεται σε εξέλιξη ο ενταξιακός διάλογος Τουρκίας – Ε.Ε. και ενώ η Τουρκία παρουσιάζεται να στηρίζει, δήθεν, τις απευθείας διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία αρνείται κυνικά να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που της έχουν ανατεθεί με βάση το διαπραγματευτικό πλαίσιο της 3ης Οκτωβρίου του 2005. Δηλαδή, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια στα κυπριακά πλοία και κυπριακά αεροπλάνα, και να συνεργαστεί για λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, και των αρχών επί των οποίων οικοδομήθηκε και λειτουργεί η Ε.Ε. Αλλά και στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, παρά την ύπαρξη μιας άτυπης συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών, η Τουρκία όχι μόνο δεν έχει μειώσει αλλά αυξάνει εντυπωσιακά, ποσοτικά και ποιοτικά τα εξοπλιστικά της προγράμματα.

Στην Κύπρο, ο κατοχικός στρατός αναβαθμίζεται συνεχώς με την εισαγωγή σύγχρονου αμερικανικού οπλισμού. Όλα τα πιο πάνω επιβάλλουν την ανάλογη διαμόρφωση πολιτικής, διπλωματικής και αμυντικής στρατηγικής, για την αντιμετώπιση των προφανών κινδύνων.

Η σαφής αποφασιστική θέση Κύπρου και Ελλάδας, ενόψει του ελέγχου της Τουρκίας το Δεκέμβριο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είναι περισσότερο από επιβεβλημένη. Να γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ότι δεν θα επιτρέψουμε την περαιτέρω ομαλή και απρόσκοπτη εξέλιξη του ενταξιακού διαλόγου Τουρκίας – Ε.Ε., αν εξακολουθήσει η Τουρκία να αρνείται την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στο αμυντικό πεδίο, Κύπρος και Ελλάδα οφείλουν να διαμορφώσουν αποφάσεις μέσα στις συνθήκες που διαμορφώνει η δόλια τουρκική συμπεριφορά.

Η πολιτική της αποτροπής και της αναγκαίας επαγρύπνησης επιβάλλεται να επανέλθουν, ως κορυφαία παράμετρος της εθνικής στρατηγικής του Ελληνισμού. Κάθε άλλη στάση θα ισοδυναμεί με εθνική απρονοησία.

Σχόλια»

1. ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΑΣ - Η Τουρκία προκαλεί (ξανά) Ελλάδα και Κύπρο - www.efylakas.com - 19/07/2009

[…] Συντακτικής Ομάδας: Όπως έχουμε ήδη πει (εδώ και εδώ), όποτε υπάρχουν τέτοιες ειδήσεις, θα κάνουμε πάντα […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: